15 yaşında 10.sınıf kızımın okulda arkadaşı yok o üzülüyor benide çok üzüyor

Canim ayni yasta kizim var. Bu yaslarda arkadaşlık cok önemli oluyor onlar icin. Belli ki kızın iletisim kurmakta, kendini ifade etmekte sorun yasiyor. Bunlari dusundukce de daha cok sarmalın basina gidiyor. Sınıftaki çocukların aileleriyle tanışmaya çalışıp, çocukları eve cagirabilirsin. Belki samimiyetleri artar. Bu konuları cok dusunmemesj icinde aktivite yaoabilir. Iĺla profosyonel olmak zorunda değil. Eger hicbiri sonuç vermezse okul değişikliği olabilir. Ama ortaokulda da ayni seyleri yasadigi icin durumu düzeltmeye calismak daha mantikli.

Başka sınıf var da öyle mi çözmeliyim? ya orada da aynısı olursa? diye korkuyorum okul değiştirmek istiyor ama ömrü hayatı boyunca bunu böyle hatırlayacak kaçmak değil mi yanlış mı düşünüyorum

Valla bu kaçmak mi tartışılır. Olmayacak şeyi zorlamamak lazım bence. Bu arada başka insanlarla da benzer sıkıntılar yaşarsa o zaman dönüp kendini değiştirmesi lazım. Kurstakiler ile de benzer problemler yaşıyorsa kızınız nerede hata yapıyorum diye düşünmeye başlasa iyi olur.

bu kadar uyumsuz biri kimseyle arkadaşlık kuramayıyorsa demek insanlara bir kötülügü oluyor insanlarda onu istemiyor özetle çoçugunuz oldugu için lütfen böyle gayet normal düşünmeyin acilen devlet hastanesinde bir psikologa götürün

En yakın arkadaşlarımı ortaokul ve lisede bulmuş biri olarak üzüldüm çocuğunuzun durumuna.
Ortaokulda da böyle olduğuna göre sınıf ya da okul değiştirmenin işe yarayacağını sanmıyorum.
Devlet hastanesinde psikolojik destek almayı denemez misiniz?

Özge teşekkür ederim söylediklerinde haklılık payın var benimle herşeyini paylaşıyor ama artık sözün bittiği yerdeyim çünkü araya girmek istemiyorum sen öyle dedin senin yüzündene dönüşüyor iş çabuk sinirleniyor dinleyip teselli ediyorum çözmesi için bekliyorum sabır göstermeye çalışıyorum kendini ezdikçede üzülüyorum yazdıkça rahatladım konuşamamak anlatamamakta bunaltıyormuş insan çocuğunun hep iyi olmasını istiyor
İste ergenlikse baslamis gibi tam kimse beni anlamiyor kimse onemsemiyor ben hakliyim ben bilirim yaslari hepimiz gectik hepimiz o annelerin tansiyonu bi 20 ye vurdurduk muhakkak :)

Sizin kizinizda sorunda olmayabilir ben yaziminiza gore dedim bir cocuk okulda cok farkli evde cok farkli olabiliyor ama hassas bir cocuk cabuk etkileniyor belliki hadi simdi acimasiz yaslar gececek ama hayatinin her evresinde bu tipler olacak universitede,is hayatinda evlenecek belki es ailesinde sorunlu insanlar o insanlarin yasaminda var olabilecegi bakis acisi kendi yolunda ilerlemesi en az hasari gormesi ozguveninin yerinde olmasi muhim olan O noktada siz siz yetemezseniz destekle yonlendirmek en guzeli

Ahh ah lise dönemleri, hayatımın en berbat yıllarıydı.

Sorun kizinizda da olabilir , o kızlar kızınızı yok yere ego tatmini için dislayabilir de. Fark etmez. Ama sonuçta kızınız ne hata yaptıysa farkına varmış. En azından düşünebilen oz eleştiri yapabilen bir çocuk. Fakat yeniden o gruba katılacağını zannetmiyorum. Çünkü bir kere dislanani iflah etmiyor ergen psikolojisi. Onu dislamaktan dedikodusunu yapmaktan zevk alıyorlardır ve uzun vadede bu zevkten mahrum kalmak isteyeceklerini zannetmem.

İşin kötüsü durum derslerini de etkiliyor. Bu zamanlar bir öğrenci için çok önemli, iyi bir temele sahip olmak için derslere bu zamanlarda yoğunlaşmak gerekiyor. Kızınız için en doğru karar onun okulunu değiştirmek olur. Yeni okulunda hareketlerine daha çok dikkat eder, sıfırdan baslar, eski hatalarından ders çıkarmış vaziyette daha mutlu daha basarili olur. Kimseden ilgi dilenmeyin. Kızınızı daha ezik bir duruma sokarsiniz. Gerek yok, okulu degissin ve bu bunalimdan kurtulsun.

Yanlış anlamayın yorumumu ama..
Benim kuzenimde hep aynı şeylerden şikayet ediyordu.. arkadaşı olmadığından.. teyzem de çok üzülüyordu.. şöyle iyi böyle iyi ama arkadaşları onu dışlıyor falan diyordu.. anneme bi gün dedim anne bak bu kız okulda değiştirdi herkes mi kötü denk geldi.. sorun kızda olmasın diye.. yok hippo kız şansız falan dediler hep.. yurtdışında yaşıyorlardı.. sonra bize geldiler tatil için.. gerçekten kuzenim sürekli kendini övüyor ve memnuniyetsiz biri.. yani kimsenin arkadaş olarak isteyeceği biri değil.. siz kızınız olduğu için tarafsız bakamıyorsunuz olaya bence.. illa ki kızınızda da hata vardır.. onunla konuşup arkadaş olmanın fedakarlık gerektirdiğini, hoşgörülü olmasını falan anlatabilirsiniz..

Kızınıza imkanlarınız dahilinde müzik gitar piyano kursları yada jimlastik yerlerine yazdırın . Başka arkadaşları olsun. Bunları size anlatıyor olması çok güzel sıkılmadan dinleyin lütfen..

Ya canım kıyamam ona. Aynı yollardan geçtim ondan biraz daha küçükken. Şimdi çevremde sevilen biriyim bu örnekleri anlatabilirsiniz. Benimle konuşabilir özel mesajlardan isterse. Biliyorum herkes arkadaş herkes mutlu tek yalnız olan kendisiymiş gibi geliyor ona ama ona bu dönemde yapılan arkadaşlıkların bir çoğunun çıkar ilişkisi üzerine olabildiğini, tam tersine kendisini böyle çıkar dolu arkadaşlıklardan koruduğu için mutlu olması gerektiğini anlatın. Ben bunları görünce içim rahatlamıştı. Aslında bir kursa gönderseniz de iyi sonuçlar çıkabilir başka ortamlardan arkadaş edinirse. Onu o olduğu için seven bir ortama girdiğinde mutlu olacak mesela dershane dönemimden itibaren herkes beni severdi, çok mutluydum ondan beridir ama ondan öncesini hep çıkar arkadaşlıkları kurulan yerlerde geçirip yalnız kaldım çoğunlukla. Üniversitede dolu dolu arkadaş edinecek, lise arkadaşlıkları bitiyor zaten genelde, belki rahatlatır bu tarz şeyleri duymak. Günübirlik arkadaşlıklar edinmeye çalışsın, başka sınıflardan mesela. Ne bileyim yemekhanede yalnız yiyen birinin yanına oturup konuşmayı denesin. İşe yarıyordu böyle şeyler, en azından gün geçiyordu ya da birkaç hafta muhabbet edecek insan buluyordu kendine. Ben sınıf değiştirmeyi hatta okul değiştirmeyi istemiştim o dönemde, annem onca ağlamama rağmen yapmamıştı, aslında yapmaması iyi de oldu çünkü hayatımda ilk defa bir sorundan kaçmadım. Yüzleştim. Bu konuda bir nebze daha güçlü oldum bu sayede. Tabii psikolojisi çok bozulursa okul değişimini de düşünebilirsiniz.

Okulun rehber hocasıyla konuşun ,ya da çocukların ailelerini eve çağırın pasta börek .. siz iyi olursanız çocuklarda arayı düzeltir

Alıngan olabilir mi ya da ilgi odağı olmak istiyor olabilir mi sınıfını değiştirin bence kırdığı arkadaşına ufak bi hediye de alabilir

Başka sınıf var da öyle mi çözmeliyim? ya orada da aynısı olursa? (orta okulda sporcuydu yarışmıycam dedi korktu parkur çok zordu inat etti ikna edemedik dinledik sonuncuda olsa o gün yarışmalıydı o olaydan sonra antremanları düşüşe geçti yorulmuştu da antreman okul ev antreman aynı döngüden takımından ayrıldı profesyonelspor hayatını bitirdi şimdi geri dönmek istiyor ama dönüş yok birlikte başladığı arkadaşlarının hızına yetişmesi tekrar yarışması çok zor ama kabul etmek istemiyor Geçen yıl lise1 adaptasyon ve ergenlik krizleri yaşadık çok korkuttu beni takıntılı ve hassas ama şükür ilaçlık değil psikolog a götürdüm bir sürü test yaptırdı benim söylediğim her şeyi kağıt üzerinden bana geri söyledi defalarca böyle gittik geldik para tuzağı terapilere harcayacak maddiyatım yok zaten bir gram olumlu enerji vermedi bana doğru kişi değildi muhakkak ama ilaca gerek olmadığını konuşarak çözeceğini söyledi okuldaki vakalar dan ve yaşıtlarının durumlarından duyduklarım okullarda ilaç kullanan çok öğrenci var hakikaten dünya onların etrafında dönüyor diye düşünüyorlar çok üzücü şeyler yaşayan da pireyi deve yapan da kendini mahveden çocuklar var neden burnum eğri diye hayata kahreden çocuklar yeni nesil çok değişik adapte olmaya anlamaya çalışıyorum ergenlik başa bela kızım kursa gidiyor oradakilerle iyi şimdilik ama bugün kur arkadaşıyla yemek yiyip ders çalışacaktı kızım dersteyken aramış bizimki açamamış çıkınca aramış arkadaşı açmamıç çok bozuldu anlaşıp sözleşiyorlar vakit geldiğinde benim ki ortada kalıyor hep sanırım bu 4. oldu

Lise gercekten okul hayatinin en çetin dönemleri olabilir.
Lisede dislanmamanin tek yolu yardimsever, arkadaş canlısı filan olmak degil; özgüveni yüksek olmak. Ezik (bunu ne yazik ki böyle telaffuz ediyorum ama lisede böyledir) olan insan ağzıyla kuş tutsa bile yaranamaz.
Genel anlamda eyvallahi olmayan, ozguveni yuksek kizlar pek dislanmazlar. Bu açıdan kızınızda bir eksiklik varsa, bu konu üzerine gidebilirsiniz. Ozguvenini yukseltecek kurslara gönderebilirsiniz.
Bence sinif ya da okul degisikligini de düşünün. Bazen kacmak en doğrusu. Çünkü artik o ortaminin duzelme ihtimali çok düşük. Baska yerlerde baska arkadaşlar edinsin. Lise hayatını lanet ederek hatirlamasina gerek yok.

kızımın sağlıklı devamı gelen arkadaşlıklar kuramadığını ve sürdüremediğini düşünüyorum çok üzülüyor çok ağlıyor her gün bunlardan bahsediyoruz aylardır konumuz bunlar her gittiğimiz yerde ve ortamda dönüp dolaşıp aynı şeyden bahsederek beni de bunaltıyor hep aynı noktada takılı çözüm üretemiyorum tıkandım artık
yardım istiyorum ona nasıl yardımcı olabilirim okula gitmek istemediğini söylüyor yazılı notları da çok iç açıcı değil geçen yıla nazaran düşük bunları takıntı yaptığı için diye düşüyorum
en son sıra arkadaşını öğretmenin yanında mahçup etmiş (istemeden olduğunu söyledi özür dilemiş öğretmen anlamadı bile dedi) arkadaşı da tavır almış yerini değiştirip diğer gruptaki kızlara da anlatmış o günden sonra gruptan da uzaklaştı yanlarına gittiğimde bana ilgisiz davranıyorlar sorularıma cevap vermiyorlar diyor en sonda onun olduğu watsapp grubunu kapatıp kızımsız grup açmışlar oda dışladıklarını düşünüyor bu olay olmadan önce de şikayetleri oluyordu beni beklemeden yemeğe gidiyorlar lavaboya benimle hiçbiri gelmiyor gibi şikayetlerde bulunuyordu
sürekli görüştüğü mesajlaştığı dışarı çıktığı arkadaşı yok ortaokulda da öyleydi sıra arkadaşı çok yanlış bir şey yaptı ona çok kırıldı diğer kızlarla da samimiyeti yoktu (hiç ayıldığı bayıldığı bir arkadaşı olmadı) ama yalnız olmak onu mahvediyor akranları ile sosyalleşemediği için sonrasında ne olur diye düşünüyorum
her gün ağlaması üzücü yalnız yemekhaneye lavaboya gidiyor sınıfta uyuyorum teneffüslerde diyor içim eziliyor çok hareketli enerji dolu bir yapısı var normalde kendini eziyor özgüveni zedeleniyor dinlediklerim bunlar ama arkadaşları onun için ne düşünüyor problem nerede çözemedim ne yapmalıyım nasıl yardım edebilirim ne düşünmeliyim
O yaşlarda hepimiz arkadaşlarımızla sorunlar yaşadık ve sonrasında hepimiz bir şekilde çözdük. Hiç kimse gidip annesine ağlamadı yada ailesini bunaltmadi bundan emin olun. Öncelikle kızınızda kendi sorunlarıyla başetme ve çözüm üretme yeteneği gelismemis. Çevresiyle hiçbir şekilde sağlıklı ilişki kuramıyor. Kuramadığı gibi bunu kabullenemiyor da. Muhtemelen arkadaşlarına hem anormal davranıyor hem de kendisini kabullenmeleri için baskı yapıp bunaltıyor. Yoksa onu sürekli dışlayıp durmaları mantıklı gelmedi. Çocuk dizilerinin senaryosuna benziyor anlattıkları. Bir uzmanla görüşmenizde fayda var.

Bir kere dışlanan kişinin sonradan arkadaş gruplarına dahil olması malesef zor oluyor.Ben üniversitede bile insanların birbirini tolere edemediğini görüyorum.Senenin başında bir iki abes hareketlerini gördükleri birine sınıfça tavır aldırlar,hep dedikodusu dönüyor şahit oluyorum çocuk ağzıyla kuş tutsa yaranması mümkün değil artık..
O nedenle başka sınıflardan arkadaşlıklar kurmaya çalışmalı ya da eğer mümkünse okul değiştirebilir madem çok ciddi etkileniyor ..Ben heralde öyle yapardım ..

+1

Benim kızım daha küçük 11 yaşında hatta konu da açmıştım sürekli dışlıyorlar.
Aslında mahallede arkadaşları var hatta aynı sınıfta ama öğretmeni de dahil hep dışlandıgını söyledi.
Ben hatayı kızımda aradım çünkü farklı okulda da öyleydi benim kızım ilgi delisi sürekli ilgi gösterin hep fazlasını ister ve istediği olana kadar başımdan ayrılmaz.
Belki de kızınız hep ilgiyi kendisi çekmek istiyor olabilir yada çok çekingen olabilir.
Ben sınıfla kaynasması için sınıfta bir parti verecegim öğretmeninle görüştüm

kızımın sağlıklı devamı gelen arkadaşlıklar kuramadığını ve sürdüremediğini düşünüyorum çok üzülüyor çok ağlıyor her gün bunlardan bahsediyoruz aylardır konumuz bunlar her gittiğimiz yerde ve ortamda dönüp dolaşıp aynı şeyden bahsederek beni de bunaltıyor hep aynı noktada takılı çözüm üretemiyorum tıkandım artık
yardım istiyorum ona nasıl yardımcı olabilirim okula gitmek istemediğini söylüyor yazılı notları da çok iç açıcı değil geçen yıla nazaran düşük bunları takıntı yaptığı için diye düşüyorum
en son sıra arkadaşını öğretmenin yanında mahçup etmiş (istemeden olduğunu söyledi özür dilemiş öğretmen anlamadı bile dedi) arkadaşı da tavır almış yerini değiştirip diğer gruptaki kızlara da anlatmış o günden sonra gruptan da uzaklaştı yanlarına gittiğimde bana ilgisiz davranıyorlar sorularıma cevap vermiyorlar diyor en sonda onun olduğu watsapp grubunu kapatıp kızımsız grup açmışlar oda dışladıklarını düşünüyor bu olay olmadan önce de şikayetleri oluyordu beni beklemeden yemeğe gidiyorlar lavaboya benimle hiçbiri gelmiyor gibi şikayetlerde bulunuyordu
sürekli görüştüğü mesajlaştığı dışarı çıktığı arkadaşı yok ortaokulda da öyleydi sıra arkadaşı çok yanlış bir şey yaptı ona çok kırıldı diğer kızlarla da samimiyeti yoktu (hiç ayıldığı bayıldığı bir arkadaşı olmadı) ama yalnız olmak onu mahvediyor akranları ile sosyalleşemediği için sonrasında ne olur diye düşünüyorum
her gün ağlaması üzücü yalnız yemekhaneye lavaboya gidiyor sınıfta uyuyorum teneffüslerde diyor içim eziliyor çok hareketli enerji dolu bir yapısı var normalde kendini eziyor özgüveni zedeleniyor dinlediklerim bunlar ama arkadaşları onun için ne düşünüyor problem nerede çözemedim ne yapmalıyım nasıl yardım edebilirim ne düşünmeliyim
Ben çok iyi anlarım bu durumn benzerini bende yasadim emin olun ki suç kızınizda değil diğerlerinde... hep bi ayrı takılmalar dislamalar falan sinir olurum adresi vern gelip hava atayım kızınızla :) şaka bi yana uzulmus gibi yapmayın ozguvenini artıracak şeyler yapın gerekirse bi uzmandan destek alıp başka okula kaydını aldirin çünkü ben 20 yasindayim ve lise 2 de yaşadıklarım dislanmam hala bende etki yaratıyor... bi sorunuz olursa da cevaplarim.. kızınızın üstüne gitmeyjn ona açıyormuş gibi davranmayın

Yoğun bir şekilde kızınıza böyle tepkiler varsa öncelikle kızınızda iletişim veya uyum problemi falan olabilir.
Bu kadar insanın birleşip kızınıza tavır alması mümkün olmadığına göre kızınızla güzelce konuşun yada uzman yardımına başvurun.
Bu yaştaki gençler maalesef çok vicdansız olabiliyorlar.

Bu yaşlarda ergen zorbalığı diye bir şey olabiliyor arkadaş grupları arasında
Ama kızınızın da sanırım arkadaşlık kavramına bu kadar büyük bir değer yüklememesini öğrenmesi gerekiyor.
Ne zaman ki boşvermeyi öğrenecek o zaman zaten her şey düzelip arkadaşları onun peşinden gelecektir
Orta okulda aynı durumları yaşadım :KK66: liseden sonra kimseyi sallamamaya başladım
İstemediğim kadar çok arkadaşım var o zamandan beri

eğerki herkesi bir şekilde kendisinden uzaklaştırmayı başarıyorsa emin olun sorun kızınızdadır, hem 15 yasındakı bır genc kız arkadasları ıle olan ılıskılerını kendısı gayette guzel yonetebılır,sorunlarını kendısı çözebılır, sızın burada yapabılecegınız tek bırsey var kızınızı bır psıkologa yada rehberlıge yonlendırmek altta yatan asıl neden ne onu ogrenmek...
belkı kırıcı konusuyor, belkı fazla kaprıs yapıyor yada fazla alıngan, ınsanlar kendılerını eglendırecek kısılerle ve guven veren kısılerle arkadaslık kurar bu hep boyledır sorun kızlarda degıl kızınızda belkıkarakterınde belkı yaklasım tarzında ama bunun cozumu onu dınleyecek ucuncu bır agızda o da profesyonel bırı olmalı.

X