ben sordum canım doktoruma ol dedi.. Hatta 2013 haziran annelerinden bi arkadaş yazdı, olun mutlaka diye.. O aşı bebek doğarken alet edavat falan herşeyden koruyormuş
evet ama sadece 1 kere değil..birden fazla tekrarı var onun..
bende olmayı düşünüyorum.. ama düşünüyorum:) suanda
doktora bir sorimde oyle yaptırım diyorum
Tetanoz aşısı yapılan hamile kadınlarda oluşan antikorlar anne karnındaki bebeğe de geçer ve bebeğin yenidoğan döneminde tetanoz hastalığına karşı koruma sağlar. Tetanoz aşısı genellikle hamileliğin ilk trimister ( ilk 3 ay ) bitiminden sonra yapılması tercih edilir.Genellikle gebeliğin 5 ve 6. aylarında toplam iki doz aşı yapılır. Tek doz yapılan aşının koruma özelliği yoktur.Gebelik ve yenidoğan döneminde koruma sağlaması için en az iki doz aşı uygulanmalıdır. Gebelik döneminde uygulanan iki doz tetanoz aşısının koruyuculuk süresi 1-3 yıl arasıdır.Koruma süresinin daha uzun olması için gebelik döneminde yapılan 2. doz aşıdan 6 ay sonra 3. doz aşı yapılır.3. doz aşıdan bir yıl sonra 4. doz aşı uygulanarak.Son olarak 4. doz aşıdan bir yıl sonra 5. doz aşı yapılarak tamamlanır.
Halk arasında çok iyi bilinen bu hastalık, 'clostridium tetani' olarak adlandırılan bakterinin vücuda girmesi ile gelişir. İstemsiz kas kasılmaları ve solunum yetmezliğine neden olan bir enfeksiyondur. Tetanoz sadece 'paslı çivi' ya da 'küflü teneke'de bulunmaz. Kişiden kişiye bulaşmaz. Doğada yaygın olarak bulunur. En çok da toprakta bulunur ve toprakla uğraşan kişilerin bu mikrobu almaları kaçınılmazdır. Bir iğne deliğinden ya da çizikten bile girebilen bakteri, çivi veya bıçak gibi aletlerin meydana getirdiği derin yaraları, kesikleri daha çok tercih eder.
Tetanoz mikrobu; toprakta, nemli ortamda, küflü yerlerde, ev-ameliyathane tozlarında, tuzlu suda, özellikle gübre içerisinde ve oksijensiz ortamda yaşayabilen, ısıya dayanıklı bir mikroptur. Bu mikrobu barındıran yerlerin; vücuttaki herhangi büyük ya da küçük bir açık yaraya temas etmesi ile enfeksiyon gelişmeye başlar. Diğer enfeksiyon hastalıklarına göre tetanoz yüksek oranda öldürücüdür. Ayrıca dış ortam şartlarında oluşturduğu sporlar ile de son derece dayanıklıdır. Genelde trafik kazaları ve doğum gibi büyük olaylarla ya da düşme, çarpma gibi ufak kazalarla bakterinin kana geçerek çoğalması sonucunda görülmektedir. Tetanoz; ameliyatlar, yanıklar, yaralanmalar, sıyrıklar, kulak enfeksiyonları, diş enfeksiyonları, hayvan ısırıkları, kıymık batması, piercing ve dövme sonrasında da ortaya çıkabilir.