Yeni yapılan araştırmara göre çocuklara ek gıdalar ne kadar erken başlanırsa okadar alerjik durumları azalıyor. Örneğin bir çocuğu nekadar bakteri ve mikroptan korursanız çocuk okadar hastalıklara meyilli olur . Ve bir çok alerjen yada astım rahatsızlıkları olan çocukların yetiştirilme şartlarına bakılıyor. Örneğin anne cokmu tıtizdi yada çocukgun dış etkenlerle teması nasıldı vs . Ben bunları anlatırken lütfen hemen altında başka bir mana çıkarmayın, bebeğe 40 günlükken narenciye verilir vs gibi. Söylediğim gibi kesinlikle verilmez .
Ayrıca annede bilinçli bir anne ise kv. tartışmak yada hakaret etmek yerine hemen doktoruyla konuşur birinci elden sağlıklı bilgi alırdı.
soyledıklerımden asla 40 gunluk bebege narencıye verılır gıbı algılamayın verılmez dıyorsunuz
ek gıdaya ne kadar erken baslanırsa o kadar alerrjık durumu azalır dıyorsunuz hangısı ?
bagısıklık sıstemının mıkroplara karsı dırenc sıstemıyle ek gıdaya baslama zamanının baglantısı yok tamamen ızole cocukların daha cabuk hasta olmasıyla cocuk daha erken ek gıdaya baslarsa alerjı olmaz gıbı bırsey mumkun degıl alerjı bu bambaska konu baglantı yok
ayrıca haberınız olsun beslenme okudunuz sadece heyecanınızı anlıyorum ama tıp dıye bır anabılım var haberınız olsun orda ınsanın ana rahmıne dustukten sonra hatta oldukten sonra bıle vucutda gelısme gerıleme herseyı tespıt etmıs onaylamıslar ibni sinadan berı bılınen gercegı yazıyorum hazır olun
bebek beslenmesı :
İlk 4 ay bebeğin emerek beslenme dönemidir bebeklerin ek gıdaları alabilmeleri için , bağırsak gelişimlerinin ve sindirim enzimlerinin yeterince gelişmiş olmaları; böbrek ve karaciğerin ek besin yükünü kaldırabilmesi önemlidir.
Bebeğin mide-bagırsak sistemi adapte formüller dışında, ek gıdaları sindirebilecek olgunlukta değildir. Sindirim sisteminde koruyucu mekanizma tam gelişmemiştir. Nişasta ve yağların emilimi için gerekli amilaz ve lipaz enzimleri yetersiz salgılanırlar.
Erken ek gıda böbreklerin katı yükünü, sodyum ve ürenin serum düzeylerini arttırır, kan yoğunluğunda artışa ve sıvı kaybına yol açar.
Süt çocuğunun 4 aydan önce yutma refleksi zayıftır, kaşıkla verilenleri yutamaz ve geri çıkarmaya eğilimlidir.
Erken ek gıdaya başlama anne sütü alımını azaltır veya emzirmenin kesilmesine yol açabilir. Proteinlerin günlük toplam enerji içerisindeki yeri azalır, büyüme hızı etkilenir. Anne sütünün azalmasıyla bebeğin beslenmesi bozulur.
Verilen gıdaların kirlenmiş olma olasılığı fazla olması ve ek gıdaların anne sütünün enfeksiyondan koruyucu özelliklerini seyreltmesi enfeksiyonu, özellikle de solunum yolu ve ishal riskini arttırır. Enfeksiyonların gerek iştahı azaltması gerekse de yıkım yoluyla kayıpları arttırması beslenme bozukluğu ile birleşince bebek protein ve enerji açısından negatif bir dengeye girer.
Erken ek gıda başlanması alerjik hastalıklara, özellikle de besin alerjilerine yol açar. Geçici glüten (buğday proteini) hassasiyeti, inek sütü ve soya proteinine duyarlı bağırsak sıklığı artar. Çölyak hastalığı daha erken yaşlarda ortaya çıkar.
Erken ek gıda verilmesinin ileri yaşlarda şişmanlık eğilimini arttırdığını gösteren çalışmalar vardır.
hanı erken ek gıda alerjenik durumları azaltıyordu ?
oyle olsa tum doktorlar degıl yedırmek yemeyın bıle sutunuzden gecer demezdı emzırenlere ozel perhızler olmazdı herseyı yerdık suyundan verırdık dipçik gıbı olurlardı yuzyıllardır ınsanoglu bu kadar mı saftırıktı doktorları dınledık
?