Eski Türklerden günümüze kadar uzanan bu geleneğin önemi; Dişin yiyeceklerin öğütülmesinde, ezilmesinde, parçalanmasında birinci derecede rolü olması dolayısıyla tören ve eğlence yapılmasıdır.
HEDİK; Buğday kaynatmak anlamına geliyor.
Bebeğin ilk diş çıkışını kutlarken, buğday kaynatılmasının nedeni; Bebeğin dişlerinin buğday gibi düzgün, sağlıklı ve sağlam olmasını ve çabuk büyümesini dilemektir. Ayrıca Buğday bereketi sembolize ettiğinden, bu özel günde Allahtan çocuğun rızkını ve bereketini arttırmasını istemektir.
DİŞ BUĞDAYI ( DİŞ HEDİĞİ )
Malzemeler: ( 25 kişi için )
750 gr Buğday
250 gr Nohut
1 kase Pudra Şekeri (veya Hindistan Ceviz
1 tabak dövülmüş Ceviz ( veya Şan fıstığı, Fındık, Badem ilave edilebilir)
Kuru Üzüm (veya ufak parçalara ayrılmış Kuru Kayısı ilave edilebilir)
Yapılışı:
Bir gece öncesinden buğday ve nohut ayrı tencerelerde ıslatılır. Diş Buğdayı Parti günü yine ayrı tencerelerde kaynatılmak sureti ile pişirilir.
Servis yapılacak kaselere 2 çorba kaşığı buğday, 1 çorba kaşığı nohut,üzerine Şan fıstığı veya ceviz, isteğe göre kuru üzüm ve son olarak da pudra şekeri konularak misafirlere ikram edilir.
Diş Buğdayı Seremonisi:
Günün anlam ve önemini belirtmek için kaselerden birinin içine (yiyeceklerden görünmeyecek şekilde) çeyrek altın konulur. İçinde altın bulunan kase her kime çıkarsa, altını ev sahibinin hediyesi olarak kabul eder. Buna
karşılık bebeği baştan aşağı giydirmekle sorumludur.
Misafirlere servis yapıldıktan sonra, salonun ortasına veya masa üzerine temiz ve şık bir örtü yayılır.
Örtünün ortasına büyük bir tepsi konur.
Tepsinin etrafına da Kuran-ı Kerim, Kitap, Kalem, Hesap Makinesi, Makas, Steteskop, Mouse, Altın bilezik, kapalı ilaç kutusu,vb. Meslek Materyalleri ile birlikte bir kase Diş Buğdayı yemeği konur.
Diş buğdayı çocuğu, tepsi içerisine oturtulur. Dua ile birlikte kase içerisindeki diş buğday yemeğinden bir avuç alınarak çocuğun kafasından aşağı dökülür. Kafasından aşağı düşen yemekten bir parça çocuğun ağzına verilir.
Eski Türk inanışına göre; Çocuk elini uzatıp hangi eşyayı alırsa, ilerideki mesleğini seçmiş oluyor.