Bebek Beslenmesi 5 aylık kızımı kasıkla besleyemıyorum napmam lazım

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
doktorunuzu degiştirin,7 bucuk kiloluk bebege zayıf diyorsa hele hele mamaya zorla diyorsa yarın bir gun ciddi bir rahatsızlıktaki fikirlerine nasıl guveneceksiniz,uzaklasın o doktordan cocugunuza garezi mi var ne

bebeklerin yogurda alışması zaman alır,hem yavrun daha cok kucuk biraz ara ver sonra yine denersin,bana sorsan 6. aydan once hic bir ek gida verme derim ama eminim bu fikir hoşuna gitmeyecektir :) bu arada yogurda ceşitli seyler koyuyorum demişsin,lutfen koyma,hele hele bal ile tadlandırmak cok tehlikeli sonuclar dogurabilir,saglıcakla:16:

yooo gayet yerınde bişe soylemıssınız asla kızarmıyım kızsam yoruma acık olmasam konu dahi acmazdım bende ıstemedım 6ayda baslamk ıstedım ahhh o cevre baskıları yokmu ilk cocuk cabuk korkutuluyoz yok işte baslamzsan asla bıdaha kasık ıstemez yemek secer falan fılan cahıl insanlar degılız kımseyı dınlemıyorum ama yanı canına yetınce mecburen ole yapıyorum doktorda basla deyınce bızde basladık anlıcagınız.....

doktorunuzu degiştirin,7 bucuk kiloluk bebege zayıf diyorsa hele hele mamaya zorla diyorsa yarın bir gun ciddi bir rahatsızlıktaki fikirlerine nasıl guveneceksiniz,uzaklasın o doktordan cocugunuza garezi mi var ne

bebeklerin yogurda alışması zaman alır,hem yavrun daha cok kucuk biraz ara ver sonra yine denersin,bana sorsan 6. aydan once hic bir ek gida verme derim ama eminim bu fikir hoşuna gitmeyecektir :) bu arada yogurda ceşitli seyler koyuyorum demişsin,lutfen koyma,hele hele bal ile tadlandırmak cok tehlikeli sonuclar dogurabilir,saglıcakla:16:

bu ayda gıdıcem doktora bakalım nasıl yaklascak aynı kafada gıderse asla gıtmem bıdaha oraya herkese dedıgını soyluyom doktorun onlar dahı sook oluyolar

ek gidalara yeni basladiysan tokluk hissi vermiyor olabilir, zamanla alisacaktir... benim kizimda oyleydi..
.
su an iki yasinda ve hala sabahlari kahvalti falan kesinlikle istemiyor, yedirsem de yine sut içmeli o yuzden vermiyorum kahvalti...

yemeklerini de sebze + tahil tohumlari + et seklinde yaparsan (haftada bir kaç gun 20 gram et galiba) daha dengeli beslenmis olur. Hatta ben kizimin 1 yasina kadar sebzelerini hep buharda pisirdim vitaminleri kaybolmasin diye ve mumkunse bebegine organik sebzeler almani tavsiye ederim...
birde çorba seklinde degilde pure sklinde yaparsan daha doyurucu olur (sebze seçimine dikkat bagirsaklari çok çalistiran sebze var ise birde az çalistiran sebze ekle mesela)

benım kızımda ek gıda sabah ıstemıyo zaten ben herzaman gune sutle baslamasından yanayım ne kabızlık yapar nede onu ılk ogunde sıkmaz agır gelmez en azından evet sızın dedıgınız gıbı dıkkat etmeye calısıyorum fakat benım anlamadıgım benı aydınlatırsanız cok sevınırım et demışsınız kızım 5 aylık nasıl verıcem

benım kızımda ek gıda sabah ıstemıyo zaten ben herzaman gune sutle baslamasından yanayım ne kabızlık yapar nede onu ılk ogunde sıkmaz agır gelmez en azından evet sızın dedıgınız gıbı dıkkat etmeye calısıyorum fakat benım anlamadıgım benı aydınlatırsanız cok sevınırım et demışsınız kızım 5 aylık nasıl verıcem

et vermek için 6. ayini beklemek lazim (yag gibi ve tercihen zeytinyagi 1çay kasigi)
6-7 ay arasi 10 gram
7-8 ay arasi 15-20 gram
ben kizima kirmizi eti yagsiz sut dana, beyaz eti ise tavuk gogusu, kiyma seklinde aliyordum..
8. aya kadar et blenderle sebzelerle beraber ezilmeli, 8-9 artik bebeginiz ne zaman kuçuk parçaciklar yemeye hazir olursa kiyma seklinde yemklerde yedirebilirsiniz..

Ve doktorum et suyu degilde et yemesi onemli demisti o yuzden sadece et suyu ile çorba yapmamak lazim (protein açisindan)

Tuz için ise 1 yasindan once verilmemeli, 1-3 yas arasi da çok az verilmeli.. tuzun tadini bilmedikleri için sIkInti olmuyor zaten, birbirine yakisan tadlar kullanmaya ozen gosterin (kabak + dereotu + pirinç gibi ), benim kizim 25 aylik artik herseyin tadini da biliyor ama sebzeleri haslayip koysam onune masada ziyafet olsa o sebzelerini tercih eder ;)

eminim bir kaç ay sonra bebek mutfaginda uzman olursunuz, birbirine yakisan tadlar, çesit çesit kendi tarifleriniz... bebek olunca o kadar ozen gsoteriyoruz ki birde bakiyoruz bebegimizin kendine ozel bir mutfagi olmus..

bu arada ben de kizima 5 aylikken ek gidaya baslamistim, doktorum 6. ayda baslamamdan yanaydi ama kasiga alistirma amaçli 5. aydan itibaren gunde 1 kere meyve puresi verebilecegimi soylemisti.. fransada yasiyorum ben, artik burda çogu doktor 6 aydan itibaren baslanmali diye dusunuyor (eskiden 4 aylikmis)..
6 aya kadar sut yetiyormus ve sindirim sistemi biraz daha gelissin diye.. dusundukçe aklima geliyor o gunler :) yarim elma puresi vermistim ilk defa...

bu ayda gıdıcem doktora bakalım nasıl yaklascak aynı kafada gıderse asla gıtmem bıdaha oraya herkese dedıgını soyluyom doktorun onlar dahı sook oluyolar

kilo konusuna da deginmeden edemicem, bence bebeginizin kilosu ideal ! 5 aylik bebek minimum 5 maksimum 8,300 kg olmali (en azindan fransada), bu iki sInIrIn disina çikmadigi surece problem yok, dikkat etmeniz gereken tek nokta ayina gore duzenli kilo almasi..

zayiflayan bebek hasta olabilir, gereginden fazla kilo alan bebek ya yanlis besleniyordur (ya da yeterince hareket etmiyordur).. siz bebeginizi dinleyin o size dogru yolu gosterir ;) kesinlikle zorlamayin ve kandiripta yedirmeyin çunku kapasitesini geçerse midesi buyur gereginden fazla kilo alir bu da ilerde obeziteye sebep olur..

Bir tanidigim bebeginin uzerine asiri dusuyordu yazin sicaginda usetecek diye hirka giydiriyordu çocugu zature oldu, ayni bayan hep ihtiyacindan fazla yemek yediriyordu, tv onunde çocugu kandiripta kasigi veriyordu agzina, çocuk simdi obez..

hayir tatlim yanlis biliyosun ! gelisim çaginda ozellikle 0-3 yas arasi dengesiz beslenmeden dolayi ani kilo alan bebeklerin ilerde obez olma ihtimali var... Ayine gore çok DUZENLI kilo alan bir bebegin ilerde obez olma ihtimali diger çocuklara gore kesinlikle daha fazla degil !
Simdi bebegi tombul anneleri korkutmayalim yanlis bilgi veripte...
kilolu olan her bebek te çok yiyor anlamina gelmiyor onu da belirteyim 3 bebegin beraber buyudune sahit oldum ve ne tesaduf ki en zayifi en çok yiyeni en tombulu en az yiyeniydi !

hayır doğru biliyorum ben yağ hücrelerinin sayısı bebeklikte belirlendiği için bu dönemde yemesi için zorlanmamalı bu konuda dikkatli olmak gerek dedim arkadaşlarn sohbetine devamen tabiki dengeli beslenen tombiş bir bebek obez olmaz

kilo konusuna da deginmeden edemicem, bence bebeginizin kilosu ideal ! 5 aylik bebek minimum 5 maksimum 8,300 kg olmali (en azindan fransada), bu iki sInIrIn disina çikmadigi surece problem yok, dikkat etmeniz gereken tek nokta ayina gore duzenli kilo almasi..

zayiflayan bebek hasta olabilir, gereginden fazla kilo alan bebek ya yanlis besleniyordur (ya da yeterince hareket etmiyordur).. siz bebeginizi dinleyin o size dogru yolu gosterir ;) kesinlikle zorlamayin ve kandiripta yedirmeyin çunku kapasitesini geçerse midesi buyur gereginden fazla kilo alir bu da ilerde obeziteye sebep olur..

Bir tanidigim bebeginin uzerine asiri dusuyordu yazin sicaginda usetecek diye hirka giydiriyordu çocugu zature oldu, ayni bayan hep ihtiyacindan fazla yemek yediriyordu, tv onunde çocugu kandiripta kasigi veriyordu agzina, çocuk simdi obez..
bende kızımın ıdeal kıloda oldugunu dusunuyorumkı baktıgımda vucud yapısına kalem gıbı:18 bebegım cok hareketlı masallah ama zorlama konusuna gelınce dedıklerınız cok dogru ama bıseler yedırıyorumfakat ınatla sımdı sız dıceksınız vermeyın cok ac olunca zaten yer dıe ınanın onuda denedım aglıyo bende sevdıgı bır muzıkle bır kasenın yarısı kadar yedırıyorum buda onu 4 saat veya verdıgım seyın kuvvetıne baglı 2 3 saattede acıka bılıyo bıse sorcam benım kızıma öğün hazırladıgımda mınımum ne kadar tabakta veye kasede bıseler vermelıyım vede kac saat aralıkta ???

bende kızımın ıdeal kıloda oldugunu dusunuyorumkı baktıgımda vucud yapısına kalem gıbı:18 bebegım cok hareketlı masallah ama zorlama konusuna gelınce dedıklerınız cok dogru ama bıseler yedırıyorumfakat ınatla sımdı sız dıceksınız vermeyın cok ac olunca zaten yer dıe ınanın onuda denedım aglıyo bende sevdıgı bır muzıkle bır kasenın yarısı kadar yedırıyorum buda onu 4 saat veya verdıgım seyın kuvvetıne baglı 2 3 saattede acıka bılıyo bıse sorcam benım kızıma öğün hazırladıgımda mınımum ne kadar tabakta veye kasede bıseler vermelıyım vede kac saat aralıkta ???

ben kizim 6 aylikken (ek gidaya alisinca) su sekilde veriyordum :
sabah saat 8 gibi : sut
oglen saat 12 gibi: 130 gram mama : sebze, bir tatli kasigi tahil, bazen de + 10 gram et, hepsini pure halinde (çok kati olmamak sartiyla)
ogleden sonra saat 4 gibi : 1 meyve puresi + yogurt yine 130 gram falan
aksam 8 gibi : sut

miktari hazir mamalar da boyle bisey, bir tane alip bebeginiz tabagina dokerseniz sonrasinda goz karari ayarlarsiniz.. ilk zamanlar belki kiziniz biraz daha az yiyebilir ve tam doymayabilir yemekten sonra biraz sut verebilirsiniz bu durumda... simdilik bebeginizin kafasi biraz karisik ek gida konusunda siz duzenli yedirin miktarlari iyi ayarlayin, bebek biraz daha buyuyunce doydugunu da belli eder biraz daha istedigini de..
aksam içtigi sut yetersiz gelirse (gece acikiyorsa), emziriyorsaniz problem yok zaten, devam sutu veriyorsaniz tahilli karisimlar var biberonuna ekleyebilirsiniz daha doyurucu olsun diye...
bir kaç ay sonra aksam yemek + sut verebilirsiniz mesela burda genelde oyle yapiliyor, bebeginiz iyice ek gidaya alisinca zaten siz onun ihtiyaçlarini belirler ona gore saatleri, neler yedireceginizi daha iyi kestirirsiniz...

kandirip vermeyin dedigimde soyle bazen anneler kocaman tabak hazirliyo bebek yarisini yiyo ve artik istemiyo anne illa hepsini yedirmek için kandiriyo çocugu, ya da ane aliyo kocaman tabagi açiyo televizyonu çocuk farkinda olmadan agzini açip yutuyo, ne yedigini bile bilmiyo...
ben de yeri geldiginde kizima karsi israrci oldum ama yedigi saat belli yedigi MIKTAR belli ve ben onun kapasitesini biliyorum...neden isaraci oldum sadece yarisini yedi mesela peki dedim cani istemiyordur dedim ama 2 saat sonra bir daha yemek istiyo, kizima biraksam 4 saatte bir 130 gram yerine 2 saatte bir 70 gram yemeye raziydi ama gunde 8 ogun yemek vermeyecegime gore tabiki yemegini bitirmesini istiyordum...

hayır doğru biliyorum ben yağ hücrelerinin sayısı bebeklikte belirlendiği için bu dönemde yemesi için zorlanmamalı bu konuda dikkatli olmak gerek dedim arkadaşlarn sohbetine devamen tabiki dengeli beslenen tombiş bir bebek obez olmaz

sizin yazdiginiz "0-3 yas arasi kilolu bebeklerin ilerde obez olma riski çok yuksek" ben ise bunun yanlis oldugunun cunku ani kilo almadan (çok yedirildigi için) ani kilo alan bebegin (kilolu veya degil !!!) ilerde obez olma riski vardir dedim. Hatta diger yorumlarimda bunu açiklayip ornekler bile verdim.

2 bebek dusunun, ikiside 5 aylik, normal kilolari 5 ile 8.300 arasi olmali
bebek A : 5 aylik 5 kg
bebek B : 5 aylik 8.300 kg

1 ay sonra kontrole gittiklerinde, ikiside 6 aylik, normal kilo 5.400 ile 8.900 arasi olmali
bebek A : 6 aylik 7.5 kg
bebek B : 6 aylik 8.800 kilo

bebek A bir ayda 2.buçuk kilo almis
bebek B 500 gram almis

bebek A bebek B ye gore daha ince olmasina ragmen ilerde yanlis beslenmeden obez olma riski çok daha yuksek...

durum boyle olunca siz de cumlenizi o sekilde kurunca, ben de bunu belirtmek zorunda hissettim kendimi çunku anne olmanin bazen en ufak seyleri bile kafamiza nasil taktigimizi bildigim için, bebegi tombul olan anneler bosuna korkmasin diye yazdiginizi duzelttim veya açikladim... sevgiler..

sizin yazdiginiz "0-3 yas arasi kilolu bebeklerin ilerde obez olma riski çok yuksek" ben ise bunun yanlis oldugunun cunku ani kilo almadan (çok yedirildigi için) ani kilo alan bebegin (kilolu veya degil !!!) ilerde obez olma riski vardir dedim. Hatta diger yorumlarimda bunu açiklayip ornekler bile verdim.

2 bebek dusunun, ikiside 5 aylik, normal kilolari 5 ile 8.300 arasi olmali
bebek A : 5 aylik 5 kg
bebek B : 5 aylik 8.300 kg

1 ay sonra kontrole gittiklerinde, ikiside 6 aylik, normal kilo 5.400 ile 8.900 arasi olmali
bebek A : 6 aylik 7.5 kg
bebek B : 6 aylik 8.800 kilo

bebek A bir ayda 2.buçuk kilo almis
bebek B 500 gram almis

bebek A bebek B ye gore daha ince olmasina ragmen ilerde yanlis beslenmeden obez olma riski çok daha yuksek...
durum boyle olunca siz de cumlenizi o sekilde kurunca, ben de bunu belirtmek zorunda hissettim kendimi çunku anne olmanin bazen en ufak seyleri bile kafamiza nasil taktigimizi bildigim için, bebegi tombul olan anneler bosuna korkmasin diye yazdiginizi duzelttim veya açikladim... sevgiler..

bunları hemen hepimiz biliyoruz artık bebeği olan anneler kısa sürede bu mevzuların kurdu oluyor .aslında aynı şeylerden bahsediyoruz ama belirttiğiniz gibi cümleyi kısa tuttuğum i,çin düşük olmuş yanlış anlamalara mahal verebilir düzeltmeniz için teşekkür ederim

Back