10 yillik binanin kat irtifaki《

Yok canim daha almadik.ancak
10 yillik binanın hala kar irtifakinin olmasi
ustelik mantolamasi yapıliyot.)
Yani sorun varsa nasil mantolama yapılıyor
sorun yok o zaman niye mülkiyet alınmıyor
Almayın arkadaşlar doğruyu söylüyor. Ya kacaktir ya Hisseli tapudur yada başka birşey vardır ayrıca kullandıkları su vs şantiye diye geçer faturalariniz cok yuksek gelir.

Babamların 20 yıllık binanın kat mülkiyeti yoktu yıllarca oturdu sonra da sattı

Mantolama paraya bakar ver parayı yapsınlar bunun kat mülkiyeti ile ilgisi yok

Bir de kat îrtifakı olunca şantiye suyu elektriği değil iskan var ise elektrik su normal ama sığınak vs gibi yerlerde sorun olabilir

Peki 20 yildir neden kat mülkiyeti cikarmamislardi babaniz mesela.merak ettim

Eğer arazi imarlı değilse hisse tapuludur belki de. Benim bir önceki oturduğu yer istnbukun en lüks yerlerindendi ve binaların %90inin katmumülkiyeti yoktu hepsi hisse tapuludur ve insanlar milyon dolarlar vererek buralardan ev alıyorlardı. Ve biz hiç şantiye suyu falan kullanmadık 25 yıllık bir binaydi.

Yeni çıkan yasaya göre yılını tam bilmiyorum yalan olmasın yeni yapılan yapılar iskan almadığı sürece şantiye elektriği ve suyu kullanıyor. Ben de 2 sene önce yapılan bir binada kiracıyim binanın iskani yok ve şantiye elektirigi suyu kullanıyor ve oldukça yüksek geliyor faturalar kullandığımız metreküpe göre.

Müteahhit projeye aykırı iş yapmış bir de belediyeye yapılması gereken ödemeleri yapmamış o aykırılıklar sonra düzelmiyordu da

Kavga ile iskan aldılar su elektrik bağlatıldı vs

Sonra doğalgaz geldi merkezi kalorifer iptal edildi

Babam bunun için satmadı tabii yıllarca oturdular ama bursada sıkıntı zira yarın kentsel dönüşüm vs bir şey olur haklarınız yanar

Iskan ayrı kat mülkiyeti ayrı ama iskanı olup kat mülkiyeti olmayabilir

Bina projesine uygun yapılmamışsa mesela çatı piyesi fazla çıkıldıysa o fazla olan kısım yıkılmadan iskan verilmez. Mesela kör cepheye iskan alınmadan pencere actiysaniz o pencereyi kapatmadan iskan çıkmaz. Bina şu kadar metrekare olacak diye ruhsat belgesi sunup da sonrasında çekme mesafelerinden kısarak daha büyük metrekare kullanıldiysa binaya iskan verilmez dolayısıyla kat mülkiyetine geçilemez. Bunlar gibi bir çok örnek daha olabilir. Ya da imarı yoktur siz yeşil alan olarak belirlenmiş bir araziye bina yaparsanız o bina kaçak olur iskan çıkmaz.

Dediğim gibi bizim oturduğumuz binanın en az bir 20 yılı vardı ve o ilçedeki bütün yapılar aynı durumda. Su an 2b li oldular sanırım yavaş yavaş herkese tapusunu vereceklermis.

Dediğim gibi bizim oturduğumuz binanın en az bir 20 yılı vardı ve o ilçedeki bütün yapılar aynı durumda. Su an 2b li oldular sanırım yavaş yavaş herkese tapusunu vereceklermis.
Evet o durum farklı ben tam yılını bilmiyorum ama en az 5 yıl öncesini kapsiyordur diye tahmin ediyorum durum artık bu şekilde.

Mantolamanin iskanla alakasi yokki
Smdi şöyle bir durum var sadece insaat ile ilgili skntilari yazmış arkadaşlar ama bolgede önemli. Emlakcilik yaptığım donemde cok guzel sorunsuz bir site vardi ama yol geçecek diye o bolgeden siteye iskan verilmiyordu yıkım emride cikabiliyor iskansiz yerlere kat irtifakli alirsin yarin oburgun yikilabilir ama mulkiyetli yer alırsan bu sorun asla olmaz

iskanı olmayabılır proje uygun olmayabılır vs vs.... belkıde hıcbırsey yoktur... bunun en ıyı cevabını tapunuzla bırlıkte beledıyeye gıderek ogrenebılırsınız.. cok mesakatlı bır ıs degıl on dakıkada hallolur

Tapu fotokopisini almistik bugun belediyeye gidi arastiracaktik ama ....
dun aksam telefonbekledik ev sahibinden gelmedi..
sanirim evi satmaktan vazgectiler.
ilan hala sitede ..evi ilk görmeye gittigimizde de karim pek istemiyor diyordu. Dün el sıkıştık tapu fotokopisini aldık bankaları bile gezdik uygun faiz orani için....
ben anlamıyorum bu insanlari ya...madem evi satmaya karar veremediniz o ilanı niye koyarsin hadi koydun niye el sıkısirsin ¿¿
Nasippp

evet ama iskanı olup kat mülkiyeti olmayan yerler de var demek istedim
İskan ile kat mülkiyetini birbirinden bağımsız düşünmemek lazım. İskan oturma izni, yapı kullanım izni olup gayrimenkulün tasdik edilmiş projesine uygun yapılıp bitirilmesi durumunda ilgili belediyece verilen bir belgedir.

Kat mülkiyetinde ise imarlı bir arsa üzerine ve o arsanın imar durumuna uygun inşaat projesi yaptırılır ve ilgili belediyece onaylanır. İnşaat projesi onaylanmış ve onaylı projeye sadık kalınarak yapı yapılıp bitirilir ve ilgili belediyeye iskan raporu için müracaat edilir. Belediyenin ilgili birimi inşaatı yerinde inceler resimlerini çeker, projeye uygun yapılmış ise iskan belgesini verir ve bu belge ile tapu dairesinden kat mülkiyetine geçilmiş olur.

Bunlar doğru da benim demek istediğim bir binanın iskanı olması kat mülkiyeti alınabilir durumda olduğunu göstermez

Iskanı okup kat mülkiyeti olmayan ve alınamayacak binalar da var bu nedenle iskanı var zaten ileride kat irtifakını biz başvurup kat mülkiyetine geçiririz düşüncesi doğru olmayabilir

Özellikle de mirasçılar vs olunca sıkıntılar artıyor davalar ile dahi kat mülkiyeti kurulamayabiliyor

Kişilerin anlaşamamasından kaynaklı kurulamıyor bu gibi durumlarda kat mülkiyeti. O zaman bayanlara ne diyoruz iskan ve kat mülkiyetli olmasına dikkat ederek evinizi alınız :)

Kızlar bir derdimiz var konu da açtık.
10 yıllık bir binanin kat mülkiyeti niye olmaz.
neden olmaz??
Bilen anlayan varsa bizi aydinlatabilir mi???

Size durumu şöyle anlatayım.

Binanın KAT MÜLKİYETİ olması için, binanın Yapı Ruhsatı alındıktan 5 yıl süre zarfında bu belgeyi alması gerekir. Yani binanın Kat Mülkiyetli olabilmesi için Yapı kullanım izin belgesi diger adıyla oturum belgesi veya İskan Belgesinin almış olması gerekir. Bu belgeyle Tapu Dairesine gider, evinizi Kat İrtifakından, Kat Mülkiyetine cevirirsiniz.

Binanın neden Kat Mülkiyetli olmadıgına gelince;
Bina projesine uygun olmadıgı için almamış olabilir,
5 yıl süre zarfında basvuru yapılmadıgı için olabilir,
Müteahhit yapmıstır binayı, bu maddeyi koymadan daireleri satmıstır, alan kişiler de bilmiyordur, o yüzden İskan almamıs olabilir,
Sigorta borcu vardır, harç borcu vardır, o yüzden alınmamıs olabilir,
Şu anda bu belge olmadıgı için şantiye elektrigi, suyu kullanıyor olabilirsiniz.

Tek yapacagınız, belediyeye gidip, durum akibeti ögrenmek.
Sonra tekrar yazın
Kolay gelsin.

Eski yapıların çoğunda kat mülkiyeti yok zaten.ruhsat var evde çünkü kat irtifakı kurulmuş.yapı kullanma izin belgesi yani iskan yok.bina olarak size biraz masraf çıkarır.belediyeye gidip görüşülmesi gerek bir uyumsuzluk olabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…