3 yaşındaki yeğenim konuşma problemi için özele mi fakülteye mi gitmeli?

İlgisizlikten bu durumda bence. Instagramda takip ettiğim bir influencer var, 3 yaşında kızı pek konuşmuyordu, konuşmaya yardımcı kitaplar kartlar varmış satılan , onlardan aldı, her gün 1 saat onlarla çalıştılar ve şuan çok fark var, resmen 2 3 ayda sohbet etmeye başladı çocuk. O tür şeyleri de araştırın.

Oğlum 2018 Mart sonu doğumlu, gecen yıl Eylül ayında otizm tanısı aldık.
Yapılacak şeyler çok basit, çocuk psikiyatri uzmanına gideceksiniz. Onlar sizi yönlendirecek zaten. Lütfen geç kalmayın.

Benim oglum da 2018 dogumlu. Oda gec konusanlardan (inglizce late talker diyorlar). Gecenlerde Kontrollü vardi 3.5 yasina kadar bekleyecegiz dedi doktor. Ondan sonra bir ilerlee yoksa dil konusunda yardim alicagiz. Ama son iki haftadir daha da yol katti. Önemli olan devamli cocukla yüzüne bakarak konusmak. Ben mesela hep gösterip soruyorum "bu ne?" Diye. Mesela burnunu, ayagini, lambayi, pencereyi. Birde en cok faydasi olan doktorun dedigine göre cocukla beraber sarki söylemek..tablet zamanini ne kadar kisitli tutarsaniz o kadar iyi. Ama madem bakiyor sarkilar da acip eslik edin. Benim cevremdede herkes endise ediyor abisinden daha gec konustugu icin, ama her cocuk ayni degil.

kız çocuğu babanesi hatta çok konuşan biri fakat onda öyle bir sorun varmıydı bilmiyorum. sorunu olsa bile var diyecek biri değil üstünü de örtebilir.
Konuşma geriliği ailede var mi diye tespit edilmez yalnız. Aile geçmişi en son şey. Tv telefon tablet ile vakit geçirirse başka son beklemeyin. Acil kesin olanları.

kızlar benim bir yeğen var 2018 in başlarında doğdu. fakat hala konuşamıyor.cümle cümle anlıyor geçen sene devlet hastanesinin çocuk nörolojisine gitmişler. daha erken demişler. başka bu konu ile ilgili başlık bulamadım.bu senede değişen bir şey yok.anne çalışıyor anane bakıyor. yeğenime ama o da yaşlı olduğu için gücü yetmeyince istemeyerek de olsa telefona tablete baktırıp yemek yediriyor. başka bakıcı yada kreş için durumu yok maalesef fakat doktor için özele yada fakülteye mi gitmeli? hangi bölüme gitmeli. fiziksel bir sorun görünmüyor gibi sol baş parmağını emiyor bıraktıramadılar.geniz eti belirtilerine tam uymuyor. horlamıyor. ağzı açık uyumuyor sesi boğuk değil. solunumda tıkanma solunum yolu hastalıkları ile ilgili bir sıkıntısı yok.
resimli hikaye kitapları var. bol bol okusunlar cocuk dinlemese baska oyuncakla bile oynasa koltuğa oturup kitap okusunlar.
bir de nette bebek eşleştirme kartları satılıyor. 30 lira civarı.
mesela kedi balık vs resim var. minik kartlar. sürekli kartı alıp bu kedi bu kus vs tekrarlasınlar. görüntüyle beraber ogreniyolar

kızlar benim bir yeğen var 2018 in başlarında doğdu. fakat hala konuşamıyor.cümle cümle anlıyor geçen sene devlet hastanesinin çocuk nörolojisine gitmişler. daha erken demişler. başka bu konu ile ilgili başlık bulamadım.bu senede değişen bir şey yok.anne çalışıyor anane bakıyor. yeğenime ama o da yaşlı olduğu için gücü yetmeyince istemeyerek de olsa telefona tablete baktırıp yemek yediriyor. başka bakıcı yada kreş için durumu yok maalesef fakat doktor için özele yada fakülteye mi gitmeli? hangi bölüme gitmeli. fiziksel bir sorun görünmüyor gibi sol baş parmağını emiyor bıraktıramadılar.geniz eti belirtilerine tam uymuyor. horlamıyor. ağzı açık uyumuyor sesi boğuk değil. solunumda tıkanma solunum yolu hastalıkları ile ilgili bir sıkıntısı yok.
merhaba, geçmiş olsun. bir çok faktör etkili. nöroloji yerine, çocuk psikiyatri veya terapist olabilir. üniversite hastanelerinde ilgileniyorlar diye biliyorum, rutin kontrolde bile bunu araştırması için gerekli testleri yapıyorlar. eğer hiç ses çıkmıyorsa, odyolojiye yönlendirilir. tanıdığım bir çocuk anne baba bile demedigi, harf çıkarmadığı için şu an odyolojide tedavi ediliyor (kulaklik takilarak sesler tanitiliyor)

Bizim de kızımız üç buçuk yasinda daha yeni konuşmaya başladı . Her çocuğun gelişimi farklıdır . Kız kardeşimin oğlu da 2.5 yaşında konuştu

3 yaş çocuğundan bekledikleriniz şu an onun becerilerine yetmeyecek şeyler olabilir mi?

Mesela anneanne iş yaparken birlikte bazı basit kelimeleri kullanabilir, kullanmasını sağlayabilir. aa beyaz bir peynir, sapsarı bir yumurta yumurta çok sağlıklı bir besin gibi. Çocuk bir şekilde avutulurken dil gelişimi es geçilmiş olabilir.

Ekran gören çocuk geç konuşabilir ama doğru yayınları izletirlerse bir şekilde zihnine kelimeleri atar.

Bir genetik olarak geç konuşabilir bazı çocuklar.

Eğer ki diğer davranışlarında bir gariplik yoksa, kendini ifade edebiliyorsa telaş etmeyin.

İçiniz rahat etsin istiyorsanız da devlette çocuk psikiyatri var, gelişimini takip ederler.
bir arkadaş tüp bebeklerde ya nörolojik yada bedensel sıkıntı olabiliyor dedi.yeğenim evlilikten beş sene sonra doğan bir tüp bebekti. yani anne babaya ayrıntılı genetik tarama yapılmadı.yaşları da geç değildi.

Benim oglum da 2018 dogumlu. Oda gec konusanlardan (inglizce late talker diyorlar). Gecenlerde Kontrollü vardi 3.5 yasina kadar bekleyecegiz dedi doktor. Ondan sonra bir ilerlee yoksa dil konusunda yardim alicagiz. Ama son iki haftadir daha da yol katti. Önemli olan devamli cocukla yüzüne bakarak konusmak. Ben mesela hep gösterip soruyorum "bu ne?" Diye. Mesela burnunu, ayagini, lambayi, pencereyi. Birde en cok faydasi olan doktorun dedigine göre cocukla beraber sarki söylemek..tablet zamanini ne kadar kisitli tutarsaniz o kadar iyi. Ama madem bakiyor sarkilar da acip eslik edin. Benim cevremdede herkes endise ediyor abisinden daha gec konustugu icin, ama her cocuk ayni degil.
sanırım sizinki gibi bir çocuk annesi kreş arıyor bakalım .

Parmagini emmeside sorun cocuklarda.
Yoksunluk duygularini bastiriyorlardi sanirim.
strese girince şimdiki çocuklarda hemen dediği olsun istiyor hayır lafına kızıyor. bilmiyorum belki ananesi de öyle büyüttüğü için olabilir umduğu gibi olmayınca sonuç canını sıkınca elini emiyor.uykusu gelince elini emiyor hala.

Konuşma geriliği ailede var mi diye tespit edilmez yalnız. Aile geçmişi en son şey. Tv telefon tablet ile vakit geçirirse başka son beklemeyin. Acil kesin olanları.
Katılıyorum... hatta bir tanıdığımın yeğeni içinde 3T otizmi terimini kullanmışlar; telefon, tv , tablet...

bir arkadaş tüp bebeklerde ya nörolojik yada bedensel sıkıntı olabiliyor dedi.yeğenim evlilikten beş sene sonra doğan bir tüp bebekti. yani anne babaya ayrıntılı genetik tarama yapılmadı.yaşları da geç değildi.

Tüp bebek tedavisi ile doğdu diye ömür boyu bunu düşünerek eksikmiş hissi yaratmamak lazım.
Genetik taramadan ziyade dediğim genetik etmenler şöyle olabilir.
Mesela ben 3,5 yaşında konuşmuşum. Ama 1 yaşa girmeden koşarmışım.
Ama ablam çok erken konuşmuş, 2 yaşa doğru yürümüş.
Yıllar geçti kız kardeşim doğdu o da benim gibi geç konuştu.

G gggooozzz özel muayeneler oldukça pahalı ama imkan varsa ilk etapta özele götürmenizi tavsiye ederim. Otizm çok geniş bir spektrum, tanıyı koymakta kolay olmuyor (çok ağır seyretmedikçe). Bu nedenle muayene süresi oldukça önemli.
Oğlum için hafif spektrumda otizm, reaktif bağlanma bozukluğu, uyaran eksikliği gibi bir çok teşhis aldık. Şu an 9 aydır özel eğitime devam ediyoruz ve gelişim testine göre bazı konularda yaşıtlarını geçti. Yazdıklarınızdan hafif gelişim geriliği ya da uyaran eksikliği olma ihtimalini düşündüm çünkü anladığım kadarı ile azda olsa konuşma var; göz teması, parmakla gösterme, komut alma gibi temel şeylerde de sıkıntısı yok. Bunlar çok çok önemli kriterler.

strese girince şimdiki çocuklarda hemen dediği olsun istiyor hayır lafına kızıyor. bilmiyorum belki ananesi de öyle büyüttüğü için olabilir umduğu gibi olmayınca sonuç canını sıkınca elini emiyor.uykusu gelince elini emiyor hala.
Annesinide pek goremiyor sanirim cocuk calisma sartlarindan dolayi.
Hayira kizmasi sendrom doneminde oldugu icin olabilir.

Tüp bebek tedavisi ile doğdu diye ömür boyu bunu düşünerek eksikmiş hissi yaratmamak lazım.
Genetik taramadan ziyade dediğim genetik etmenler şöyle olabilir.
Mesela ben 3,5 yaşında konuşmuşum. Ama 1 yaşa girmeden koşarmışım.
Ama ablam çok erken konuşmuş, 2 yaşa doğru yürümüş.
Yıllar geçti kız kardeşim doğdu o da benim gibi geç konuştu.
dediğim kişinin çevresinde böyle örnekler olduğu için demişti tabi genelleme sayılmaz.benimde konuşmam erkek kardeşimden öndeydi
G gggooozzz özel muayeneler oldukça pahalı ama imkan varsa ilk etapta özele götürmenizi tavsiye ederim. Otizm çok geniş bir spektrum, tanıyı koymakta kolay olmuyor (çok ağır seyretmedikçe). Bu nedenle muayene süresi oldukça önemli.
Oğlum için hafif spektrumda otizm, reaktif bağlanma bozukluğu, uyaran eksikliği gibi bir çok teşhis aldık. Şu an 9 aydır özel eğitime devam ediyoruz ve gelişim testine göre bazı konularda yaşıtlarını geçti. Yazdıklarınızdan hafif gelişim geriliği ya da uyaran eksikliği olma ihtimalini düşündüm çünkü anladığım kadarı ile azda olsa konuşma var; göz teması, parmakla gösterme, komut alma gibi temel şeylerde de sıkıntısı yok. Bunlar çok çok önemli kriterler.
uyaran eksikliği teşhisine uyuyyor.

Benimde erkek çocuğum var 2.5 yaşında şarkı söylüyor çocuğa telefon tablet verirseniz tv izletirseniz devamlı konuşmaz tabi resimli kitaplardan alın beraber aktivite vs yapsınlar surekli konuşsunlar ancak o şekilde konuşur

Selamlar herkese kusura bakmayın ama bazılarınız çok sert tepkilerde bulunmuş öyle yaparsan al işte böyle olur der gibi kişinin zaten bir sıkıntısı var bu kadar üstüne gider gibi yorum yapmaya gerek yok bence ve bazı şeylerdeki imkansızlıklardan da bahsetmiş ben kimse aaa geçer deyip gecistirsin demiyorum ama daha güzel şekilde söylenebilir evet telefon vs çok etkiliyordur mutlaka ama bunun başından uyurken bile ayrılmayıp konuşan çocuk biliyorum hemde fazlasıyla veya eskiden bu araçlar yokken de birçok insan geç konuşabiliyormus yani birşeyleri söylerken daha dikkatli olunabilir benimde kızım da şuan buna benzer bir durum var telefonu azaltıp konuşma kartları kitaplarla uğraşıyoruz doktor pedagog ve psikolog ile görüştüm inşallah kızım ve dileyen herkes için de en kısa zamanda çözülür

Selamlar herkese kusura bakmayın ama bazılarınız çok sert tepkilerde bulunmuş öyle yaparsan al işte böyle olur der gibi kişinin zaten bir sıkıntısı var bu kadar üstüne gider gibi yorum yapmaya gerek yok bence ve bazı şeylerdeki imkansızlıklardan da bahsetmiş ben kimse aaa geçer deyip gecistirsin demiyorum ama daha güzel şekilde söylenebilir evet telefon vs çok etkiliyordur mutlaka ama bunun başından uyurken bile ayrılmayıp konuşan çocuk biliyorum hemde fazlasıyla veya eskiden bu araçlar yokken de birçok insan geç konuşabiliyormus yani birşeyleri söylerken daha dikkatli olunabilir benimde kızım da şuan buna benzer bir durum var telefonu azaltıp konuşma kartları kitaplarla uğraşıyoruz doktor pedagog ve psikolog ile görüştüm inşallah kızım ve dileyen herkes için de en kısa zamanda çözülür
inşallah dediğiniz gibi çalışan anneler işten yorgun argın gelince her isteğini karşılayamayabiliyor.çocuğu bakan kişiler sadece kedi besler gibi çocuk bakmış yada başında bekçi gibi bakıcı olabiliyor maddiyat nedeniyle.bazende istisna her türlü kreşe ve anne babanın maddi imkanları olduğu rehabilitasyona gittiği halde inatla konuşmayan çocuklar olabiliyor.

Eskiden telefon tablet mi var dı? Bizim nesil nasıl büyüdü? Herkes kolayını buldu ya, ver eline çocuğun, sonra kafa rahat.

Yazık, çok üzüldüm, başka çalışmayan halası, teyzesi vs varsa hafta 1-2 gün en azından onlarla kalamaz mı çocuk? Muhatap olmak lazım bence.

Bizim komşunun bir oğlu vardı, ne anne ne babanın ağzını bıçak açmaz, çocuk da kardeşimle yaşıt olmasına rağmen konuşmazdı. Biz evde 4 kişi, daim curcuna, çocuk ne zaman bizden çıkmaz oldu, dili açıldı.
Kesinlikle ne kadar doğru anlatmisiniz. Devamli tablet tv bakan çocuk sosyal hayati az olan bi ananeyle o sa tablet yüzünden kısıtlı olan iletisimi uyaran eksikliği gelisim geriliği yasamaya sebep oluyor. Konu sahibi siz ilgilenin inanin 2 ay yogun ilgi tv telefon hic verilmedigin de cok büyük gelismeler oluyor

kızlar çocuk için psikolog önerdiler fakat psikolog doğum iznindeymiş.çocuk ve ergen ruh hastalıkları kısmına randevu almışlar şehir hastanesinde doğru mu sizce mhrs de direk cocuk psikologu gibi bir bölüm yokmuş şehir hastanesinde.

Back