Canım Nisan anneleri sizlere bir şey sormak istiyorum aynısını Mayıs grubuna da soracağım. Kısmetse doğumum Nisan sonu Mayıs başı gibi. Şu an bi mali müşavirlik bürosunda çalışıyorum kendim de geçen ay mali müşavir oldum ama doğumdan sonra 1 yıl ara vermek istiyorum işe. Devam edersem annem kayınvalidem bakarlar çok yakınız ama ben 1 yaşa kadar kendim ilgilenmek istiyorum. Siz devam edecek misiniz iş hayatına? Planlarınız nedir?
Bu beni de cok düsündüren bir konu, ben Almanya'da oldugum icin burada annelik izni vs. biraz farkli. O yuzden size yardimci olur mu bilmiyorum ama isin sonunda dertlerimiz ayni: bebeklerimize ihtiyac duyduklari ilgiyi verebilmek ve ayni sekilde finansal olarak da stabil olabilmek. Maalesef bu ikisi her zaman bir arada yürütülmüyor.
Almanya'da dogumdan 6 hafta önce "gönüllü" annelik izni var (tabi ki hemen herkes kullaniyor). Dogumdan sonra da 8 hafta zorunlu izin, o dönem istesen de calismak yok, yasak. Bu 6 ve 8 haftalik zamanlarda maasiniz tam yatiyor. 8 Hafta sonunda ebeveyn izni basliyor (tabi direk almak isterseniz, yok ben kullanmak istemiyorum, bu iznimi cocuk 5 yasina gelince kullanacagim da diyebilirsiniz, yani cocuk 8 yasina gelene kadar ne zaman kullanacaginiz size kalmis). Bu izin 3 yila kadar. Yani istersen 3 yil evde kalabilirsin ama devletin ödedigi para 600 Euro gibi bir sey, bununla gecinebilecek insan sayisi cok cok az, o yuzden 3 yil evde kalan anne de cok az. Ben 2 aylik annelik izninden sonra 14 ay daha evde kalacagim (bu durumda maasin %60i yatiyor). 14. aydan sonra haftada 20 saat olan yarim zamanli calismaya gececegim (bu durumda hem maas alacagim hem de o 600 Euroyu, yine cok olmayacak ama kurtarir). Bu sürede oglumu krese verecegim. Buradaki kreslere genel anlamda güveniyorum. Evde oglumla sadece Türkce konusacagim, cünkü anadilini cok iyi ögrensin istiyorum, bu durumda kres almanca cevresi icin iyi olacak diye düsünüyorum. Bunun disinda bir anaokulundan beklentim: cocuklarin saglikli bir cevrede sosyallesmesi, oyunlar oynamasi, baska insanlar tanimasi, bakiminin iyi yapilmasi, motor becerilerinin gelismesi. Tüm ailemiz Türkiye'de, zaten lojistik olarak mümkün degil ama anneanne, babaanne baksin istemiyorum. Isteyenleri anlayabiliyorum ama sadece bakim olarak degil, cocugun mental ve sosyal olarak da beslenmesini önemli buluyorum. Bir bucuk yasindaki bir cocugu da direkt bambaska bir ortama sokmanin saglikli olmadigini düsündügümden yarim zamanli baslatacagim (bunun disinda anaokulundaki ilk bir ay anne veya baba da anaokuluna gidiyor, cocuk direkt yadirgamasin diye, alisinca anne baba artik okulda kalmiyor).
Bana kalsa 3 yilin 3ünü de alir ve oglumu iki yasindan itibaren evde olmama ragmen yarim zamanli (3-4 saatlik) krese yazdirirdim. Ama finansal olarak mümkün degil, o yuzden yasanin mümkün kildigi tüm imkanlari kullanarak bu zamani gecirmeyi planliyorum. Yapacak bir sey yok.