• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2012 Mayis Annelerinin Ek Gida Seruveni

biraz uzun oldu kızlar ama faydalı olabileceğini düşünüp paylaşmak istedim..aralarında şu anda bebeklerimize yediremeyeceğimiz karaciğer,balık gibi besinler var ama yedirebileceklerimizde çok fazla..

Bebeklerde vitamin
--------------------------------------------------------------------------------
Kış aylarında daha çok ihtiyaç duyduğumuz vitaminler, direncimizi arttırmada birebir etkili. Peki, bu soğuk günlerde hangi vitamini hangi besinden alarak bebeğinizin bağışıklık sistemini koruyacağınızı biliyor musunuz? Diyetisyen İpek Ağaca, ’C’ ve ‘B’ grubu vitaminlerin suda eriyen vitaminler olduğunu ve bu vitaminleri içeren besinleri suda haşlamışsanız veya beklettiyseniz vitamin kaybına yol açmamak için besinin suyunu dökmemeniz gerektiğini vurgulayarak konuyla ilgili bizleri bilgilendiriyor.




Bebeğinizin sağlığını korumak ve geliştirmek için sağlıklı beslenmesini sağlamalısınız. Sağlıklı beslenme ile bebeğinizin gün içerisinde yeterli miktarlarda vitamin, mineral aldığından da emin olmalısınız. Vitaminleri bebeğinizi hastalıklara karşı koruyan bir kalkan gibi düşünebilirsiniz.

“A” vitamini


· Bağışıklık sisteminde “A” vitamininin olumlu etkisi vardır. Bir diğer değişle bebeğinizin hastalıklara yakalanmasını önler.


· “A” vitamini görme ve göz sağlığında etkilidir.


· Kemik dokusu, üreme sisteminin gelişimi ve kan yapımı üzerinde etkilidir.


· Ağız, mide, ince bağırsaklar, solunum ve üreme sistemi ile idrar yollarındaki deri ve dokuların sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlayarak, enfeksiyonlara karşı korur.





“A” vitamininin en çok bulunduğu besinler


“A” vitaminini hayvansal kaynakları: Karaciğer, balık yağı, süt, tereyağı, yumurta.


“A” vitaminini bitkisel kaynakları: Sarı/turuncu renkteki sebzeler (havuç, kış kabağı vb.), koyu yeşil yapraklı sebzeler(roka, maydanoz, tere gibi), sarı ve turuncu renkteki meyveler (kayısı, şeftali vb.).


“D” vitamini:


· Kalsiyumun kemiklere taşınmasına ve yerleşmesine yardımcı olur.


· “D” vitamini eksikliğinde raşitizm görülür. Raşitizmde kemik ve dişlerde bozukluk ve eğrilik görülür, dişler geç çıkar, kafa kemikleri yumuşar ve eğrilir.





“D” vitaminin en çok bulunduğu besinler


Balık yağı, balık, karaciğer, yumurta sarısı, tereyağı ve güneş ışınlarıdır. Hergün 15-30 dakika süre ile güneşlenme düzenli olarak yapılmalıdır. Pencere camları ve kapalı giysiler güneş ışınlarını engeller. Bu yüzden evin içinden pencereden güneşlenmenin D vitamini alma açısından bir etkisi yoktur.



“E” vitamini


· Erken doğmuş bebeklerde demirin kullanılmasına yardımcı olarak kansızlık oluşumunu engeller.


· Damar içerisinde akışkanlığı sağlar, damar tıkanıklığını önler. Hücre zarının koruyucusudur.





“E” vitamininin en çok bulunduğu besinler


Bitkisel yağlar, tahıllar, yağlı tohumlar, soya, yeşil yapraklı sebzeler, baklagillerdir.



“K” vitamini


· Kemik gelişimi için önemlidir.


· Vitamin “K” karaciğerde kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddenin sentezi için gereklidir. Eksikliğinde kanın pıhtılaşması engellendiği için kanama durmayabilir.


· “K” vitamini fazlalığında belirti olarak yenidoğan sarılığı (hiperbiluribinemi) görülebilir.




“K” vitamininin en çok bulunduğu besinler


En zengin kaynakları, ıspanak ve benzeri yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, kuru baklagiller ve balıklardır.



“B1” vitamini (Tiamin)


· En önemli görevi enerji metabolizmasındadır.


· Eksikliğinde; Yorgunluk ve isteksizlik, iştah azalması, kusma ve sindirim sisteminde bozukluklar, kalp yetmezliği, huzursuzluk görülür.




“B1” vitamininin en çok bulunduğu besinler


Karaciğer ve diğer organ etleri, et, süt, kuru baklagiller, tahıllar (buğday, mısır, pirinç), ceviz, fındık, yumurta.


“B12” VİTAMİNİ


Bağışıklık sisteminde, protein metabolizmasında, sinir sisteminde ve kemik iliğinde kan hücrelerinin yapımında görevlidir.


“B12” vitamininin en çok bulunduğu besinler


Et, süt, peynir, yumurta ve balıktır. B12 vitamini bitkisel besinlerde bulunmaz.


“C” vitamini


· Zehirlenmeler ve ateşli hastalıklarda vücudu koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir vitamindir.


· Vücudumuzda kan yapımı için gerekli olan demir ve folikasidin kana geçmesini kolaylaştırır ve kullanımını arttırır. Böylelikle kansızlığı önler.




“C” vitamininin en çok bulunduğu besinler


Kuşburnu, limon, portakal, mandalina gibi turunçgiller, çilek, böğürtlen, domates, lahana, patates, yeşil biber, asma yaprağı, ıspanak, roka, marul, gibi yeşil yapraklı sebzeler zengin kaynaklarıdır. Bu besinleri taze olarak tüketmek, bekletmemek kayıpları önlemek açısından önemlidir.


Beslenmede çeşitlilik sağlamak tüm vitaminleri almak açısından çok önemli!


· Bebeğinize yaptığınız tüm yemekleri veya çorbaları farklı besinler kullanarak hazırlamaya özen gösterin.


· Gün içerisinde hazırladığınız meyve pürelerinin farklı meyvelerden olmasına özen gösterin. Örneğin sabah ara öğününde beyaz renkte olan muz ve elmadan hazırlanmış meyve püresi vermişseniz, akşam meyvesini sarı-turuncu renkte olan kayısı, şeftaliden hazırlanmış püre hazırlayabilirsiniz.


· “A,D,E,K” vitaminleri yağda eriyen vitaminlerdir. Dolayısıyla bu vitaminleri içeren besinleri tüketirken vitaminlerden faydalanmak adına yemeğe az miktarda yağ eklemeyi unutmayın.


· “C” ve “B” grubu vitaminler ise suda eriyen vitaminlerdir. Bu vitaminleri içeren besinleri suda haşlamışsanız veya suda beklettiyseniz vitamin kaybına yol açmamak için besinin suyunu dökmeyin
 
Kızımın sevdiği yiyecekleri sizinle paylaşayım arkadaşlar.
2-3 yaprak ıspanak
1 küçük patates
1/4 kabak
1/4 havuç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı su

Tüm malzemeler doğranıp soyulur. Su kaynatılır ve kaynayan suya sebzeler koyulur. Altı kısılır ve yumuşayana kadar pişirilir. Daha sonra tel süzgeç ya da blender'dan geçirilir ve üzerine yağ ilave edilir.
 
1 adet küçük kereviz
1 küçük patates
1 küçük havuç
2-3 bardak su(Et suyu kullandım)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı un

Yağ ve un kavrulur üzerine su ilava edilir. Kaynamaya başlayınca sebzeler eklenir ve yumuşayana kadar pişirilir. Daha sonra blender'dan geçirilir. Yarasın kuzucuklara:125:
 
bebişleriniz en cok hangı meyveyı sevıyor benım sadece muz sevdı onuda pek vermek ısemıyorum kabızlıktan
 
4-5 yaprak pazı
2-3 yaprak ıspanak
1 küçük patates
1 tatlı kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Öncelikle patates ve pirinç üzerlerini geçecek kadar suda pişirilir. Pişmeye yakın pazı ve ıspanak atılır.(Özellikle pazı'da bol miktarda demir olduğu için fazla kaynatılmaması gerekiyor.) Yaklaşık 5-10 dk sonra altı kapatılır blender'dan geçirilir ve yağ ilave edilir. Afiyet olsun.:56:
 
Kızlaar oğluşa çok lezzetli bir tarif yaptım.Beğenerek afiyetle yedi kuzum.Tadı gerçekten harikaydı.

Ben size orjinal tarifini vereyim.Ben bu tarife göre yaptım ama miktar çook fazla oldu.Siz isterseniz kalanını yersiniz isterseniz miktarları azaltarak yaparsınız.

3 yemek kaşığı aşurelik buğday.
3 adet gün kurusu kayısı
3 adet kuru erik
15-20 tane çekirdeksiz kuru üzüm(bende çekirdekli üzüm olduğu için yerine 2 adet hurma kullandım)
2-3 bardak su
süt veya mama(arzuya göre)

Akşamdan buğdayı ıslattım.Niyetim sabah kahvaltısına yapmaktı ama buğdayın pişmesi çook uzun sürdü(1 saat kadar).
Kahvaltıya yapacaksanız buğdayı akşamdan 1-2 taşım kaynatın ve altını kapatın.
Pişmeye çok yakın içerisine kuru meyveleri ilave edip 10 dakika daha pişirip hafif sulu bir şekilde blenderden geçirip süt veya mama ile seyreltip yediriyoruz.
Buğday çok su çektiği için tahminen 2-3 bardak su diye yazdım.Çektikçe üzerine ilave edersiniz.Aşure kıvamında oluyor en son.Blenderden geçirince daha da koyulaşıyor.
Eğer süt veya mama ile seyreltmek istemiyorsanız son aşamada suyunu biraz daha fazla koyun ki blenderden sonra çok katı kıvamlı olmasın.
Tadı aynı aşure gibi oldu.Hem besleyici hem çok leziz.
Özellikle akşam yatmadan tok tutacağına inanıyorum.
Sabah kahvaltıda ise labne ve yumurta eklenerek enerji deposu haline dönüşebilir.

Eğer bebeğiniz severse benim gibi bir miktar buğdayı düdüklüde haşlayıp buzluğa kaldırın.Yapmak istedikçe çıkarıp kuru meyve ilavesi ile hemen hazırlamış olursunuz.
 
Bız 4 aylık olduk sukur bugun corba presı yaoptım yedıler patates,havuc,bulgur hasladım pure yaptım 1 cay kasıgı da sag zeydınyag koydum baska nasıl vcorba verebılırım her gun nsıl ayarlıycam ogunlerı bu ek gıda benı cok zorlıycak tavsıyelerınızı beklıyorum
 
selam benim kızımda 1 mayıs dogumlu ek gıdalara basladık artıkda aptamılın sutlu bıskuvılı ve sütlü pirinçli mamasını ve tarhana corbasını sevıyor .ne kadar yaptımsa sebze corbalarını oguruyor kahvaltıyı bıle aptamılın mamalarından 1 kasık ondan 1 kasık kahvaltı seklınde yedırebılıyorum. ne yapacagımı sasırmıs durumdayım .
tarıflerınız ıcın cok tesekkur ederım herkesın ellerıne saglık sıfa olsun yavrularımıza .

bu arada ben nıcer dıcer ıle pratık bır anneyım.
isteyene getırtebılrıım.harıka bısey dakıkalık sebze corbaları.ezmekle bıle ugrasmıyorum .aklınızda bulunsun.top shop urunudur orjınal ve garantılıdır.ve bır suru para verıp sahıp olacagınız bır urun olmayacak.almak isteyen olursa elfkozmetik@gmail.com adresıne mail atsın.

saygılarımla

daha guzel tarıflerı paylaşmaya devam :)
 
selam benim kızımda 1 mayıs dogumlu ek gıdalara basladık artıkda aptamılın sutlu bıskuvılı ve sütlü pirinçli mamasını ve tarhana corbasını sevıyor .ne kadar yaptımsa sebze corbalarını oguruyor kahvaltıyı bıle aptamılın mamalarından 1 kasık ondan 1 kasık kahvaltı seklınde yedırebılıyorum. ne yapacagımı sasırmıs durumdayım .
tarıflerınız ıcın cok tesekkur ederım herkesın ellerıne saglık sıfa olsun yavrularımıza .

bu arada ben nıcer dıcer ıle pratık bır anneyım.
isteyene getırtebılrıım.harıka bısey dakıkalık sebze corbaları.ezmekle bıle ugrasmıyorum .aklınızda bulunsun.top shop urunudur orjınal ve garantılıdır.ve bır suru para verıp sahıp olacagınız bır urun olmayacak.almak isteyen olursa elfkozmetik@gmail.com adresıne mail atsın.

saygılarımla

daha guzel tarıflerı paylaşmaya devam :)

canım fıyatı ne kadar guzel bir ürün ...
 
$IMAG0867.jpg Eki Görüntüle 567835 $IMAG0875.jpg
 
ben ekmeklere başlamadım henüz ne doktorumuz ne de bize verdiği ek gıda rehberinde ekmekten bahsediyor...yinede burada gördükçe acaba vermelimiyim oldum...ekmeği kendim mi yapmalıyım yada nasıl ekmek tercih etmeliyim bilemedim....
 
bebeğime yoğurt yedirmek istiyorum ama havalar soğuk ne yaptıysam yoğurdu ılıtmak için yoğurt ekşidi dolayısıyla yediremedim bayanlar siz ne yapıyorsunuz bu konuda yavrularınıza?
 
canım fıyatı ne kadar guzel bir ürün ...
dilekcan06 fiyatlarını istegin uzerıne yazıyorum bu arada benım kızım dun emeklemeye basladı cok mutluyum sımdı gunde ıkıkez mopluyorum evi :))100% hijyen

nicer dicer plus -60,00 tl orjinal ve garantili

h2o mop x5 -160 tl orjinal ve garntili kargo bana ait .
saygılar
 
bebeğime yoğurt yedirmek istiyorum ama havalar soğuk ne yaptıysam yoğurdu ılıtmak için yoğurt ekşidi dolayısıyla yediremedim bayanlar siz ne yapıyorsunuz bu konuda yavrularınıza?

merhabalar arkadaşlar

benimde yogurdum tutmuyor
pınarın ilk adım 6-12 ay lık surunden mayalıyorum ama olmuyor bir türlü ne olur yardım. :(
 
Bu tarifi internetten buldum ve çok hoşuma gitti.Umarım sizin miniklerinizde sever.

$DSCF5244.jpg

4 tane eti cicibebe
1 tatlı kaşığı labne
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı süt
tarçın

iki tane cicibebeyi yanyana koyup biraz süt ile ıslatın.Üzerine labne ve yoğurdu karıştırıp bir kısmını sürüyoruz.Tekrar kalan iki tane cicibebeyi sütle iyice ıslatıp diğerlerinin üstüne pasta gibi kapatıp kalan labneyi üzerine sürüyoruz.Azıcık tarçın serpipi yarım saat dinlendirdikten sonra afiyetle yediriyoruz.

Orjinal tarifinde pudra şekeride vardı ama daha erken olduğu için kullanmak istemedim.Siz isterseniz pekmez,ceviz ilave ederek tatlandırabilirsiniz.Tabi bebeğinize göre miktarı arttırmak size kalmış.
 
Tam Buğday Ekmeği :

$DSCF5257.jpg $DSCF5258.jpg

1/3 yaşmaya
250 gr tam buğday unu
2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet orta boy haşlanmış patates rendesi(isteğe bağlı,ben kullandım)
Aldığı kadar ılık su

Yapılışı:

Unu bir kaba koyup ortasını havuz gibi açıyoruz.Havuzun ortasına mayayı koyup bir miktar su ile erittikten sonra yoğurdu ve patates püresinide ilave ediyoruz.Biraz yoğurduktan sonra aldığı kadar su ilave ederek oldukça yumuşak hatta ele hafif yapışan bir hamur elde ediyoruz.Bu hamuru toplayıp yoğurma kabının içine koyduktan sonra üzerini sıkıca kapatıp 1.5 saat kadar ılık bir ortamda mayalanmasını bekliyoruz.Mayalandıktan sonra tekrar hamuru alıp şekil veriyoruz ve tepsiye koyuyoruz.Yine ılık bir ortamda 1 saat mayalanmasını bekleyip 200 derece fırına veriyoruz.İyice kızardıktan sonra dereceyi 160a düşürüp içinin çekmesini sağlıyoruz.Fırından çıkarıdktan sonra üzerine nemli bir bez örtüp soğumasını bekliyoruz veeee ekmeğimiz hazırdırr.
 
Back