- 3 Mart 2024
- 73
- 23
- 3
- 34
- Konu Sahibi arastiranne
-
Evet olumsuzluk ekini anlamadıklarını biliyorum aslında, hamileyken okumuştum ama uygularken bilgiler geri planda kalıyorHayırı yapmayı etmeyi anlamıyor. Komut olarak algılıyor. Mesela size timsah düşünme dediğimde sizin gözünüzde timsah canlaniyir aynı öyle birşey. Ma me olumsuzluğu anlamiyorlar. Bende bebeğime havalara bakma diyorum havaya bakıyor
Hayırı şöyle öğrettim. Mesela TV aşağıda bizim ve ellemek için uzanıyordu . Ben şöyle dedim hayır olmaz derken işaret parmağımla sağa sola salladım ve yüz ifedemdede aynı şeyi yaptım yani hem görsel olarak hemde sözel olarak olmsuzluk ifadesi olduğunu belirttim. Sonra ilgisini başka yöne verdim oyuncakları kartları kitapları yada. Bunu her seferinde yapmasını istemediğim davranışı için tekrar edince artık öğrenmiş oldu. Ablasida " no no " şeklinde öğretmiş. Yatağına cikmasini istemediği bir anda. şuan 21 aylık no no diyoruz oda no no diyor yapılmasını istemediği yemek yemek istemediği yada su ister misin diye sorunca istemezsse no no der. Demem o ki hem görsel hem sözel şeklinde bu cümle olumsuz bu durumdan hoşnut değilim mesajı verin. Ve ilgisini başka yöne cekin.
Birde TV telefon tablet var mı ?
Ay evet!! ağlatma.. günah.. veriver ne olacak.. daha küçücük annesi, anlamaz... Ben de sürekli duyuyorum bunlarısüpersiniz valla söyledikleriniz benim de hayalimama ne kadarını yapabiliyorum bilmiyorum. zorlanıyorum. etrafımdakiler de pek müsade etmiyorlar bir şey olmaz ver ağlatma vs lafları bitmiyor
Bundan ben de şüpheliyim2 yaş sendromuna 1 yaşında tutulmuş
Hep böyleydi birşeyleri hep net bir şekilde açıkladım şuan 5 yaşında hemen hemen diretmeyi denemeye başladığından beri aynı davranıyorum. Güvenli bağlanmayı zedeledigimi şahsım adına düşünmüyorum. Ki kreşe ,özel eğitime vs 4 farklı yere gidiyor kreşe servisle tek gönderiyorum ağlama zirlama olmuyor dönüşte de beni yıllardır görmemiş gibi mutlu olup heycanlaniyor. Hiç bir aglamasinda onu yoksaymadim, hep yanındaydım sarilmaktan asla vazgeçmedim. Beni hirpaladi, kendini hirpaladi ama ben sarılmayı,opmeyi bırakmadım. Galiba güven bu yüzden zedelenmedi, bir odaya kapatıp cezalandırma olayı hiç olmadı bütün ofkesinde yanindaydim.Buna ne zaman başladınız? Bir de güvenli bağlanmayı zedelemiyor di mi? Sonuçta sınır da gerekli
Valla sabaha kadar söylesinler babasını bile tersledigim zamanlar oluyor. Normal bir çocuğun bile ağlamayı kullanmaması gerekirken benim gibi özel çocuk anneleri daha dikkatli olmak zorunda. En ufak pekistirec gelisimi olumsuz etkiliyor. Bana da ; " ağlatma, uzatma, tamam en mukkemel sensin ,sen de vicdan mi var , sizin çocuğunuzun sesini mi dinleyecegiz ,bilerek aglatiyorsunuz..." vs vs diyen o kadar çok kişi oldu ki kah ağladım kah güldüm ama vazgeçmedim.cunku kapı kapanınca cocugumla biz kalıyoruz kimse değil.süpersiniz valla söyledikleriniz benim de hayalimama ne kadarını yapabiliyorum bilmiyorum. zorlanıyorum. etrafımdakiler de pek müsade etmiyorlar bir şey olmaz ver ağlatma vs lafları bitmiyor
Ben de ;"ağlama sesi bana Opera dinletisi gibi geliyor bilemezsiniz ." diyorumAy evet!! ağlatma.. günah.. veriver ne olacak.. daha küçücük annesi, anlamaz... Ben de sürekli duyuyorum bunlarıağlatma lafı da en gıcık olanı sanki çocuğa bir şey yapıp biz ağlamayı başlatıyoruz! Öyle dediklerinde 'ben ağlatmadım, kendi ağladı ben de izin verdim" diyorum ben bazen
İlk zamanlar çok uzun sürüyordu şimdi bir iki deniyor bakıyor ki tavrim.net amannn aglamama degmez diyip susuyorBunu deneyeceğimaçıklamalarım kısa olmalı galiba di mi? Geçen gün bir şey için çok ağladı, yanında durup bitmesini bekledim sakince ve sarılmaya çalıştım ama sarilmami pek istemedi çok uzun sürdü ağlaması sonra babası gelip müdahale etti sorum ağlamalar sizde de uzun mu sürüyor yoksa zamanla tavrınızın net olduğunu öğrendiğinde kısalıyor mu veya bitiyor mu?
Valla oğlum da ağlıyor birde direk hayır demek doğru değil nedenleri ile açıklamak gerekiyor . Direk hayır derseniz inada biniyor . Benim oğlumun karakteri bu artık kabul ettik hayır desekte açıklasakta yapmak istediğini yapıyor bazen başına işler geliyor . Koltuktan zıplama hayır bak düşeceksin diyoruz yine yapıyor ve düşüyorNiye kız benim özel cocugum bile hayırı biliyorağlayınca da gayet sakin bir şekilde aglayabilirsin şuan bunu yapmıyoruz,almıyoruz,gitmiyoruz, vs diyorum.
Hayır, ağlaması onlar için bir ifade biçimi. Ağlamalarına müsaade edilmeyen çocuklarda hırçınlığın, öfkenin arttığı gözlemlenmiş. Aletha Solter'in kitaplarına bir bakın isterseniz. Mesele o üzüldüğünde, sinirlendiğinde sarılıp sakinleşmesini beklemek. 'İstediklerim her zaman olmuyor evet ama anne baba yanımda.' Büyüdükçe de görecek ki kendisine ya da başkasına zarar verecek şeyler için durdurulmuşum, bunu idrak edecek. Bu da kime, neye nasıl güveneceğini daha iyi şekilde öğretecek yavrulara inşallah.Ağlamasına müsaade etmek güvenli bağlanmayı zedelemez di mi artık?
Bu süre aklı ermeye basladikca uzayabilir krizler yaşayabilirsiniz hiç çizgi film açmamak bilmemesi daha iyi . Bilmedigi birşeyi isteyez.0-3 yaşa çok önemli siyah ekran açabilirsiniz şarkıları. . Şuanda yaşadığınız ağlama krizleri büyüdükçe ekran içinde yapabilir.Evet olumsuzluk ekini anlamadıklarını biliyorum aslında, hamileyken okumuştum ama uygularken bilgiler geri planda kalıyorgörsel ve sözel olarak anlatmayı deneyeceğim iyi fikir ekran yok diyebilirim, yani çok nadir mesela tırnaklarını kesene kadar tv den İngilizce çizgi film acıyorum max 2 3 dk açık duruyor veya evde yapacak etkinlik bulamayıp bunaldıysak yine 1 2 dklık ing şarkı videosu veya hareketsiz flashkartlar ya da miyavlayan kedi videosu falan açıyorum sonra hemen kapatıp baska bir etkinlik buluyorum. Şu an 1 yaşında, su ana kadar toplam izlediği süre 1 saati bulmamıştır. Bunu neden sordunuz?
Ben 4 yaşındakine öğretemedim bacım , yeni yöntemler bulursan bizi haberdar etMerhaba hanımlar, 12 aylık bir oğlum var, yaklaşık 1 aydır, önceden olmadığı şekilde hırçın davranıyor arada, mesela etrafı kapalı bir yerde duruyorsa (mama sandalyesi, beşik vs) kenarlardan sıkıca tutup dişlerini sıkıyor öfkeli gibi, eğer çıkarmazsak agliyor. Hayır dediğimiz bir şeyi sanki inadına yapar gibi yapıyor ve bize göstermek için uğraşıyor. Örneğin bir şeyi ağzına sokarken hayır dedik ve biz başka tarafa baktık önce bize sesleniyor biz bakınca ağzına sokuyor tekrar o şeyi "bakın yine sokuyorum" der gibi. 'Hayır'ı yapmaması gerektiğini anlıyor bence ama nedense özellikle tekrarlıyor o davranışı. Bir de istediği olmadığında bazen katılır gibi agliyor. Ağlamasına müsaade mi etmeliyim nasil yapmalıyım? Bunu su an çözemezsem ileride çığ gibi büyüyen ağlama nöbetleri olacak diye düşünüyorumbunu yaşayan ve çözebilen var mı? Hayır i nasıl öğretebilirim?
İlla ki çocuk yani bizim gibi olmasını bekleyemeyizValla oğlum da ağlıyor birde direk hayır demek doğru değil nedenleri ile açıklamak gerekiyor . Direk hayır derseniz inada biniyor . Benim oğlumun karakteri bu artık kabul ettik hayır desekte açıklasakta yapmak istediğini yapıyor bazen başına işler geliyor . Koltuktan zıplama hayır bak düşeceksin diyoruz yine yapıyor ve düşüyor
çok iyi yapmışsınız dirayetli duruşunuz için sizi tebrik ederimValla sabaha kadar söylesinler babasını bile tersledigim zamanlar oluyor. Normal bir çocuğun bile ağlamayı kullanmaması gerekirken benim gibi özel çocuk anneleri daha dikkatli olmak zorunda. En ufak pekistirec gelisimi olumsuz etkiliyor. Bana da ; " ağlatma, uzatma, tamam en mukkemel sensin ,sen de vicdan mi var , sizin çocuğunuzun sesini mi dinleyecegiz ,bilerek aglatiyorsunuz..." vs vs diyen o kadar çok kişi oldu ki kah ağladım kah güldüm ama vazgeçmedim.cunku kapı kapanınca cocugumla biz kalıyoruz kimse değil.
çok iyi yapmışsınız dirayetli duruşunuz için sizi tebrik ederim
bilgiler için de çok teşekkürler daha dikkatli olacağım
11 aylık oglum aynı durumu yaşıyorumMerhaba hanımlar, 12 aylık bir oğlum var, yaklaşık 1 aydır, önceden olmadığı şekilde hırçın davranıyor arada, mesela etrafı kapalı bir yerde duruyorsa (mama sandalyesi, beşik vs) kenarlardan sıkıca tutup dişlerini sıkıyor öfkeli gibi, eğer çıkarmazsak agliyor. Hayır dediğimiz bir şeyi sanki inadına yapar gibi yapıyor ve bize göstermek için uğraşıyor. Örneğin bir şeyi ağzına sokarken hayır dedik ve biz başka tarafa baktık önce bize sesleniyor biz bakınca ağzına sokuyor tekrar o şeyi "bakın yine sokuyorum" der gibi. 'Hayır'ı yapmaması gerektiğini anlıyor bence ama nedense özellikle tekrarlıyor o davranışı. Bir de istediği olmadığında bazen katılır gibi agliyor. Ağlamasına müsaade mi etmeliyim nasil yapmalıyım? Bunu su an çözemezsem ileride çığ gibi büyüyen ağlama nöbetleri olacak diye düşünüyorumbunu yaşayan ve çözebilen var mı? Hayır i nasıl öğretebilirim?
Evet aslında oğlum da çabuk adapte oluyor zor bir çocuk değil ama ben kolay bir ebeveynim sanirimİlk zamanlar çok uzun sürüyordu şimdi bir iki deniyor bakıyor ki tavrim.net amannn aglamama degmez diyip susuyorçok çok ısrarlı bir aglamasaysa uzun da sürüyor bana fark etmiyor 1 dk da ağlasa istediği olmayacak 1 saat ağlasa da. Böyle söyleyince herşeyi kısıtlayan manyak bir anne gibi görünebilirim ama gerçekten yapmamasi gereken durumlarda böyle yapıyorum mesela geçen gün ila bicagi bana vereceksin ben dograyacam dedi, plastik bıçak verdim kabul etmedi ben de istiyorsan bunu alabilirsin ,diğerini alamazsın elin acır dedim, ağladı. oturdum sarıldım ,doya doya ağladı sonra kalktı plastik bıçakla içini çeke çeke oynadı
Oral dönemde olduğu için ağzına atacaktır hayır demenizin bi anlamı yok onu elinden alıp çiğneyebileceği başka şey verin dişi kaşınıyordur, keşfediyordur, haz alıyordur…Örneğin bir şeyi ağzına sokarken hayır dedik ve biz başka tarafa baktık önce bize sesleniyor biz bakınca ağzına sokuyor tekrar o şey
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?