ben öyle birşey demedim. telefonla çocuk konuşturan görmedimde.telefon tableti annesi çalıştığı için engellemek zor dedim.
susayınca annesini ayaklandırıp suluğunu en son bulunduğu yere gidiyor yada mamam diyor.
tuvalette çişe çiş diyor da oturağa ilgisi yok.sadece uzaktan izliyor.
evet derdini anlatamayınca sinirleniyor.
ayrıca tüp bebek ile dünyaya geldi.
ama yorumumu "telefon konuşmalarında telefondaki kimse ile konuşmaya çalışmıyor." cümleniz üzerine yazdım
telefon tablet ile zaman geçirmesi evet uyaran eksikliği yaratır da sabah 8 akşam 7 tabletle mi
yani aradaki süreçlerde ne yapılıyor
ne bileyim yemek yapılırken gel oğlum sana çorba yapalım, sen kırmızı mercimeği getir bak aynen top gibi
rafta patates var ondan getir, ocağımız nasıl yanıyormuş, aaaa düğmeye bastım çıt dedi
içine su koyacağız bardakla mı koysak
aaa bir bardak suyu sana vereyim bir bardak da çorbaya mı koyalım
hadi çöpü atalım, çöpün kenarında kedi var, gel pisi pisi, bu sarı kedi de hep burada, ben geçen akşam siyah kedi de gördüm
bir daha tavuk aldığımızda kediye de verelim mi
kedi çorba içmez ama et yer vs vs
bu tarz konuşmalar var mı
yoksa yemeği yap, ağzına koy, eline tablet var akşam olsun bir ortamda çocuğun konuşma ihtiyacı olmaz ki
çocuk için konuşma ve özellikle cevap beklemek önemlidir
evet sadece konuşma değil ona da imkan tanımak önemli
hem sorup hem cevap vermemek, o bir şey anlatırken daha cümlenin başında sonunu bilmemek
oğlumun bir arkadaşını konuşması gecikti diye kreşe vermişlerdi ama o konuşmak yerine arkadaşlarına derdini el işaretleri ile anlatmayı tercih etmişti evde anneanne dede bakmış, her dediğini yapmışlardı
park vs dışarıda da takılmıştı pandemi vs yoktu ama hep bireyseldi
mesela elma getir deyince elmayı getiriyorsa elmayı biliyor ama söylemiyor
o zaman gerekirse ona muhtaç olmak ben bunu unuttum modunda ona söyletmeye çalışmak da işe yarayabilir
ama bence Eylül de kreş lazım bağımsız anaokullarında kayıt 36 ay ve üstü zaten devlet okulu, çok yüksek maliyetler değil, çoğu yarım gün
hem evde bakana da bir dinlenme imkanı olur hem çocuğa da sosyalleşme imkanı olur