zıt tepki de çocuk bi şeyi çok sever, diğer şeyi hiç sevmez. 2 uyarıcı birbirinin tersi, bak arada bi zıtlık var. çocuk şurubu sevmiyo ama çileği seviyo. sevmediği bişeyi sevdiği bişeyle birleştirince
(2 uyarıcı bir arada) sevdiği şey baskın geliyo ve yiyebiliyo. bi örnek vereyim. mesela çocuk vejeteryan diyelim ki, eti sevmiyo. ama sebzeleri seviyo, annesi çocuğa kıymalı taze fasulye yapıyo ve çocuk bunu yiyebiliyo. bu zıt tepki. kendimden örnek vereyim. kokoreç yemezdim. sevdiceğim hep ısrar ederdi, onunla birlikte yiyiverdim
sevdicek ağır bastı, al sana zıt tepki
karşıt koşullanmada ise gelen uyarıcılara verilen tepkiler aynı. öğretmen kötü davranıyo, çocuk da kötü davranıyo. bak gördün mü arada bi zıtlık yok. öğretmenin tepkisiyle çocuğun tepkisi aynı, bunu bi kenarda tutalım. bu 1. olay. öğretmen iyi davranıyo, çocuk da iyi davranıyo, bu da 2. olay. öğretmen önce kötü davrandı, sonra iyi davrandı.
2 uyarıcı bir arada değil. kötü olan ortadan kalktı, zıt tepkide kötü olan da ortamda. ayrıca çocuk karşıdan gelen tepkiye göre şekilleniyo. bi örnek de ben vereyim. mesela bunu hepimiz yaşamışızdır, ben de gerçek hayatımdan örnek vericem. benim lise1 de ingilizce öğretmenim hep kızardı, aşağılardı, dersi hiç güzel anlatmazdı. ben onu hiç sevmezdim ve ingilizce dersini de sevmezdim. ama lise 2 de başka bi ingilizce öğretmeni girmeye başladı, o çok güler yüzlüydü, dersi çok güzel anlatıyodu, ingilizce dersinin müptelası oldum. karşıt koşullama yaptım =)