Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli'den çocuk sahibi olmak isteyen bu okuyucularımızın, hamile kalma kararı verdikleri andan itibaren nasıl beslenmeleri gerektiğini ve dikkat etmeleri gereken noktaların neler olduğunu anlatmasını istedik. İşte sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek ve sağlıklı bir bebek sahibi olmanız için hamilelik öncesi dönemde aklınızdan çıkarmamanız gerekenler?
Kilonuza dikkat!
•Öncelikle ideal kilonuza çok dikkat etmelisiniz.
•Sağlıklı beslenme kuralları, her dönemde önemli olduğu gibi, hamilelik öncesinde de büyük önem taşır. Sağlıklı bir beslenme programının içeriğinde bütün besin gruplarını yeterli ve dengeli bir şekilde bulundurmalısınız.
•Hamilelik öncesi dönemde, aşırı kalori fazlalığına neden olan rafine şekerler, yağlı yiyecekler, kızartmalar, hamur işleri, katkı maddesi içeren hazır gıdalardan uzak durmalısınız.
Vitaminlerin önemi
•Hamilelik öncesi dönemde sağlıklı bir vücuda sahip olmanız, hamileliğinizin başlangıcı ve bitişi arasındaki zaman diliminin de sağlıklı geçmesini sağlar.
•Sağlıklı bir hamilelik için tüm besin öğeleri önemlidir. Fakat folik asitin (B vitamini) özel bir önemi vardır. Folik asit, hamilelik öncesi ve hamilelik dönemindeki beslenmenizin olmazsa olmazıdır.
•Dolayısıyla, genetik materyal ve yeni hücrelerin oluşturulabilmesi için bu dönemde folik asite ayrı bir gereksiniminiz vardır. Hamilelik sırasında folik asit, bebeğin omuriliğini oluşturan nöral tüpün gelişmesine yardımcı olur. Nöral tüp, hamile kaldıktan hemen sonra şekillenmeye başlar. En iyi folik asit kaynakları; yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, böbrek gibi organ etleri, pancar, brokoli, bamya, kurubaklagiller, buğday embriyosudur.
•A vitamini; sizin ve bebeğinizin tüm vücut dokularının ve hücrelerinin sağlığına ve büyümesine katkıda bulunur. Sağlıklı bir hamilelik için Tiamin, Riboflavin ve Niasine de ihtiyacınız vardır. En iyi kaynakları; et, makarna, pilav, kurubaklagiller, tüm tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, süt, peynir, yoğurt, mantar, yerfıstığı ve yumurtadır.
Doğru beslenme programı
•Hamilelik süresince, sağlıklı bir bebeğin gelişimini sağlamak için çoğu besin öğesinin gereksinimi artar. Diyetiniz yetersizse, bebeğinizin gelişimi bozulabilir ve bebeğiniz düşük doğum ağırlıklı doğabilir.
•Bütün besin gruplarının dahil olduğu yeterli ve dengeli düzeyde alım, artan besin öğesi ihtiyacını sağlamak için en iyi yoldur. Gelişen bir bebeğin vücut hücreleri çoğunlukla proteinden yapılır. Vücudunuzdaki değişiklikler ve özellikle de plasenta, proteine gereksinim duyar.
•Hamilelik döneminde günlük olarak fazladan 10 gram proteine daha ihtiyacınız vardır. Proteinin görevini gerçekleştirebilmesi için enerji ihtiyacınızın yeterli düzeyde karşılanması gerekir. Yeterli düzeyde tüketmiyorsanız, vücudunuz proteinleri hücrelerin yapılması için değil, enerji elde etmek için kullanır. Enerjinin başlıca kaynağı ise karbonhidratlardır. Fakat fazla karbonhidrat alımı, vücutta yağ birikimini artıracağından, diyetle yeterli ve dengeli miktarlarda alınmalıdır.
Sağlık için su için...
Vücudunuzdaki su oranını normal düzeylerde tutmak için gün boyunca yeterli su (en az 8-12 bardak) tüketmelisiniz. Süt, meyve suyu ve diğer bazı içeceklerin temeli sudur ve günlük su alımına katkıda bulunurlar. Ancak kafein içeren çay, kahve ve bazı alkolsüz içecekler ile alkollü içecekler vücudunuza su sağlayan iyi kaynaklar değillerdir. Kafein ve alkol, idrarda artış yaparak vücuttan su kaybına neden olur.
Kızlar okuduklarıma göre hamilelik öncesi diyet programı uygulamak uygun değilmiş.ama dengeli beslenerek abur cuburu keserek zayıflayabilirmişiz.