merhaba arkadaşlar bende aralık annesi olarak sizinle paylaşmak istedim.havalar soğuk mevsim değişikliği derken bebişlerin hastalığıda kaçınılmaz oluyor.benim kızımda hasta oldu dr götürdüm ve göğsü dolu diye antibiyotik tedavisi uyguladı.tabi bunun yanında başka ilaçlarda verdi.başka dr.larada gittim reçeteyi gösterdim tedaviyi uygun buldular.içime hiç sinmedi kullanmayalım dedim eşime ama yinede belki durumu daha kötüye gider diye kullandık.daha sonra kadir tuğcuya sorma imkanım oldu ve tamamen gereksiz bir tedavi olduğunu söyledi.daha öncede onun yazılarını çok okuduğum için bilgi sahibiydim.uygularsınız veya uygulamazsınız ama ben bilginiz olması açısından bilinçlenmek için yazıyorum.bebişlerimize gereksiz yere antibiyotik kullanmayalım.anitbiyotik gerecek tedavilerde wbc değerinin yüksek olması gerekiyor.yoksa boşuna tedavi.aşağıda sorumu ve cevabını yazıyorum.herkese sevgiler.
merhaba kadir bey
kızım geçen hafta ağlayarak uyandı.öksürüğü,burun akıntısı,hırıltısı ve 38 derece ateşi vardı.dr a götürdüm.muayene sonucunda bronşiolit bulguları var göğsü dolu diye prednol,ampisid,ventolin,iliadin verdi.5 gün boyunca iğneleri yaptır gel dedi.ertesi gün tekrar dr.a gittim.kızımın ateşi,öksürüğü,burun akıntısı yok genel durumu iyi bu ilaçları kullanmak istemiyorum dedim.göğsü dolu kullanacaksın dedi.başka dr gidip muayene ettirdim ve eski dr.un verdiği reçeteyi gösterdim.gayet güzel bir tedavi dedi.bende ilaçları kullandım ama içim hiç rahat değildi.coldmix aldım kullandım ama kızım onu kullanınca çok öksürdü.sizce bu tedaviye gerek varmıydı.burada çok dr değiştirdim ama hepsi aynı kadir bey.en basit rahatsızlığı için bile reçeteyi dolduruyorlar ama çoğunu almıyorum.cevap için şimdiden teşekkür
gelen cevap
Belli başlı kriterler var: 1- Ateşi yoksa antibiyotik gerekmiyor. 2- Ateşi ile birlikte burnunda "sugibi" bir akıntıda başladı ise, antibiyotik gerekmiyor.3- Prednol "Kortizon" dur, bu griplerde işi uzatır, kronik hale getirir, doktora daha çok gitmek zorunda kalırsınız. ( Son 30 seneden beri kimseye Prednol iğne vermedim)... Bu ilaç ancak Acil servislerde, nefes borusu ödem yapmış, boğulmak üzere olan hastalar verilir. 4- Ventolin, Astım ( Bronşit) ilacıdır, Gripal enfeksiyonlarda ( Bronşiolit) yeri yoktur. 5- Antibiyotikler nezleyi tedavi etmez..6- Çok darda kalırsanız, bir kan sayımı yaptırıp WBC sayısına bakın, yüksek çıkarsa antibiyotik başlarsınız. .
Ama gelin görünki, memleketimiz doktorları bu tip ezberci yaklaşımları çok seviyorlar. Birde işin içine ilaç firmalarının ve laboratuvarların "komisyonları" girince... düzeltmek çok zor oluyor.