- 25 Ekim 2018
- 1.948
- 6.355
- Konu Sahibi akideciknane
- #66.761
Benim nodülüm var canim zaten, onun takipleri sirasinda bakiliyor kandaki degerlere, bu dedigim düşüş kurtaj günü ve bir hafta sonrasiydi, hatirladigim kadariyla serbet t3 t4 testleriydi kontrolümde doktorun istediği, tsh için bana değerin düşük olduğunu ama cok düşük olmadığını söyledi,digerleri de referans aralikta olunca hicbir sey demedi ama bu kontrolü genel cerrah yapiyor nodül kontrolü olduğu içinEvet canim dusebilir de yukselebilir de. Beynin vucuduna surekli olarak bakiyor ve ne kadar serbest T4 olduguna gore TSH (tiroid stimulasyon hormonu) vasitasiyla tiroid bezlerine ne kadar T4 serbest birakmasi gerektiginin talimatini veriyor. Su an adini hatirlamadigim bir surec neticesinde de serbest olarak gezen T4, bir atomunu kaybederek T3’e donusur, buna da t4’un aktive olmus hali denir. Kisaca surec boyle isliyor. O yuzden test edilen T3/4 degil Serbest T3/4 hormonlari olmasi lazim. Birkac sefer kadin dogumcu serbest t3/4 yerine yanlislikla t3/4 talimati vermis laboratuvara da ondan soyledim. Senin olcumlerinde sadece t3/4 demissin, bu onemli.
TSH da bircok seyden etkilenebiliyor. Mesela diger seks hormonlari. Ben mesela ilk transferimden once olcturmustum, TSH 1,5 civariydi, transfere hazirlik icin dogum kontrol hapi kullandirmislardi. Transferden birkac gun once 6’ya firlamisti TSH. Birakinca da ayni hizla dusebiliyor. Veya vucuduna normal yasantinda olmayacak kadar iyot alimi olduysa etkiler. Hamileligin ilk 3-4 ayinda salgilanan BHCG hormonu etkiler. Yani bircok seyden etkilenebilir. O sebeple normal yasantini ve standard disi detaylari, kullandigin ilac ve vitaminleri endokrinologunla detaylica konusman lazim.
Ama senin TSH cok dusuk degil. Ben mesela gebe kalmadan / transferden once1,2 ile basladim, su anda 0,24 ve gebeligin alt siniri 0,2 olarak kabul ediliyor. Fakat buna ragmen serbest T4’um cok yuksek degil. Dedigim gibi gebelikte BHCG sebebiyle yaniltici olabiliyor ve cok iyi bir endokrinolog yorumu gerekiyor.
Ama 0,0... seviyelerine duserse o zaman indirilmesi lazim.
Senin var mi teshisi konulmus bir durum? Yoksa genel olarak mi sordun? Cunku teshis konulmasi icin baska testlere de ilk etapta ihtiyac duyarlar, baglayici proteinler, antikorlar vs gibi.