5. Sinif ders calsima sorunu

İlkokul öğretmeniyim. Bir çocuk ilkokulda ödev yapma alışkanlığı ve sorumluluğunu kazanmalıdır.
Çocuğunuz en basit şeyi dinleyip anında uygulayamıyor ise - ki özel ders normalde çok verim alınan bir şeydir- anlama güçlügu vardır diye düşünüyorum. Bendeki bir çocuğu hatırlattı bana. 7+8 yi görüp " Ben bunu anlamadım öğretmenim. "diyen bir çocuk. Annesi de oysaki matematigi çok iyi demişti.
Anneler kabul etmiyor ama bu tarz çocuklar mutlaka değerlendirmeden geçmeli.

Eskiden mis gibi sınıf tekrarı vardı. İlkokulda yazılı vardı. Yapamayan üst sınıfa geçmiyordu. Böylece çocuk bir şeyi öğrenene kadar tekrarliyordu. Şimdi yapsa da yapamasa da geciyor üst sınıfa orada konular daha zor. Onu temelde olmadığı için hiç anlamıyor. Böyle böyle ilkokul iki konusunu bilmeden çocuk kendini ortaokul lise de buluyor. Kardeşim ögretmen lisede lise de adam gibi dört işlem yapamayan öğrenciler var diyor Geçen dönem kızımın karne törenine gittim ortaokul 500 kişilik okulda 400 den fazla öğrenci belge almış. Sorsam çoğunun 30 yıl öncesinin ilkokul öğrencisi kadar donanımı bilgisi yok.Bizim zamanımızda o belgelerin bir değeri vardı. Bir sınıfta en fazla üçte biri belge alabilirdi. Şimdi notlar hep şişirme, çocuk yapsa da yapmasa da üst sınıfa geçiyor. Burada eğitim sisteminin kötüleşmesi kadar velilerin de suçu var, herkesin çocuğu dahi gözü ile bakıyor. Ögretmen çocuğa en ufak bir uyarıda bulunsa hemen okulda alıyor soluğu. Ögretmenler de kolayı buldu açıyor akıllı tahtadan eğitim videosunu geçiyor. Bu ülkede eğitim düzelsin isteniyorsa o akıllı tahtaların sınıflardan çıkması, sınıf tekrarı ve yazılı sisteminin ilkokuldan itibaren geri gelmesi ve velilerin de objektif olarak çocukları ile ilgilenmesi lazım.
Ben akıllı tahtayı derslerimde kullanıyorum ama dozunda. Dozunda kullanıldığı sürece akıllı tahtaların çok faydası var.

Okuma yazma bilmeden ortaokula, liseye geçen milyon tane çocuk var. Neden? Çünkü ilkokulda sınıfta kalma sadece 1. sınıfta var. Ve buna veli karar veriyor, öğretmen değil. Bu yüzden o okuma yazma bilmeyen çocuk üst sınıflarda gördüğü dersleri anlamıyor ve sınıfta adı çıkıyor.

Eyvah eyvah. Bir matematik öğretmeni olarak söyleyeceğim şey şu; bu durumu hafife almayın. Matematikten 100 lük olmak zorunda değil elbette ama temel matematik becerilerini kazanmak zorunda.
Öncelikle yapılması gereken çarpım tablosunu gerçekten ezberlemesi ve dört işlem kabiliyeti geliştirmesi.
Böyle bir öğrencim vardı 7 den 8 e geçecekti. Ama sıfır matematikte.
Aldım yazın 4. Sınıftan başladık 3 ayda güzel bir noktaya gelmiştik. Baya baya temelden başlamalısınız.
Kızım 6. Sınıfta geçen sene gerçekten çok kötü bir matematik hocasına denk geldi. Ki özel okulda okuyor. Ama hocayı asla sevmedi. Ki o zamana kadar en iyi dersi matematikti.
Bu dersi dinlemedikçe yapamıyorum sevmiyorum demeye başladı.
Dedim ki tamam kızım yapma yazın beraber halledeceğiz matematiği sıkma canını sen sınıf düzenini bozma yeter.
Yazın 5. Sınıf baştan sona tekrar işledik beraber.
Şimdi okul değiştirdik. Öğretmenini çok sevdi çok şükür. Sevdiği derslere döndü tekrar.
Hatta 2 hafta önce bireysel görüşmemiz vardı hocayla çok memnun.
Ama ipin ucunu hep tutuyorum. Ve o kadar zor ki çünkü 6. Gün yüzme antrenmanı var.
Hele şimdi yazılı haftası,yüzme yarışları,ramazan oruç hepsi birleşti.
Karşılıklı zorlanıyoruz ama ben bırakırsam o da bırakır.
Eğer bu çocuklar liseye ben anlamıyorum diye başlarsa eyvah eyvah.
Şuan dördüncü sınıf son senemiz herseyimiz iyi çok şükür temeli oturttudugumuzu düşünüyorum ben öğretmen matematik de sınıfta ikinci diyor birinci sınıf dan bu yana çokda memnun kendisi fakat benim endişem de şu okul biticek ve beşe geçecek öğretmen değişikliği olucak nasıl olcak bilmiyorum açıkçası öğretmeniyle bu durumu konuştuk ilk biraz zorlanır ama adapte olur merak etmeyin dedi fakat yinede endişe ediyorum arkadaşımın oğlu bu yüzden çok geriledi hatta hala sorunu çözmüş değiller evet her çocuk bir degil ama işte sadece orta öğretime alışır diye umuyorum yersiz bi endişe diyorlar benim için ama onuda bilmiyorum

Bu arada kitap okuma işini muhakkak sesli yapmalı. Yani 20 sayfa okuyorsa 10 sayfasını size sesli okumalı.
Eğer gerçekten çocuk başarılı olsun istiyorsanız ciddi emek harcamalısınız.
Evde sürekli ekran karşısında olan (tv,tablet,telefon) ebeveyn çocuğa kitap okuma alışkanlığı kazandıramaz. Siz de okumalısınız.
Bizim evin her yerinde benim kitaplarım vardır. Çok okurum çocuklara (6. Ve 2. Sınıf) doğduklarından beri her gün kitap okudum. Kızım dehb Li olduğu için çok zor alıştı. 1-2. Sınıfken bana kızardı. “Artık kitap okuma sen öğrenci değilsin” diye. Hatta bir gün iyi ebeveynlik kitabı okuyordum “anne valla iyi annesin okuma artık” demişti 😂😂
Bunları söylüyorum çünkü gerçekten kolay olmadı.
Neler yaptım bu süreçte
1- kendim çok okudum onlar görecek şekilde
2- kitap fuarları gezdik
3-kitapçılar gezdik
4- okudukları kitapları üst üste koyup foto çekip ay sonu ödüllendirme yaptık
5- kitap okuma keyfi adı altında kendimize alan oluşturduk (meşhur film keyfi-maç keyfi gibi şeyleri kitaba uydurduk)
6- kitap okumasıyla alakalı her yerde övgüyle bahsettim
7-gittiğimiz her yere çantamda hepimize kitap taşıdım..
8-biz Ankara’dayıx millet kütüphanesine çok sık gittik
aklıma gelenler bunlar

5. sınıfa giden bir çocuğa özel ders vermiştim önceden ve o çocuğun da matematiği kötüydü annesi öğretmen olmasına rağmen ,çocukta zeka geriliği de yoktu cin gibiydi ama annesi kardeşiyle uğraşmaktan onunla ilgilenememiş.Size tavsiyem en temelden anlattırsın hocası biraz zaman alır belki ama en azından bir şeyler yapmış olur.

Doktora götürdünüz mü ? çocuğunuzda zeka olarak sıkıntı olduğunu düşünmüyorsanız sabırlı ve işini seven birisini bulun.Elbet yapacaktır yapamıyorum diye ağlayıp bırakmasına izin vermeyin.
Öğretmenini severse daha çabuk kavrar bu arada aradaki iletişim de önemli.

Şuan dördüncü sınıf son senemiz herseyimiz iyi çok şükür temeli oturttudugumuzu düşünüyorum ben öğretmen matematik de sınıfta ikinci diyor birinci sınıf dan bu yana çokda memnun kendisi fakat benim endişem de şu okul biticek ve beşe geçecek öğretmen değişikliği olucak nasıl olcak bilmiyorum açıkçası öğretmeniyle bu durumu konuştuk ilk biraz zorlanır ama adapte olur merak etmeyin dedi fakat yinede endişe ediyorum arkadaşımın oğlu bu yüzden çok geriledi hatta hala sorunu çözmüş değiller evet her çocuk bir degil ama işte sadece orta öğretime alışır diye umuyorum yersiz bi endişe diyorlar benim için ama onuda bilmiyorum
Ya o kadar farklı bir durum ki. Benim kızım öğretmeni kız çobukları ayırıyormuş erkeklere kötü davranıyormuş. Benim kız taktı bu duruma. Neden ayrımcılık yapıyor diye.. 1. Dönem iyi başladık ama 2. Dönem ortalara doğru koptu resmen dersten. Baktım olacak gibi değil dedim bırak kızım öğretmeni de dersi de ben halledeceğim.
Ama yazı zor da olsa güzel değerlendirdik. Dediğim gibi bunlar aşırı ilgi isteyen şeyler. Bu sene yeni okula çok tedirgin başladım ama çok şükür süper bir adama denk geldik. Toplantıda dedi ki “kızınızın üstünde eliniz olduğu o kadar belli ki” benim gözler doldu tabi 😃
Ben öğretmenliği sırf çocuklarımla ilgilenmek için yapmadım. Yıllar sonra ikisininde okulda parmakla gösterilmesi (sadece ders değil ahlaki olarak da tabi) resmen benim emeklilik primim gibi geldi 😃 inşallah iyi bir liseye yerleşirlerse tam emekliye ayrılırım 😂😂😂

Ya nasıl diyim problemleri anlamiyor.normal okuma kitabı alacagim şu sınav döneminden sonra okusun.baska hoca araştırsam mi temeli ben mi versem bilemedim.biz çarpım tablosundan başlayacağız.8 kere 8 i bilmiyor ki karenin alanını nasıl yapsin
Belki öğrenme güçlüğü olan bir çocuktur. Bir psikoloğa götirebilirsiniz. Ya da sorumsuz yetiştirdiniz ciddiye alıp çalışmıyor. Vardır illa nedeni. Psikologla önce bu nedeni bulun sonra ilerleyin

Oğlum ders çalışmıyor ödevleri söylemiyor.matematik quizden 0 almış.ozel ders aldırdım bugün.kadin devam edemeyeceğini söyledi.cunku daha temel yok dedi.ki daha dikdörtgen alanını bile karıştırıyor çevre ile.bölme ve çarpma da eksik.olabilir.ama çaba fda sarf etmiyor.s8nav takvimini ödevleri takip eden benim.korkum şu ki ilerde de disiplinsiz sorumsuz bir insan olması.ne yapabilirim matematiği hiç yapamiyor diğer derslere de çalışmıyor.
Bu yaşa kadar nasıl geldi, neden bu ana kadar ilgilenmediniz siz, oturup anlatmadınız?
Temelde bir şey yok, halledilemeyecek bir şey değil. Siz anlatın ya da temelden anlatacak bir hoca bulun

Kızım dehb Li olduğu için çok zor alıştı. 1-2. Sınıfken bana kızardı. “Artık kitap okuma sen öğrenci değilsin” diye.
Ahah benim dehbli oğlum da okumayı öğrendikten sonra uzun süre "öğrendim işte neden okuyayım" diye kavga etmişti 😅
Ben öğretmen oldum hâla okuyorum dediğimde sen neden okuyorsun diye kavga etti.
Disleksiden dolayı özel eğitim aldıktan birsüre sonra da muhteşem "yanlışım azaldı okumama gerek yok" önerisiyle uğraştık.

Konu sahibinin oğlu ya çok ilgisiz kalmış veya öğrenme güçlüğü var.
Belliki günlük rutininde kitap da yok.
Her çocuk bayıla bayıla yapmıyor görevlerini, göbeğimiz çatlıyor düzen oluşturacağız diye.

Çocuğun anlama açısından bı sıkıntısı yoksa özel abla tutardım.tek bı ders değil de günlük ödev yapsınlar beraber.

ne yapin edin cocuga matematigi uygulamali sekilde, sevdirerek - hayatin icine katarak yaptirin bence.
benim yer yön, ölçü birimi, alan hesabi falan hic yok beynimde. biri 800 mt derse uzak mi yakin mi kestiremem bile - beynimin calismayan bir köşesi var.
alan hesabi diyince de beynim bos levha, zamaninda ogrendim gectim sınavlarımı ama silindi gitti aklimdan.
gecen aylarda erkek arkadasim evin kullanabilir metrekaresini soyledi. bana da cok az geldi, "yok o kadar degildir" dedim. "gel alan hesaplayalim" dedi, beraber metreyle odanın iki duvarini ölce olce tum odalarin alanini hesapladik, bulduk.
sonra kendi eviminkini merak ettim, onu da babamla hesapladik bulduk.
ben 33 yasimda ogrendim ki alan hesaplamak böyle bir şeymiş.
"hocam bunlar gerçek hayatta ne isime yarayacak" hikayesi.
gerçek hayatta işime yaradi iste
deneyimle yaptigim icin bundan sonra ömrüm oldukca unutmam heralde - güçlü bir ani hafizam vardir.
siz de cocugunuza "bir dikdortgenin alani a kenari carpi b kenari" demeyin, basitce mantigini anlatin "gel hadi evin alanini olcelim" diyin, oyun gibi ölçün- hangi oda daha kucuk bakin. zaten cocuk keyif alir bundan..elinize metreyle varsa basketbol sahasina inin onu ölçün, verin metreyi okula götürsün arkadaslariyla sınıfını ölçsün...
bazi insanların beyni hayali seylere basmaz yani - deneyimleyerek ogrensin cocuk.
bu konuda matematigi ona gostere göstere öğretecek konular bulun. hatta tek tek chatgptye sorun cocugum su konuyu bilmiyor gercek hayatta gostererek nasil öğretirim diye vs yardimci olsun.

Ahah benim dehbli oğlum da okumayı öğrendikten sonra uzun süre "öğrendim işte neden okuyayım" diye kavga etmişti 😅
Ben öğretmen oldum hâla okuyorum dediğimde sen neden okuyorsun diye kavga etti.
Disleksiden dolayı özel eğitim aldıktan birsüre sonra da muhteşem "yanlışım azaldı okumama gerek yok" önerisiyle uğraştık.

Konu sahibinin oğlu ya çok ilgisiz kalmış veya öğrenme güçlüğü var.
Belliki günlük rutininde kitap da yok.
Her çocuk bayıla bayıla yapmıyor görevlerini, göbeğimiz çatlıyor düzen oluşturacağız diye.
Bu cevapların ana teması bizim dehb lilere doğuştan yükleniyor demek ki 😃😃😃
Benim kız okula başladı 1. Sınıfa öğretmen 10 gün sonra çağırdı bizi 😃😃 dedi ben ders işlemekte zorlanıyorum enerjisini atacak bir spora başlamanızı rica ediyorum.
O gün bu gün yüzüyor. Haftada 6 gün her antrenmanda 5.5-6 km yüzüyor.
Pandemide enerjisini atsın diye dağ tepe gezdirdik km km yol yürüdük 😂😂
Psikiyatriste gittik tabi tanı için ortaokulda azalacak ilerleyen yaşlarda bitmese de epey kontrol edilebilir hale gelecek demişti. Evet ortaokulda dikkat eksikliği olmasa da hiperaktivite epey azaldı. Ama bil bakalım ne geldi 😃😃😃 ergenlik 😃😃
Dışarıdan bakanlar ne güzel düzen kurmuşsunuz diyorlar ama o düzen kurulana kadar ve korunurken benden gideni bir ben bir yakın çevrem bilir 😃😃

Oğlum ders çalışmıyor ödevleri söylemiyor.matematik quizden 0 almış.ozel ders aldırdım bugün.kadin devam edemeyeceğini söyledi.cunku daha temel yok dedi.ki daha dikdörtgen alanını bile karıştırıyor çevre ile.bölme ve çarpma da eksik.olabilir.ama çaba fda sarf etmiyor.s8nav takvimini ödevleri takip eden benim.korkum şu ki ilerde de disiplinsiz sorumsuz bir insan olması.ne yapabilirim matematiği hiç yapamiyor diğer derslere de çalışmıyor.
Aslında şundan hoca öyle demiştir şimdi normalde ben de özel ders verirken baktım öğrencinin temeli yok bu sefer en baştan ve çok fazla aynı sorulardan çözerek çocukta oturtmak gerekiyor bu sefer de veli hep aynı şeyleri yapıyorlar vs diye ya da doğal olarak onlar halledilmeden kotlara yansımayacağı için hocalar kandırıyor gibi davranıyor halbuki çocuğa fizik konuları anlatmak için temel matematik anlatırsam yazılı konularına ancak 3-4 ay sonra faydası oluyor ya da haftada 2 yerine 5-6 saat ders gerekir bu da maddi olarak zor haftada 2 saat gibi derslerle o açık kapanmıyor 4 yıllık bir eksik var bu arada. Eğer çok fazla ders sayısı için bütçeniz yoksa özel dersden verim alamazsınız onun yetine daha uygun üniversite öğrencisi tanıdıklar bulun onlarla biraz ilerleyin ya da online derslerle vs siz yanına oturup bakın Allah kolaylık versin

İlkokul öğretmeniyim. Bir çocuk ilkokulda ödev yapma alışkanlığı ve sorumluluğunu kazanmalıdır.
Çocuğunuz en basit şeyi dinleyip anında uygulayamıyor ise - ki özel ders normalde çok verim alınan bir şeydir- anlama güçlügu vardır diye düşünüyorum. Bendeki bir çocuğu hatırlattı bana. 7+8 yi görüp " Ben bunu anlamadım öğretmenim. "diyen bir çocuk. Annesi de oysaki matematigi çok iyi demişti.
Anneler kabul etmiyor ama bu tarz çocuklar mutlaka değerlendirmeden geçmeli.
Ben size bir şey sormak istiyorum, kızım şuan 2.sınıf ve sadece ödev odaklı dersleri.
Sınav sorumlulukları olmadığı için konu tekrarı nedir nasıl yapılır, özet çıkarmak nedir hiç bir fikirleri yok.
5.sınıfta sınav sistemine geçtiklerinde bu çocuklar ders çalışmayı daha yeni öğreniyor olacaklar çok yanlış değil mi bu sistem?

E önceden biz kendimiz takip ediyorduk, bizim suçumuz neydi.
Kendimi bazen çok şanssız hissediyorum ya. Küçükken de bütün sorumluluk bizdeydi, büyüdük devir değişti; çocukta olması gereken sorumluluklar da bize yüklendi.
5. Sınıf çocuğu gayet ödevlerini deftere not alıp takip etmeli bence. Ben oğlum büyüyünce o sorumluluğu ona vermeyi denicem bakalım. Yapıcam diyip yapamadığım çok oldu ama niyetim bu yönde diyim.
Aynı fikirdeyim. Okula başladığımda okuma yazma biliyordum. Kendimi bildim bileli küçük bir ödev defterim vardı hep. Branş branş her dersin ödevini renkli kalemle yazardım. Hiç ödevimi bilmeden eve gittiğim olmadı. Bir kere ya yazmayı unutmuşum ya da ödevi yapmayı unutmuşum hatırlamıyorum, yapmadan gittim okula. Hoca bakıp öyle bir tonda “bir daha olmasın” dedi ki (ses yükseltme yok) muma döndüm.

Şimdilerde eğitimin de, öğrencilerin de, velilerin de laçkası çıktı. Üstelik ben 97 doğumluyum öyle çok eski değilim. WhatsApp grubundan ödev atma fikri kimden ne sebeple çıktı bilmiyorum. Benim okul sürecimde asla öyle bir şey yoktu.

Az önce bu sene LGS'ye girecek olan ve yazılı haftasındaki yeğenime İngilizce çalıştırmaya çalıştım. Yemin olsun 1,5 saatte saç baş yolacaktım artık. Öğrenmen gereken kelimeleri bu saate kadar niye çalışmadın diyorum, çalıştım diyor. Kelimeyi soruyorum, bilmiyorum çalışmadım diyor. Dil pabuç kadar, ukalalık saygısızlık had safhada. Allah öğretmenlere sabır versin.

Çocuğunuz problemleri anlamıyorsa yeterince kitap okumuyordur.
Bol bol kitap okutun, matematik için temelden öğretecek özel öğretmen tutun. Farkı göreceksiniz

ne yapin edin cocuga matematigi uygulamali sekilde, sevdirerek - hayatin icine katarak yaptirin bence.
benim yer yön, ölçü birimi, alan hesabi falan hic yok beynimde. biri 800 mt derse uzak mi yakin mi kestiremem bile - beynimin calismayan bir köşesi var.
alan hesabi diyince de beynim bos levha, zamaninda ogrendim gectim sınavlarımı ama silindi gitti aklimdan.
gecen aylarda erkek arkadasim evin kullanabilir metrekaresini soyledi. bana da cok az geldi, "yok o kadar degildir" dedim. "gel alan hesaplayalim" dedi, beraber metreyle odanın iki duvarini ölce olce tum odalarin alanini hesapladik, bulduk.
sonra kendi eviminkini merak ettim, onu da babamla hesapladik bulduk.
ben 33 yasimda ogrendim ki alan hesaplamak böyle bir şeymiş.
"hocam bunlar gerçek hayatta ne isime yarayacak" hikayesi.
gerçek hayatta işime yaradi iste
deneyimle yaptigim icin bundan sonra ömrüm oldukca unutmam heralde - güçlü bir ani hafizam vardir.
siz de cocugunuza "bir dikdortgenin alani a kenari carpi b kenari" demeyin, basitce mantigini anlatin "gel hadi evin alanini olcelim" diyin, oyun gibi ölçün- hangi oda daha kucuk bakin. zaten cocuk keyif alir bundan..elinize metreyle varsa basketbol sahasina inin onu ölçün, verin metreyi okula götürsün arkadaslariyla sınıfını ölçsün...
bazi insanların beyni hayali seylere basmaz yani - deneyimleyerek ogrensin cocuk.
bu konuda matematigi ona gostere göstere öğretecek konular bulun. hatta tek tek chatgptye sorun cocugum su konuyu bilmiyor gercek hayatta gostererek nasil öğretirim diye vs yardimci olsun.
laf anlayana anlatılır bebem
Çocuğunuz problemleri anlamıyorsa yeterince kitap okumuyordur.
Bol bol kitap okutun, matematik için temelden öğretecek özel öğretmen tutun. Farkı göreceksiniz
sanmıyorum ki ömründe çocuğa bir kitap almış olsun
o ışık yok

Bu cevapların ana teması bizim dehb lilere doğuştan yükleniyor demek ki 😃😃😃
Benim kız okula başladı 1. Sınıfa öğretmen 10 gün sonra çağırdı bizi 😃😃 dedi ben ders işlemekte zorlanıyorum enerjisini atacak bir spora başlamanızı rica ediyorum.
O gün bu gün yüzüyor. Haftada 6 gün her antrenmanda 5.5-6 km yüzüyor.
Pandemide enerjisini atsın diye dağ tepe gezdirdik km km yol yürüdük 😂😂
Psikiyatriste gittik tabi tanı için ortaokulda azalacak ilerleyen yaşlarda bitmese de epey kontrol edilebilir hale gelecek demişti. Evet ortaokulda dikkat eksikliği olmasa da hiperaktivite epey azaldı. Ama bil bakalım ne geldi 😃😃😃 ergenlik 😃😃
Dışarıdan bakanlar ne güzel düzen kurmuşsunuz diyorlar ama o düzen kurulana kadar ve korunurken benden gideni bir ben bir yakın çevrem bilir 😃😃
Nazar değmesin, 6 gün spor çok iyi.
Biz asla ikna edemedik, zorla götürmek bize eziyet oldu.
Ne kurs, ne okul, hepsini çok gereksiz buluyor.
Heveslense 2 kerede hevesi geçiyor.
Yüzmeyi çok öneriyorlar aslında bizimkilere.

Ergenlik korkulu rüyam, şimdiden çok pis kavgaya çekiyor insanı.
O bölümü de geçsek gerisini hallederiz gibi ya 😅

Back
X