• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2009 Aralık Anneleri

İLK ADIM TÖRENİ, İP KESME TÖRENİ, TIPIŞ POĞAÇASI, İLK ADIM TURTASI, İLK ADIM ÇÖREĞİ, İLK ADIM SİMİDİ

**Eski Türkler, bebeğin yürümek üzere attığı ilk adımı çok önemli sayarlar, hemen bir kutlama yaparlarmış.**
Günümüze kadar uzanan ‘İP KESME’ adetini yerine getirirlermiş.

Bu geleneğin amacı: Yürümeye başlayan çocuğun çok çabuk, düşmeden yürümesi ve bu sevincin yakın akraba, komşu, dost ve arkadaşlarla kutlanmasıymış.**

Anne ilk adım kutlaması için; Gelen misafirlere ikram etmek üzere, evinde turta, çörek veya poğaça pişirir, hazırlama aşamasında da çocuğuna ve tüm insanlar için dualar okur, yaptığı yiyecekleri de kutsarmış.

Yeni yürümeye başlayan çocuğun iki ayağını güzel bir kurdele ile birbirine bağlarlarmış. Bu arada gelen misafirlerin çocuklarından iki kardeş seçilir, çocuğun önünde koşturulurmuş.

Ev halkından olmayan, eli ayağı çabuk (tetik), sevilen, sayılan bir büyük kişi, ipi makasla kesermiş.

İpi keserken de sorarmış: Büyüyünce hangi mesleği seçeceksin?

Cevabı alabilmek için çocuğun önüne bir tepsi içerisinde; Kuran-ı Kerim, kitap, bilgisayar mouse, fotoğraf makinesi, boya kalemi, makas, altın eşya, gümüş eşya, top vb. sembolize eşyalar ile birlikte aralarına bir adet ilk adım turtası (çörek veya poğaçası) konulur, çocuğun seçmesi istenirmiş.

İlk adım çocuğu hangi eşyayı eline alırsa, mesleğini de seçmiş olurmuş:

Kuran-ı Kerim’i seçerse; dinine bağlı biri, kitap seçerse; öğretmen veya okumuş biri, mouse seçerse; bilgisayar mühendisi…….vb. olurmuş.

İp kesme adeti yerine getirildikten sonra, çocuğun annesi ipi kesen kişiye bir hediye verir (eşarp, fular, mendil, havlu, v.b.) ve misafirlere ilk adım turtalarını (çörek veya poğaça) ikram edermiş.

----------
tay tay poğaçasıyla ilk adım turtası aynı şey çıktı sanki fisfisfis

ben 2.katta bırıyle tanıştım 12 aylık oğlu var,,azra pek bı ınceleyıcı davrandı oğlana,,once guzelce oturup brbırlerıne oyuncak vermeye başladılar sonra azra parmagını cocugun gozune soku bebekte azranın parmağını ısırdıııı,,,olan benım kıza oldu ama acayıp ağladı,,cok canı yandı kuzumun
bırbırlerını cook merak ettıklerii kesin bebelerın:)

ilk adım töreni, ip kesme töreni, tıpış poğaçası, ilk adım turtası, ilk adım çöreği, ilk adım simidi

**eski türkler, bebeğin yürümek üzere attığı ilk adımı çok önemli sayarlar, hemen bir kutlama yaparlarmış.**
günümüze kadar uzanan ‘ip kesme’ adetini yerine getirirlermiş.

Bu geleneğin amacı: Yürümeye başlayan çocuğun çok çabuk, düşmeden yürümesi ve bu sevincin yakın akraba, komşu, dost ve arkadaşlarla kutlanmasıymış.**

anne ilk adım kutlaması için; gelen misafirlere ikram etmek üzere, evinde turta, çörek veya poğaça pişirir, hazırlama aşamasında da çocuğuna ve tüm insanlar için dualar okur, yaptığı yiyecekleri de kutsarmış.

Yeni yürümeye başlayan çocuğun iki ayağını güzel bir kurdele ile birbirine bağlarlarmış. Bu arada gelen misafirlerin çocuklarından iki kardeş seçilir, çocuğun önünde koşturulurmuş.

Ev halkından olmayan, eli ayağı çabuk (tetik), sevilen, sayılan bir büyük kişi, ipi makasla kesermiş.

Ipi keserken de sorarmış: Büyüyünce hangi mesleği seçeceksin?

Cevabı alabilmek için çocuğun önüne bir tepsi içerisinde; kuran-ı kerim, kitap, bilgisayar mouse, fotoğraf makinesi, boya kalemi, makas, altın eşya, gümüş eşya, top vb. Sembolize eşyalar ile birlikte aralarına bir adet ilk adım turtası (çörek veya poğaçası) konulur, çocuğun seçmesi istenirmiş.

Ilk adım çocuğu hangi eşyayı eline alırsa, mesleğini de seçmiş olurmuş:

Kuran-ı kerim’i seçerse; dinine bağlı biri, kitap seçerse; öğretmen veya okumuş biri, mouse seçerse; bilgisayar mühendisi…….vb. Olurmuş.

Ip kesme adeti yerine getirildikten sonra, çocuğun annesi ipi kesen kişiye bir hediye verir (eşarp, fular, mendil, havlu, v.b.) ve misafirlere ilk adım turtalarını (çörek veya poğaça) ikram edermiş.

----------
tay tay poğaçasıyla ilk adım turtası aynı şey çıktı sanki fisfisfis

ipi kesen kişi koşarak gidermiş ki hızlı hızlı yürüsün diye

heeeeeee tay tay poğaçasında bir tanesine para koyuyormuşsun onu bulan hediye alıyomuşşşş

biz dişbuğdayında meslek seçimi yaptırmayı unutmuşuzz.. evde 3 bebek olunca onların telaşından .. bizimki yan gel osman olacak yani.. sırnaşık şey

ben 2.katta bırıyle tanıştım 12 aylık oğlu var,,azra pek bı ınceleyıcı davrandı oğlana,,once guzelce oturup brbırlerıne oyuncak vermeye başladılar sonra azra parmagını cocugun gozune soku bebekte azranın parmağını ısırdıııı,,,olan benım kıza oldu ama acayıp ağladı,,cok canı yandı kuzumun
bırbırlerını cook merak ettıklerii kesin bebelerın:)

ah kuzum ya... inşallah bizimkiler de yapmaz öyle şeyler eyvahedigeldismile benimki çok kuduruk üstelik :kedi:
sizin kaçıncı kat bu arada fatma

eli ayağı tez biri kesermiş ama aile dışından diyo iyi de ben aile dışından kimseyi çağırmayı planlamıyorum ki fisfisfis

biz dişbuğdayında meslek seçimi yaptırmayı unutmuşuzz.. evde 3 bebek olunca onların telaşından .. bizimki yan gel osman olacak yani.. sırnaşık şey

boş gezenin kalfası veya kaldırım mühendisi olur bacım sositososito

adım çöreğinde de meslek seçimi oluyormuş ben o zaman yürürse yılbaşında yaparım aile arasında çöreği de komşulara dağıtırım olmaz mı

Melike şu köpecik tam ismi nedir?

Foto linki atarmısın cnm

Trke Konuan Eitici Oyuncaklar | Mattel Fisher Price Eitici Puppy !Trke Konuuyor! | FISHER PRICE | 64,90 TL bu canım

ah kuzum ya... inşallah bizimkiler de yapmaz öyle şeyler eyvahedigeldismile benimki çok kuduruk üstelik :kedi:
sizin kaçıncı kat bu arada fatma

eli ayağı tez biri kesermiş ama aile dışından diyo iyi de ben aile dışından kimseyi çağırmayı planlamıyorum ki fisfisfis

boş gezenin kalfası veya kaldırım mühendisi olur bacım sositososito

sadece eşin ve sen mi olacaksın annen filan olabilir mesela çünkü hane dışı diye okudum aile dışı değil

Trke Konuan Eitici Oyuncaklar | Mattel Fisher Price Eitici Puppy !Trke Konuuyor! | FISHER PRICE | 64,90 TL bu canım

sadece eşin ve sen mi olacaksın annen filan olabilir mesela çünkü hane dışı diye okudum aile dışı değil

sürat yapmışın melike sırnaşık şey
ya annemleri falan tabii ki dahil ediyorum da hane dışı da sayılırlar mı emin değil yani kendi evleri var haftasonları gidiyorlar ama haftaiçi ben çok erken çıktığım için bizimle kalıyorlar yani bi nevi hane içi oluyor :bbo: annemin olmasını çok isterim çünkü eline ayağına hakikaten tezdir bilmiyorumkismile

sürat yapmışın melike sırnaşık şey
ya annemleri falan tabii ki dahil ediyorum da hane dışı da sayılırlar mı emin değil yani kendi evleri var haftasonları gidiyorlar ama haftaiçi ben çok erken çıktığım için bizimle kalıyorlar yani bi nevi hane içi oluyor :bbo: annemin olmasını çok isterim çünkü eline ayağına hakikaten tezdir bilmiyorumkismile

eline tezse tamamdır canım olur tabi neden olmasın amaaaan sanki anayasa maddesi oluversin işte annen

kızlar siz orda yapmurdan soğuktan yakınıyosunuz ben burda sıcaktan pişiyorum resmen çook kötü sıcak bugün hava yine....kızımla don kişot gibi gezioz valla:))))

hadi ben çıkıp gideyim de paşamla alışveriş merkezinde buluşayım böylece ben işlerimi halletmiş ve oğluşumla ilgilenir duruma gelebilirim hem di mi ama

kızlar siz orda yapmurdan soğuktan yakınıyosunuz ben burda sıcaktan pişiyorum resmen çook kötü sıcak bugün hava yine....kızımla don kişot gibi gezioz valla:))))

ya mehtap ben de sana sorucam kaç gündür unutuyorum hala denize girilebiliyor mu antalya da?

Back