Kızım doğduğunda beyaz bir lekesi vardı karnında. Daha sonra nokta nokta başka lekeler çıktı vücudunda. Benim kızda 4 yaşında bu arada. Halamızda vitiligo var. Ben de baya doktor gezdim. Bizim teşhisimiz vitiligo değil, nevus depigmentesus, yani pigmentasyon eksikliği. Yara olduğu, egzama olduğu yada basitçe kaşıdığı zaman deride ki hasar kapanırken bazen normal bazense beyaz kapanıyor. Aşı yerlerinin ikisi beyaz noktacık kapandı. Bir kere çok kötü düştü ,normal kapandı ama sinek ısırığı yarası yeri beyaz kaldı mesela. Sonuç olarak vitiligo tarzı beyaz lekelerimiz var, yayılmıyor ama ne zaman nerede yenisi olur bilmiyorum.
Anne olarak elbette bizim için zor ama lütfen ağlamayın, ağlayacak bir şey yok çünkü. Bu genetik bir hastalık yani bizden kaynaklanan bir şey değildi, bir yanlış yada hata yapmışlığımız yok. Sadece derinin üst kısmını etkileyen bir durum, çok şükür hayati bir riski yada kötüleşme veya başka hastalıklara çevirme tarafı yok. Çocuk hastanelerinde ne durumda insanlar, en basitinden SMA denen bir felaket var. Tabiki keşke olmasaydı ama bunların yanında büyük bir hastalık değil.
Görümcem genç , medikal dövme yaptırıyor. En son yüzü beyazladığında İstanbul'da bu işlemi yapan bir cildiye doktoruna gitti ve kapattırdı lekeyi. Vücudundakileri önemsemiyor bile. Açık olsam heryerime medikal dövme yaptırmıştım şimdiye diyor. Bunu yapan özellikle yurt dışında çok fazla insan var. Bizde kızımız büyüdüğünde rahatsız olursa bu yöntemi düşünüyoruz. Belki de bizim ettiğimiz kadar sorun etmezler bile.