3 yaşındaki yeğenim konuşma problemi için özele mi fakülteye mi gitmeli?

sürekli olarak tablet ve tv ile haşır neşirse çok normal konuşmaması. çocuk daha konuşmayı öğrenemeden yabancı dille karşılaşınca karmaşa yaşıyor. iş ailesinde biter. tv tabletten uzak olmalı çokça konuşulmalı çocukla böylece toparlanabilir şayet başka bir rahatsızlığı yoksa.
 
Çocuk erkekse normal kabul ediliyor aslında çünkü erkek çocukları kızlara göre gerçekten daha geç konuşuyorlar. Ama nörolojide bir problem çıkmadıysa bence yapısaldır. Endişe etmeyin
kız çocuğu babanesi hatta çok konuşan biri fakat onda öyle bir sorun varmıydı bilmiyorum. sorunu olsa bile var diyecek biri değil üstünü de örtebilir.
 
Eskiden telefon tablet mi var dı? Bizim nesil nasıl büyüdü? Herkes kolayını buldu ya, ver eline çocuğun, sonra kafa rahat.

Yazık, çok üzüldüm, başka çalışmayan halası, teyzesi vs varsa hafta 1-2 gün en azından onlarla kalamaz mı çocuk? Muhatap olmak lazım bence.

Bizim komşunun bir oğlu vardı, ne anne ne babanın ağzını bıçak açmaz, çocuk da kardeşimle yaşıt olmasına rağmen konuşmazdı. Biz evde 4 kişi, daim curcuna, çocuk ne zaman bizden çıkmaz oldu, dili açıldı.
 
annesi mecburi izine çıkarken bir parça olumlu katkısı oldu fakat izin bitince yine eski düzene döndü herşey.
 
göz teması var hatta gözünden insanın içini okur gibi anlıyor gibi bakıyor boş boş bakmıyor.yaşıtlarını çok seviyor hep sarılmak istiyor.işaret parmağını kullanıyor.oyuncakları ile normal şekilde oynuyor onlara şiddet uygulamıyor.tekrarlayan hareketleri tikleri yok.yemek konusunda çok çabuk sıkılıyor.tablette çizgi film izletirlerken doyuruyorlar.bazı komutları yapıyorda bazılarını bildiği halede inadına yapmıyor.gezmeyi çok seviyor.fakat dengesi karışık. normal bir çocuğun yürüdüğü yerde pat diye düşüyor durup dururken.
 

ama yorumumu "telefon konuşmalarında telefondaki kimse ile konuşmaya çalışmıyor." cümleniz üzerine yazdım

telefon tablet ile zaman geçirmesi evet uyaran eksikliği yaratır da sabah 8 akşam 7 tabletle mi

yani aradaki süreçlerde ne yapılıyor

ne bileyim yemek yapılırken gel oğlum sana çorba yapalım, sen kırmızı mercimeği getir bak aynen top gibi

rafta patates var ondan getir, ocağımız nasıl yanıyormuş, aaaa düğmeye bastım çıt dedi

içine su koyacağız bardakla mı koysak

aaa bir bardak suyu sana vereyim bir bardak da çorbaya mı koyalım

hadi çöpü atalım, çöpün kenarında kedi var, gel pisi pisi, bu sarı kedi de hep burada, ben geçen akşam siyah kedi de gördüm

bir daha tavuk aldığımızda kediye de verelim mi

kedi çorba içmez ama et yer vs vs

bu tarz konuşmalar var mı

yoksa yemeği yap, ağzına koy, eline tablet var akşam olsun bir ortamda çocuğun konuşma ihtiyacı olmaz ki

çocuk için konuşma ve özellikle cevap beklemek önemlidir

evet sadece konuşma değil ona da imkan tanımak önemli

hem sorup hem cevap vermemek, o bir şey anlatırken daha cümlenin başında sonunu bilmemek

oğlumun bir arkadaşını konuşması gecikti diye kreşe vermişlerdi ama o konuşmak yerine arkadaşlarına derdini el işaretleri ile anlatmayı tercih etmişti evde anneanne dede bakmış, her dediğini yapmışlardı

park vs dışarıda da takılmıştı pandemi vs yoktu ama hep bireyseldi

mesela elma getir deyince elmayı getiriyorsa elmayı biliyor ama söylemiyor

o zaman gerekirse ona muhtaç olmak ben bunu unuttum modunda ona söyletmeye çalışmak da işe yarayabilir

ama bence Eylül de kreş lazım bağımsız anaokullarında kayıt 36 ay ve üstü zaten devlet okulu, çok yüksek maliyetler değil, çoğu yarım gün

hem evde bakana da bir dinlenme imkanı olur hem çocuğa da sosyalleşme imkanı olur
 
Nöroloji yerine çocuk gelişimi uzmanlarına gelişim değerlendirme testi yaptırmanızı öneririm.
Bir sürü çocuk gelişimci var devlet hastanelerinde
Anneanne baktığı için uyaran eksikliği olabilir
Televizyon ve tablet dil gelişimini gerileten iki unsurdur
 
Zamana birakmadan bir an evvel yardim alin. İlk iş youtube izlemeyi kesmeniz gerek. İlk zamanlar cok cok zor olur fakat oyun cocugu bu. Artik 3 yasinda disari cikacak, arkadas bulup oynayacak. Evde anne baba yorgunum demeden konuşacak oyun oynayacak.
Benim kizim 2 yasindayken 2 3 kelimesi yoktu. Hemen sonraki ay belediyemizin aile danisma merkezine psikologa goturduk. 2 yaş oldugu icin bize yonlendirmelerde bulundu. 1 ay sonra bazi tekrarlamalar basladi. 2. Ayda bana ve babasina seslenmeye basladi yani 27 aylikti. Yavas yavas tekrarlamalar basladi 2.5 yasinda 2 3 kelimeli cumleler basladi. O zaman psikologun dedigi 3 yasina kadar bekleyecegiz 3 yasinda aktif cumleler yoksa hastaneye yonlendirecegim. Ve bu sene 3.5 yasinda bazi soyledikleri anlasilmiyor. Çünkü benden gizli telefonu buldugu yerde youtube aciyordu, kardesi oldugu icin bireysel vakit geciremiyoruz ve şuan konusma terapisi almamiz gerektigi soylendi. Temmuz da 4 yasinda olacak. Seneye kesinlikle krese gondericem. Suan tek yapabildigim bol bol disari cikarmaya ve evin icinde surekli konusmaya çalışıyoruz
 
ma yorumumu "telefon konuşmalarında telefondaki kimse ile konuşmaya çalışmıyor." cümleniz üzerine yazdım
ben onu telefondaki kişi ile ilgisi açısından dedim. bana da "hani eline telefon tablet verip konuşmasını bekliyorsunuz" der gibi anlattınız.
bazı çocuklar telefon konuşmalarına çok merak eder hatta kendi konuşmak ister.bu çocuk öyle değil dinliyor ama karşılık veremiyor anlamlı yada anlamsız.
 
Saydığıniz bütün ozellikler olağan bence. Sadece TV tablete telefona maruz kaldigi için konuşma gecikmesi yaşıyor gibi geldi bana.
 
Benim kuzenimde aynı sızın çovuk gıbıydı dr nişeyi yok konuşur kreşe verin demiş . maşallah bir yıl içinde normal konuşmaya basladı 4 yaşında konuştu ama kreşin çok faydası var bence
 
bende bu kadar tasvip etmediğimi söyledim bu kadar tablet vermeye.ama bakıcıya tembihlersin. ananelere zor enerjim yetmiyo der bilmem ne der derde der.bakıcı da bi yere kadar başında bekçi.yaşlı bireylerde öyle oluyor çocuk bakımında.zaten şu pandemi de tuz biber ekti.kimi kreşler kapandı.anne 10 saat çalışıyor.zaten ayrılar baba sorumsuz haftada bir görüyor. konuşmasına katkısı yok. çocuğun babasını da saksıya bitki gibi dikip yetiştirmişler ne bu konuda çabası ne de faydası var. ne laftan anlar tüm yük annede. anne de anane ile birlikte çocuk büyütüyor.
 
Canım durumu tam olarak paylaşmıyorsun.. Arkadaşlar benim de sormak istediğim soruları sordular ama net değilsin ya da ben anlamadım buraya kadarını okudum çünkü..

Hiç konuşmuyor diyorsun renklerin çoğunu söyleyemiyor diyorsun yani hiç konuşmuyor değil bu çocuk??

Tam olarak anlayamadım ama bazı çocuklar geç konuşuyor hem de erkek çocuklarında olabilen birşeymiş fakat otizm konusunda kendi araştırmalarınız değil de bir uzmana götürseniz?? .. Netlik kazanılması gereken bir konu kesinlikle.
 
otizm ile ilgili bu konuda eğitim gören bir öğrenciye danıştım zamanında.tamamen konuşamamak demiyeyim.yaşıtlarına göre çok çok geri konuşması bir kız çocuğuna göre.
 
Parmagini emmeside sorun cocuklarda.
Yoksunluk duygularini bastiriyorlardi sanirim.
 
Oğlum 2 yaşını doldurduğu gün kreşe verdik hiç kelimesi yoktu. Sık sık da çocuk psikiyatrisine goturdum bir sıkıntı varsa erken müdahale edilsin diye gelişim testleri yapıldı. 3 yaşını doldurunca rapor çıkarttık dil terapisi ile kresi beraber götürdü. 3.5 yaşında birden konuşmaya basladi. Babası da geç konuşmuş ne gerek var kreşe konuşur dediler dinlemedim. İyi ki dinlemedim. 2. oğlum da 1.5 yaşında o şimdilik konusmuyor,konusmazsa 2 yaşını doldurunca onu da veririm kreşe.
 
3 yaş çocuğundan bekledikleriniz şu an onun becerilerine yetmeyecek şeyler olabilir mi?

Mesela anneanne iş yaparken birlikte bazı basit kelimeleri kullanabilir, kullanmasını sağlayabilir. aa beyaz bir peynir, sapsarı bir yumurta yumurta çok sağlıklı bir besin gibi. Çocuk bir şekilde avutulurken dil gelişimi es geçilmiş olabilir.

Ekran gören çocuk geç konuşabilir ama doğru yayınları izletirlerse bir şekilde zihnine kelimeleri atar.

Bir genetik olarak geç konuşabilir bazı çocuklar.

Eğer ki diğer davranışlarında bir gariplik yoksa, kendini ifade edebiliyorsa telaş etmeyin.

İçiniz rahat etsin istiyorsanız da devlette çocuk psikiyatri var, gelişimini takip ederler.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…