Merhaba kızlar topiğinizi gelince aklıma kendi sınav maceram geldi ve bir kaç şey eklemek istedim.
Tm bölümü öğrencisiydim. Açıkçası liseden mezun olacak omanın verdiği gevşeklikle hiç ders çalışmadım desem yeridir. Dersaneye yazılmıştım ama toplasanız 20 gün anca gitmişimdir. Buna rağmen ilk senemde ygs5de 110bin, tm2de 90bin sıralamam vardı. Okul öncesi öğretmenliği, işletme, iktisat vs tutuyordu. Fakat bunların hiçbirinde mutlu olamayacağımı fark edip gözümü karartarak bi sene daha hazırlanmaya karar verdim.
Mutsuz olacağınız bir bölüm seçmeyin. Unutmayın o mesleği çok uzun yıllar yapacaksınız. Yeniden hazırlanmaya karar vermek işin en zor kısmıydı. Bütün yakın arkadaşlarım puanları benimkinden kötü olmasına rağmen yerleşip üniversiteye gitmişlerdi anlayacağınız yalnızdım. İkinci senemde dersaneye gitmedim evde hazırlandım fakat gevşeklik hamurumda var yine pek ders çalışmadım
son 2 ay kala herkesin bana üniversiteyi kazanamaz gözüyl bakmasıyla gaza gelip çalışmaya başladım. Millet son 2 ayda konuları bitirmiş deneme çözerken ben daha yeni başlıyordum. Ben gececi bir insanım. Sabaha kadar oturmayı severim ve geceleri zihnim daha dinç oluyor. Bu yüzden gündüzleri nette takıldım, kitap okudum zihnimi boşalttım yani. Ama gece 12 dedi mi masaya oturup sabah 4e, 5e kadar çalışıyordum.
Kendinize uygun ders çalışma stilini belirleyin bu kısım çok önemli. Sıkı bir program yaptım. Bol bol çözümlü deneme aldım.
Denemelerinizi çözümlü almaya çalışın. Ufak bir not defteriniz olsun. Yanlış yaptığınız ya da yapamadığınız soruyu ve cevabını o deftere not alın. Ygsye girdim fakat sonuç biraz hüsrandı sıralamam ve puanım ilk seneyle aynıydı! Bu benim sinirimi bozdu ama bir yandan da gaza getirdi ve lysye hazırlanmaya başladım.
Edebiyat çalışırken bol bol yazın. Hatta işi oyun haline getirip kare kağıtlar kesip ön yüzüne eser yazın, arka kısmına yazarı yazın. Eser ismine bakıp yazarı tahmin etmeye çalışın. Ben bol bol yazarak çalıştım. Matematiğim malesef kötüydü. Limit türev integral konusunda sıfırdım. Bu yüzden daha iyi yapabildiğim konularda çok iyi duruma gelmeye çalıştım. Karmaşık sayılar, logaritma gibi. Yine bol bol çözümlü deneme çözdüm. Ve lysye girdim. Sonuç oldukça başarılıydı bu defa tm sıralamam 30bindi! Kendime hedef olarak belirlediğim hacettepe çocuk gelişimi çok rahat tutuyordu. Bunun haricinde tüm sınıf öğretmenlikleri de tutuyordu. Daha çok çalışsam pdr, psikoloji filan da çok rahat gelirdi. Ama hem ygsye hem lysye son 2 ay çalışarak ancak bu kadar yapabildim. Benim sınav maceram böyleydi kızlar:) isteyin ve başarın!