5 ay doktor kontrolünde ek gıda için tadımlara başlamayı da konuştuk. vereceğimiz şeyleri önce 2-3 çay kaşığı ile başlayıp günler içinde arttırarak günde en fazla bir çay bardağı olacak şekilde vermeyi tavsiye etti. Buharda sebzeler ve cam rendeden geçmiş meyvelerle başlayacağız. 3 gün kuralıyla gideceğiz. Alerjik olmadığı şeyleri 3 öğün şeklinde ver daha sonra dedi. Mesela sabah sebze, öğleden sonra yoğurt, akşam meyve gibi. Sebze-meyve emziğini önermedi, bir noktadan sonra elinde sürekli birşey yer halde oluyor çocuklar dedi, çocuğun yediğini öğün olarak görmesi için kaşıkla yedirmeyi önerdi. Bir de bir "kutsal mesafe" belirle kasıgı verirken dedi. Yani çocuk istemezse zorla yedirmiyoruz, kaşığı biraz uzakta tutuyoruz, o uzanıp yemek isteyince veriyoruz. Yumurtaya bir ay sonra başlayacak. Bir yaşa kadar tuz, şeker, bal (tabiki), ve konserve yok. Bir yaştan sonra kurutulmuş veya dondurulmuş meyve sebze olur dedi. Henüz tam oturamıyor olsa da mama sandalyesine oturt yedir, akşam yemeği esnasında da sizle otursun masa hizasında dedi.
demlicaykeyfi
Bu Sami hocanın kendi websitesiymiş. Kahvaltı yazan kısma kadar olan şeyleri vereceğiz dedi:
http://www.doktornobette.com/bebek-beslenmesi-ve-ek-gidalar-uzm-dr-sami-akbuga,2,307#.XCylaFwzZPZ Bu sitedeki porsiyonlar biraz büyük oluyormuş, bebek tamamını yemeyecek.
Başka aklımda kalanlar:
İnek sütü içirmiyoruz ama muhallebiyi inek sütü ile yapabiliriz. Anne sütü ile de muhallebi yapabiliriz.
Organik gıda arayışına gerek yok kendi yediğiniz gibi verin , meyvelerin vs kabuklarını kalın soyun yeter dedi.
Tıpta daha çok çocukların damak tadı yoktur diye düşünülür ve tadımlar o mantıkla ilerler ama aslında bebeklerde de damak tadı var. Bazı gıdaların tadını amniyon sıvısına geçtiği için, bazılarını genetik kodlardan dolayı, bazılarını anne sütünden bilirler. Bu yüzden zamanla katı kuralları takip etmek yerine sizin de damak zevkinize uygun düşen gıdaları vermeye başlarsınız kontrollü olarak dedi.