- 18 Haziran 2015
- 3.931
- 39.751
- 508
kız çocuğu babanesi hatta çok konuşan biri fakat onda öyle bir sorun varmıydı bilmiyorum. sorunu olsa bile var diyecek biri değil üstünü de örtebilir.Çocuk erkekse normal kabul ediliyor aslında çünkü erkek çocukları kızlara göre gerçekten daha geç konuşuyorlar. Ama nörolojide bir problem çıkmadıysa bence yapısaldır. Endişe etmeyin
Eskiden telefon tablet mi var dı? Bizim nesil nasıl büyüdü? Herkes kolayını buldu ya, ver eline çocuğun, sonra kafa rahat.ben öyle birşey demedim. telefonla çocuk konuşturan görmedimde.telefon tableti annesi çalıştığı için engellemek zor dedim.
susayınca annesini ayaklandırıp suluğunu en son bulunduğu yere gidiyor yada mamam diyor.
tuvalette çişe çiş diyor da oturağa ilgisi yok.sadece uzaktan izliyor.
evet derdini anlatamayınca sinirleniyor.
ayrıca tüp bebek ile dünyaya geldi.
annesi mecburi izine çıkarken bir parça olumlu katkısı oldu fakat izin bitince yine eski düzene döndü herşey.sürekli olarak tablet ve tv ile haşır neşirse çok normal konuşmaması. çocuk daha konuşmayı öğrenemeden yabancı dille karşılaşınca karmaşa yaşıyor. iş ailesinde biter. tv tabletten uzak olmalı çokça konuşulmalı çocukla böylece toparlanabilir şayet başka bir rahatsızlığı yoksa.
Evet tabiki. Biraz araştırın bana sizin durumda böyle gibi geldi tabi kesin tanı konması şart ama kötüye yormayın.evet benziyor.uyaran eksikliği derken" uyaran eksikliği" diye araştırsak ne olduğunu öğrenebilirmiyiz?
göz teması var hatta gözünden insanın içini okur gibi anlıyor gibi bakıyor boş boş bakmıyor.yaşıtlarını çok seviyor hep sarılmak istiyor.işaret parmağını kullanıyor.oyuncakları ile normal şekilde oynuyor onlara şiddet uygulamıyor.tekrarlayan hareketleri tikleri yok.yemek konusunda çok çabuk sıkılıyor.tablette çizgi film izletirlerken doyuruyorlar.bazı komutları yapıyorda bazılarını bildiği halede inadına yapmıyor.gezmeyi çok seviyor.fakat dengesi karışık. normal bir çocuğun yürüdüğü yerde pat diye düşüyor durup dururken.Tek başına konusamamasi yeterli bir belirti değil asla ama otizmi bir araştırın. Başka belirtiler de varsa aman olur bazı çocuk geç konusur demeyin hemen doktora götürün.
Mesela göz teması var mı?
Yaşıtlarıyla iletişimi var mı?
İşaret parmağını kullaniyor mu?
Oyuncaklarla amacına uygun oynar mi?
Tekrarlayıcı hareketleri var mı? Kendi etrafında donme parmak ucunda yürüme vs gibi?
Yemek konusunda ciddi hassasiyetleri var mı?
Komutları yerine getiriyor mu?
Hayali oyun oynar mi? Gibi gibi
ben öyle birşey demedim. telefonla çocuk konuşturan görmedimde.telefon tableti annesi çalıştığı için engellemek zor dedim.
susayınca annesini ayaklandırıp suluğunu en son bulunduğu yere gidiyor yada mamam diyor.
tuvalette çişe çiş diyor da oturağa ilgisi yok.sadece uzaktan izliyor.
evet derdini anlatamayınca sinirleniyor.
ayrıca tüp bebek ile dünyaya geldi.
ben onu telefondaki kişi ile ilgisi açısından dedim. bana da "hani eline telefon tablet verip konuşmasını bekliyorsunuz" der gibi anlattınız.ma yorumumu "telefon konuşmalarında telefondaki kimse ile konuşmaya çalışmıyor." cümleniz üzerine yazdım
Saydığıniz bütün ozellikler olağan bence. Sadece TV tablete telefona maruz kaldigi için konuşma gecikmesi yaşıyor gibi geldi bana.göz teması var hatta gözünden insanın içini okur gibi anlıyor gibi bakıyor boş boş bakmıyor.yaşıtlarını çok seviyor hep sarılmak istiyor.işaret parmağını kullanıyor.oyuncakları ile normal şekilde oynuyor onlara şiddet uygulamıyor.tekrarlayan hareketleri tikleri yok.yemek konusunda çok çabuk sıkılıyor.tablette çizgi film izletirlerken doyuruyorlar.bazı komutları yapıyorda bazılarını bildiği halede inadına yapmıyor.gezmeyi çok seviyor.fakat dengesi karışık. normal bir çocuğun yürüdüğü yerde pat diye düşüyor durup dururken.
Benim kuzenimde aynı sızın çovuk gıbıydı dr nişeyi yok konuşur kreşe verin demiş . maşallah bir yıl içinde normal konuşmaya basladı 4 yaşında konuştu ama kreşin çok faydası var benceanne baba dede diye seslenmiyor ama kim olduklarını biliyor. canı isterse gitti. geldi diyor.renklerin isimlerinden çoğunu söyleyemiyor siyah ve sarıyı net diyor kırmızı ve pembe dediği zor anlaşılıyor.bazende sanki başka dili konuşur gibi anlaşılmıyor ne dediği. mesela tablette çizgi film izledi maşa ve koca ayı diyelim onun dediklerini sanki başka dil gibi konuşarak taklit ediyor.yalnız şu var. ne kadar dikkat edilse de internette her yeri tıkladığı için çizgi filmlerin şarkıların bir kısmı ingilizce çıkabiliyor bununla ilgisi varmıdır?
bende bu kadar tasvip etmediğimi söyledim bu kadar tablet vermeye.ama bakıcıya tembihlersin. ananelere zor enerjim yetmiyo der bilmem ne der derde der.bakıcı da bi yere kadar başında bekçi.yaşlı bireylerde öyle oluyor çocuk bakımında.zaten şu pandemi de tuz biber ekti.kimi kreşler kapandı.anne 10 saat çalışıyor.zaten ayrılar baba sorumsuz haftada bir görüyor. konuşmasına katkısı yok. çocuğun babasını da saksıya bitki gibi dikip yetiştirmişler ne bu konuda çabası ne de faydası var. ne laftan anlar tüm yük annede. anne de anane ile birlikte çocuk büyütüyor.telefon tablet ile zaman geçirmesi evet uyaran eksikliği yaratır da sabah 8 akşam 7 tabletle mi
yani aradaki süreçlerde ne yapılıyor
ne bileyim yemek yapılırken gel oğlum sana çorba yapalım, sen kırmızı mercimeği getir bak aynen top gibi
rafta patates var ondan getir, ocağımız nasıl yanıyormuş, aaaa düğmeye bastım çıt dedi
içine su koyacağız bardakla mı koysak
aaa bir bardak suyu sana vereyim bir bardak da çorbaya mı koyalım
hadi çöpü atalım, çöpün kenarında kedi var, gel pisi pisi, bu sarı kedi de hep burada, ben geçen akşam siyah kedi de gördüm
bir daha tavuk aldığımızda kediye de verelim mi
kedi çorba içmez ama et yer vs vs
bu tarz konuşmalar var mı
yoksa yemeği yap, ağzına koy, eline tablet var akşam olsun bir ortamda çocuğun konuşma ihtiyacı olmaz ki
çocuk için konuşma ve özellikle cevap beklemek önemlidir
evet sadece konuşma değil ona da imkan tanımak önemli
hem sorup hem cevap vermemek, o bir şey anlatırken daha cümlenin başında sonunu bilmemek
oğlumun bir arkadaşını konuşması gecikti diye kreşe vermişlerdi ama o konuşmak yerine arkadaşlarına derdini el işaretleri ile anlatmayı tercih etmişti evde anneanne dede bakmış, her dediğini yapmışlardı
park vs dışarıda da takılmıştı pandemi vs yoktu ama hep bireyseldi
mesela elma getir deyince elmayı getiriyorsa elmayı biliyor ama söylemiyor
o zaman gerekirse ona muhtaç olmak ben bunu unuttum modunda ona söyletmeye çalışmak da işe yarayabilir
ama bence Eylül de kreş lazım bağımsız anaokullarında kayıt 36 ay ve üstü zaten devlet okulu, çok yüksek maliyetler değil, çoğu yarım gün
hem evde bakana da bir dinlenme imkanı olur hem çocuğa da sosyalleşme imkanı olur
Canım durumu tam olarak paylaşmıyorsun.. Arkadaşlar benim de sormak istediğim soruları sordular ama net değilsin ya da ben anlamadım buraya kadarını okudum çünkü..anne baba dede diye seslenmiyor ama kim olduklarını biliyor. canı isterse gitti. geldi diyor.renklerin isimlerinden çoğunu söyleyemiyor siyah ve sarıyı net diyor kırmızı ve pembe dediği zor anlaşılıyor.bazende sanki başka dili konuşur gibi anlaşılmıyor ne dediği. mesela tablette çizgi film izledi maşa ve koca ayı diyelim onun dediklerini sanki başka dil gibi konuşarak taklit ediyor.yalnız şu var. ne kadar dikkat edilse de internette her yeri tıkladığı için çizgi filmlerin şarkıların bir kısmı ingilizce çıkabiliyor bununla ilgisi varmıdır?
otizm ile ilgili bu konuda eğitim gören bir öğrenciye danıştım zamanında.tamamen konuşamamak demiyeyim.yaşıtlarına göre çok çok geri konuşması bir kız çocuğuna göre.Canım durumu tam olarak paylaşmıyorsun.. Arkadaşlar benim de sormak istediğim soruları sordular ama net değilsin ya da ben anlamadım buraya kadarını okudum çünkü..
Hiç konuşmuyor diyorsun renklerin çoğunu söyleyemiyor diyorsun yani hiç konuşmuyor değil bu çocuk??
Tam olarak anlayamadım ama bazı çocuklar geç konuşuyor hem de erkek çocuklarında olabilen birşeymiş fakat otizm konusunda kendi araştırmalarınız değil de bir uzmana götürseniz?? .. Netlik kazanılması gereken bir konu kesinlikle.
Alıcı dil önce gelişir. İfade edici dil sonra gelişir. İki kelimelik cümle kuruyor mu? “Anne gel” gibi ?otizmi araştırdık ama ordaki kadar da tepkisiz değil.söylenileni cümle cümle tam anlyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?