- 17 Temmuz 2018
- 4.055
- 18.822
- Konu Sahibi Rosalind Franklin
Acaba hiç mi çekinmiyor yaptıklarım duyulur diye?
Herkes tarafindan biliniyor. Is basvurusu yapanlara sakin gitmeyin deniyor. Ama gucunden dolayi kimse acikca ses cikarmiyor.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Acaba hiç mi çekinmiyor yaptıklarım duyulur diye?
hayır. siz az bile yapmışsınız. muhtemelen ben mesajın ekran görüntüsünü alıp adını vermeden ama tariflerimle kendisinin olduğunu belli edecek şekilde Linkedin'de "how not to supervise" diye bir yazı ile yayınlardım.
Allahtan sınırlarınızı çizmişsiniz çizmeseydiniz bugün neler yaptığınızı da tek tek yazacaktınız sanırım insanlara hayır vs demeyi öğrenin banane de engelle geç yani adam resmen yapamadığın için mazeret göstermişsin gibi geldiVe siz olsaniz bu durumda ne yapardiniz?
Herkese merhaba,
Muhendisim, benim neredeyse ilk is deneyimim diyebilecegim bir yerde surekli mobbing uygulayan ve beni canimdan bezdiren bir supervizorum vardi. 21 yasinda falandim o zamanlar tecrubesiz de oldugum icin sinirlarimi tam cizemedim. Ama stresten agiz ici yaralarim cikti, zaten cok zayiftim ama 47-48kgya kadar dustum (boyum 1.75), immun sistemim coktugu icin bir gun atesim 40dereceye cikti isteyken ve beni eve gondermedi. Universitedeydim o zaman sinavlardan 1 gun once calismak icin izin alacagim seklinde anlasmistik her seferinde beni gun ortasinda arayip neredesin cabuk gel diye kizarak cagirdi. Artik telefon calinca anksiyete ataklari geciriyordum.
Neyse oyle boyle derken ben ilk firsatta isten ayrildim. Birakmamak icin cok ugrasti ama bir sekilde iyi olarak ayrilmayi basardim. Bu arada aradan seneler gecti, ben yurtdisina tasindim, evlendim, su an hamileyim. Bu surede hic iletisim kurmamisti taaa ki 1 ay oncesine kadar. Ben 6 aylik hamile oldugum halde yurtdisinda bir ulkeden digerine tasindim sadece esimle, tek basimiza. Bir yandan da calisiyorum ama tabii cok yogunum. Bu supervizorum bir sekilde numarami bulmus beni aradi bana 10 sene onceki benim yazdigim birkac kod ile alakali ACIL olarak her seyi birakip o kodlarla ilgilenmemi ve ona gondermemi soyledi Ben de dedim ki cloudda olmasi lazim, ben mail atayim. Attim. Ikinci ucuncu gun tekrar bir seyler istedi. Onlari da attim. Aptallik bende ama sadece varolan kodlari istedigi icin sadece clouddan indirip attim, beni zorlamadi.
Aradan 1 hafta gecti ben bir anda asiri sinirli ve sitemkar mesajlar almaya basladim supervizorumden ve neye ugradigimi sasirdim. Diyor ki aynen yaziyorum: Rosalind bu kodlari sen yazdin. Kodlarda duzeltilecek seyler var ama sen yazdigin icin senin duzeltmen lazim. Ben zaten burada sen yokken 10 sene onceki projeyi tekrar yapmaya calisiyorum (eee...banane?). O yuzden ozel hayatinla ilgili hicbir sey umrumda degil, misafir gibisin istemedikce hicbir sey yapmiyorsun, otur calis'.
Dikkatinizi cekerim bu kisi benim 10 sene onceki supervizorum ve su an bana maddi manevi bir katkisi yok. Ben artik sinirlarimi cizebilen bir kisi oldugum icin 'Uzgunum, su an hayatimin buyuk bir donum noktasindayim. 12 hafta sonra dogumum var ve kolay bir hamilelik gecirmiyorum (hiperemezsis gravidarumum var). Ayrica baska bir ulkede ev kuruyorum ve henuz airbnbde kaliyorum. Ayni zamanda full time calistigim bir isim var. Sartlarim duzelse sadece musait oldugum durumlarda yardimci olmak isterim ama su an hayatimin o doneminde degilim' dedim.
Bana geri donmedi ve beni engellemis Sagda solda da, universite hocalarim dahil arkamdan atip tutuyormus. Terapistim bu asiri tepkisinin onun kendisiyle alakali oldugunu soyluyor. Ama hem yillarca bana yaptiklarindan dolayi hem de diger referans alabilecegim kisileri bana karsi doldurmaya calistigi icin biraz huzursuz hissediyorum.
Sert mi cikmisim? Siz olsaniz ne yapardiniz?
Böyle insanlardan gelecek fayda aman hiç gelmesin , sağlıkla alın bebeğinizi kucağınızaSanirim hem 10 sene onceki travmalarimi tetikledigi icin hem de bunun yayinini basacagim (bizde akademi disi da yayin basilir) senin de ismin olacak, benden referans istemeyi biliyorsun onu hak etmiyorsun diyerek manipule ettigi icin o an saglikli dusunemedim. Beni engelleyince kendime geldim ne oluyor diye. Ama resmen birkac haftadir terapide bunu konusuyorum, ister istemez etkilendim
Ben de zorbalandım geçmişte. Hele bir tanesini hiç unutmam. Moruk kadının tekiydi, nefret sebebim.Herkes tarafindan biliniyor. Is basvurusu yapanlara sakin gitmeyin deniyor. Ama gucunden dolayi kimse acikca ses cikarmiyor.
Siz niye uzun uzun açıklamalar yapiyorsunuzki? Hatanın büyüğü sizde. Bence sinirlanirizi çizmeyi hala tam olarak ogrenememessiniz. Ne münasebet diyemedinizmi size talepte bulundugunda.
ruh hastası size takmış. yani böyle yaftalamaları gerçekten sevmiyorum ama sizi kıskanacağı bir şeyler var mıydı? Neredeyse 31 yaşında olmak üzereyim ve yeni mezun taze mühendisler işe başladığında yaşıtım iş arkadaşlarımda bile garip bir kıskançlık, karşıdakini ezme duygusu seziyorum. Sebebini çok da anlayamadım hala, genç olmaları mı batıyor nedir sorun bilmiyorum.
Böyle insanlardan gelecek fayda aman hiç gelmesin , sağlıkla alın bebeğinizi kucağınıza
Az bile yapmissiniz ben de bugun izinli olmama ragmen birkac saatliğine is yerine gittim sırf arkadaş hamile kiz strese girmesin destek olayim yil sonu işlemleri icin diye gittim. Onceden benim de müdürüm herseyi kilitlerdi simdi lutfederek gittigimi biliyor. Ki bu insan narsizmin kitabini yazar (her ne kadar bende ego yok dese de )
Boyle bir durumda olsam belki sizin gibi cloudda varsa gonderirdim de sonraki istekleri icin de "ben size elimden gelen yardimi yaptim mecbur degilken, 10 seneki olay beni artik ilgilendirmiyor" der gecerdim. Nedeni de kisi zaten küsüp trip atacak bir tip. Kendimi paralayip yaranamayacagima yapmayip arkamdan konuşmasını goze alırdım :)
Bu kisi kadin mi erkek.mi?Aynen son soylediginiz cumleyi keske dusunseydim onceden. Haklisiniz ben her istedigini yapsam da zamanla daha cok isteyecegi icin bir noktada yetersiz kalacaktim ve ayni noktaya gelecektik. Arada ben yiprandigim ile kalacaktim
Bu kisi kadin mi erkek.mi?
Yorumlarda adam demisler de ben nedense okurken kisiyi kadin sandim :)
Evet sonradan bunun hata oldugunu ben de anladim. Ama bir anda arayinca ben de saglikli dusunemedim ve gercekten bu kadar uzayacagini tahmin edemedim. Bana kullanmaya calistigi silah da su bizim sektorde akademi harici de yayin basilir. 10 sene sonra o yayini basasi gelmis ve kodlar benim oldugu icin benim de adim gececeginden benim bunu ve ondan referans istersem referansi hak etmem gerekirmis
Aynı mesleği yaptığımıza emin miyiz
1. 10 yıllık kod da çalışma da tarih olmustur artık nereye basılıyor
2. Kodu yaptın bitti gitti, parasını aldın gittin daha ne yapıcaksın iş ilişkisi böyledir yaptığının karşılığını alırsın biter çalışanı olmadığın bir şirkete hicbir borcun yok
Böyle bir şeyi ilk kez duyuyorum 10 yıldır çalıştığına emin misin konu sahibesi bak valla stajyer çocuk bile kazıklanmaz böyle bundan sonra akıllı ol
Miss kriz zaten oradan cikti. 10 sene once benim yaptigim projenin ustune koyup bir seyler yapacaklarmis. Bi de artik benim kodlari yazdigim dili kullanmiyorlar isyerinde, ben su an kullandiklari dile cevirecekmisim butun kodlari Ben bu noktada yapamam dedim zaten.
Valla bana sorma bu kisi hep boyleydi :) Eski projeleri cikartir yenisine nasil ceviririz derdindeydi hep. Ben orada calisirken de fii tarihinden kisileri arayip toplantiya falan cagirirdi. Bazen de gelen olurdu biliyor musun cunku eli kolu cok uzun, cok guclu alanda. Ben senelerdir ekip lideri olarak calisiyorum ama soz konusu o olunca akil tutulmasi mi yasadim, neden boyle oldum bilmiyorum. Beni engelleyince sarsildim kendime geldim Simdi de terapide calisiyorum bi daha boyle aptallik yapmayayim diye.
Az demişsiniz, iyi. Ben kendimi bir an düşünemedim. Ne kibar cevap vermişsiniz. Utanmaza bak resmen. Adam herkesi köle gibi çalıştırkolik. Bir de özel hayatınla ilgili hiçbir şey umrumda değil diyerek emir vermesi... Pess. Nasıl böyle sakin cevap verebildiniz? Sertiniz buysa kedi gibisiniz maşallah. Ne kaplanlar, panterler var bu hayatta teyy. Adamı etrafı da tanıyordur zaten. İstediğini desin. Mecburiyetten dinler insanlar da ne yapsınlar. Hiç düşünmeyin bile. Komik komik engellemiş bir de, yesinler tribini. Superöfkelivizore veda ettiğiniz için sevinin, ne huzursuzluğu? Kına var mı kına?Ve siz olsaniz bu durumda ne yapardiniz?
Herkese merhaba,
Muhendisim, benim neredeyse ilk is deneyimim diyebilecegim bir yerde surekli mobbing uygulayan ve beni canimdan bezdiren bir supervizorum vardi. 21 yasinda falandim o zamanlar tecrubesiz de oldugum icin sinirlarimi tam cizemedim. Ama stresten agiz ici yaralarim cikti, zaten cok zayiftim ama 47-48kgya kadar dustum (boyum 1.75), immun sistemim coktugu icin bir gun atesim 40dereceye cikti isteyken ve beni eve gondermedi. Universitedeydim o zaman sinavlardan 1 gun once calismak icin izin alacagim seklinde anlasmistik her seferinde beni gun ortasinda arayip neredesin cabuk gel diye kizarak cagirdi. Artik telefon calinca anksiyete ataklari geciriyordum.
Neyse oyle boyle derken ben ilk firsatta isten ayrildim. Birakmamak icin cok ugrasti ama bir sekilde iyi olarak ayrilmayi basardim. Bu arada aradan seneler gecti, ben yurtdisina tasindim, evlendim, su an hamileyim. Bu surede hic iletisim kurmamisti taaa ki 1 ay oncesine kadar. Ben 6 aylik hamile oldugum halde yurtdisinda bir ulkeden digerine tasindim sadece esimle, tek basimiza. Bir yandan da calisiyorum ama tabii cok yogunum. Bu supervizorum bir sekilde numarami bulmus beni aradi bana 10 sene onceki benim yazdigim birkac kod ile alakali ACIL olarak her seyi birakip o kodlarla ilgilenmemi ve ona gondermemi soyledi Ben de dedim ki cloudda olmasi lazim, ben mail atayim. Attim. Ikinci ucuncu gun tekrar bir seyler istedi. Onlari da attim. Aptallik bende ama sadece varolan kodlari istedigi icin sadece clouddan indirip attim, beni zorlamadi.
Aradan 1 hafta gecti ben bir anda asiri sinirli ve sitemkar mesajlar almaya basladim supervizorumden ve neye ugradigimi sasirdim. Diyor ki aynen yaziyorum: Rosalind bu kodlari sen yazdin. Kodlarda duzeltilecek seyler var ama sen yazdigin icin senin duzeltmen lazim. Ben zaten burada sen yokken 10 sene onceki projeyi tekrar yapmaya calisiyorum (eee...banane?). O yuzden ozel hayatinla ilgili hicbir sey umrumda degil, misafir gibisin istemedikce hicbir sey yapmiyorsun, otur calis'.
Dikkatinizi cekerim bu kisi benim 10 sene onceki supervizorum ve su an bana maddi manevi bir katkisi yok. Ben artik sinirlarimi cizebilen bir kisi oldugum icin 'Uzgunum, su an hayatimin buyuk bir donum noktasindayim. 12 hafta sonra dogumum var ve kolay bir hamilelik gecirmiyorum (hiperemezsis gravidarumum var). Ayrica baska bir ulkede ev kuruyorum ve henuz airbnbde kaliyorum. Ayni zamanda full time calistigim bir isim var. Sartlarim duzelse sadece musait oldugum durumlarda yardimci olmak isterim ama su an hayatimin o doneminde degilim' dedim.
Bana geri donmedi ve beni engellemis Sagda solda da, universite hocalarim dahil arkamdan atip tutuyormus. Terapistim bu asiri tepkisinin onun kendisiyle alakali oldugunu soyluyor. Ama hem yillarca bana yaptiklarindan dolayi hem de diger referans alabilecegim kisileri bana karsi doldurmaya calistigi icin biraz huzursuz hissediyorum.
Ne kaplanlar, panterler var bu hayatta teyy.
Bunu yazmaya gelmiştim. Mesajın ekran görüntüsünü paylaşmam ama bu olayı anlatıp herkes tarafından bilinmesini sağlarım, Linkedin’de sıklıkla yapılan bir şey zaten. İngilizce değil Türkçe yaparsınız yeni iş arkadaşlarınıza açıklamanıza da gerek kalmaz, hedef belli olur.hayır. siz az bile yapmışsınız. muhtemelen ben mesajın ekran görüntüsünü alıp adını vermeden ama tariflerimle kendisinin olduğunu belli edecek şekilde Linkedin'de "how not to supervise" diye bir yazı ile yayınlardım.
Ben olsam sizin gibi bir açıklama asla yapmazdım çünkü açıklama yapmamı gerektirecek biri değil açıklama yapmamı gerektirecek bir durum deği, isterseniz Maldivler’de kızgın kumlardan serin sulara atladığınız için yardım etmeyin ona ne kime ne?Ve siz olsaniz bu durumda ne yapardiniz?
Herkese merhaba,