15 yaşında 10.sınıf kızımın okulda arkadaşı yok o üzülüyor benide çok üzüyor

Kiziniz adina uzuldum.. Benim oglum var 6 yasinda ve surekli okulda birilerinin ona vurdugundan bahsediyordu. Gecen sene baska okuldaydi. Tabi yasta kucuk olunca velilerle gorusme, ufak partiler, disarida ikili gorusmeker vs. cok guzel arkadasliklar kurdurdum bir sekilde. Bu sene 1. Sinif baska okula gectik temmuzda ve sil bastan ayni seyler oldu. Sansimiza muhtesem bir sinif ogretmenimiz ve rehber ogretmennimuz var. ben yine herkesle tanistim, eve davet ettim disarida bulusturdum vs. ve bu sene rehber ogretmenin ve benim gozlemlediklerimden yolacikarak farkettikki oglum sevilmeyen,istenmeyen bir cocuk diil hatta tersine sakin mizacindan dolayi gayette seviliyor. Her veliden duydugum surekli cocuklarinin onun adindan bahsetmesi. Yalniz aksine yuksek ozguvenden dolayi insan begenemiyor pasa. Bu gibi durumlarda ogretmenlerin, rehber igretmenin gozlemleri cok daha tarafsiz ve objektif oluyor. Mutlaka iletisim halinde olun derim.. Psikolog vs bana cok mantikli gelmiyor. Sizin tada ogretmenlerin cozum bulamadigina disaridan birisi ne kadar yardimci olabilirki. Bence okulla irtibati guclendirin yada olmadi yeni bir okulla sil bastan deneyin..

Günaydın, benim kızımda 8. sınıfa gidiyor, geçen seneye kadar o da anlattığınız durumdaydı, asosyal bir çocuktu diyebilirim. Ama onun yanı sıra aynı kızınız gibi sürekli kafasına takıyordu bu durumu ve bu okul başarısını da olumsuz etkiledi. Sınıf öğretmeniyle gidip görüştüm bu meseleyi, o da farkındayım xx'in bana olan bakışları bile çok sert dedi öğretmeni daha sonra rehber öğretmenle görüştüm. En sonunda şu yolu izledim kızımın doğum günüydü sınıftaki arkadaşlarını davet etmesini kendi aralarında evde doğum günü partisi verebileceğini söyledim. Önce çağırmak istemiyorum dedi sonra l-2 kişiyi çağıracağım dedi peki dedim kaç arkadaşını istersen o kadar çağır ısrar etmedim. Çağırdığı iki arkadaşı geleceğini söyleyince heveslendi birkaç arkadaş daha çağırayım diye diye toplamda 14 arkadaşını çağırmış ve hepsi geldi ve o gün çok eğlendiler. Daha sonra kızım çok ani gelişen bir ameliyat geçirdi 10 gün okula gidemedi, ben hem raporu vermek için hem de sınıf öğretmenini haberdar etmek için okula gittim. Sınıf öğretmeni sınıfta xxx ameliyat olmuş ve onu evinde ziyaret etmek istiyorum gelmek isteyenler var mı? diye sorduğunda bütün sınıf gelmek istemiş, evimiz de okula yakın olduğundan hepsini getirdi sınıf öğretmeni. Kızım bu sene çok daha iyi arkadaşlarıyla konuşuyor, oynuyor hatta geçen gün arkadaşı onu doğum gününe davet etmiş anne gidebilir miyim? dedi ve ekledi çok heyecanlandım ilk kez okul arkadaşlarımdan biri beni doğum gününe davet etti dedi. Tabii gidebilirsin dedim doğum günü dönüşü mutluluğu gözlerinden okunuyordu.

iyi oldukları derslerde biribirlerine yardım ediyorlarmış bizimki quiz de arkadaşına kopya vermiş son bir soruda başkasından etkilenip cevabı doğru olan soruyu değiştirmiş geldiği gün demişti zaten Pelin benden yüksek alacak diye sonuçların açıklandığı gün hocaya açıklama yapmış soruda hata var diye puanını yükseltmek için ama hoca aa haklısın diyip sorudaki hatayı düzeltip yanındaki arkadaşının notunu düşürmüş 2 puan 84 ken 82 olmuş oda kızmış didişmişler sende benden kopya çektin demiş hoca yakınlarındaymış duymadı anne dedi hepimizi tanıyor çok iyi biliyor hocamız artık bizi dedi kızmış tepki olarakta sıra arkadaşlığını bitirmiş gruptaki diğer bir kızla takılmaya başlamış kızlar onu haklı bulmuşlar sonra bizimki etkisiz eleman olarak daha kötü hissetmeye başladı özür dilemiş ama nafile soğudu onlardan artık ama yalnız oturuyor buda dokunuyor ona sınıf öğretmenine söylemiş yer değiştirmiş ama liseliler herkesin yeri yerleşmiş artık herkesin grubu var benim arkadaşım yok diye ağlanıyor
6. sınıfa giden bir kızım var benim de onun da arkadaşlık ilişkileri pek iyi değildir
ilkokul ortaokul da da şöyle can ciğer bir arkadaşı olduğunu bilmem

ama benim kız rahatsız olmuyor bu durumdan çok şükür
rahatsız olsa bende çok üzülürdüm.. haklısınız
biz üzülüyoruz onun yerine :)

kızınızın ister istemez fevri veya ters tavırları vardır belki

Rehber öğretmeni ile bir görüşün. Ya birinin tavuğun kışt demiştir, ya da yanlış kızla bozuşmuştur. İşin içine erkek mevzuları da girdiyse :KK70: Rehber öğretmen daha iyi bilir ve müdahale edebilir. Bu arada kızınızı başka konulara odaklamaya çalışın bence. Keman kursu, jimnastik... beraber gönüllü aktivitelere başlayın, çocuk esirgeme kurumu ziyareti, hayvan besleme turları, barınak ziyaretleri ... kafası meşgul olursa daha az takar okuldaki problemlere, diğer aktivitelerden de arkadaş edinebilir.

Yanlış anlamayın yorumumu ama..
Benim kuzenimde hep aynı şeylerden şikayet ediyordu.. arkadaşı olmadığından.. teyzem de çok üzülüyordu.. şöyle iyi böyle iyi ama arkadaşları onu dışlıyor falan diyordu.. anneme bi gün dedim anne bak bu kız okulda değiştirdi herkes mi kötü denk geldi.. sorun kızda olmasın diye.. yok hippo kız şansız falan dediler hep.. yurtdışında yaşıyorlardı.. sonra bize geldiler tatil için.. gerçekten kuzenim sürekli kendini övüyor ve memnuniyetsiz biri.. yani kimsenin arkadaş olarak isteyeceği biri değil.. siz kızınız olduğu için tarafsız bakamıyorsunuz olaya bence.. illa ki kızınızda da hata vardır.. onunla konuşup arkadaş olmanın fedakarlık gerektirdiğini, hoşgörülü olmasını falan anlatabilirsiniz..
katılıyorum.
İş yerinde bizde 1 kişiyle pek konuşmuyoruz. Ona sorsan oda beni dışlıyorlar der..

başka bir alana yönlendirebilirsin spor müzik resim kursu gibi orada arkadaş edinebilir çok problem oluyorsa okulunu veya sınıfını değiştirebilirsiniz arada cafeye mafeye sinemaya gidip onun arkadaşı gibi davranabilirsiniz babası da gelsin sizinle kuzeni falan varsa akranı onlarla daha sık görüştürebilirsiniz aklıma gelen bunlar

lise zamanı cok istedim arkadas grubum beni dışlasın da tenefüslerde falan hep uyuyayım diye ama olmadı :KK53:

belki biraz uyumsuzdur yada hani bazı insanlar vardır dilinin kemiği yok deriz o sekilde olabilir söylediğini ölçerek söylemiyosa kırılıyodur ceresindekiler. mesafe koymalarıda normal haliyle

bende böyle istenmeyen arkadaştım lisede bir süre
sebebiyse çalışkan olmam ve öğretmenin derste bana bana ettiği bir iki övgüydü
sonradan grubumuz oldu
özgüvensiz kızları genelde liseliler gruba almayız diyorlar
ama bence arkadaşlarını eve çağırsa güzel kaynaşabilirler

kızımın sağlıklı devamı gelen arkadaşlıklar kuramadığını ve sürdüremediğini düşünüyorum çok üzülüyor çok ağlıyor her gün bunlardan bahsediyoruz aylardır konumuz bunlar her gittiğimiz yerde ve ortamda dönüp dolaşıp aynı şeyden bahsederek beni de bunaltıyor hep aynı noktada takılı çözüm üretemiyorum tıkandım artık
yardım istiyorum ona nasıl yardımcı olabilirim okula gitmek istemediğini söylüyor yazılı notları da çok iç açıcı değil geçen yıla nazaran düşük bunları takıntı yaptığı için diye düşüyorum
en son sıra arkadaşını öğretmenin yanında mahçup etmiş (istemeden olduğunu söyledi özür dilemiş öğretmen anlamadı bile dedi) arkadaşı da tavır almış yerini değiştirip diğer gruptaki kızlara da anlatmış o günden sonra gruptan da uzaklaştı yanlarına gittiğimde bana ilgisiz davranıyorlar sorularıma cevap vermiyorlar diyor en sonda onun olduğu watsapp grubunu kapatıp kızımsız grup açmışlar oda dışladıklarını düşünüyor bu olay olmadan önce de şikayetleri oluyordu beni beklemeden yemeğe gidiyorlar lavaboya benimle hiçbiri gelmiyor gibi şikayetlerde bulunuyordu
sürekli görüştüğü mesajlaştığı dışarı çıktığı arkadaşı yok ortaokulda da öyleydi sıra arkadaşı çok yanlış bir şey yaptı ona çok kırıldı diğer kızlarla da samimiyeti yoktu (hiç ayıldığı bayıldığı bir arkadaşı olmadı) ama yalnız olmak onu mahvediyor akranları ile sosyalleşemediği için sonrasında ne olur diye düşünüyorum
her gün ağlaması üzücü yalnız yemekhaneye lavaboya gidiyor sınıfta uyuyorum teneffüslerde diyor içim eziliyor çok hareketli enerji dolu bir yapısı var normalde kendini eziyor özgüveni zedeleniyor dinlediklerim bunlar ama arkadaşları onun için ne düşünüyor problem nerede çözemedim ne yapmalıyım nasıl yardım edebilirim ne düşünmeliyim
Bence evde arkadaşlarını toplayıp davet edip daha sonra onlarla aralarda konuşabilirsin.Organizasyon yapıp arkadaşlarının numaralarını öğretmeninden alıp hepsini davet et kaynaşma daha iyi olur daha güzel olabilir bence.Ben olsam bunu yapardım

Başka sınıf var da öyle mi çözmeliyim? ya orada da aynısı olursa?
(orta okulda sporcuydu yarışmıycam dedi korktu parkur çok zordu inat etti ikna edemedik dinledik sonuncuda olsa o gün yarışmalıydı o olaydan sonra antremanları düşüşe geçti yorulmuştu da antreman okul ev antreman aynı döngüden takımından ayrıldı profesyonelspor hayatını bitirdi şimdi geri dönmek istiyor ama dönüş yok birlikte başladığı arkadaşlarının hızına yetişmesi tekrar yarışması çok zor ama kabul etmek istemiyor
Geçen yıl lise1 adaptasyon ve ergenlik krizleri yaşadık çok korkuttu beni takıntılı ve hassas ama şükür ilaçlık değil psikolog a götürdüm bir sürü test yaptırdı benim söylediğim her şeyi kağıt üzerinden bana geri söyledi defalarca böyle gittik geldik para tuzağı terapilere harcayacak maddiyatım yok zaten bir gram olumlu enerji vermedi bana doğru kişi değildi muhakkak ama ilaca gerek olmadığını konuşarak çözeceğini söyledi okuldaki vakalar dan ve yaşıtlarının durumlarından duyduklarım okullarda ilaç kullanan çok öğrenci var hakikaten dünya onların etrafında dönüyor diye düşünüyorlar çok üzücü şeyler yaşayan da pireyi deve yapan da kendini mahveden çocuklar var neden burnum eğri diye hayata kahreden çocuklar yeni nesil çok değişik adapte olmaya anlamaya çalışıyorum
ergenlik başa bela
kızım kursa gidiyor oradakilerle iyi şimdilik ama bugün kur arkadaşıyla yemek yiyip ders çalışacaktı kızım dersteyken aramış bizimki açamamış çıkınca aramış arkadaşı açmamıç çok bozuldu anlaşıp sözleşiyorlar vakit geldiğinde benim ki ortada kalıyor hep sanırım bu 4. oldu
Yani şöyle bir durum var maalesef çocuklar çok acımasız olabiliyorlar. Kızım 5 yaşında geçen hafta arkadaşı beceriksiz demiş kızıma okulda. Eve geldi resim yaparken istediği gibi olmadı ve aglamaya başladı ben beceriksizim diye. Ben tabiki şok oldum zira bizim kullandığımız bir kelime değil beceriksiz. Kızımında agzından ilk kez duydum zaten. Sakinleşince oturup konuştuk,arkadaşı söylemiş hatta sonuna da eklemiş sakın öğretmene söyleme diye. O akşam öğretmenine yazdım dakikalarca ağladı,böyle böyle olmuş diye. Ikisiyle de konuştu öğretmeni şimdilik çözüldü. Ama ben üzüldüm tabi,şimdiden bunlar yaşanıyorsa ilerde neler olur diye.
Bakın bazı aileler gerçekten çocuklarını kötü yetiştiriyor. Olan diğer çocuklara oluyor. Ben hep vicdanlı,merhametli olsun,insanları kusurlarıyla incitmesin istedim ,kimsenin bu şekilde kalbini kırmasın istedim ama en korktuğum yerden sınanıyorum her zaman olduğu gibi.
Sizin durumunuzda ne yapardım diye düşünüyorum ,sanırım kızımla olayları derinlemesine konuşurdum. Mesela arkadaşına birşey dedi arkadaşı kırıldı,küstü demişsiniz. O konuda sen bu lafı ettin,arkadaşın kırıldı,peki şimdi rolleri değiştir arkadaşınla o sana bunu yapsa ne hissederdin bunu bir düşün derdim mesela en basitinden. Cidden özür diledim bitti diye düşünmemeli. Enine boyuna anlamalı yaptığının ne hissettirdiğini. Bu bir daha yapmama yada arkadaşına kendini affettirme noktasında onun klavuzu olabilir.
Kendini çekmemesi,belli kişilere odaklanıp orada takılıp kalmaması konusunu da konuşun. Muhakkak arkadaşlık kurabileceği başka birileri daha vardır ama kızınız eskiye odaklandığı icin yada yeniden aynı şeyler olur kaygısiyla adım atmıyor olabilir. Biraz cesaretlendirmeye çalışın. Eskiye perde çekip yeni bir başlangıç yapabilmesi adına.
Daha küçük olsaydi arkadaşlarıyla bir organizasyon düzenleyin derdim ama yaşı itibariyle uygun olmayabilir,ters tepebilir.

benimde dediğiniz zamanlarda lisede sıkıntım oldu. cidden arkadaşlarım cinsti.annem hep beni suçlayıp özgüvenimi yerlebir etti.neden konuşmuyorn neden şöyle etmiyon neden böyle etmiyon deyip durdu.evlenip bi sıkıntım olunca da kocana konuşmuyon şunu etmiyon böyle davranmıyorsun deyip durur.öyle bir durumda oluyor ki kızınız nasıl davransa davransın sonuç aynı olacaksa öz güvenini zedelemeyin.okulda anlaşamaz arkadaşlarıyla kursta anlaşır.günümüzde düzgün insan kaldı mı ki düzgün arkadaş bulunsun.

Yaşına göre normal bu yaşadığı şeyler. Hepimiz o dönemlerde küsüp barıştık, bir arkadaş grubundan diğerine geçtik. Kendilerini tanıdıkları yaşlar bunlar. Mühim olan bilerek kötülük yapmaması. Arkadaşları da onun kalbini kırıyordur muhakkak tek suçlu kızınız değil ya. Yine de özgüvenine destek olması açısından bir psikolog ile görüşmesi iyi olur bence.

Yaşına göre normal bu yaşadığı şeyler. Hepimiz o dönemlerde küsüp barıştık, bir arkadaş grubundan diğerine geçtik. Kendilerini tanıdıkları yaşlar bunlar. Mühim olan bilerek kötülük yapmaması. Arkadaşları da onun kalbini kırıyordur muhakkak tek suçlu kızınız değil ya. Yine de özgüvenine destek olması açısından bir psikolog ile görüşmesi iyi olur bence.
benim annem hep bende suçu buldu.kardeşimde de tam tersini yapıyor.komedi gibi görsen gerçekten kardeşim çok cins biri onu görmek istemiyor.

Siz kaç yaşındasınız ortalaması 80 di geçen yıl iyi bir anadolu lisesinde son olay patlayınca 4 dersinden ortalamanın altında aldı diğerleri iyi öğretmenleri de seviyor oda bu güne kadar disiplinlik bir vukuatı olmadı
30 yaşındayım. Belli ki bu durumlar kızınızı olumsuz etkiliyor bir önlem almazsanız notları iyice düşecek

kızınızı tamamen farklı alandaki bir kursa yönlendirin,
öncelikli tavsiyem yaratıcı drama,
ya da ilgi alanına giriyorsa dans, piyano, resim, ebru vs.
ama yaratıcı drama sosyalleşme ve kendini açma konusunda 10 numaradır.
ayrıca haftasonları birlikte kişisel gelişim/felsefe seminerlerine katılın.
dersleri kötüye gitmeye devam ederse de seneye okul değişikliği düşünün.

Kızınıza kişisel gelişim yardımı alın , bu olaylar onu hırçınlaştırmış o nedenle kendini düzgün ifade edemiyor olabilir . Bu yaş grupları biraz acımasız o nedenle özgüvenini kaybetmeden bir kişisel gelişim uzmanından destek alın.

Evdeki haliyle okulda hali ayni degildir. Okulda cok ezik duruyorsa ve arkadas kaybetmemek icin susan, kendini pek savunamayan bir tipse ondan oluyordur. Kendi lise donemimi hatirliyorumda en cabuk gozden cikarilan dislanan tipler bunlar oluyordu.
Ben lisede de öyleydim şimdi de öyleyim. Keşke terapi alabilme durumum olsaymış zamaninda. Şuan hala aynı sorunları yaşıyorum

Bir kaç defa gittim ama faydası olmadı bende galiba kalıcı oldu bu durum kemiklesti. Yoruldum artık . Kabullendim. Ama çok üzülüyorum. Hala dışlanıyorm ezik görüyor lar .
Canım bir kac defa terapi almak ne kadar kalici sonuc saglar ki eger dedigin kadar uzüluyorsan ciddi ve uzun sureli bir tedavi düşünmelisin bence.

X