- 12 Ekim 2020
- 1.208
- 2.507
- Konu Sahibi Baharinanasi
Her çocuk kendine özeldir. 3 yaşına kadar yolu var. Sakin ol. Sorun araya araya çocuklarımızı hasta ediyoruz. 4 yaşında açılanı da gördüm. Anlattığın kadarıyla algısal problemi yok bazen bebekler böyle tutukluluk yapar. Tabi çizgi film flan izletiyorsanız onunda negatif etkisi var tek taraflı iletişim olduğu için. Çocuk korkuyor açılamıyor. Bu durum ilk adım da da oluyor bazen. Çocuk serçe parmağından tutsan yürüyor. Ama kendi başına adım atamıyor. Hep aynı.Merhabalar. Oğlum Ocak 2020 doğumlu ve konuşmuyor.Aylar önce bir akşam anne dedi defalarca ama sonra çook nadiren birkaç defa söyledi.Baba diyor arada ama bizim isteğimizle adla birşey söylemiyor.Yazın köye gittiğimizde “dede” “gel” kelimelerini kullandı birkaç kere.Yine nadiren çıkardığımız sesleri tekrar ettiği oldu ama hepsi bu kadar.Yani konuşma yetisiyle ilgili bir problem olduğunu düşünmüyorum ama konuşası yok gibi.Herşeyi anlıyor ve işaret ederek ya da elimizden tutup götürerek anlatıyor.Tam pandemi döneminde doğdu ve yaşadığımız ilde hiç akrabamız yok.Pandemiden dolayı komşularla da gel-git yapamadık.Yeterince sosyalleşmediğinden mi konuşmuyor diye düşünüyorum.Biz evde sürekli konuşuyoruz.Çok konuşkan 5 yaşında bir de ablası var.Ne yapayım konuşması için akıl verebilir misiniz?
Burda önemli olan gelişimsel ve algısal problem var mı. Eğer böyle bir sorun yoksa her çocuk kendine özeldir. Daha çok ilgi ve bebeğinizi tekrar edin lütfen. Mama verirken anne mama gibi, her durum karşısında birleştirmeler yapın. Bebekler ilk etapta papağan gibi duyduğuyla birleştirir. Ona bu konuda yardımcı olabilirsiniz. Elindekini isteyin. bana ver. O benim gibi ufak ufak egzersizler.
Ve son olarak çocuğunuzla ilgilenin ama yanınızda otutturmak değil. Muhabbet edin kitap okuyun. Aktif bir ilgilenme olsun.malesef bu geç konuşma geç yürüme geç tuvalet alışkanlığı biberonu geç bırakma vs. Çoğu çocukta Daha bir çok sorunun kökünde ilgisizlik yatıyor. Tabi sizi tanımıyorum o yüzden genel olarak söylüyorum. Belki ilgileniyorsunuzdur. Çocuğunuzun mizacı budur.
Sorunlu bebeklerde geç konuşma algısal problemin sonucunda olur. Bebek 2 yaşında ama sanki daha 1 yaşındaymış gibi. Ve sadece konuşması değil daha bir çok sorunu daha dikkat çeker. İletişimsizlik sadece sözel değil aynı zamanda hal diliyle de kurulur. Bebeğinizde buna dikkat edin.