İlköğretim Yorum ve Soruları 1. Sinifa gec baslatmak icin rapor alanlar yardimci olabilir mi?

Kizim eylulde 75 aylik. Cok minyon ve premature oldugu icin bir yil gec vermek istiyoruz. Kresteki psikolog ve gelisimsel pediatri uzmanlarimizda ayni fikirde. Yarina randevu almistik ve rapor alacaktik ancak hoca hastaneden ayrilip muayenehane acmis.
Ankaradayiz.
Daha onece rapor alanlar illaki vardir. Hangi yolu izlemeliyiz ve aldiginiz hastaneler, cocugunuz ayi hakkinda bilgi verebilir misiniz?
1 yıl sonra 87 aylık olacak . Okula başlamak için aşırı geç değil mi ? Ben oğlumu vermemeye çalıştım geçen sene . aldığım raporları kabul etmediler .69 aylık verdim . İyi ki vermişim .sınıfta 80 aylık bir kız hariç kimse yok o kadar büyük . Gelişim geriliği varsa zaten her dr rapor verir , yoksa 75 ay için özellerin verdiği raporu kabul eden bir kurum bulmalısınız

Cokmus arkadaşım.Ogrenci ve veli profili açısından zor bir okul mu?
Asiri zor degil ancak bunlar genelde yasi kucuk baslatilanlar. Hem yas kucuk hem omrunde kalem gormemis. 1-2ay devam ettiler ama harfler ilerledikce aileler de cocuklar da zorlanmaya basladi. Kimi ilk donem aldi kimi sene sonunda hala basarisiz oldugunu gorunce kalsin istedi.

Canım öğretmenler kurulunda konu gündeme alınıp gerekli evraklar tam tutulursa ve veli de olur veriyorsa bir kereye mahsus kalabiliyor

Hic gelmezse otomatik olarak kaliyor. Gelirse veli ve ogretmen onaylarsa sinifta birakilabiliyor. Ben gecen sene 4 kisiyi biraktim.
Peki kalsın değil geçsin istiyorsam?
Okula gitmesin ama geçsin?

Şöyle söyleyeyim, kuzenimin çocuğu 5 yaşında, çocuk çift dille büyüyor, eşi yabancı.
Ve iki dilde de okur-yazar. Üstün zekalı falan değil ama evde abla olunca 3 yaş büyük onunla öğrenmiş. Yani bir çabaları olmadı. Yazı yazabiliyor olmasına ben de şaşkınım o ayrı :)
2. Sınıftan başlatılma ihtimali artık yok, istemezlerde zaten ama çocuğu okula yollamak da istemiyorlar. Daha doğrusu çocuk gitmek istemiyor. Tatsız bir kreş tecrübesi oldu. Normalde 1 yıl erteleyebilirler, 72 ay dolmamış olacak ama bu 1 yıl kayıp olacağına,
Hiç değilse 1. Sınıf kendi kendine bitsin diye düşünüyorlar.
Babası sormuş, 2 dönem 1 er hafta gelse geçiririz demişler ama emin değiller.
Var mıdır böyle bir şey?

Şöyle söyleyeyim, kuzenimin çocuğu 5 yaşında, çocuk çift dille büyüyor, eşi yabancı.
Ve iki dilde de okur-yazar. Üstün zekalı falan değil ama evde abla olunca 3 yaş büyük onunla öğrenmiş. Yani bir çabaları olmadı. Yazı yazabiliyor olmasına ben de şaşkınım o ayrı :)
2. Sınıftan başlatılma ihtimali artık yok, istemezlerde zaten ama çocuğu okula yollamak da istemiyorlar. Daha doğrusu çocuk gitmek istemiyor. Tatsız bir kreş tecrübesi oldu. Normalde 1 yıl erteleyebilirler, 72 ay dolmamış olacak ama bu 1 yıl kayıp olacağına,
Var mıdır böyle bir şey?
Böyle birşey yapmasinlar.1. sınıf sadece okuma yazma becerisi kazandırmak açısından değil okul ortamına,akranlarina uyum,sorumluluk kazanma , komutlara uygun hareket etme becerilerini geliştirme açısından da önemli bir yıldır.Bunlari kazanmadan ikiye geçmesin.Neden bire gitmesin istiyorlar ki?

Kesin bilgi veriyorum .sağlık kurulu raporu almanız gerekiyor zeka geriliği dil konuşma güçlüğü vb .bu raporla rehberlik araştırma merkezine başvurmanız gerekiyor .

Böyle birşey yapmasinlar.1. sınıf sadece okuma yazma becerisi kazandırmak açısından değil okul ortamına,akranlarina uyum,sorumluluk kazanma , komutlara uygun hareket etme becerilerini geliştirme açısından da önemli bir yıldır.Bunlari kazanmadan ikiye geçmesin.Neden bire gitmesin istiyorlar ki?
Çocuk kötü bir kreş tecrübesi yaşadı, okula gitmek büyük travma, istemiyor.
1 yıl daha geciktirebilirler, ama bu 1 yılda çocuk daha çok şey öğrenecek muhtemelen çünkü aktivite merkezleri, eğitim kurslarına falan götürüyorlar sosyalleşsin diye, 1. Sınıf iyice boş gelecek.
Yardım alıyorlar bu arada okul ile ilgili durumu aşabilmek için ama bir sene sonra daha da çok şey öğrendiğinde iyice sıkılırsa diye 2. Sınıfta olsa daha iyi düşündüler sanırım.
Bu arada çocuk sosyal, yaşıtları ile de büyükleri ile de rahatlıkla konuşabilen, bale okuluna gittiği için komutlarda, akranlarına uyumda vs sorun olacağını düşünmüyorlar sanırım.
Yani ben bakınca ben de düşünmüyorum :)
Siz ne tavsiye edersiniz?

Evet ozel anaokulunda. Dun okuldaki psikologla gorustum. Benim kizim 2 yasindan beri ayni yere gidiyor. Onlarda 1 sene daha beklesin kendine gelsin dedi. Ilkokula baslayabilir mi diye test yapmislar ona gore baslayabilir ama fiziksel yapisi geregi okulda ezilir dedi. Birde cok hareketli sirada oturup ders nasil dinler bilemiyorum.

Elbette öyle diyecekler. Kiziniz orada 1 sene daha kalmasi, 1 sene daha ekstra sizden para kazanmalari demek.

Boy küçük diye okula başlamamak için bir neden olmamali. Sanki çocuğu okula değil, boks kampina yolluyorsunuz.

Evet prematüre doğdu, evet zor zamanlar geçirdiniz fakat artik çocuğunuz büyüdü ve bunu kabul etmeniz gerekiyor. Artik bu yaşta prematüre olmasinin etkisi yoktur.

Özel mama veriyorsunuz. Bu yaşta ne mamasi? Bu şekilde çocugunuzu zihinsel olarak küçük tutuyorsunuz. Bence çocuğunuzda sorun yok. Gayette okula başlayabilir.

Siz anne olarak artik korkularinizi yenmeniz lazimsiniz. Yoksa bu şekilde kiziniza daha çok zarariniz olur.

Çocuk kötü bir kreş tecrübesi yaşadı, okula gitmek büyük travma, istemiyor.
1 yıl daha geciktirebilirler, ama bu 1 yılda çocuk daha çok şey öğrenecek muhtemelen çünkü aktivite merkezleri, eğitim kurslarına falan götürüyorlar sosyalleşsin diye, 1. Sınıf iyice boş gelecek.
Yardım alıyorlar bu arada okul ile ilgili durumu aşabilmek için ama bir sene sonra daha da çok şey öğrendiğinde iyice sıkılırsa diye 2. Sınıfta olsa daha iyi düşündüler sanırım.
Bu arada çocuk sosyal, yaşıtları ile de büyükleri ile de rahatlıkla konuşabilen, bale okuluna gittiği için komutlarda, akranlarına uyumda vs sorun olacağını düşünmüyorlar sanırım.
Yani ben bakınca ben de düşünmüyorum :)
Siz ne tavsiye edersiniz?
Bu kadar kuruma gidiyor ve olumsuz kres tecrubesinin izleriyle bu kurumları reddetmiyorsa 1. Sınıfa başlayabilir.1. sınıfı yaşatmadan ikinci sınıfa göndermek çocuğa iyilik değil,kötülük yapmak olur.Bir pedagoga veya çocuklarla çalışan ve oyun terapisi almış psikologa basvurmalarini tavsiye ederim.

Var mıdır böyle bir şey?
Var evet gecebiliyor. Yalniz. O gittigi zamanlari ilk ve son haftalara denk getirmesinler ki kargasaya kurban gitmesin cocuk.
2. Siniftan baslama ihtimali neden yok? Bize bazen oluyor o sekilde gelen sinav yapip uygunsa geciriyoruz mesela.

Bu kadar kuruma gidiyor ve olumsuz kres tecrubesinin izleriyle bu kurumları reddetmiyorsa 1. Sınıfa başlayabilir.1. sınıfı yaşatmadan ikinci sınıfa göndermek çocuğa iyilik değil,kötülük yapmak olur.Bir pedagog ,çocuklarla çalışan ve oyun terapisi almış psikologa basvurmalarini tavsiye ederim.

Gittiği kurumları hiç biri okula benzemiyor.
En basiti, bale okulu tamamı aynalarla çevrili, müzik çalan bir sınıf.
Aktivite merkezi dediğim yerin de aktiviteleri bir bina da değil,
Örneğin, bu hafta itfaiye müzesine gidiyorlar, sonraki hafta sanat galerisine, her hafta ormanda keşif gezileri, bazen tiyatroya vs.
Aktivite yapmak için toplanan grup daha doğru tabir, merkez diyince farklı anlaşılıyor.

Neyse, yardım alıyorlar zaten belki okul açılana kadar toparlama şansı olur.

Var evet gecebiliyor. Yalniz. O gittigi zamanlari ilk ve son haftalara denk getirmesinler ki kargasaya kurban gitmesin cocuk.
2. Siniftan baslama ihtimali neden yok? Bize bazen oluyor o sekilde gelen sinav yapip uygunsa geciriyoruz mesela.

Öyle söylemişler. Eskiden sınıf atlama vardı, ama artık mümkün değil demişler?
Bir de açıkcası devlet okulunda devam etmeyecek, eğer 1. Sınıfı bir şekilde geçerse kolejde devam edecek.
Sanırım bu yüzden

Gittiği kurumları hiç biri okula benzemiyor.
En basiti, bale okulu tamamı aynalarla çevrili, müzik çalan bir sınıf.
Aktivite merkezi dediğim yerin de aktiviteleri bir bina da değil,
Örneğin, bu hafta itfaiye müzesine gidiyorlar, sonraki hafta sanat galerisine, her hafta ormanda keşif gezileri, bazen tiyatroya vs.
Aktivite yapmak için toplanan grup daha doğru tabir, merkez diyince farklı anlaşılıyor.

Neyse, yardım alıyorlar zaten belki okul açılana kadar toparlama şansı olur.
Bu yüzden dedim canım burada ki kazanımı çocuk okula aktaramayabiliyor.Sosyal aktiviteler ve aldığı destekle bu süreci aşar umarım ama bu yıl gondermeyip seneye ikiden gönderirlerse sorun çözülecekmis gibi gelmiyor.Aile de netlestirsin kendini yazın.Hayirlisi olsun kuzu için

Var mıdır böyle bir şey?
Bu arada 1. Sinifta sadece okuma yazma ogretilmez. Basit dil bilgisi kurallari, hayat bilgisi,problem kurma ve cozme becerileri de ogretilir. Bize de bu senenin basinda bir ogrenci geldi,gittigi egitim kurumu kapanmis gecen sene. Evde ogretmisler cocuga. Baktik cocuga, okuma yazma ve basit matematik var ve gerisi yok. Okuma anlama, hikayeden soru cikarma vs hic bir sey yok. Ben gecmesin dedim digerleri gecsin dedi. 2. Siniftan basladi ve cocuk su an toparlayamadigi gibi kendini iyice haylazliga vurup sinifin azililarindan oldu. 1 sene 2 sene kayip cok bir sey degil insan omrunu dusununce.

1.sınıftan o kadar korkuyorum ki o sene ücretsiz izin alıp oğlumla mı ilgilensem diyorum, gerçi ben ne zaman böyle velvele yapsam oğlum beni utandırdı ama herkes çok zor diyo, iyi ki el yazısı işi bitti

1.sınıftan o kadar korkuyorum ki o sene ücretsiz izin alıp oğlumla mı ilgilensem diyorum, gerçi ben ne zaman böyle velvele yapsam oğlum beni utandırdı ama herkes çok zor diyo, iyi ki el yazısı işi bitti
Çocuk hazirsa ,öğretmeni ilkokuldan üniversiteye gondermeyeceginin farkindaysa ,okulda ki diğer öğrenciler kafa göz kırmaya yeminli çocuklar değillerse çok güzel bir sınıf .Belki uyum haftası izin alırsınız yoksa ücretsiz izne gerek yok

Ilk donem zor sadece ama o kadar abartilacak bir durumu yok. Haliyle cocugun o tempoya alismasi aile icin de cocuk icin de zorlayici. Biz mesela gunde 1 sayfa odevle ve dergisiz bitirdik 1. sinifi. Buna ragmen aglayan cocuklar ve zorlanan veliler oldu. Cocugu oldugu gibi kabullenmek onemli, kapasitesini bilip ustun bir sey beklemezsen sorun yok.

Öyle söylemişler. Eskiden sınıf atlama vardı, ama artık mümkün değil demişler?
Bir de açıkcası devlet okulunda devam etmeyecek, eğer 1. Sınıfı bir şekilde geçerse kolejde devam edecek.
Sanırım bu yüzden

Şuanda da yönetmeliğe göre 2.sınıftan başlatılabiliyor. Bir komisyon kurulu oluşturuluyor ve çocuğa düzeyini belirleyecek bir sınav uygulaniyor, sınav sonunda kurul kararına göre öğrenci bir üst sınıftan başlayabiliyor.

1 yıl sonra 87 aylık olacak . Okula başlamak için aşırı geç değil mi ? Ben oğlumu vermemeye çalıştım geçen sene . aldığım raporları kabul etmediler .69 aylık verdim . İyi ki vermişim .sınıfta 80 aylık bir kız hariç kimse yok o kadar büyük . Gelişim geriliği varsa zaten her dr rapor verir , yoksa 75 ay için özellerin verdiği raporu kabul eden bir kurum bulmalısınız
Aslinda dogru. Baya gec

Sadece bu önümüzde ki aylarda okula ve 1. Sınıfa yönelik kaygilarinizi çocuğun yanında başkaları ile paylaşmayın lütfen.Bir de aileler sınırlı anlarinda " bana cemkirdigin gibi öğretmenine bagirabilecek misin,okula başla da göreyim anyayi konuştu vb." Soylemlerle ogrötmeni ve okulu çocuğun gözünde kaygı verici bir hale getirebiliyorlar

X