Bebek Beslenmesi 5. Ay Ek gıdaya Geçiş Süreci

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

Fotofiker

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
30 Temmuz 2012
156
36



Ek Gıda Kuralları

1- Ek gıdayla birlikte gayta rengi, kokusu, kıvamı değişir. kabız olan çocuklara gün kurusu (koyu renkli kayısı) kullanılır. (4-5 adet gün kurusu bir su bardağı su ile kısık ateşte kaynatılır, rondodan geçirilir, 6 aya kadar günde 1-2 çay kaşığı, 6 aydan sonra 1-2 tatlı kaşığı kadar meyve ya da yoğurduna karıştırılarak verilir.

2- Ek demir damlası 5 aydan sonra kilo başına bir damla olacak şekilde başlanır. gaytayı siyaha boyar. Demir damlası herhangi bir gıdaya karıştırılmadan, su ile, herhangi bir öğünden yarım saat önce verilir.

3- Çiğneme fonksiyonu 18 ayda gerçekleşir. 7-8 aya kadar bebeklerin öğünlerinin hazırlanmasında blender, süzgeç gibi araçların kullanılması gerekebilir.

4- 9 ay bitene kadar bebeklerin tad alma duyuları tam olgunlaşmadığından "tadını alsın" amacıyla verilen gıdalardan uzak durulmalı. (örnek: tuz, şeker...vb) Ayrıca mesela bebek bir sebzeyi yemiyor olabilir, bunun sebebi tadını beğenmediği için değildir. Bu yüzden bir daha o sebzeyi sevmedi diyip vermemezlik yapma. Mesela pastırmayla şekerin tatlarını belki ayırt edebilir (yani farkli tadlarda olduğunu farkedebilir) ama bir kabakla havucun tadını ayırt edemez.

5- Ek gıdalar anne sütünden en az 2-2,5 saat sonra verilir. Aksi takdirde aylarca anne sütü almış bir bebeğin ek gıdalara tepki göstermesi normaldir.

6- Ek gıdaların hazırlandığı sebze ve meyveler organik tarım ürünleri olması tercih edilmelidir.

7- Her yeni ek gıdayla birlikte bebeğin cildi kontrol edilmelidir. Döküntü, kızarık kuruluklar, pullanmalar alerjiye işarettir.

8- Gülümseyerek yedirin. (Yalvaran gözlerle ve kaygı ile bakmadan)

9- Dik Oturtun.

10- Meyve sularını dahi kaşıkla yedirin.



YASAKLAR


7,5 aya kadar yumurta sarısı, domates,mercimek
8 aya kadar brokoli, lahana, kuru fasulye, nohut, bezelye, mandalina
9 aya kadar tuz,şeker,balık,yumurta akı, portakal suyu, enginar, bamya, kereviz
1 yaşa kadar bal,süt,kivi,salça,baharat,çikolata,çilek,patlıcan
2 yaşına kadar kuruyemiş yasakmış.


Ek gıdaya başlama serüvenimiz için program şöyle:

1.gün sabahla öğle arası bir elmanın dörtte birinin suyu kaşıkla içirilecek.
2.gün yarım elma suyu
3.gün tam elma suyu
4. gün tam elmaya küçük bir havucun dörtte biri ilave edilecek.
5. gün havuç yarıma çıkartılacak.
6. gün havuç tam olacak.
7. gün sabah verilen meyve sularına ek olarak ikindi zamanı 1-2 tatlı kaşığı yoğurt verilecek.

Yoğurt Tarifi: Bir su bardağı inek ya da keçi sütünü ısıt (parmağını içine soktuğunda yakmayacak ama içinde gezdirdiğinde yanacak kadar). 1 Çay kaşığı yoğurdu ekle ve karıştır. 3-4 saat beklet.

8. gün sabah meyve suyu, ikindi yoğurt yarım çay bardağına çıkarılacak. (60 ml)
9. gün sabah meyve suyu, ikindi bir çay bardağı yoğurt verilecek. (120 ml)
10-11 gün sabah meyve suyu, ikindi bir çay bardağı yoğurt, öğlen çorba verilecek.

Çorba Tarifi: Bir küçük patates, bir küçük havuç, iki tatlı kaşığı (silme kaşık) pirinç, 350 ml su ekle, pişir. Piştikten sonra iki tatlı kaşığı zeytinyağı koy. blenderdan geçir. yarısını içir. geri kalanı (cam kavanozda) ertesi gün benmari usulü ısıtılıp tekrar verilir.

12. gün bir elma cam rendede rendelenerek verilecek. ikindi yoğurt, öğlen çorba verilecek.
13. gün elma püresine bir iki dilim armut suyu ilave edilecek. ikindi yoğurt, öğlen çorba verilecek.
14-15. gün sabah meyve, ikindi yoğurt, öğlen çorba (yaz günü bir küçük kabak, kış günü bir kibrit kutusu kadar bal kabağı ilave edilir).
16. gün sabah yazsa yarım şeftali püresi, kışsa dörtte bir muz püresine yarım elma ya da armut suyu eklenerek verilir. Diğer öğünler aynı.
17. gün önceki gün verilen şeftali ise tama, muzsa yarıma çıkarılır. Diğer öğünler aynı.
18-19. gün çorbaya dört beş sap maydanoz ilave edilir. Piştikten sonra maydanozlar çıkarılıp atıldıktan sonra blenderdan geçirilir. ( Yeşil yapraklı gıdalar oksalat yüklü olduğu için 7,5 aya kadar sadece suları kullanılırmış ). Diğer öğünler aynı.
20-21. gün çorbaya 3-4 sap ıspanak aynı şekilde ilave edilir. Diğer öğünler aynı.

Bebeklere 9 aya kadar günde en fazla iki porsiyon meyve verilirmiş. Ek gıda öğünleri anne sütünden 2-2,5 saat sonra verilmeliymiş. Anne sütü ise ek gıdadan sonra herhangi bir saat verilebilirmiş.

Bu 21 günlük bittiğindeki yemek düzenimiz ise şu şekilde olacak:

Sabah 06.00-07.00 gibi emzir.
2-2,5 saat bekle meyve suyu ver
İstediğinde emzir
2-2,5 saat bekle çorba ver
İstediğinde emzir
2-2,5 saat bekle yoğurt ver
İstediğinde emzir
Akşam emzir uyut
Gece 22:30 da emzir
Gece bir daha emzirme

Dr. Alev Kutlu'nun programı ve önerileri doğrultusunda gidiyoruz. Sadece biz meyve faslını biraz uzattık. Pazardan aldığımız armut'a saldıran oğluma armutu tattırdığımda çok sevdi ve ilk armutla başladım. Elmaya sıra geldiğinde ise yemedi. Sonra fark ettim ki armutu kıvamının yoğun olmasından dolayı sevmiş. Elmayı rendeleyip verdiğimde yedi ve topu topu üç gün kullandığım katı meyve sıkacağını kullanmayı bıraktım. Onun dışında programa günü gününe uyduk. İlk zamanlar 120 ml yoğurt yemedi mesela. Ama zamanla yağurt ve çorbasını bitirmeye başladı.
 
Her yerde 6 ay sadece anne sütü derken 5 aylık bebeğe bu kadar fazla ek gıda vermek doğrumu birde 22.30dan sabah 6 ya kadar bebek nasıl acıkmadan duracak anlamadım
 
Her yerde 6 ay sadece anne sütü derken 5 aylık bebeğe bu kadar fazla ek gıda vermek doğrumu birde 22.30dan sabah 6 ya kadar bebek nasıl acıkmadan duracak anlamadım

Öncelikle, bu liste ve öneriler Dr. Alev kutlu tarafından verilmiş bir liste. Konusunda uzman bir doktor, inanın şimdi randevu almaya çalışırsanız 4-5 ay sonra anca randevu alabilirsiniz. Dr un açıklaması şu: 6. Ayda anne sütü doyuruculugunu kaybedecek ve siz de ek gıdayı azar azar vereceğinizden bebek yeterli beslenmeyecek. Bu nedenle 6. Ayda ek gıda olayının başlangıcını atlatmış olacaksınız. Ki ek gıda hala ek. Bebek istediği kadar yiyecek. Orada verilen ölçüler maksimum. Gece beslemeye gelince. Gece beslemek doğru bilinen yanlışlardan. Bebek 1 aylık olduktan sonra bizler gibi gece beslenmeye ihtiyac duymazlar. Gece 11 den sonra verilen gıdalar uyku ve bağırsak problemlerine neden olmabiliyor. Gece 3-4 saatte bir yiyip yatın bakalım ne olacak:) büyüme hormonları gece uyurken salgilandigindan bebegin hele bir de 6 aylık bir bebegin zaten uyuması gerek.
 
Valla sizin bebeğiniz uyanmadan acıkmadan 8,9saat dayanıyorsa helal olsun ek gıda konusundada demekti bütün doktorlar yanlış biliyor bir tek sizinki doğru tabi herkesin kendi tercihi bebeğini nasıl bekleyeceği
 
Valla sizin bebeğiniz uyanmadan acıkmadan 8,9saat dayanıyorsa helal olsun ek gıda konusundada demekti bütün doktorlar yanlış biliyor bir tek sizinki doğru tabi herkesin kendi tercihi bebeğini nasıl bekleyeceği

Neyi nasıl uygulayacağın sana kalmış güzelim. Bu konuda kesin bir kural yok. Biliyorsun ki bir doktorun dediğini diğeri tamamen karşı bir şey söyleyebiliyor. Ayrıca bir zorlamada bulunmuyorum, sadece paylaştım. Siz yarar görmüyorsanız uygulamak zorunda değilsiniz ve bende böyle bir iddia da bulunmuyorum. Yalnızca doğru olduğunu düşündüğüm bir programı paylaşıyorum belki birilerinin de işine yarar diyerek.

Valla ben gece emzir diyen bir doktora raslamadım demek ki :) Hastanede doğum sonrası oğlumla ilgilenen doktordan altığım kitapcıkta da gece bebek isterse emzir yazıyordu. Ayrıca Tracy Hugg un kitabında da benim programıma benzer bir rutin vermiş.


Ha benim oğluma gelince benim oğlum 2. ayından sonra gece uyanmayı bıraktı.

Şimdi (6 aylık) akşam 19.30-20.00 arası uyuyor. 23.00 de ben uyandırıp emziriyorum ve sabah 6.00-7.00 ye kadar uyuyor.
 

Aynen benim oglum da 3. Aydan sonra gece uyanmayi birakti. 4-5 aylik bir cocugun gece 8 saat, 6.ayina gelen cocugun 10 saat kesintisiz uyumasi gerekir. Her gozunu actiginda biberon ya da memeyi dayarsaniz her zaman size bagimli uyur. Sizi kutlarim cok bilincli bir annesiniz. Ben de ek gidaya gecme asamasindayim. Bu kadar ayrintili bir program bulmak beni cok mutlu etti. Cocuk doktoru degilim ama doktorum ve universite bilgilerimle de, doktorumun soyledikleriyle de ortusuyor. Bir ekleme yapmak istiyorum. Artik cici bebe dahil seker karilmis hicbirsey onerilmiyormus. Nasil yani ne koyayim dedigimde tam bugday ekmegi onerdi doktorum. Tabi ki seker de kullanmiyoruz, yerine pekmez :)
 

Ben Dr Alev Hanımın hastası değilim ( O kadar dolu ki randevu alamadım) ama ona giden bir arkadaşımdan alıyorum notları ve çok rahat bir ek gıdaya geçiş yaşadım. Kendi çocuk doktorumuz da bir program verdi ama bu kadar ayrıntılı olmadığı için sadece o programla ilerleyemezdim. Bu nedenle bir çok program okudum internetten falan ama bu kadar kafama yatan başka bir program olmadı. Ben çok yararını gördüm umarım senin de işine yarar :)

Ekmek konusuna gelince. Sana katılıyorum. Hazır ürünler bana da güven vermiyor. Özellikle mamalara bir kıllığım var hiç mi hiç güvenmiyorum. Bebek ekmeğini 7. aydan sonra vermeyip evde yaptığım ekmeği vermeyi planlıyorum ben de. İlk zamanlar vermemin sebebi oğlumun boğazını almadan rahat yutabiliyor olması. bir de hipp bebe bisküvisini eline veriyorum kemiriyor. Gerçi yarısından fazlasını ben yemek zorunda kalıyorum ama neyse :)
 
Yaradı, yaramaz mı.. İlk başta elme rendesiyle başladım asla almadı hepsini çıkardı.. Elma suyu da almadı. Süzme yoğurda bayıldı çok az parmağımızla verdik. Evde yapmamıştım çünkü. Dün yazdıklarınız aklıma geldi armut aldım. İlginç bir şekilde suyunu bayıla bayıla yedi. Benim bebeğim biberon da almıyor. Çok umutsuzdum. 2 hafta sonra işe başlayacağım. Dünkü hamlem umut verdi. Bugün armut rendesi deneyeceğim:)
Bisküviler konusunda çok katı değilim ben de. Önermiyorlar, vermemeye çalışacağım ama bakalım, benim bebeğim çok küçük daha nelerle karşılaşacağım bilmiyorum. Ben de cici bebeyle büyüdüm sonuçta:)
 

Canım işine yaramasina cok sevindim :) valla 7 aylık oldu surekli deneme yanılma halindeyiz biz. Sanırım bir sure daha öyle gidecek :) surekli yeni gıdaları deniyorum. Tepkisini anlaya çalışıyorum.
Bebisinde zamamla alisacaktir. Bu arada benim oğlumda elmayı pek sevmedi. Gerçi bir bebegin bir gıdayı sevmedi demek icin en az 20 kez denemek gerekiyormuş :) şeftali ve armut favorimiz (mevsimi geçiyor ne yazikki) ekmek daha cok etinin bebek ekmegini kullanıyorum ama elimdeki paket bitsin artık tam buğday ekmegine gececeğim. Ve de Artık daha pütürlü yemeye başladık.
Sana kolay gelsin. Zahmeti ve bir okadar da keyifli bir süreç seni bekliyor. acemiannebaba.blogspot da oglumla ilgili bir cok not tutmaya çalışıyorum. Program ve yemeklerimizi falan paylaşıyorum. Ben bloglardan cok faydalanıyorum. Belki bir yardımı dokunur. Sevgiler.
 
Bir çay bardağı en fazla 100 ml'dir. Sağlık ocağında bile uyarılar mevcut... 9 aya kadar vereceğiniz ek gıda toplamda 200 ml'yi geçmemeli.. Aklınızda bulunsun
 
Baya olmuş bunu yazalı ancak yazdığınız bilgiler çok doğru benim bebişimde 8:00 uyur ben 12 de uyandırır emziririm sonra sabahı bulur uyanması ayrıca ek gıda veriyorum yazdıklarınız gibi çok faydalı ve kimsenin bilmediği bilgiler teşekkürler benim kızım 4,5 aylık işime yaradı :)
 
benim kızım 4,5 aylık ek gıda veriyorum ama bir çay bardağı hayatta yemez. yarım yer ancak. çok mu az acaba bilemiyorum
 
mrehaba arkadaşlar benim de 5.5 aylık bir kızım var ve yaklaşık 1 aydır ek gıdaya geçtik....sütüm çok fazla değil ve kızım da biraz ufak tefek... ilk ay sadece 3 öğün doktorun önerisiyle 1 su bard su ile yapılmış pirinç ununa mama katarak yedirdim, gündüz 2 gece de 2 kez emzirdim... 1 haftadır da patates ve havucu ekledik 1 öğünde de bunu yiyor fena kabız oldu ( fitil koymak zorunda kaldım hep çıkardı o sırada da kaka yapınca fitili koymadım... size sorum şu ki ben öyle azar azar başalamamışım sanrım öyle bodoslama 1 bardak mamamyı yedirdim ama sorun şu ki yemesine rağmen yeterince kilo almıyor 4. ayında sadece 200gr almıştı.... Çok mutsuzum neden kilo almıyor bu çocuk diye ? bi önerisi ffikri olan var mı ????teşekkürler
 
Benim kızım sabah 150 ml devam sütü 1 saat sonra yumurta sarısı pekmez peynir karışımı 4 kaşık kadar sabah 11 de 4 kaşık pirinç muhallebi hazır olan aptamil öğlen meyve püresi yogurt öğleden sonra ıspanak bezelye havuç muhallebisi akşam
sçdevam sütü günü böyle kilosu baya iyi aptamili öneririm yogurt kendi yaptıgım ev yoğurdu bu arada patates püresi fazla verme kabız yapar ben hiç vermiyorum birde yaptıgım çorbalardan tuzunu katmadan 4 tatlı kaşığı ayırıyorum
 
Slm kizlar en son martta yazilmis ama yinede sorayim dedim benim oğlumda su an 5.5 aylik ama gece oyle kesintisiz hic uyumadi 4 saatte bir kalkip devam sütü icip oyle uyuyor icmezse agzina emzik verip salliyorum falan geri uyusun diye kıyameti kopariyor bagira bagira agliyor devam sutu icince susup uyuyor sizin bebekler nasil boyle kesintisiz uyuyordu nasil boyle tok oluyordu hangi mamayi veriyordunuz?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…