2014 Ağustos Anneleri Paylaşım Alanı

temiz bezle hergün sil diyecek. o sulanma arada olur zaten oradaki damarların tıkandığını gösterir. bizde vardı tam iki ay masaj yaptım öyle bitti. şimdide arada olacak gibi oluyor hemen masaj yapıyorum normale dönüyor.
evet normaldı yeni oldu bugün iyi gibi bizede ılık suyla sil dedi,masaj eğer çok aşırı çapaklanma olursa damla dedi ilk doğduğunda tobrased vermişlerdi doktor buda olur dedi...şuanda yapacak birşey yok ama can sıkıcı dün baya kötü olmuştu kızarık,sulu,çapaklı..
 
evet normaldı yeni oldu bugün iyi gibi bizede ılık suyla sil dedi,masaj eğer çok aşırı çapaklanma olursa damla dedi ilk doğduğunda tobrased vermişlerdi doktor buda olur dedi...şuanda yapacak birşey yok ama can sıkıcı dün baya kötü olmuştu kızarık,sulu,çapaklı..

canim bizimde oyle olmustu akiyodu dr masaj yap serum fizyolojikle temizle dedi.yaptm gcti tekrar oldu masaj ve damlyla atlattik cok sukur...
 
kizlar ogluma oyun halisi alcam nasil alayim erkenmi acaba zarari varmi siz aldinizmi merak ettim?
 
kizlar ogluma oyun halisi alcam nasil alayim erkenmi acaba zarari varmi siz aldinizmi merak ettim?
Canım aldım ben ama cok acele aldik ebebek mağazasından aldık Fisher price vs hepsi tükenmisti k`s kids diye bir marka asılı oyuncaklara asiliyor aynasi var ilk aldigimizda onla konuşuyordu şimdi içinde pek durmuyor totisi kaydira kaydira çıkıyor ondan ben bu kadar acele etmesem Fisher price in piyanolu olan onu alırdım. ..bir zararı yok santim 2 buçuk aylikti aldigimizda aşağı yukarı
 
tesekurler arkadasim bnde piyonoluyu begendim oglusumda cok sıkilgan hemn bikiyo oyuncaklardan ama tv ye nasil bakmaya calisiyo varya donuyohemn yakaladgi zmn bnde inatla baktrmyom.


kizlar butikbebeye onlukler gelms ilk yilbasim 2015 cok guzel ya bide noel kiyafetleri hmn tukenmisalcaktm yaa
 
bencede dviti kesme ben dvit vermiyorum trioacde( içinde d vitamini var) veriyorum ve doktorum kesmemeliyiz demişti ama bugün gittiğimde tekrar sorup sana yazarım güvenirmisin bilmem ama ben doktorumuza çok güvendiğim için ne derse uygularım
Canım ya bebeğime bende tirioacde veriyorum yanlış hatırlamıyorsam dr kilo başına bir damla demişti yedi damla veriyorum ama hep şüphe duyuyorum az mı çok mu...?iki aydır dr gidemiyorum sen kaç damla veriyosun
 
Bebekler neden emmek istemeyebilir?
Bebek aç olmasına rağmen emmeyi reddeder, memeyi tutar, ancak emmez, yutmaz veya çok zayıf emer; bazen anne emzirmeye çalışırken bebek ağlar ve memeyle adeta kavga eder. Bazen de bir memeyi emer ama diğerini reddeder.

Memeyi reddetme öncelikle annede bazı negatif düşüncelerin ortaya çıkmasına neden olur. Bebeğinin kendisini reddettiğini, yani bir bakıma onu istemediğini düşünebileceği gibi; bebeğinin bir daha emmeyeceğini, sütünü bıraktığını ve beslenmesinde sıkıntıların olacağını da akla getirebilir. Mamaya mı başlamam gerekiyor kaygısı ortaya çıkar. Genellikle memeyi ani olarak reddetmenin önemli nedenleri vardır. Bu nedenler aranırsa çözüm kolaylaşır:

Burun Tıkanıklığı: Burnu tıkanık olan bebekler sık sık emmeye ara verir ya da emmek istemezler. Burundan nefes alamayan bebek memeyi bırakarak ağzından nefes almaya çalışır. Eğer bebeğinizin burnu tıkalıysa, doktorunuzun önereceği burun damlasını kullanın ve bir aspiratör yardımıyla burnunu açmaya çalışın.
Emzirme Pozisyonu ve Tekniği: Emzirme pozisyonunuz ve tekniğiniz hatalı olabilir. Bebeğin memeyi tutması için başından iterseniz size direnç gösterir, kafasını geri çeker, emmek istemez. Ya da meme tıkandığı için bebek zorlanıyor olabilir.
Pamukçuk: Bebeğinizin ağzında pamukçuk oluşmuş olabilir. Bu mantar enfeksiyonu, genellikle yenidoğan bebeklerde görülse de bazen büyük bebeklerde de olabilir. Bebeğin yanaklarının özellikle iç tarafında, dilinde ya da damak ve diş etlerinde peynire benzeyen beyaz lekeler şeklindedir. Kabukları almaya kalktığınızda altında kırmızı bir bölge fark edebilirsiniz ve bazen kanama bile görülebilir. Ağzında pamukçuk görülen bebekler emerken acıdığı için emmeyi reddedebilir. Doktorunuzun düzenleyeceği tedaviyi uygulayın. Hem bebeğinizin tekrar emmesini sağlar hem de enfeksiyonun meme ucundan size geçmesini engellemiş olursunuz.
Sütünüzün Tadı: Yeni gıdalar veya beslenme değişiklikleri sütünüzün tadını değiştirebilir. Özellikle acı ve koku içeren besinler (karnabahar, lahana gibi), sütünüzün tadını değiştirir. Eğer böyle bir yiyecek yediyseniz ve bebeğiniz emmek istemiyorsa, sütünüzü sağarak boşaltın ve birkaç saat sonraki sütünüzle emzirmeyi tekrar deneyin. Yalnızca anne sütü aldığı dönemdeyse, acil durumlar için buzluğunuzda depo ettiğiniz sütünüzle besleyebilirsiniz. Eğer dondurulmuş sütünüz yoksa mama ile besleyin. Ancak bir iki sefer emzirmeyi atlamaya rağmen hala emmek istemiyorsa başka bir sorun olabileceğini düşünün.
Stres: Annelik çok zor bir meslek. Üstelik belirli mesai saatleri de yok. Böyle bir mesleğin getirdiği stres sizi nasıl etkiliyorsa emin olun bebeğinizi de o kadar etkiliyor. Strese girdiyseniz çözüm yolları aramaya başlayın. Çözüm konusunda eşinizden ve çevrenizden destek istemekten çekinmeyin. Ayrıca emzirmeden önce sizi sakinleştirebilecek, gerginliğiniz azaltacak yöntemler uygulayın. Kendinizden emin olduktan sonra emzirmeye başlayın. Unutmayın emzirmek size de iyi gelecektir. Çünkü emzirirken mutluluk hormonu olarak da adlandırılan Oksitosin salgılarsınız.
Emzirme Saatleri: Emzirme saatlerini değiştirmeniz onu etkileyebilir.
Diş Çıkarma: Bebeğiniz diş çıkarıyor olabilir. Emme sırasında şiş olan dişetleri acıyacağı için huysuzlaşır ve emmek istemez. Emmeyi reddeden bebeğinizin diş etlerini kontrol edin. Damakları ve diş etleri şiş, kızarık olabilir. İçi sıvı dolu diş kaşıyıcılarını buzdolabında soğutarak kullanabilirsiniz. Ayrıca eczanelerdeki diş çıkarma dönemi için olan jel/kremleri kullanabilir, fazla sıkıntısı olursa ağrı kesici fitil veya şurup verebilirsiniz.
Yüksek Sesli Tepkiler: Bebeğiniz göğüs ucunuzu ısırdığında yüksek sesle tepki verirseniz onu korkutursunuz.
Biberon Alışkanlığı: Sütünüzü ara ara biberonla veriyorsanız, bir süre sonra bebeğiniz biberona alıştığı için sizi emmeyi reddeder. Bu nedenle bebeğinizi mümkün olduğunca emzirmeye çalışın. Emziremediğiniz durumlarda da sütünüzü biberonla değil, kaşıkla verin.
Sütünüz Yavaş Geliyorsa: Yeni doğan bebekler az ve sık emerler. Mide hacimleri küçük olduğu için az miktardaki süt onları doyurur. Bebeğiniz emdikçe sütünüz çoğalır ve onun ihtiyacını karşılar. Ama yorgunluk, stres, hastalık gibi bazı durumlarda sütünüzün gelmesi yavaşlayabilir. Bu gecikme bebeğinizin tepki göstermesine neden olur. Emmeye başlar başlamaz sütün ağzını doldurmasını isteyen bebeğiniz, sinirlenerek memeyi bırakmak isteyebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda göğsünüzü işaret ve başparmağınızın yardımıyla U şeklinde sıkıp sütün geliş miktarını kontrol edebilirsiniz.
Sütünüz Fazla Geliyorsa: Annede fazla süt üretimi varsa bebek ağzına hızlı bir şekilde süt dolacağı için memeyi bırakarak ağlıyor olabilir.
Sütünüz Miktarı Yetersizse: Doğumdan sonraki günlerde bebeğinizi sık sık emzirirseniz sütünüz çoğalır ve bebeğinizi doyurabilirsiniz. Ancak bazen 4. aydan sonra iştahlı bebeklerin doymasına yetmez, bebek huysuzlaşır ve emmek istemez. Emzirmekte ısrarcı olun. Sık emzirdikçe süt üretiminiz artar. Emzirin ve geriye kalan eksikliği depolanmış süt veya mama ile tamamlayın
Kokular: Parfümünüzün kokusundan rahatsız olmuş olabilir.
Kulak Enfeksiyonu: Bebeğiniz kulak enfeksiyonu geçiriyor olabilir. Kulak ağrısı çeneye yayılır ve emerken yutkunarak çenesini oynatmak zorunda kalan bebeğiniz daha çok ağrı hissedebilir. Genellikle bakteri ve virüsler enfeksiyonun esas nedenidir. Östaki borularının kısa ve dar oluşu, kulak iltihabına yol açabilecek üst solunum yolları hastalıklarına yakalanmalarını kolaylaştırır. Ayrıca bağışıklık sistemlerinin gelişmemiş olması ya da genellikle beslenme biçimlerinin sırt üstü olması da orta kulak iltihabına neden olur. Böyle bir durumda doktorunuza danışmanız uygun olacaktır.
Çalışmaya Başladıysanız: Annenin çalışmaya başlaması bebeği etkileyebilir veya bakıcı değişikliği yapılmış ise bebek yeni gelen bakıcıya alışmamış olabilir.
Yeni Bir Hamilelik Söz Konusuysa: Annenin yeniden gebe kalması durumunda salgılanan hormonlar nedeniyle sütün tadı değişebilir ve bebek memeyi reddedebilir.
Bebeğiniz Büyüdüyse: Memeyi reddeden büyükçe bir bebek artık meme istemiyor olabilir.

Peki, Ne Yapacağım?!
Her şeyden önce sakin olun. Bebeğinizin hangi nedenle emmeyi reddettiğini bulursanız nedeni ortadan kaldırdığınızda sorun kendiliğinden çözülür. Bebeğiniz meme emmediği dönemde memenizi düzenli bir şekilde sağarak süt yapımının devamlılığını sağlayın. Sütünüzün kesileceği endişesinden uzak durun ve bu dönemin çoğunlukla geçici olduğunu unutmayın

inşallah geçici bi durumdur :/
 
Bebeğinizin gelişimi (4.ay)
BU AYDA BEBEĞİNİZ NELER YAPAR

Biraz daha büyüdü di mi? Neredeyse delikanlı ya da genç kız oldu desenize! Bakalım neler yapabiliyorlar?
• Karnının üzerinde duruyorken başını 90 derece kaldırabilir.
• Yüksek sesle gülebilir.
• Yüzünün yaklaşık 15 cm üzerinde tutulan bir cismi 180 derecelik bir yay boyunca takip edebilir(bir taraftan diger tarafa).
• Dik durumda iken başini tutabilir.
• Bir taraftan diğerine yuvarlanabilir.
• Bir üzüm kadar küçük nesnelere dikkat edebilir.
• Neşe ile çigliklar atabilir.
• Ellerinden tutularak oturtulduğunda başını gövdesi ile aynı seviyede tutabilir.
• Ses yönüne(özellikle annesinin sesine) döner.
• Dik tutulduğunda bacakları üzerine biraz ağırlık verebilir.
• Destekli oturmaya başlayabilir.
• Sese doğru dönebilir.
BEBEĞİNİZİN BU AYKİ BESLENMESİ

Katı gıdalara geçiş
Bebeğini katı gıdalarla beslemeye karar veren bir annenin çevreden aldığı mesajlar çok çeşitli ve kafa karıştırıcıdır. Öyle di mi? Anneniz bir taraftan “ben sana iki haftalıkken başlamıştım” diyecek, diğer taraftan çocuk doktoru 5 yada 6. aya kadar beklemeniz gerektiğini söyleyecektir. Bir arkadaşınız ise katı gıdalara daha erken başlamanın bebeğin geceleri rahat uyumasını sağladığını söyleyebilir. Peki ama siz kimi dinleyeceksiniz? Aslında siz en iyisi bebeğinizi dinleyin. Katı gıdalara ne zaman başlanacağını ondan iyi hiç kimse bilemez. Son zamanlarda yapılan araştırmalar bir bebeğe zengin bir diyet başlanmasındaki başlıca yol gösterici faktör, bebeklerin yaş parametrelerinden çok, onun bireysel gelişimi olduğunu gösteriyor.Katı gıdalara çok erkenden başlamanın bir çok durumda fiziksel bir zararı olmadığına inanılıyor. Ancak tıbbi araştırmaların gösterdiğine göre küçük bir bebeğin sindirim sistemi katı gıdalara karşı hazırlıksız. Katı gıdalara başlanacağı zamanı seçmek önemlidir. Katı gıdalara erken başlanması fiziksel olarak zararlı olmasa bile gelecekteki yeme alışkanlıklarını kötü yönde etkileyebiliyor. Katı gıdalara hazır olmayan çocuk bunları reddettiğinde ortaya çıkan boşa ısrar gelecekteki yemek zamanı kavgalarına zemin hazırlıyor. Bununla birlikte, gıdalara başlamak için çok fazla beklemek de(9-10.aya) zorluklara yol açabiliyor.

Büyümüş bir bebek emzirilmeye ve ağız tatminine gereginden uzun süre alıştırılmışsa katı gıdaların çiğnenmesi ve yutulmasını öğrenmeye karşı çıkabilir. Bu noktada tıpkı alışkanlıklar gibi zevklerin de değiştirilmesi zor. Unutmayın ki ağaç yaşken eğilir! Bebeğinizin katı gıdalar dünyasına o büyük adımı atmaya hazır olduğuna karar verebilmek için (bu sırada çoğu 4-6 aylıktır) aşağıdaki ipuçlarını arştırın ve doktorunuza danışın:
• Bebeğiniz başını dik tutabilmelidir. Süzülmüş bebek mamaları bile bebeğiniz destekle oturur ve başını dik tutabilirken verilmelidir. Daha koyu ve katı gıdalar için ise yardımsız oturabilene dek beklenmelidir, buda çoğu kez 7.aydan sonra mümkün olur.
• Dil itme refleksinin kaybolmasını bekleyin. Bu refleks yabancı cisimlerin nefes borusuna kaçmasına karşı doğuştan gelen bir refleksdir. Bu refleksin halen varlığını şöyle test edebilirsiniz: Anne sütü ile sulandırılmış bir parça bebek pirinci gevreğini bebeğinizin ağzına koyun. Eğer dil gıda ile beraber gerisin geri geliyorsa ve bu defalarca tekrarlanıyorsa, refleks hala mevcuttur ve bebek kaşıkla beslenmeye hazır değildir.
• Bebek sofraya uzanmaya çalışmakta ve bunlara karşı olan ilgisini göstermektedir. Çatalı elinizden kapan ve ekmeği tabağınızdan aşıran, ve aldığınız her lokma ile ilgilenip heyecanını belli eden bir bebek erişkin gıdaları için hazır olduğunu anlatmaktadır.
• Bebek kaşiktan gıdayı alabilecek şekilde alt dudağını içeriye doğru çekebilmektedir.

Bununla birlikte gelişimsel olarak katı gıdalara hazır görünen bir bebek bile beklemek zorunda kalabiliyor. Bu ailedeki alerji öyküsüden kaynaklanıyor. Böyle ailelerin çocuklarını ilk yılın büyük kısmında anne sütü ile beslenmesi ve daha sonra katı gıdalara dikkatli bir şekilde geçilmesi önerilmektedir.

BEBEĞİNİZİN BU AYKİ BAKIMI

Bebeğin oturtulması
Başını iyi tutan ve oturtulduğunda kendini bırakmayan 3-4 aylık bir bebeğiniz oturmaya hazır anlamına geliyor. Bebeğinizi oturur duruma getirmek yalnızca perspektifini değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda kaslarını güçlendirerek desteksiz oturmak için deneyim kazanmasına yardımcı oluyor. Bebekler oturtulmaktan sıkıldıklarında şikayet ederek ya da kaymaya başlayarak bunu belli etmeye çalışıyorlar. Oturmak, bebek için hoş bir pozisyon degişikligi olduğu kadar, onun dünyaya daha geniş bir açıdan bakmasını sağlıyor. Dik duran bir bebek herşeyi görebiliyor ve yatmaya nazaran daha uzun süre keyifli saatler geçiriyor.

Bebek masajı
Hangi şekilde olursa olsun anne-bebek etkileşimi ilişkilerini sıkılaştırıyor. Masaj işte bu etkileşimlerden biri olma özelliğini taşıyor. Ayrıca masajın prematüre bebeklerin büyüme gelişmesi üzerinde olumlu etkisi oldugunu biliyoruz. Normal zamanda doğan bebekler için de masajin gelişimlerinde olumlu bir etkisi var. Eğer masaj yapmaktan hoşlanıyorsanız yararlı olmasa bile sırf verdiği keyif için buna devam edin. Ama eğer bu size zor geliyorsa hiç tereddüt etmeden bu konuyu unutun. Bebeginize yaklaşmanin o kadar çok yolu var ki!

Bebek egzersizi
Bebeğinizin zekasını olduğu kadar vücudunuda harekete geçirin. Ebeveynler genelde daha beşikten itibaren çocuklarının entellektüel eğitimine önem veriyorlar ve çoğu kez fiziksel gelişimin kendiliğinden olacağını varsayıyorlar. Ancak fiziksel egzersize biraz olsun zaman ayırarak hem siz hem bebeğiniz bunun önemini hatırlayacaksınız. Bebeğinizle oyuna ayırdığınız zamanın bir bölümünüde egzersizlere ayırın. Bu ayda, fiziksel aktivite onu oturtma, ellerini başının üzerine kaldırma, dizlerini dirseklerine doğru bükme, ve kollarını bacaklarını bükmesini sağlamaktan ibaret olabilir. Eğer onun bu oyundan zevk almasını istiyorsanız yaptırırken kesinlikle somurtmayın. Onunla konuşun yada ona şarkılar söyleyin. Bebeğiniz egzersiz sırasında gülmüyor veya tebessüm etmiyorsa bilin ki zevk almıyordur. Özellikle ürkmüş ya da şaşırmış olup olmadığına veya onları huzursuz eden şeyleri yapmaya zorlanıp zorlanmadıklarına dikkat edin. Ayrıca bebeğinize örnek olarak öğretin; beraberce egzersiz yapan bir aile beraber sağlıklı olur, unutmayın. Ailece spor kayfini yaşayın!

BU AYKİ DOKTOR KONTROLÜ
Her doktorun kontrollerdeki yaklaşımı farklı olabilmekle beraber genel olarak bu ay ki kontrolde şunlara dikkat edeceğini söyleyebiliriz.
• Sizin, bebeğinizin ve ailenin geri kalanının evde bir sıkıntılarının olup olmadığı, bebeğinizin beslenmesi, uyuması ve genel gelişimi ile ilgili sorular sorulması.
• Bebeğinizin boyunun, ağırlığının, baş çevresinin ölçülmesi ve doğumdan itibaren tutulan gelişim çizelgesine eklenmesi.
• Daha önceki sorunlarında kontrol edildiği genel fizik muayene yapılması.
• Bebeğin gelişiminin değerlendirilmesi. Muayene eden kişi bebeğin baş kontrolünü, el becerisini, görme, duyma ve sosyal etkileşimini değerlendirir.
• Eğer bebeğinizin sağlığı iyi ise ve bir engel yok ise ikinci dönem aşılar uygulanır.(DTB:difteri-tetanoz-boğmaca; OPV:çocuk felci; Hib:hemofilus influenza;Hepatit-B:sarılık)
• Bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa D vitamini takviyesi ve flor desteği ile ilgili bilgi verilir.
• Katı gıdalara geçiş hakkında bilgi verilir.

Ayrıca geçen ayda ortaya çıkan endişelerinizi doktorunuzla paylaşın. Doktorunuzdan aldığınız tavsiyeleri unutmamak için bir kağıda yazın.

 
bencede dviti kesme ben dvit vermiyorum trioacde( içinde d vitamini var) veriyorum ve doktorum kesmemeliyiz demişti ama bugün gittiğimde tekrar sorup sana yazarım güvenirmisin bilmem ama ben doktorumuza çok güvendiğim için ne derse uygularım
Çok teßekkür rderim canım gerçekten benimde içim hiç rahat değildi ama internettede erken kapanması gelişimini etkiler diye okudum.onun için kesdim.tekrar başlayayım ozaman.
 
cnm, bir önceki mesajımda da belirttim, bu durumlarda devit'i kesmek yanlışmış. Ben 3 farklı doktora gittim (biraz pipirikliyim galiba) ama önemli olan baş çevresinin ölçümüymüş. 15 gün uzun bir süre bence devit'i kesme, doktora gittiğinde oda aynı şeyi söyleyecektir.
Sağol canm cevabın için biraz geç gördüm kusura bakma
 
Uyku egitimi icin ne düşünüyorsunuz arkadaslar.kizim 3 ay 10 gunluk 5.ayda vereyim diyorum ama o aglarken nasil dayanicam hic bilmiyorum.bunu basarmis olaniniz varmi.varsa nasil??benim kizim sallamadan kesinlikle uyumuyor ne gunduz ne gece.ve gunduz uykulari cok kisa.gece yanimda yatiriyordum ilk defa bediginde yatirdim sürekli uyandi.pispisladim..artik kaliteli gece uykusu istiyoru/mmmmm
 
Bebeğinizin gelişimi (4.ay)
BU AYDA BEBEĞİNİZ NELER YAPAR

Biraz daha büyüdü di mi? Neredeyse delikanlı ya da genç kız oldu desenize! Bakalım neler yapabiliyorlar?
• Karnının üzerinde duruyorken başını 90 derece kaldırabilir.
• Yüksek sesle gülebilir.
• Yüzünün yaklaşık 15 cm üzerinde tutulan bir cismi 180 derecelik bir yay boyunca takip edebilir(bir taraftan diger tarafa).
• Dik durumda iken başini tutabilir.
• Bir taraftan diğerine yuvarlanabilir.
• Bir üzüm kadar küçük nesnelere dikkat edebilir.
• Neşe ile çigliklar atabilir.
• Ellerinden tutularak oturtulduğunda başını gövdesi ile aynı seviyede tutabilir.
• Ses yönüne(özellikle annesinin sesine) döner.
• Dik tutulduğunda bacakları üzerine biraz ağırlık verebilir.
• Destekli oturmaya başlayabilir.
• Sese doğru dönebilir.
BEBEĞİNİZİN BU AYKİ BESLENMESİ

Katı gıdalara geçiş
Bebeğini katı gıdalarla beslemeye karar veren bir annenin çevreden aldığı mesajlar çok çeşitli ve kafa karıştırıcıdır. Öyle di mi? Anneniz bir taraftan “ben sana iki haftalıkken başlamıştım” diyecek, diğer taraftan çocuk doktoru 5 yada 6. aya kadar beklemeniz gerektiğini söyleyecektir. Bir arkadaşınız ise katı gıdalara daha erken başlamanın bebeğin geceleri rahat uyumasını sağladığını söyleyebilir. Peki ama siz kimi dinleyeceksiniz? Aslında siz en iyisi bebeğinizi dinleyin. Katı gıdalara ne zaman başlanacağını ondan iyi hiç kimse bilemez. Son zamanlarda yapılan araştırmalar bir bebeğe zengin bir diyet başlanmasındaki başlıca yol gösterici faktör, bebeklerin yaş parametrelerinden çok, onun bireysel gelişimi olduğunu gösteriyor.Katı gıdalara çok erkenden başlamanın bir çok durumda fiziksel bir zararı olmadığına inanılıyor. Ancak tıbbi araştırmaların gösterdiğine göre küçük bir bebeğin sindirim sistemi katı gıdalara karşı hazırlıksız. Katı gıdalara başlanacağı zamanı seçmek önemlidir. Katı gıdalara erken başlanması fiziksel olarak zararlı olmasa bile gelecekteki yeme alışkanlıklarını kötü yönde etkileyebiliyor. Katı gıdalara hazır olmayan çocuk bunları reddettiğinde ortaya çıkan boşa ısrar gelecekteki yemek zamanı kavgalarına zemin hazırlıyor. Bununla birlikte, gıdalara başlamak için çok fazla beklemek de(9-10.aya) zorluklara yol açabiliyor.

Büyümüş bir bebek emzirilmeye ve ağız tatminine gereginden uzun süre alıştırılmışsa katı gıdaların çiğnenmesi ve yutulmasını öğrenmeye karşı çıkabilir. Bu noktada tıpkı alışkanlıklar gibi zevklerin de değiştirilmesi zor. Unutmayın ki ağaç yaşken eğilir! Bebeğinizin katı gıdalar dünyasına o büyük adımı atmaya hazır olduğuna karar verebilmek için (bu sırada çoğu 4-6 aylıktır) aşağıdaki ipuçlarını arştırın ve doktorunuza danışın:
• Bebeğiniz başını dik tutabilmelidir. Süzülmüş bebek mamaları bile bebeğiniz destekle oturur ve başını dik tutabilirken verilmelidir. Daha koyu ve katı gıdalar için ise yardımsız oturabilene dek beklenmelidir, buda çoğu kez 7.aydan sonra mümkün olur.
• Dil itme refleksinin kaybolmasını bekleyin. Bu refleks yabancı cisimlerin nefes borusuna kaçmasına karşı doğuştan gelen bir refleksdir. Bu refleksin halen varlığını şöyle test edebilirsiniz: Anne sütü ile sulandırılmış bir parça bebek pirinci gevreğini bebeğinizin ağzına koyun. Eğer dil gıda ile beraber gerisin geri geliyorsa ve bu defalarca tekrarlanıyorsa, refleks hala mevcuttur ve bebek kaşıkla beslenmeye hazır değildir.
• Bebek sofraya uzanmaya çalışmakta ve bunlara karşı olan ilgisini göstermektedir. Çatalı elinizden kapan ve ekmeği tabağınızdan aşıran, ve aldığınız her lokma ile ilgilenip heyecanını belli eden bir bebek erişkin gıdaları için hazır olduğunu anlatmaktadır.
• Bebek kaşiktan gıdayı alabilecek şekilde alt dudağını içeriye doğru çekebilmektedir.

Bununla birlikte gelişimsel olarak katı gıdalara hazır görünen bir bebek bile beklemek zorunda kalabiliyor. Bu ailedeki alerji öyküsüden kaynaklanıyor. Böyle ailelerin çocuklarını ilk yılın büyük kısmında anne sütü ile beslenmesi ve daha sonra katı gıdalara dikkatli bir şekilde geçilmesi önerilmektedir.

BEBEĞİNİZİN BU AYKİ BAKIMI

Bebeğin oturtulması
Başını iyi tutan ve oturtulduğunda kendini bırakmayan 3-4 aylık bir bebeğiniz oturmaya hazır anlamına geliyor. Bebeğinizi oturur duruma getirmek yalnızca perspektifini değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda kaslarını güçlendirerek desteksiz oturmak için deneyim kazanmasına yardımcı oluyor. Bebekler oturtulmaktan sıkıldıklarında şikayet ederek ya da kaymaya başlayarak bunu belli etmeye çalışıyorlar. Oturmak, bebek için hoş bir pozisyon degişikligi olduğu kadar, onun dünyaya daha geniş bir açıdan bakmasını sağlıyor. Dik duran bir bebek herşeyi görebiliyor ve yatmaya nazaran daha uzun süre keyifli saatler geçiriyor.

Bebek masajı
Hangi şekilde olursa olsun anne-bebek etkileşimi ilişkilerini sıkılaştırıyor. Masaj işte bu etkileşimlerden biri olma özelliğini taşıyor. Ayrıca masajın prematüre bebeklerin büyüme gelişmesi üzerinde olumlu etkisi oldugunu biliyoruz. Normal zamanda doğan bebekler için de masajin gelişimlerinde olumlu bir etkisi var. Eğer masaj yapmaktan hoşlanıyorsanız yararlı olmasa bile sırf verdiği keyif için buna devam edin. Ama eğer bu size zor geliyorsa hiç tereddüt etmeden bu konuyu unutun. Bebeginize yaklaşmanin o kadar çok yolu var ki!

Bebek egzersizi
Bebeğinizin zekasını olduğu kadar vücudunuda harekete geçirin. Ebeveynler genelde daha beşikten itibaren çocuklarının entellektüel eğitimine önem veriyorlar ve çoğu kez fiziksel gelişimin kendiliğinden olacağını varsayıyorlar. Ancak fiziksel egzersize biraz olsun zaman ayırarak hem siz hem bebeğiniz bunun önemini hatırlayacaksınız. Bebeğinizle oyuna ayırdığınız zamanın bir bölümünüde egzersizlere ayırın. Bu ayda, fiziksel aktivite onu oturtma, ellerini başının üzerine kaldırma, dizlerini dirseklerine doğru bükme, ve kollarını bacaklarını bükmesini sağlamaktan ibaret olabilir. Eğer onun bu oyundan zevk almasını istiyorsanız yaptırırken kesinlikle somurtmayın. Onunla konuşun yada ona şarkılar söyleyin. Bebeğiniz egzersiz sırasında gülmüyor veya tebessüm etmiyorsa bilin ki zevk almıyordur. Özellikle ürkmüş ya da şaşırmış olup olmadığına veya onları huzursuz eden şeyleri yapmaya zorlanıp zorlanmadıklarına dikkat edin. Ayrıca bebeğinize örnek olarak öğretin; beraberce egzersiz yapan bir aile beraber sağlıklı olur, unutmayın. Ailece spor kayfini yaşayın!

BU AYKİ DOKTOR KONTROLÜ
Her doktorun kontrollerdeki yaklaşımı farklı olabilmekle beraber genel olarak bu ay ki kontrolde şunlara dikkat edeceğini söyleyebiliriz.
• Sizin, bebeğinizin ve ailenin geri kalanının evde bir sıkıntılarının olup olmadığı, bebeğinizin beslenmesi, uyuması ve genel gelişimi ile ilgili sorular sorulması.
• Bebeğinizin boyunun, ağırlığının, baş çevresinin ölçülmesi ve doğumdan itibaren tutulan gelişim çizelgesine eklenmesi.
• Daha önceki sorunlarında kontrol edildiği genel fizik muayene yapılması.
• Bebeğin gelişiminin değerlendirilmesi. Muayene eden kişi bebeğin baş kontrolünü, el becerisini, görme, duyma ve sosyal etkileşimini değerlendirir.
• Eğer bebeğinizin sağlığı iyi ise ve bir engel yok ise ikinci dönem aşılar uygulanır.(DTB:difteri-tetanoz-boğmaca; OPV:çocuk felci; Hib:hemofilus influenza;Hepatit-B:sarılık)
• Bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa D vitamini takviyesi ve flor desteği ile ilgili bilgi verilir.
• Katı gıdalara geçiş hakkında bilgi verilir.

Ayrıca geçen ayda ortaya çıkan endişelerinizi doktorunuzla paylaşın. Doktorunuzdan aldığınız tavsiyeleri unutmamak için bir kağıda yazın.
Canım bunların cogunu yapıyor bebisim 3bucuk aylık bu ara cingaragi baya sallıyor yani gub gün farkediyor sağolasın...inşallah artık sesede bakıyor rahatladım vallahi
 
aynı şekilde gündüz emme pozisyonu aldığında başlıyor bağırmaya ama gece uykuluyken yada gündüz uykudan yeni uyanınca uyku sersemiyken sorun yok alıyor ama ayılır ayılmaz hemen bağırıyor :KK47:

gündüzleri de uyku sersemiyken verin, ben öyle yapıyorum 2 fırt çekse kar biliyorum :KK73:
Aynılar yaa bende uyku sersemi tıkıştırdım tıkıştırdım yoksa mumkun değil. Ama çocuğa da hak vermiyo değilim iştahlı iltahlı emmeye başlıyo garibim iki dk sonra meme boşalınca sinir oluyo bari hiç başlamıyayım diyo herakde artık :)
 
benim eşimde aynı şeyi söylüyor ama bende tıpkı senin gibi çok üzülüyorum. aşımı aile hekimliğimde yaptırdım ama yarın çocuk doktorunda randevumuz var bakalım ne diyecek.. her doktora gidişimde korkuyorum kötü birşey çıkacak diye.. bu arada aşıya gittiğimizde ebe bıngıldağı kapanmaya başlamış dedi şimdide buna taktım.. internette araştırma yaptım çok kötü bilgilerde buldum olumlu bilgilerde... çok korkuyorum bakalım nolcak nolur dua edin arkadaşlar
Dr.un daha doğru bilgi verir canım internette okadar kotu şeyler varki hiç bakıp canını sıkma bence inşallah herşey yolunda gider.
 
Bugun şunu farkettim bebeklerimiz aynı aydalar hemen hemen herkeste aynı şikayetler var demekki bı aylarda olağan bi durum bunlar . Sizcede öyle değilmi annişler
Canım benimki ağırlıklı mamayla beslendiği için memeyle savaşı biberon kolayına geliyo tabi ama genel olarak mama almayanlarda da var aynı problem sanırım.
 
X