2008 Aralık anneleri ek-gıdaya geçiş önerileri- mama tarifleri


canım yoğurt başka bi gıda.. Bileşimi sütten çok farklı..
O yüzden tereddüt etme..
Anne sütünden yoğurt olmuyor malesef...
mamadan yoğurt olmuyo diye benim drum tarifin üstünü bi güzel çizdi.. Kendinin de küçük bi kızı var. ben defalarca denedim olmuyo hiç uğraşma boşuna dedi.
 
Son düzenleme:

canım her denemede önce yüzünü ekşitiyo.. sonraki kaşıkta ağzını açıyo ama.. ben de fırsatı kaçırmıyorum. kendimde amadna ne leziz şeyler yermiş benim oğlum filan gibi gaza getirici bişiler diyorum anlıyosa tabii taklit etmesi için çiğneme hareketi filan yapıyorum karşısında.. şimdilik fena değil armut verdim bugün onu çok sevdi.
yarın 2 öğüne çıkıcam.
dr kilosu artsın diye özellikel muhallebiyi önerdi ama ben vermedim. Ya bsin değeri çok düşük geldi.. yapılışında suyun ölçüsünü azaltıp üssstüne anne sütü ilave etmeyi planlıyorum. Dr um olup olmayacağından emin olamadı. deneme sonucumu size bildiricem.
bisküviye karşıyım ben ilkimim. meyveleri bile vermicem ama bu sefer çok tek yönlü bi beslenme olucak. ama yine de meyvelerden gelen şeker nispeten daha komplex bi şeker. bisküvideki şeker rafine sofra şekeri. şekere alışmasın istiyorum. bakalım olabilecek mi?

bhkciğim çok saol canım.
esinciğim bence inek sütünden canım.devam mamasıyla tutmadığını duydum yoğurdun

evet güzleim tutmuyomuş dr hiç deneme bile dedi..
 
kızlar kahvaltıya başlayan var mı ? Ne zaman başlıcaz ? Nasıl Başlıcaz ?
ben sadece bebe bisküvisi ezip mamaya veriyorum kahvaltı niyetine
(aslında bu konu yeni bi başlık olabilir neyse artık)
 
kızlar kahvaltıya başlayan var mı ? Ne zaman başlıcaz ? Nasıl Başlıcaz ?
ben sadece bebe bisküvisi ezip mamaya veriyorum kahvaltı niyetine
(aslında bu konu yeni bi başlık olabilir neyse artık)

yeşim kahvaltı 6. ayda başlanıyor. Dr umuzun tavsiyesi ile biz öyle yapıcaz.
tarifimiz şöyle

devam sütü veya anne sütü tuzssuz peynir,reçel ya ad pekmez, ekmek ve tereyağı ile hazırlanır.,
tuzsuz peynir ve reçel ya da pekmez ve yereyağ süt içine ezilir. içine ekmek içi eklenir bulamaç yapılıpğ bebeğe yedirilir.
ekmek yerine bisküvi de koyabiliyorsun. bisküvi konunca tereyağı konmuyor.
ya da ekmek veya bisküvi yerine milupanın sütsüz tahıl karışımı var o da koyulabiliyor.

bi de 6. ayda yumurta sarısına başlanacak. çeyrek yumurta sarısı ile başlanıp 1 hafta içinde yavaş yavaş arttırılacak 1 yumurta sarısına çıkılacak. yumurta mutlaka verilmeli diyor. en azından gün aşırı. karısıma yumurta sarısı da eklenebilir veya ayrıca verilebilir.

şahsen şekerli gıdalara karşı olduğum için çok alışmaması için bisküvi reçel bizim menümüzde olmayacak şekilde planlıyorum. hatta tahıl karışımını da beyaz ekmek içine, devam maması yerine de anne sütü tercih edeceğim sanırım.
 


SZK cım bilgi için ben de teşekkür ederim.Devam sütü dediğini anlamadım.4.aydan itibaren olan mamaları mı kasdediyorsun?

**Bisküvi hani zararlıydı,önerilmiyordu?

**Tuszus peynir dediğin labne midir?
Hani kalsiyum açısından lor-çökelek en zengin peynir çeşidi imiş ya,labne neticede hazır ürün olduğu için lor kullanılamaz mı?

**Şekerli gıdalara ben de karşıyım.Kızım ağzımın içine bakarak,elleriyle uzanıp da almak istediği için göz hakkı diye yaşpastadan ve bitter çikolatadan vermiştim.Devamı da olmadı. Ama günlük olarak ya reçel ki rafine şekerden yaplıyor. Ya da pekmez kullanacağız. Pekmez ve balın bir süre verilmemesi gerekiyor denmişti.
İyice kafam karıştı. ((

**Kendi sütüm emzirme için yetmezken ne yapacağım bilemiyorum.

**Ayrıca bu bahsettiğin malzemeleri ne ile ıslatacağız? Sütü yetmeyen,devam sütü kullanmak istemeyen kişiler '' IHLAMUR '' kullanabilirler mi?Bir bilginiz var mıdır?

**Yumurta tek başına yedirilmek istendiğinde kolay yenilip yutulması için nasıl yedirilecek?Boğazda kalmaması,damağa yapışmaması için ne yapılmalı?

**Tüm bu malzemeler göz kararı mı kullanılacak?

Teşekkür ederim. a.s.
 
hımm öyleyse 15 gün daha bekleyelim bariiii :)

maydanozcum bu malzemeler karışınca zaten püre gibi bişiy olur diye tahmin ediyorum, ama ıhlamurla verenleri de duymuştum.
 
ya bişiy söylicem bu kahvaltıyı bulamaç halinde vermek şart mı? yani peyniri peynir gibi versek belki sert olacağı için sadece ekmegi ıslatıp versek olmaz mı ki? böyle hepsini karıştırınca cocuk peynirin gercek tadını bilmiyor ve ileride peynir yemior demişti bebeği 2 yaşına gelip hala bulamaçla kahvaltı yapan bir arkadaşım.. şahsen bana da pek iğrenç gelior görüntüsü..
 
canım düşününce bende ilkokula başlayana kadar kahvaltımı hala biberonla bulamaç gibi yiyomuşum.. hatırlıyomda yanii.. yani doğruluk payın vara.s
 
canlarım ben daha hiç bişi vermedim oglusuma baslıcam baslıcam diyorum nerden baslıcam bilemiyorum acıkcası ne yedirsem ilk olarak oglusuma
 

şekercim Dr umuzun bize verdiği tariflerde böyle yazıyor. ama reçel ve bisküvi konusunda sana katılıyorum. Sanırım verilmeleri sakıncalı değil de bazı kaynaklar önermiyor bunları. karmaşa ordan çıkıyor. Şahsi görüşüm -sadece bi anne olarak bilimsel bişe algılanmasın- ben vermeyeceğim.

devam sütünden kasıt formül mama/devam maması aslında. mamalar hk çok bilgim yok ama hani şu 1 2 diye gidenler var ya onlardan. onun sulandırılmışına devam sütü diyor. anne sütü yoksa onunla hazırlanacak. 6. ayda eskisi kadar emzirilmiyor artık öğün yapılmaya başlanacak ya o arada artan süt vb sağılarak oluştıurulabilir.

Ihlamur hiç aklıma gelmemişti neden olmasın zaten içeriğin bi besin değeri var.

yumurta sarısı da sulandırılabilir vey a sütlendirilebilir sanıyorum aksi halde haklısın yutması çok zor. ya da peşinden su verilebilir bi miktar..

tarifte miktarları vermiyor. bu durumda tercihe kalacak sdanıyorum. hergün bi tada ağırlık verilebilir belki.


canım düşününce bende ilkokula başlayana kadar kahvaltımı hala biberonla bulamaç gibi yiyomuşum.. hatırlıyomda yanii.. yani doğruluk payın vara.s

ya ben buna çok katılıyorum kızlar. kafamçokkarıştı çoğu yerde besinleri tek tek vermenin yararından söz ediliyor. ama kahvaltıya bu şekilde başlanıp 8-9. aylarda ayrımlı yedirilebilir.. :uhm:

canlarım ben daha hiç bişi vermedim oglusuma baslıcam baslıcam diyorum nerden baslıcam bilemiyorum acıkcası ne yedirsem ilk olarak oglusuma

sebze çorbasından başla canım.. tatlı tatlarl abaşlanması önerilmiyor. zaten çok az şey var yiyebildikleri 6. aya kadar..
 

Açıklama için teşekkürler şeker a.s.
 
edolinacım ben dr a sordum hani inek sütü yasaktı nasıl mayalıycaz peki yoğurdu dedim. yoğurdun kimyası farklı dedi. onu süt kabul etme yoğurt olduğu için yasak değil dedi.

Sen de sağol canım paylaşımın için a.s.


Rica ederim.Sizinle paylaşmayıp kiminle paylaşacağım?
Sen çaresiz kalıp vermişsin balı.Faydası olmuşsa suçluluk duymana gerek yok bence.
Pınar sütün kısa ömürlü plastik şişede sütleri var ya da organik yazan sütler var.Onlardan alırız artık.1yaşını bi doldursunlar.

amaninnnn bugün çorbqasına bakla koyacaktım biraz kötülemiş koymamıştım o yüzden
bilgin için teşekkürler edoşum

Rica ederim canım.

bilyordum zaten ama hatirlatman iyi olmus canim kaydirigubbakcemile5
inek sutu yerine hazir pastorize sut kullan canim ben oyle yapiyorum kaydirigubbakcemile5

Pastorize de olsa inek sütü sonuçta ya ondan şey ettim.Zaten pastorize olmayan sütü kesinlikle kullanmam.


SZK'cım hazır yoğurtla evde yaptığımız yoğurt arasında çok fark var mı?Bir de bu soruya açıklık getirsen gıda mühendisimiz olarak.Kardeşim bir fark olmayacağını söylüyor da.Yoksa daha önce cevaplamış mıydın:uhm:Çok unutkanım da..Hamilelikle başladı bu unutkanlık:1no2:
 
SZK'cım çok teşekkür ederim tatlım.a.s.Tüm paylaşımları yapan teyzelere a.s. Oğlum 9 yaşında ve bazı şeyler çok değişti.Ayrıca unuttuklarım da oluyor.:enbuyukkk:
 
bhkciğim çok saol canım.
esinciğim bence inek sütünden canım.devam mamasıyla tutmadığını duydum yoğurdun

saolcanim ya.gerçi inek sütüde zararlidiyorlar 1 yasina kadar ama yogurtta farkli oluyor heralde.bende mayaliycam bakalım nasil olcak:uhm:size haber veririmgüzel olursabizde başladik ek gidalara simdi ona sebze corbası yapıcam bakalım sevecekmi.ayrica bütünnnnnn paylasimlariniz benimiçin çok önemliydi.geçmişi okudum bütün tarifleri yazmiş ve ilgilenmişsiniz kızlar ya saolunn canlarim öpüyorumm sizleriŞeniz:enbuyukkk:
 
Kızıma yağsız,bibersiz,nanesiz ve tuzsuz olarak yayla çorbası yaptım.Kırık pirinç kullandım ve ezmedim,olduğu gibi birkaç kaşık yedirdim.Yoğurt hiç ekşi değildi,çorbada ekşi değildi.Ama kızım öyle tuhaf tuhaf,buruşa buruşa yiyip yuttu ki.Sanki ekşi birşey yiyor gibiydi.Pirinçleri de bazen çiğner gibi yaptı,ben de yerken boğulmasın diye meraklandım.Şükür birşey olmadı.
Bir de ben simit yiyordum.Gözüyle beni takip ediyordu,başını da öne kaldırıyordu.Sanki yemek ister gibiydi.Kıyamadım,eşimin boğulur ikazına rağmen minnacık minnacık 3-4 tane içinden koparıp aralıklarla yedirdim.Çiğnendi ve yuttu,şükür boğulmadı da. :lepi:
Cam rendede ilk kez elma rendeleyip birkaç kaşık yedirdim.ıstemeyince bıraktım.Ama çok pişman oldum,artık akşamları elma yedirmeyeceğim.Uzun saatlar hıkındı,sıkındı,bir zorlandı ki anlatamam.Ben artık pes ettim de eşime bakması ve uyutması için verdim.ALLAH(CC)razı olsun uyutmuştu.
Kendi kuruttuğumuz kuşburnu,kızılcık,elma,erik kuruları var.Onlardan haşlayıp suyundan tattırsam mı?Ne dersiniz?
 

Maydonozum yayla corbasi icin erken davranmissin canim
6 . ayi bekle bence
elmeyi cam rendede rendeledikten sonra tel suzgecten gecir canim
ve 11:00 veya 12:00 gibi ogle yemeginden once vermeye calis
ben oyle yapiyorum ...
CADIARZU kurutulmus meyvelere icin bir tavsiyem yok
danismak lazim
 
ya kızlar burdan da sorayım
çilek alerjen bi gıdaymış 1 yaşın altındakilere yasakmış
sizin dr. nediyo acaba onlarda aynı fikirdelermi
acıkcası artık yaz meyveleri başladı çilek kavun karpuz
yani vermek istiyorum. o yasak bu yasak :jeyyar:
 

canim ayni fikirdeyim 1 yasindan evvel verme derim

ilerleyen aylarda kavun karpuz verebilirsin ama dikkat et cok verme kavun midesi bozulabilir a.s
 

Zeppcim çok teşekkür ederim. a.s. Elmayı dediğin gibi yapacağım,püresini de yesin istemiştim.Yayla çorbası için de bekleriz teyzesi. kaydirigubbakcemile2 Hayırlısıyla 24 mayısta 5.ayımız dolacak.
hihoyyyt Yaşasın büyüyoruz ve bir sorun biterken büyüdükçe başkaları da başlayacak. delikafadulden

Edacım çilek ile ilgili erken tavsiyeleri hiç duymadım.Hep beklenilmesini söylüyorlar. Oğlumdan dolayı biliyorum. Henüz doktorumuzla bunu konuşmadık. a.s
 
kizlar ben yogurdu mamadan mayaliyorum bastan birkac deneme basarisiz oldu ama yilmadim:) tabi oyle tas gibi bir yogurt olmuyor netten de cok arastirdim herkes ayni seyi yazmis sulu bir yogurt oluyor ama tat gorunum ve koku olarak yogurt yani..
bebis de severek yiyor..100cc yogurt icin hergun gidip sut almaktansa boyle daha pratik geldi bana
yalniz ben makine ile mayaliyorum sararak denedim tutmadi
yogurt makineniz varsa deneyin benceyerimseniben
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…