5 yaş çocukta sınırda otizm 😔😔

Ben anlattiklariniza göre otizm olduğunu düşünmüyorum çünkü 5 yaşına kadar mutlaka anlardiniz bir kaç doktora daha gitmenizde fayda var
Evet kesinlikle anlardım. Doktorun bu şekilde konuşması zaten tuhafıma gitti. Daha hiç tanımadan sınırda demesi belki hiperaktivite belki dikkat dağınıklığı.

3 yaşlarındaydı bende götürmüştüm o zman doktor normal dedi hareketleri için. Simdikine dikkat dağınıklığı için gotrdum . Ama doktor sınırda dedi. Sonra net bişey diyemem üç hafta sonra goruselim dedi

İki gündür TV'nin de fişini çekiyorum. Baktirmiyorum. Kreşe verdim durmak istemediği için ogretmenide disladi aldım. Etkinliklere götürdüm haftanın üç dört günü halada devam ediyoruz. Bu sene anasınıfına baslicak.

Ne kadar izliyordu ama önceden onu merak ediyorum çünkü onunla ilgili bir şey gördüm nette bakacağım şimdi atacağım size

Yani bir saatte baktığı oldu fazlasida. Gun içinde ara ara yarım saat kırk dakka iki üç defa baktigida çok oldu
Dediğiniz gibiyse aşırı değilmiş ama ekran otizmi gibi bir şey okudum bir psikoloğun sayfasında. Ekranı tamamen yok edince kaybolıyor sanırım. Ekran izlemekten kaynaklı oluyormuş. Bulamadım instagramda okumuştum. Bulursam atayım. Ama sizin dediğiniz kadar izleme ile olur mu bilemedim.

Evet onu bende duydum. Tamamen sıfırladım bakalim

Umarım değildir otizm ama dediniz gibi hareketlilik ve dikkat dağınıklığı tedavi edilmesi muhakkak gereken şeyler okul hayatı açısından.

Umarım değildir otizm ama dediniz gibi hareketlilik ve dikkat dağınıklığı tedavi edilmesi muhakkak gereken şeyler okul hayatı açısından.
O gün ilaç başladı iki gündür daha iyi sakin ona sorular sorduğumda cevapları veriyor tek tek. Her sabah erken kalkar TV acardik. Şimdi fişi çekiyorum. Oyun hamurları ile oynuyor. Okul zamanını iple çekiyorum açıkçası. En azından evde sıkılmaz. Üç hafta sonra duruma göre farklı ilaca başlayabilir bakalım.

Öncelikle geçmiş olsun. Çok uzun süredir sitede aktif değildim. Bu konuyu görünce yorum yapmak istedim.

Sevgili anne, devlette çocuklarla çalışan bir psikoloğum. Sık otizm hastası görürüm, iletişim kurabilenlerle zeka testi yaparım, durum değerlendirmesi yaparım. İletişim kuramayanların ailesi ile görüşür, detaylı anamnez (bilgi) alırım.

İlk söylemek istediğim doktor daha bir kez gördü, birkaç kez görmesi lazım düşüncesinin yanlış olduğu. Alanında uzman bir kişi kapıdan girerken tanısını koyar daha. İyi bir çocuk ve ergen psikiyatristiyle birlikte çalışıyorum. Daha çocuğu gördüğü anda otizm tanısını koyar. Ne anneden bilgiye ihtiyaç duyar ne de çocuğu birkaç kez görmeye. Bazı zamanlar kapısında çocuk bekler, şöyle bir bakarım, kesin otizm derim, muayeneden çıkmasını bekler, doktorla görüşürüm ve evet otizm’dir. Bazen bana gelen hastalarda otizm den şüphelenirim (bazen aile otizm olduğunu söylemez, doktor da yolladığı kağıda yazmaz) ve evet otizm’dir. Sizler için belki görmek zor olabilir ama bizim gibi sık otizm ile karşılaşan ve onlarla çalışan insanlar için hiç de zor değil. Ha bu demek değil ki doktor haklıdır. Sınırda otizm demek zaten otizm demeye yeterli bilgi yok demektir, ne oradadır ne burada. Acil özel eğitim desteği, ekran sıfırlanması, bol iletişim ve bol oyun ile desteklenirse çok daha iyi olabilir demektir. 5 yaşında bir çocuğun anaokulu tecrübesi yok, eğer yaşıtlarıyla da her gün bir araya gelmiyorsa otizm benzeri bulgular gösterebilir. Evde çocuğun ne yaptığı, kiminle yaptığı bunlar da çok önemli. Ayşe’nin çocuğu 3 yaşında anca konuşur, benimki 1 yaşında konuşur. Bu demek değil ki Ayşe çok kötü anne ya da ben çok iyi anneyim. Önce iki çocuğun durumu kendine has bir şekilde değerlendirilir. Belki Ayşe’nin kendisi ya da kocası çok geç konuştu, çocuğunda da benzer durum söz konusu.
Tabii ki başka bir doktora götürmekte fayda var, asistan sonuçta, ne zamandır asistan belli değil. Günde kaç hasta bakıyor, özel otizm günü var mı? Hocası kim? Kalabalık bir hastane mi? Bunlar kişinin eğitim seviyesini ciddi etkileyen şeyler. Evet bu yüzden bir başkasından da fikir almakta fayda var. Bizim de asistanlarımız var. Hocamız adına hasta da gönderirler. Gönderdikleri hasta profilinden o hastayı hocanın değil de asistanının gönderdiğini bilirim mesela. Çünkü asistanlarımız daha yeni, neye göre hasta seçmeleri gerektiği konusunda pişmediler.

Demem o ki lütfen başka bir uzmana da görün ama bir kez gördü nasıl tanı koydu diye düşünme. Özellikle otizm ile ilgilenen birini bulursan için daha rahat eder. Özellikle söylüyorum bu senin çocuğunun otizm olmadığını ya da olduğunu göstermez. Sadece başka bir fikir almak iyidir.

Bu arada başka bir arkadaş yazmış. Ekran ve çocuk hırçınlığı ile ilgili. Evet ekranlar dikkat dağınıklığı yapar ama en çok da hırçınlık yapar. Çocuklar agresifleşir ve gerçek dünyaya uyum sağlamakta zorlanır. Bu yüzden ekran süresini etkili kullanmakta fayda var. 3 yaşa kadar ekran yok, sonrasında da her yaş için 10 dk var. Fazlası yok. 4 yaşa 40 dk, 7 yaşa 70 dk gibi. 6 yaşında oğlum var, 4 yaşa kadar tablet, telefon, tv bilmedi. Şimdi ise günde 60 dk hakkı var, 3 tane 20 ya da 4 tane 15. Fazlası yok. Talep etse de yok, etmese de. İşim varsa da yok, işim yoksa da. Ekran konusunda katı bir aileyiz, ben rahat edeceğim diye çocuğumu ekrana bağımlı yapamam, yapmamalıyım.

Teşekkür ederim uzun cevabınız için tekrardan farklı doktorlara da goturucem. İnsan kondurmak istemiyor ama beni gördüğüm dikkat dağınıklığı. Doktoruda sınırda dedi önce sonrasında varda diyemem yokta diyemem dedi. İlaç başladı iki gündür veriyorum daha sakin. Daha anlayışlı üç hafta sonra tekrardan gidicez yine muayene edicek . Şuan tanı koyamam dedi. Otizm anasınıfına gitmesine engel mi demiştim gidebilir demişti. Yine doktor araştırmasındayim. Sizin onerebileceginiz yerler varmı ?? Yada siz nerde görev yapıyorsunuz özelden görüşsek.

Tabii özelden görüşebiliriz. Siz nerede oturuyorsunuz onu bana yazın ona göre görüşelim. Muhtemelen emin olamamış ama bir şeyden şüphelenmiş. O yüzden öyle söylemiş olabilir. Verdiği ilaç otizim ile alakalı değildir, hareketliliği içindir. Otizim için herhangi bir ilaç yok, ona eşlik eden diğer hastalıkları ya da belirtileri azaltmaya yönelik ilaçlar var. Hem otizim olup hem DEHB olan, hem otizim olup hem Anksiyeteli olan vs olabilir. Yani komorbit hastalık olabilir. Sizin şu anda yapabileceğiniz en güzel şey tanıya takılmadan çocuğu sosyalleştirmek, ekranı kaldırmak, bolca oyun oynamak. Verebiliyorsanız yaz için tam gün kreşe verebilirsiniz, başta zorlansanız da sonrasında etkisini görürsünüz.

Mutlaka kaydettirin. Kayıtlar devam ediyor. Biz de dört yaşta çok sorun yaşadık öğretmenle ama devam ettik, okul değiştirdi. Okul çok önemli. Özellikle ilkokul öncesinde mutlaka gönderin. Tüm sınıf anaokuluna en az iki sene devam etmiş çocuklardan oluşacak. Sınıfa kurallara alışkın olacaklar. Sizinki sorun yaşar. Bu sene mutlaka gitmeli

Evet kayıt yaptrdim zaten gidecek . İsteği yok ama abisininde yoktu alışır mecbur.

Size özel mesaj yazdım ama sanırım ayarlar kapalı gonderilmiyor siz bana yazarmisiniz ??

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…