KPSS'ye hazırlanmaya başlamadan önceki psikolojiniz ne durumdaydı? Bu kadar başarılı olacağınıza inanıyor muydunuz? KPSS'ye hazırlanmaya başlamaya karar verdiğimde düşündüğüm tek şey bu sınav için 5 sene bile uğraşmam gerekirse uğraşacağım fikriydi. Atanmayı herkes gibi çok istiyordum. Başladığım anda bu kadar başarılı olacağımı bilmiyordum. Ama zaman ilerledikçe ve düzenli çalıştıkça deneme sınavı sonuçlarıma dayanarak derece yapacağıma inanmaya başlamıştım.
KPSS’ye çalışmaya başladığınızda başarısız olacağınız konusunda sizi en çok kaygılandıran ders hangisiydi? En çok kaygılandığım ders tarih idi, çünkü bu ders için çok fazla mesai harcayıp çok fazla kaynak taraması yapılması gerektiğine inandığım ve benim o kadar fazla zamanım olmayacağını bildiğim için en çok kaygılandığım ders olduğunu söyleyebilirim.
Ders çalışmak için kendinize nasıl bir program çizdiniz? Aslında net bir programım vardı diyemem, ama önceliklerim vardı. O da su idi; hiç bir ders diğer bir dersin gerisinde kalmayacaktı, yani hepsini eş zamanlı çalışmaya çalıştım
Genel Kültür yani Tarih, Coğrafya ve Vatandaşlık derslerine nasıl çalıştınız? Dershanede dinledikten sonra bu derslerin günlük tekrarına çok önem veriyordum. Sonralarda ise geçmişe yönelik soru çözerek tekrar etmeye çalışıyordum. Soru çözerek tekrar ederken derslerde aldığım notlar önümde açık oluyordu. Bu yöntemle sıkılmadan yapamadığım sorularla ilgili konuya bakarken, çoğu konuyu tekrar etmiş olduğumu görüyordum.
Alan derslerinize çalışma tarzınız nasıldı? Alan derslerinde öncelikle hocalarımın hakkını vermezsem olmaz, onlar zaten dersleri çok mükemmel bir şekilde anlatıyorlardı. Benim tek yapmam gereken onların söyledikleri tek bir kelimeyi kaçırmadan dersi dinlemekti. Öyle de oldu derslerden sonra yine o günün tekrarına çok önem veriyordum ve kesinlikle ertesi güne bırakmıyordum. Sizin de bazı olmazsa olmazlarınız olmalı bence, bildiğiniz üzere KPSS hem zorlu hem de uzun bir süreç ve bu işi ne kadar ciddiye alıp o kadar özverili çalışırsanız o kadar başarılı olursunuz.
Çok çalışmak önemli değil elbette fakat sizden sonra sınava girecek adayların en çok merak ettiği sorulardan biri günde kaç saat çalıştınız? Dershanenin olduğu günler sadece tekrarlarımı yapıp geri kalan zamanda dinleniyordum, dershane günleri dışında günde en az 4 en fazla 6 saat çalışmaya çalıştım. 4 saat ama her bir saatten sonra mutlaka ama mutlaka ara verdim ve her bir saatte farklı bir ders çalıştım. Bu da benim ders çalışmaktan hiç sıkılmamamı sağlayan en büyük etkendi. Aslında çalışmam gereken çok fazla dersin olmasını kendimce böyle bir avantaja çevirmiştim.
Sizin kadar ders çalışan adaylardan sizi farklı kılan verimli ders çalışmanız. Verimli ders çalışmada kullandığınız özel teknikler var mıydı? Özel teknik değil de, deneme sınavlarına çok önem verip düzenli olarak bu sınavlara girip eksiklerimin farkına varmamdı benim yöntemim.
Sınava hazırlanma sürecinde aklınıza en çok takılan olumsuz düşünceler nelerdi? Bunları nasıl aştınız? Sınavda heyecanlanacağımı düşünmemdi ama çalıştıkça eksiklerimi tamamladıkça bir özgüven ister istemez geliyor, bu da otomatik olarak heyecanınızı bastırıyor.
KPSS'ye girecek adayların tempolarının en fazla arttığı dönem genelde son 2 ay. Siz son 2 ayı nasıl değerlendirdiniz? Son iki ayda eminim çoğu aday şunu yaşamıştır ya da yaşayacaktır; herkesin bildiği iki cümle “son aylarda herkes bırakıyor” ya da “son aylarda çalışan atanıyor” sözleri. Bunların tabi ki kendi içinde doğruluk payı vardır. Ama başarılı olmak istiyorsanız size tavsiyem; bunların hiçbirine kulak asmayıp aksine çalışmanızı iki kat arttırmanızdır. Ben de tam öyle yaptım. Tabi ki bu zorlu sürecin son virajı olan bu iki ay belki en zorlu zaman ama sadece iki ay daha dişinizi sıkmanız sizi hedefinize ulaştıracaktır.