2015 de ikiz annesi olacaklar!!

birkadin
  • Çift yumurta ikizleri: Aynı cinsel ilişki sırasında iki farklı yumurtanın iki farklı spermle döllenmesi ile oluşurlar. Her bebeğin kendi plasentası, kendi amniyon kesesi vardır. Bebeklerin birbirleri ile ilişkisi yoktur. Genetik yapıları tıpa tıp aynı değildir. Bir bebekte genetik bir hastalık veya organ anormalliği varken, diğer bebek sağlıklı olabilir. Bebekler doğduklarında ancak iki kardeş kadar benzerler. İkizlerin 2/3’ü bu şekilde ortaya çıkar.

• Tek yumurta ikizleri: Tek yumurta tek spermle döllenir. Burada ikizler genetik olarak ve dış görünüş olarak tıpatıp aynıdır. Mutlaka aynı cinsiyettedirler. Burada döllenme gerçekleştikten sonra, döllenmiş yumurta ikiye bölünür. Eğer döllenmiş yumurta 3 günden önce bölünürse iki ayrı plasenta iki ayrı amniyon kesesi vardır (Dikoryonik). Tıpkı çift yumurta ikizleri gibi. Eğer bölünme döllenme sonrası 3-9. Günler arasında olursa tek plasenta, çift amniyon kesesi olacaktır(Monokoryonik). Eğer 9-12. Günler arasında olursa tek plasenta, tek amniyon kesesi olacaktır (Monoamniyotik). Eğer bölünme 12. Gün sonrasına kalırsa yapışık ikizler ortaya çıkacaktır.

Ultrasonla bir gebeliğin çift yumurta ikizi mi (dizigotik) tek yumurta ikizi mi (monozigotik)olduğu anlaşılamaz. Ancak kaç tane plasenta veya amniyon olduğu, yapışık olup olmadığı anlaşılabilir. Tek plasenta paylaşan ikizlerde genetik sorunlar, anatomik defektler daha fazla görülür. Tek plasenta paylaşan ikizlerde, plasentadaki ortak dolaşım nedeniyle bebeklerden birinden diğerini kan geçişi olabilir. Bu durum ikizden ikize transfüzyon sendromu adını alır ve tek plasenta paylaşan bebeklerin %15’inde görülür. Her iki bebek içinde oldukça tehlikeli bir durumdur. Çünkü kan veren bebek bir süre sonra gelişme geriliği, sıvı azalması ve durumun devam etmesi durumunda ölüm riskiyle karşı karşıyadır. Kan alan bebekse aşırı sıvı yüklenmesi nedeniyle kalp yetmezliği yaşar, sıvısı aşırı artar ve sonunda ölebilir. Böyle bir durumda özel cihazlarla (fetoskop)rahim içine girilerek iki bebek arasında ortak dolaşımı sağlayan damarlar kesilir. Bu tedavi yapılmazsa bebeklerden birinin veya ikisinin birden kayıp riski çok yüksektir. Ortak plasenta paylaşan bebeklerden birinin ölmesi durumunda diğer bebeğinde kaybedilme olasılığı çok yüksektir. Bebek ölmeyip sağ kalsa bile beyinde hasar ve buna bağlı zeka özrü, yürüyememe, konuşamama gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Tek plasenta yanında tek keseyi de paylaşan ikiz gebeliklerde problemler daha da büyük olabilir. Bu bebeklerde de ikizden ikize transfüzyon sendromu olabilir. Bunun yanında iki bebeğin göbek kordonu birbirine dolanabilir. Bu bebeklerin anne karnında ölüm ihtimalleri yüksek olduğundan genellikle 34. Haftadan sonra doğurtulurlar.

Monokoryonik veya monoamniyotik gebelikler yüksek riskli gebeliklerdir ve perinatoloji konusunda deneyimli bir uzman tarafından takipleri önerilir.

Bir bebek diğerinden daha büyük olabilir mi?

İkiz gebeliklerde genellikle 28. Haftaya kadar bebekler tek bebekler gibi büyürler. Bu haftadan sonra ise yer artık iki bebek için azdır. Bir bebek diğerine göre küçük kalabileceği gibi, her iki bebekte küçük kalabilir. Büyümede bir miktar gerilik veya her iki bebek arasında bir miktar kilo farkı normal kabul edilse de, bu bebeklerin daha yakın takibinde fayda vardır.

Kese gorundugunde belli olurki iki kese varsa çift yumurta tek kese içinde iki bebek varsa tek yumurta diye biliyorum ama yanlış ta olabiluu

Yanlis biliyosun canm iki kese olunca cift yumurta ikizi olacak diye bisey yok benimde iki kese ama tek yumurta iikizlerim.

arkadaşlar bugun gun boyu midem yandı haala da yanıyor erken değil mi sizce 16-17 haftalarda

Benim o haftalarda çok oluyor du normal demişti doktor bir süre bitti şimdi 4 5 gündür yine başladı gaviscon bomba birsey gebelik te a kategori si kesinlikle eczaneden al derimanında etkili oluyor..

arkadaşlar bugun gun boyu midem yandı haala da yanıyor erken değil mi sizce 16-17 haftalarda

Benim neredeyse hiç bitmedi, hala yediğim hiçbir şeyden ne keyif ne tat alıyorum. Ama bu yanmayı arttıran gıdaları yakalayabilir onlardan uzak durursan rahat ediyorsun. Mesela baharatlar yakıyor benim midemi. Bir de susam gibi yağlar, iş yerinde tost yiyiyordum sonradan farkettim ki yağı çok kötü yapıyor. Ağzıma poaça sürmüyorum bu sebeplerden. O gıdaları bulup kesersen ve gaviscon ile uzun bir birliktelik yaşayacağına :) kendini ikna edersen sıkıntı olmuyor :)

Hayirli sabahlar annisler...
bugun nasilsiniz bakalim.
23.haftaya girmekle birlikte sirtimdaki agrilar basladi benim. Kemiklerim batio adeta.

Teşekkür ederim canım çok açıklayıcı olmuş, ama yazıda da söylüyor ultrasonla anlaşılmaz diye doktor tek yumurta da olabilir deyince şimdi merak sardı beni de, benim durumumda olup da sonrada tek yumurta olduğunu öğrenen oldu mu diye

benim zaten birtane embriyo transfer edilmisti kan testi sonucumdan 10 gun sonra vajinal ultrosonda iki kese goruldü doktorum bölünmüş dedi

Benim aşılama olmuştu ama büyüyen tek yumurtam vardı diğeri çok çok küçüktü o yüzden sonradan görülen ilkinden bölünmüş mü yoksa diğer küçük mü döllenmiş belli değil dedi doktor ama ikinci yumurta çok küçük olduğundan tek yumurta olabilir dedi yani iki kese var ama daha ne oldukları belli değil :)

Kizlar ne karisik bu konular ya
Evet çok karışık ve heyecan sebebi, benim ilk iki kontrolde çift olabilir dediler ama doktor değiştirdim perinatologa gidiyorum o da dedi ki nerden anlamışlar çift olduğunu tek de olabilirler dedi şimdi merak sardı beni de

Benimde tek yumurta ikizi canm normal yolla oldu 8. Haftada görüldü iki bebek ve tek yumurta olduğu öncesinde bir tane gözüküyordu süpriz oldu

Bu arada perinatologa nasıl gittin beni kabul etmedi bir anormallik olmadığı sürece biz bakmıyoruz dediler oyüzden ilerleyen haftaları bekliyorum da inşallah bir anormallik olmazda gitmek zorunda kalmam

Bu arada perinatologa nasıl gittin beni kabul etmedi bir anormallik olmadığı sürece biz bakmıyoruz dediler oyüzden ilerleyen haftaları bekliyorum da inşallah bir anormallik olmazda gitmek zorunda kalmam
Ben ankarda ilk zekai tahir burak kadın hastanesi var oraya gittim zaten en ufak bir riskli durumda o bölüm bakıyor ikizse zaten kesinlikle o bölüm bakıyor diğerlerine istesen de gidemiyorsun. Ama çok kalabalıktı orası kendi doktorum da kesinlikle prinatologa gitmelisin deyince hastaneden ayrılıp özel bir hastaneye geçen bir doktor buldum şimdi ona gidiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…