16 Yaşındaki Kızın Yumurtalığından Beyin, Saç Parçaları ve Kemik Çıktı

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
Evet, ilk duyduğunuzda oldukça ilginç ve gerçekdışı geliyor kulağa ama olay doğru.

Japonya’da doktorlar, 16 yaşındaki bir kızı yumurtalıklarındaki tümör nedeniyle ameliyata aldılar.


Ameliyat esnasında kızın yumurtalığındaki tümörün içinde gelişen diğer organları görünce de büyük bir şaşkınlık yaşadılar.

Kızın yumurtalığında tümörün dışında, küçük fakat gelişmekte olan bir beyin, ufak bir saç kütlesi ve minik kemik parçaları olduğunu gördüler.


Tümör içinde gelişen beyin, serebellumu andıran yaklaşık 3 santimetre (1 inç) genişliğinde, oldukça örgütlü sinir dokusu içeren küçük bir kitle içeriyordu.

Serebellum kısaca, beyin bölgesinin motor kontrolünü ve dengesini koordine eden kısım olarak tarif edilebilir.

Peki, böyle bir şey nasıl olabilir ve olayın bilimsel çözümlemesi nedir?



Öncelikle tümörün teknik terimi olan ‘Teratoma’ Yunanca’da canavar anlamına gelen teratos kelimesinden gelir.

Diğer vücut dokusu türlerini içeren yumurtalık tümörleri de teratom olarak bilinir ve oldukça yaygındır.


Genellikle kıl, kas veya yağdan başka hiçbir şey yoktur, ancak bazı durumlarda homunculi olarak adlandırılan gerçek vücut parçalarına benzeyen minyatür yapılar içerdiği de tespit edilmiştir.

Tıpkı bu yaşanan olayda olduğu gibi nadir de olsa bu teratomların içerisinde beyin hücreleri de gelişir ama gerçekten çok nadir olarak.


Bu olayı ilginç kılan ise, böylesine eksiksiz ve iyi organize edilmiş bir sinir dokusu parçasına denk gelmek oldu çünkü bu kadar kompleks bir yapıyla ilk kez karşılaşılıyor.

Tamamen gelişmiş olan beyin kökü, hayat veren işlevlerden sorumluyken; beyincik, günlük hareketlerimizi kontrol etmede kilit bir role sahip.




Akıllara gelen soruyu az çok tahmin edebiliyorum aslında: “Madem orada büyüyen şey sinirsel iletimi başarabilmiş bir beyin, düşünebilme ve hissedebilme yetilerine sahip mi?”

Cevap elbette hayır.



Gelişmekte olan beyin henüz o seviyede değil ve bu küçük hücre damlacıkları, düşünen ve hisseden bir şey olmaktan hayli uzaklar.

Japon cerrahlar tarafından tamamen gelişmiş böylesi bir teratomanın bulunması, yakın tarihte ilk kez yaşanmıyor.


2002 yılında, 25 yaşındaki bir Japon kadından, gelişen organlar, kafa, vücut, el ve ayaklar ve hatta bir penisin temelleriyle birlikte bir tümör çıkarılmıştı.

16 yaşındaki kızımıza dönecek olursak eğer, ameliyatı başarılı geçti.

Tümörle birlikte diğer parçalar da tamamen temizlendi ve sağlığı günden güne iyiye gidiyor.

https://o nedio.com/haber/japon-doktorlar-16-yasindaki-kizin-yumurtaligindan-beyin-sac-parcalari-ve-kemik-cikardi-750219




 
Gelişmemiş ikizlerini yıllarca taşıyan insanlar olabiliyor.

Kötü bir duygudur tabii içinden başka bir ceninin organlarının çıkması.
 
Bunun ismi Dermoid kisttir.Daha 1 hafta önce bu forumda bir arkadaşla bu konu hakkında konuştuk,maalesef kendisinde de varmış ,konu açmıştı.

Nedir


Dermoid kist nedir? Kist, vücudun bir bölgesinde kapalı bir kese olarak gelişen anormal bir tümördür. Dermoid kist ise, saç, diş, sinirler, kemik ve yağı da içeren kistin özel bir türüdür. Dermoid kist doğuştan var olabilir ve yüzde, omurilikte veya kafatasında bulunabilir. Dermoid kist aynı zamanda kadınların doğurganlık yaşlarında yumurtalıklarında da bulunabilir. Aynı zamanda iyicil tümör ya da matür teratom olarak da bilinen yumurtalıktaki dermoid kist bu makalenin temel konusudur.

Yumurtalıktaki dermoid kist, doğal olarak totipotansiyel olan yumurtalıktaki bir birincil mikrop hücresinden gelişmektedir; yani herhangi bir türde matür dokuya dönüşme kabiliyetine sahiptir. Bu nedenle doku türlerinin bir kombinasyonu, dişleri, kemiği, kıkırdağı, sinirleri, yağlı maddeleri, yağı ve saçı da içeren bu anormal tümörlerde bulunmaktadır. Dermoid kist tek başına olabilir veya yumurtalıkların her ikisinde de bulunabilir. Boyutları, çok küçükten (1 cm kadar) karnı dolduracak kadar büyük tümörlere farklılık gösterebilir. Yumurtalıkta bulunan çoğu dermoid kist semptomlara neden olmaz; ancak bir dermoid kist büyürse bu durum komplikasyonlarla sonuçlanabilir. Dermoid kisti olan bazı kadınlarda karın ağrısı, anormal vajinal kanama, idrara çıkmada zorluk yaşama veya sırtta ve kalçalarda hafif ağrı görülebilir. Bazı vakalarda bir dermoid kist baskı yapacak kadar büyüyebilir veya yumurtalığı bükebilir (yumurtalığın kan akışını tehlikeye atan ve acil duruma yol açan over torsiyon). Bu vakalar anormal ağrı veya kanamayla sonuçlanabilir. Büyüyen bir dermoid kist aynı zamanda leğen kemiği bölgesinde ağrıya neden olabilir ve idrar torbasında baskı, idrara çıkmada zorluk yaratabilir. Dermoid kistin küçük bir oranı kansere kadar ilerleyebilir.


Bir dermoid kistin tedavisi ameliyatla almadır. Bir dermoid kist ender vakalarda acil durumdur; ancak over torsiyonun bükülmesine yol açarak kan akışını engelleyebilir. Şiddetli karın ağrısı veya kontrol edilemeyen kusma gibi ciddi semptomlar için acil tıbbi yardıma başvurun.



Semptomları


Dermoid kistin semptomları nelerdir? Bir dermoid kistin hiçbir semptomu olmayabilir. Diğer vakalarda semptomlar oluşur; ancak bireyler arasında yoğunluk açısından farklılıklar gösterir.


Dermoid kistin yaygın görülen semptomları

Dermoid kistin olası semptomları arasında aşağıdakiler yer alabilir:

• Şiddetli olabilen karın, leğen kemiği veya alt sırt ağrısı


• Disüri (idrara çıkmada zorluk) ve idrar retansiyonu

• Normalden kötü olan adet sancısı

• Kusmanın da olduğu ya da olmadığı mide bulantısı

• Cinsel ilişki sırasında ağrı • İstem dışı kilo alma

• Anormal vajinal kanama Ciddi bir durumu gösterebilen semptomlar Bazı vakalarda bir dermoid kist, bir acil servis ortamında hemen değerlendirilmesi gereken ciddi bir durum olabilir.


Aşağıdakileri de içeren ciddi semptomları yaşarsanız veya sizinle birlikte olan biri yaşarsa hemen acil yardımı çağırın:

• Karında şiddetli, ani ağrı

• Kontrol edilemeyen kusma



Nedeni


Dermoid kiste neden olan nedir?

Yumurtalıklardaki bir dermoid kist, tüm vücut dokusu türlerini oluşturma kabiliyetini bulunduran bir totipotansiyel hücreden gelişir.



Risk Faktörleri


Bir dermoid kiste ilişkin risk faktörleri nelerdir?

Yumurtalıklardaki dermoid kist, doğurgan yaştaki kadınlarda gelişir. Belirli risk faktörleri bulunmamaktadır.



Tedavisi


Dermoid kist nasıl tedavi edilir?

Dermoid kistin tedavisi, sağlık bakım uzmanınızdan tıbbi yardım istemenizle başlar. Dermoid kistinizin olup olmadığını öğrenmek için doktorunuz tanısal teste girmenizi ister. Dermoid kisti olan bazı kadınlarda hiçbir semptom görülmeyebilir. Ancak semptomlar oluştuğunda kistin büyüklüğünü ve yerini belirlemek için bir abdominal ultrasona girebilirsiniz. Ameliyatla alma, dermoid kist için bir tedavi seçeneğidir. Yumurtalık dermoid kistlerinin az bir miktarı kansere dönüşür; böyle durumlarda ameliyatla alma gerçekleştirilir.



Komplikasyonları


Dermoid kistin potansiyel komplikasyonları nelerdir?

Sağlık bakım uzmanınızla birlikte hazırladığınız tedavi planını takip ederek ciddi komplikasyonlar riskini minimuma indirmeye yardımcı olabilirsiniz. Dermoid kistin komplikasyonları arasında aşağıdakiler yer alabilir:

• Kansere dönüşme

• Over torsiyon (bükülme) ve kan akışını engelleme.


https://www.hemensaglik.com/makale/dermoid-kist
 
Herhalde ikizi bir şekilde kızın bir parçası olarak kalmıştır diye düşünmüştüm. Bu nedir ya... Bu nadir de olsa görülebilen bir durumdur diye basite indirgenmesi garip geldi bana.
 
Çok önceleri benzer bi vaka okumuş araştırmıştım.. bilimsel açıdan herşeyin gayet mantıklı açıklamaları var.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…