- Konu Sahibi akideciknane
- #64.001
Tanrim, ne buyuk talihsizlik. Cok uzuldum. Insallah bir dahakine olacak insallah!
Bu DNA hasarini birmac yerde duydum; ancak hic bahsetmediler merkezde dediginiz gibi. Esim desiginiz givi sigara kullaniyor, ben de kisa araliklarla bir birakiyprum bir dayanamiyorum ancak cok azalttim iki senedir. Esimin yasinda 48, obyuzden direk ICSI yaptilar. Lakin bu testten bahsetmediler dedigim givi.
Nasil yaptiriliyor bu test acaba?
Domtorlara da hersey soylenmiyor, hemen kiziveriyorlar akademik bilgilerine saygisizlik addedip...
Aynen öyle maalesef doktorlar hemen kızıveriyor . Özellikle sigara sperm dna hasarında çok etkili. Marmara üniversitesindeki Prof Haydar Kamil Çam ( Üroloji - Androloji bölümünün Başkanı) sağolsun eşimle bana bunu bir öğrensine ders anlatır gibi anlattı. Günde 1 paket sigara içen hatasının sperm parametreleri son derece normalken DNA hasarı % 93 çıkmış. Adam sigarayı bırakmış ve vitamin kullanmış. 3 ay sonra hasar %50 azalmış. Bunun gibi bir sürü örnek var.
Tüp bebek merkezleri vakit kaybetmemek adına en kötü PGT yaparız diye önemsenmiyor. Siz sorsanızda bir şey çıksa da yöntem değişmez gerek yok deniyor.Ama bu süreçte yaşadığımız travma ne olacak pek düşünen yok. Yada bir sürü deneme yanılmayı yaşayacak kadar mali gücümüz var mı acaba?
Yaptığım araştırmalarda % 99 sperm hasarını bir takım vitaminlerle ve (sayı da az ise)hormon ilaçlarıyla 4-5 ayda % 17 ye düşürmüş olduğunu doğal yolla hamile kalarak öğrenen bir çok çift var.
Ben şimdi ilk denemeden önce keşke bu bilgiye sahip olsaydım da bu testleri yaptırsaydım acaba sonuç değişirmiydi diye düşünmeden edemiyorum. Belki bir şey değişmeyecekti ama belirsizlikler 1 tık azalmış olacaktı aklımda. Dahası o ilk denemeyi genede yapsam da şu ana kadar eşimde belki de bir tedavi olacaktı.
Bu tahlilleri özel laboratuvarlar yapıyor. Bir çoğu çok uçuk rakamlar istiyor. sadece DNA hasarı testine 700 fiyat veren de var 1500 veren de. Serbest oksidatif testi ise DNA hasarını yaratabilecek bazı radikalleri bulmaya yönelik bir test.
Ben istanbul da Düzen Laboratuvarından fiyat aldım iki test için 460 lira gibi uygun bir fiyat verdi 3 günlük perhizle Cuma günü gidip yaptıracağız. Bu kadar fiyat farkı olunca acaba kötü bir laboratuvar mı diye düşündüm ama gene yaptığım araştırmalarda genel olarak iyi yorumlar yapıldığını gördüm. Üstlik erkek infertilitesi uzmanlarından Prof. Kaan Aydos ta hep bu laboratuvarla çalışıyormuş. Bunu da görünce denemeye karar verdim.