- 6 Şubat 2019
- 5.417
- 18.258
Bazı bölümler genç emekli olmalı ben o yaşlara geldigimde kimseye fayda sağlayamam kilitlemişler, 50 yaş üstü saglikcilari nereye toplayacaklar o kadar insanı masa başına çekicek yer yok, sahaya genc dinamik insan gerekiyor. Kademeli emekli etmeleri lazım
Kanki dul yetim maaşı hayatı idame ettirecek.miktarlar değil dul maaşı a kadar neler var heryerde usulsüzlük olabilir bunlari devlet hapis cezası verip parayı faiziyle geri almalı ki yapıyorsa varsa böyle kişiler 170 arayıp şikayetçi olun
İşte yıpranma payı nerede 10 sene çalışan yaş haddinden 2 sene dusuruyor 56 yaş demek buda ha 56 ha 58. Ayrıca bizleri emekli etmeden yerimize genç dinamik insan koyamazlar ben direk vaka alan bi alanda çalışıyorum ben gitmezsem benim yerime eleman gelemez. Beni gönderecegi alan kalmadı yası 40ı aşanları sahadan cekmeliler ekibimde 40 yaş olan insanlar gencler kadar iyi calisamiyor. Masa bası alanlarında kapasitesi dolu bu yüzden burada bir tıkanma var çok degil 5 sene sonra patlak vericek.hanımefendi, yıpranma payı diye bir şey var sonuçta. emekli yaşı hesaplanırken elbette ki mesleklere göre yıpranma payları da hesaplanmalı. ancak dünyada insanlar 60-70 yaşına kadar çalışıyor. yani ne kadar çok çalışır, ne kadar çok üretirsek genel olarak o kadar gelişiriz. çalışma koşulları da dahil olmak üzere refah seviyemiz artar. bu nedenle sahaya gelecek denk dinamik çalışanlara yer bulmanın yolu genç yaşta emeklilik değil, o gençlere yeni iş alanları yaratmak, böylece mevcut çalışanların üzerindeki iş yükünü azaltırken sistemi daha da güçlendirmek olmalı mesela. söylemeye çalıştığım, bu çok yönlü bir sorun ve tek cevap emeklilik değil.
emeklilik sisteminin tüm koşullar göz önünde bulundurularak tasarlanması lazım. şu an zaten bozuk bir sistemde "onlar oldu ben de olayım" talebi sadece sistemi daha da bozmak anlamına gelir. ve soruyorum size, nereye kadar? birine o hak verildiğinde sınırdan o hakkı kaçıranlar da "biz de isteriz" demeyecek mi? sınırı nerede çekeceğiz?
ve daha önce de dediğim gibi çökmüş bir sistemde "emekli" olsanız bile ya paranızı alamazsınız ya da aldığınız kuş kadar parayla aç kalıp nereden para kazanırım diye bakınmaya başlarsınız. önemli olan o payeyi almak değil, o payenin bir anlam taşıdığı sistemi inşa etmek. yani kişilerden bağımsız olarak bütüne bakarak hareket etmek gerekiyor.
Türkiye’de çalışma şartları çok ağır. Beden gücü gerektiren ve uzun saatler ve ağır iş temposunda çalışanlar 50 yaşından sonra iş bulamaz, çalışıyor durumda olanları da işveren çıkarmak için fırsat kollar. Bu insanlar prim ve senesini doldurmuş, devlete sağlaması gereken girdileri sağlamış ama emeklilik hakkı için 10 yıl daha beklemesi gerekiyor. Bu adam taş mı yesin 10 yıl. Çalışıyor durumda olsa dahi bizden bir nesil genç jenerasyon bu ağır şartlarda 50 yaşından sonra düzenli olarak bünyenin kaldıramayacağını anlayamıyor malesef. Avrupa deniliyor. inanın Avrupa’da çalışma koşulları, özlük hakları insanı boyutta. Bizim ki gibi değil.İşte yıpranma payı nerede 10 sene çalışan yaş haddinden 2 sene dusuruyor 56 yaş demek buda ha 56 ha 58. Ayrıca bizleri emekli etmeden yerimize genç dinamik insan koyamazlar ben direk vaka alan bi alanda çalışıyorum ben gitmezsem benim yerime eleman gelemez. Beni gönderecegi alan kalmadı yası 40ı aşanları sahadan cekmeliler ekibimde 40 yaş olan insanlar gencler kadar iyi calisamiyor. Masa bası alanlarında kapasitesi dolu bu yüzden burada bir tıkanma var çok degil 5 sene sonra patlak vericek.
Kanada sağlıkta(bizim alanda) kurucu sayılan bir ülke orada benimle ayni isi yapan insanlar 60a kadarda çalısır burası Türkiye insanlar köle gibi çalistiklari icin 50li yaşlara dinamik giremiyor.
Sınırı nerede cekecegiz konusunda size katılıyorum her seçimde yeni bi sey cikmasindansa sistem degismeli. 60a kadar calismak istemeyen daha az para alır, ücretini ona göre verebilir, kademe sistemi getirebilir.
Helali hoş olsun sağlık derken git randevu al nezamana veriyorlar sanki hergün hastanede kimse hastaneye gitmek istemezhepsini biliyorum merak etmeyin
hatta çalıştığım sektörde
kadınların büyük kısmı kaçak çalışıyor bu yüzden
ya babasından maaşı var ya kocasından
anlamadığınız şey şu
o kişi 2500 liraya güvenmiyor
sağlıktan da yararlanıyor
dolayısıyla hayatı boyunca hiç prim ödemiyor
yani 2500 lirayı 20 yaşından 60 yaşına 90 yaşına kadar alıyor
+
hiç prim ödemediği için ibnlerce lira prim de yatırmamış oluyor
+ sağlık masraflarını siz biz ödüyoruz prim ödeyenler olarak
Gayet okudum anladım ben garibana laf ettirmem dul maaşına laf edip alkntiliyorsun demeyin benim peder öldu 8500 emeklisi vardı şimdi bana 6000 bağlarlar eğer çalışmasam belki 5000 annem ablam olmadığı için 5000 lira ile ne yapıyımŞikayetçi olduğum olmuştur ama azımsanmayacak sayılardalar
Dul ve yetime verilen üç kuruştan ziyade onların buna muhtaç bırakılması sorun
Onlara yardım edilmesin erkeği ölen aile sürünsün demiyoruz, ısrarla alıntılayıp dul yetim maaşına atıf yapıyorsunuz mesele o değil konuyu okuyun ve anlamadan beni alıntılamaktan rica ediyorum vazgeçin incitmek istemiyorum kimseyi
İşte yıpranma payı nerede 10 sene çalışan yaş haddinden 2 sene dusuruyor 56 yaş demek buda ha 56 ha 58. Ayrıca bizleri emekli etmeden yerimize genç dinamik insan koyamazlar ben direk vaka alan bi alanda çalışıyorum ben gitmezsem benim yerime eleman gelemez. Beni gönderecegi alan kalmadı yası 40ı aşanları sahadan cekmeliler ekibimde 40 yaş olan insanlar gencler kadar iyi calisamiyor. Masa bası alanlarında kapasitesi dolu bu yüzden burada bir tıkanma var çok degil 5 sene sonra patlak vericek.
Kanada sağlıkta(bizim alanda) kurucu sayılan bir ülke orada benimle ayni isi yapan insanlar 60a kadarda çalısır burası Türkiye insanlar köle gibi çalistiklari icin 50li yaşlara dinamik giremiyor.
Sınırı nerede cekecegiz konusunda size katılıyorum her seçimde yeni bi sey cikmasindansa sistem degismeli. 60a kadar calismak istemeyen daha az para alır, ücretini ona göre verebilir, kademe sistemi getirebilir.
İnşallah artık bazı adımlar haklar tanınır. İnsanlar eskiden 10-15 senelik plan yapardı simdi kimse sorsam 5 sene sonra ne yapıcaz meçhul diyor önünü göremiyor ne mal edinebiliyo insanlar ne borçtan çıkabiliyor. Eskiden mal edinmem gezerim yasarım diyen tayfa vardı artık insalar gezmeyi bıraktı karnını zor doyuruyor. Allah sonumuzu hayır etsinçalışma koşullarının ağır olduğu, yıpranma payı gibi önemli kriterlerin yanlış hesaplandığı konusuna katılıyorum. hatta bu söyledikleriniz benim söylediklerimi de destekliyor. sistem sorunlu. sadece gençlere yeni alan açmanın tek yolunun emeklilik olduğu fikrine katılmıyorum. dediğim gibi yeni iş alanları açılmalı ki hem sahadaki mevcut yoğunluk azalarak halihazırdaki çalışanların işyükü azaltılmalı hem de gençlere iş sağlanmalı. ancak bunların hepsi kapsamlı politikalar gerektiriyor, hızlı değil uzun dönemli dönüşümler gerektiren bu nedenle de tabiri caizse politikacıların öyle hemen ekmeğini yiyemeyeceği (bakınız EYT) politikaların uygulanmasını gerekli kılıyor. bunun içinse ne para var ne de bunu yapmaya gönüllü yetkili. o yüzden de çözümü çok zor. ancak bu haliyle sistemin yıkılmak üzere olduğu gerçeği de gözardı edilemez.
sanırım önce en dibi bir görmek zorunda kalacağız, sonra inşallah oradan çıkabiliriz diyebiliyorum sadece.
Anlaşıldı mevzu .....Gayet okudum anladım ben garibana laf ettirmem dul maaşına laf edip alkntiliyorsun demeyin benim peder öldu 8500 emeklisi vardı şimdi bana 6000 bağlarlar eğer çalışmasam belki 5000 annem ablam olmadığı için 5000 lira ile ne yapıyım
İnşallah artık bazı adımlar haklar tanınır. İnsanlar eskiden 10-15 senelik plan yapardı simdi kimse sorsam 5 sene sonra ne yapıcaz meçhul diyor önünü göremiyor ne mal edinebiliyo insanlar ne borçtan çıkabiliyor. Eskiden mal edinmem gezerim yasarım diyen tayfa vardı artık insalar gezmeyi bıraktı karnını zor doyuruyor. Allah sonumuzu hayır etsin
Kademeli emeklilik sistemi gelecek inş olursunuz onaylarsaMerhaba kadınlar kulubunun guzel hanımları ...
İnstagram facebook twitter gıbı sosyal medya kullanmadığım için sizin düşüncelerinizi ve son gelişmeleri merak ettim .
Ben 2002 4A SGK girişliyim.Nasip olursa 7000 prim gunumu doldurmaya yaklaşık 100 gunum kaldı . EYT den sonra emeklılık 2000 den sonrakılere gelecek dıyorlar . Özel sektörde bir bayanın 58 yaşına kadar çalışabilmesi gunumuz sartlarında neredeyse ımkansız. Eğer mevcut şartlarda emekli olabileceksek 15 yılım daha var demektir.Boşanmış ve çocukları olan kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan biri olarak bu beni çok düşündürüyor. Çocukların okulları dershaneleri unıversıtelerını nasıl yapabılırım dıye endişeleniyorum.
Siz çalışan bayanların fıkırlerını almak ısterım , Sizce çıkarmı çıkarsa yaş şartı tamamen kaldırılırmı yoksa sgk giriş yıllarına göre belirli yaşlarda mı emeklilik olur ? Birde anne olanlar için çocuk sayısına gore emeklilik yaşı düşürülebilir diyenler var ?
Müsait olan hanımlardan düşüncelerini öğrenmek istiyor hepinizi sevgiyle kucaklıyorum .kademwle
Türkiye şartlarında 50 yaş emeklilik için uygun bence, devlette çalışırsın sorun yok,maaşın belli,iznin belli,sosyal hakların belli..ama özel sektör iş ilanlarında 40 ı bile almıyor,yaşlı buluyor ..Bakın şöyle bir bilgi var google da :
Amerikada emeklilik yaşı 65, eksik maaş almayı kabul ederseniz 62 olabiliyor
Avrupa ülkeleri içerisinde İtalya, Yunanistan ve Danimarka'da emeklilik yaş sınırı 67 yıl.
Fransa'da 62 den 64 e yükseltildi
Bulgaristan'da emeklilik yaşı sınırı 66 yıl 10 ay,
Portekiz'de 66 yıl 7 ay,
İspanya'da 66 yıl 2 ay
İngiltere ile İrlanda'da 66 yıl.
Avusturya'da emeklilik yaşı erkeklerde 65 yıl ve kadınlarda 60 yıl
Emeklilik yaşı en düşük ülke ise Endonezya. Endonezya'da erkekler ve kadınlar 58 yaş
Buna göre ülkemizde şu an ki düzenlemenin altına inilmesi mümkün görünmüyor çünkü sgk kanunu Avrupa'ya uyarlanıyor. Bu yaşlar benim fikrime göre emeklilik için çok çok geç, özellikle ülkemizde insanların bu yaşlara kadar çalışması mümkün değil ama maalesef böyle bir saçmalık var
Maalesef durum buTürkiye şartlarında 50 yaş emeklilik için uygun bence, devlette çalışırsın sorun yok,maaşın belli,iznin belli,sosyal hakların belli..ama özel sektör iş ilanlarında 40 ı bile almıyor,yaşlı buluyor ..