4 yaşındaki yeğenim şeker çalmış nasıl davranılmalı?

melinda

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Mayıs 2011
1.930
796
173
kızlar 4 yaşında bir kız yeğenim var çok akıllı bir kız dün annemle telefonla konuşurken anlattı ki bizim kızla markete gitmişler çıktıktan sonra eve giderken kız cebinden şeker çıkartmış yemiş annem de heralde halaları aldı önceden cebine koydu diye düşünmüş (biz de öyle yaparız doğrusu) sonra annemle başka gün markete gitmişler ki bizim minik sen git kasanın yanından şekerleri al arkasına sakla annem ne yapacağını bilememiş orda çalışana abisi bak bu şeker almış napıcaz şimdi polise mi söyleyeceksiniz demiş işte cevap geliyor arkadaşlar adam da yok abla canı sağolsun ne olacak demiş annem diyor ki yani orda kaş göz işareti yapıyorum hala anlamıyor belki dese evet polis çağırmalıyız vs. çocuk da orda anlayacak...

şimdi bilenlere soruyorum böyle bir çocuğa nasıl davranmalıyız hata yaptığını nasıl ona öğretebiliriz. ben polis gelicek seni alıcak ya da hırsız gibi şeyler söylenmesi doğru mu bilmiyorum yani bu sefer çocuk için daha büyük bir korku oluşmasın devamlı ama etkili de bir şey yapılmalı ki bir daha şeker çalmasın özellikle deneyimli anneler fikirlerinize ihtiyacım var

okurken gülümsedim :) bizde 4 ve 5 yaşındaydık çağla diye arkadaşım vardı her bakkala gittiğimizde küçük şekerler ve çikolatalar alırdık. bir ara hatırlarım bayramdı bakkal amcanın bayramını kutlamaya gitmiştik bakkalcı ya bize bişeyler verir diye düşündük ama vermedi o sinirler bizde çağlayla ceplerimizi doldurmuştuk çocuk o şuan doğruyu ve yanlışı o kdar fazla ayırt edemez yaptığının yanlış olduğunu bile bilmiyor :) büyüyünce anlar çünkü bizde yaşadık aynısını :) karşınıza alıp bi güzel konuşun bence :)

evet polisle korkutmak doğru değil bu sefer her gördüğü polisten korkacak ama yaptığının doğru omadığını oraya gidip parayla almaları gerektiğini parasız alamayacağını açık açık söylerseniz anlayacaktır
şimdiki çocuklar çok akıllı herşeyi anlıyor biliyorlar

Çocuğu polis,doktor,hemşire,iğneci,öğretmen, gibi normal yasamında çok sık rastladığı kişilerle korkutmak psıkolojık gelişimi açısından yanlış.Çocuk zamanla şartlanarak her zaman polisin,doktorun vs korkutucu,olumsuz oldugunu anlayacaktır.Burda gösterilecek davranış keşke o anda yani yaptıgını gordugunuz anda şekeri yerine koyup,izinsiz alınan birşeyin çok yanlış oldugunu,birşey istersek bunun yalnızca izin isteyerek ya da para vererek oldugunu tatlı bir dille anlatsaydınız.Olmadı bakkala birkaç kez gidebilirsiniz bu davranışı tekrardan gösterip göstermeyeceğini anlamak için.

bugün ekmek almaya gitmişler bizim kız hemen şeker almış saklamış (alıştı sıpa:) annem de koy bakim onu yerine sadece ekmek almak için paramız var demiş vermiş eline parayı ver ablaya demiş şekeri koy yerine deyince çok telaşlanmış:) para vermezsek şeker alamayız kızım sakın bir daha yapma ya bize kızsalardı napardık demiş.

çocukken ben de herzaman köşede duran çilekçiden çilek almayı kafama koymuştum annemlerle çarşıya diye çıktık tam o köşeye geldik içimden kendimi telkin ediyorum hemen elini uzat al vs diye aldım azcık gittik satıcı arkamızdan bağırdı hanım çocuk çilek çaldı diye annem bir döndü baktı elimde sıkıyorum tabi:) o an aklımdan ne olurki bir çilek adam affeder diye geçirmiştim adam aynen tezgaha koydurttu annem de dönüp ne kadar ayıp dedi ogün akşama kadar kafamı kaldıramadım utancımdan o bana çok büyük ders oldu. işte annem de onu yapmaya çalışmış da satıcı adamın işgüzarlığı güya iyilik yapıyor canı sağolsun diyor

sizde yaşanılan çilek hikayesinde izlenilen yol olmalı... yani çocuğa ait olmayan bir eşya yada yiyecek görüldüğünde anında geri verilmesi gerekiliyor... madem bakkal bu konuda sizin istediğiniz gibi olamıyor o zaman başka bakkal tercih edin... bakalım başka bakkallarda durum ne olacak? bol şans.......

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…