Ramazanda Kilo Verme Deneyimlerimiz

Kabus bi gündü gerçekten..Kızlar yeni optik acmaya karar verdim.Ama acmasam mı yoksa burrdan editör arkadasma rica edip adını mı değiştirsek karar veremedim.Ne yapalım?


kahvaltı ; 10:00 ( uyku düzenim tam düzelemediği icin zaman gectikce daha erken kalkacagım)

-Yesilcay
1 kase meyveli nesfit ve erik

-Aksama kadar acıktıkca kayısı, yogurt tarz seyler yicem.Aksamda Allah ne verdiyse. Tatlıyı kesinlikle ama kesinlikle kendime yasaklıyorum oyle tadımlıkla alınca devamıda geliyo onun icin irademi güclendirmem gerek..

Bu konu çok kalabalık oldu sayfa olarak ,bence yeni konu çok daha iyi olabilir .Bu konu da seneyeki ramazana kadar kilitlenebilir mesela :) Öyle olsa güzel olur bence.

Bugünkü menüm:

Kahvaltı:

1 yumurta
26 gr light kaşar
2 zeytin
1 form light etimek

Ara:

12 gr ceviz
20 gr kuru üzüm

Öğle:

1 taneden az tavuk göğüs(haşlanıp fırınlanmış,yağsız ,acılı)
2 kaşık light yoğurt
4 kaşık kadar fırında bezelye

Buraya kadar olan kısım 15:50 'de son buldu :)

Akşam da 1 kutu light süt içtim saat 7 gibi.

Çok da az yemedim yani ama yeme işlemlerine erken son verdiğim için içim rahat ediyor biraz.
 
Ramazan'da kilo almamak için dikkat etmeniz gereken şeyler var. Tabi kilo vermek isteyenler için de Ramazan bir fırsat. İşte ayrıntılarıyla Ramazan tüyoları..
Ramazan ayının gelmesiyle alıştığımız yeme düzeni değişir. Üç ana öğün ve ara öğünlerden oluşan beslenme düzeni, iki veya tek öğüne iner. Bu öğünlerde de çok çeşitli yiyecekler fazla miktarlarda ve kısa süre içerisinde tüketilir. Oysa yaklaşık 12-13 saat boyunca dinlendirilen sindirim sisteminde ve metabolizmada değişiklikler oluşur.

Yanlış beslenme ile sağlık da riske atılmış olur. Hızlı ve aşırı beslenme ani mide gerginliklerine, tansiyon yükselmesine, kan şekerinde artmaya neden olur. Jinemed Sağlık Merkezleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Suzan Elpe, Ramazan ayında oruç tutarken sağlık şekilde kilo vermenin püf noktalarını anlattı…

Oruç tutarak kilo verilebilir mi?
Ramazanda oruç tutarak kilo verileceğine inanmak yanlış bir düşüncedir. Genellikle bu dönem, dikkat edilmezse kilo almayla bile sonuçlanabilir. Ancak daha önce zayıflama programına başlamış kişiler az ve sık yiyerek diyetlerine devam edebilirler. Bu dönemde kiloyu sabit tutmak bile hedeflenebilir.

Oruç tutarken aynı zamanda kilo da vermek isteyenler ne önerirsiniz?
Öncelikle bu dönemde kilo vermek de amaçlanıyorsa mutlaka doktora ve diyetisyene başvurmak gerekiyor. Sağlık açısından her hangi bir risk söz konusu değilse kişiye özel bir diyet programı ile başlamamız gerekiyor. Herkesin boyu, kilosu, yaşı ve fiziksel aktivitesi birbirinden farklı olduğu için gün boyunca gereksinimleri de farklı olacaktır. Kalori, karbonhidrat, protein ve diğer gereksinimleri göz önüne alınarak az ve sık yeme sistemi ile ve hareketi arttırarak zayıflama sağlanabilir. Ancak bu dönem de kilonun sabit olarak tutulması, kilo almanın engellenmesi bile doğru bir yaklaşım olacaktır.

Oruç tutarken uzun süre aç kalmak vücutta ne gibi fiziksel etki yapar?
Uzun süren açlıkta kan şekerinde düşme meydana gelir. Özellikle iftar saatleri yaklaştıkça daha sıklıkla gözlemlediğimiz sinirlilik, ani öfke patlamaları, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik gibi belirtilerin nedeni budur. Ayrıca vücut ısısı düşer, mide asidi artar ve vücudun su ihtiyacı çoğalır.

Uzun saatler yemek yenmemesin karşın oruç tutarken neden kilo alınır?
Uzun süre aç kalındığı için metabolizma hızı düşer ve kişinin hareket etme isteğinde azalma olur. Kan şekerindeki düşüş de yeme isteğini arttırır. Bütün bunlar kişinin kabızlığa ve kilo almaya yatkınlığını arttırır.

Oruç tutarken kilo almamak için ne yapılması gerekir?
Ramazan ayı boyunca beslenme programımızı metabolizma hızımızın düşeceği ve hareketimizde de normal zaman göre azalacağını göz önüne alarak düzenlememiz gerekir.

Oruç tutarken nasıl bir beslenme programı izlenmeli?
Öncelikle tek veya iki öğün şeklindeki alınan gıdaları üç veya dört öğüne yaymak gerekir. Çok çeşitli yemeği bir arada ve hızlıca tüketmek yerine iftarı çorba veya kahvaltılıklar ile açmak 1-2 saat sonra ana yemeğe geçmek en doğru olanıdır.

İftardan birkaç saat sonra yenilen menüde neler yer almalı?
Ana öğünde de ağır ve çok yağlı yiyecekler yerine kolay sindirilebilir az yağlı et, sebze veya etli sebze yemekleri, az yağlı yoğurtlar, cacık, salata tercih edilmeli. Yemekle birlikte geleneksel pidemize de az miktarda olmak koşulu ile yer verilebilir.

İftar sofrasının vazgeçilmez yiyeceği olan tatlıları ne ölçüde yemeliyiz?
Yemeklerden sonra yenen ağır tatlılar sindirim sisteminin yükünü daha da arttırırlar. Eğer isteniyorsa yemekten 1-2 saat kadar sonra sütlü tatlılar, güllaç, dondurma, meyvelerle yapılmış tatlılar yenilebilir. Ancak meyve en doğru seçim olacaktır.

Kabızlık sorununa karşı ne önerirsiniz?
Kabızlık bu dönemde en sık karşılaşılan problemlerden biri olduğu için beslenmemizde bulgur pilavı, kuru baklagiller, çavdar veya tam buğday ekmeği, lifli makarnalar, kabuklu meyveler, sebzeler gibi posa değeri yüksek besinleri sıkça yer vermek gerekmektedir. Hareketi tarttırmak ve su içmeyi de unutmamak gerekir tabi.

Oruç tutan kişilerin sıvı ihtiyacının yeterince karşılayamaması durumunda ne gibi sorunlar yaşanabilir?
Ramazan ayında ihmal edilmemesi gereken en önemli şeylerden biri de sıvı tüketimidir. Unutulmamalıdır ki günlük sıvı ihtiyacımız 2-2,5 litre kadardır. Bu ihtiyacımızı iftarla sahur arasına yaymamız gerekir. Yeteri kadar sıvı alınmadığında gün içinde tansiyon düşüşü olabilir. Kabızlığa yatkınlık artabilir.

İftar sonrası çay kahve içmek sakıncalı mı?
Çay kahve gibi uyarıcı içecekleri aşırı miktarda tüketmek doğru değildir. İstenirse suyun yanı sıra ayran, meyve suyu ve bitkisel çaylar içilebilir.

İftardan ne kadar zaman sonra yürüyüş ya da spor yapılabilir?
Ağır yemeklerden sonra yenilenleri yakmak için tok karnına koşmak yürüyüş yapmak ya da diğer sporları yapmak risklidir. Yemekten 2 saat sonra yürüyüş yapmak ise son derece faydalıdır.

Yatmadan önce yemek yiyerek, sahura kalkmadan oruç tutmanın metabolizmamıza bir zararı var mı?
Yatmadan önce yemek yeme ve sahura kalkmamak veya sahurda sadece su içmek yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Açlık süresini böylece 18-19 saat gibi uzun bir zamana çıkartmış oluruz ki bu da hipoglisemiye (şeker düşmesi) bağlı şikâyetlerin daha da belirgin olmasına sebep olur. Ayrıca uyku anında metabolizma hızı en düşük düzeyde olduğu için yediklerimizin çoğunu yağa dönüştürerek kilo artışına neden oluruz.

Sahur soframızda ne gibi gıdalar yer vermeliyiz?
Sahurda bizi uzun süre idare edebilecek glisemik indeksi düşük yani kolay kana karışmayan yiyecekler tercih edilmelidir. Şekerli gıdaların alımı ise hipoglisemiyi kolaylaştırır. Aşırı tuzlu gıdalar vücudun su ihtiyacını arttırır. Bu nedenle aşırı tuzlu ve şekerli gıdalar yerine süt, peynir, yumurta, posalı çorbalar (mercimek, sebze çorbası v.s.) meyve ve kepekli, çavdarlı ekmekler tercih edilmelidir. Su içmeyi de unutmamak gerekir.

Sahurdan sonra hemen yatmanın bir sakıncası var mı?
Sahurdan sonra hemen yatmak da doğru değildir. En az 1 saat kadar uyanık ve hareketli olmak gerekir. Sahurda ağız ve diş temizliği de önemli bir konudur. Gün boyunca ağızda mikroorganizmaların çoğalmasına bağlı olarak oluşan koku giderek artar. Onun için sabah mutlaka diş temizliği yapılmalı ve gün içinde de su ile ağız çalkalanmalıdır.

Kilosunu muhafaza etmek isteyenler için…
SAHUR:
Menü 1:
Az yağlı peynir
Yumurta
5 adet zeytin
Domates, salatalık
Çavdar veya tam buğday ekmeği
Meyve

Menü 2:
Çorba (Tarhana, Mercimek, Yayla veya sebze çorbası gibi)
Domates, salatalık, biber
Tam buğday ekmeği
Meyve

Menü 3:
Az yağlı Süt
Müsli
Meyve

İFTAR:
Menü 1:
Peynir
Zeytin
Hurma
Pide veya Çavdar ekmeği
Domates, salatalık, biber

Menü 2:
Çorba
Az yağlı bol salata,
Pide veya çavdar ekmeği

Ana Yemek (iftardan 1,5 - 2 saat sonra)
Sebze yemeği,
Az yağlı et, tavuk veya balık,
Yoğurt, cacık veya ayran.
Esmer ekmek veya az miktarda pilav-makarna

Ara öğün: saat 22.00
Hafif bir tatlı veya meyve.

Aralarda su, bitkisel çay, açık çay.

Oruç tutarken sağlık şekilde kilo vermek isteyenler için…
Bu menü sağlıklı ve orta yapılı bir kişi için uygundur.

SAHUR:
1 su bardağı kadar az yağlı süt
1 kibrit kutusu kadar az yağlı peynir
2 ince dilim esmer ekmek
Domates, salatalık, biber
5 adet zeytin
1 porsiyon meyve
Su

İFTAR:
1 kâse çorba
Az yağlı bol salata
1 dilim esmer ekmek

1-2 SAAT SONRA:
120 gr. Et, tavuk, balık
4-5 yemek kaşığı az yağlı sebze yemeği
Yağsız salata
2 dilim ekmek veya 2 servis kaşığı bulgur pilavı
2 kaşık diyet yoğurt
Bitkisel çay

2 SAAT SONRA
2 porsiyon meyve
1 avuç içi kadar fındık

Ramazanda kilo almamak için
1- Orucunuzu hafif bir kahvaltı ile açın, yemeğinizi iftardan 1-2 saat sonra yiyin.
2- Bol sıvı tüketin.
3- Bol hareket edin.
4- Gece yatmadan önce yemek yemeyin, mutlaka sahura kalkın.
5- Sahurda glisemik endeksi düşük gıdalar tüketin.
 
Ramazan ayında değişen beslenme alışkanlıkları sağlık problemlerini de artırabilmektedir. Açlık süresinin uzun olması ve beraberinde yanlış bir beslenme programı metabolizmanın yavaşlamasına, kan şekeri düzensizliğine, yorgunluk, sinirlilik, baş ağrısı ve sindirim problemlerine neden olabilmektedir.

Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için nelere dikkat etmeliyiz?

*Oruç süresinin uzun olması nedeniyle sahura illaki kalkalım. Sahurda kompleks karbonhidratlı yiyecekler yemeğe çalışalım ki gün boyu kendimizi daha enerjik hissederiz; tam buğday unundan ekmek veya pide, yanında peynir, zeytin, yumurta ve sütle veya bulgur pilavı yanında peynir veya yoğurtla dengeleyebiliriz. Söğüş veya salata tüketimi de tokluk hissi ve sindirim sisteminin çalışması için önemli. Mümkün olduğu kadar kızartmalar, şarküteri ürünleri, mayalı ve yağlı besinlerden uzak durmakta fayda var.

*İftarda orucu su ile açalım ve sonrasında soğuk veya sıcak bir çorba ve yanında 1dilim ekmek veya pide ile devam edelim. Mümkün olduğu kadar çorbadan sonra yaklaşık 15-20 dakika kadar bir ara verdikten sonra etli sebze yemeği veya ızgara et yanına salata veya kurubaklagil yemeği ve yanında yoğurt, çok az pilav veya makarna veya ekmek ile devam edebiliriz. Meyve veya tatlıyı yemekten hemen sonra değil yaklaşık 1,5-2 saat sonra tüketmeye çalışalım.

*Protein ihtiyacınızı karşılamak için iftarda et, tavuk, balık veya kurubaklagil yemeğinin yanında salata veya sebze tüketmek hem sindirim problemlerini önleyecek hem de kan şekerinizi dengeleyecektir, tabi yanında yoğurt veya cacık veya ayran olmazsa olmaz besinlerden.


*Metabolik sorunlar yaşamamak için öğün sayısını artırmak önemli günde sadece 1 öğün yemek sağlık açısından en tehlikelisi. İftardan sonra en az 1 ara öğün yapmaya özen gösterin.

*Ramazanda sıvı alımı her zamankinden biraz daha fazla olmalıdır. Ortalama 2-2,5 lt suyu yemeklerle beraber değil aralara dağıtarak tüketmeye çalışmalıyız. Çay ve kahveyi iftardan yarım saat sonra tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Sahurda ise bitki çaylarını tercih edebiliriz. Kola ve asitli içecekler yerine ayran, soda, limonata, buzlu çay tüketebilirsiniz.

*Kan şekeri düzensizliği ve yanlış beslenme ile birlikte ramazan yıl içerisinde en fazla kilo alınan da dönem oluyor. Mümkün olduğu kadar yağlı, şerbetli, hamurişi tatlılardan uzak durup yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmeliyiz.

*Kızartmalardan, yağlı yiyeceklerden, şarküteri ürünlerinden uzak durmalı, yemekleri az tuzlu tercih etmeliyiz.

*Sindirim problemi yaşamamak için hem sahur hem de iftarda sebze veya salata tüketmeye özen gösterin, ara öğün olarak meyve tüketin yanında probiyotik yoğurt veya kefir tüketin, ekmeklerinizi tam buğday, kepekli veya tahıllı tercih edin ve iftardan 1 saat sonra yürüyüş yapmaya çalışın.



Diyetisyen Özlem Sert Aydın
 
merhaba...ben geçen sene bu şekilde kilo verebilen varmı varsa ne kadar verdi merak ediyorum açıkçası ... :KK3:
 
Hayırlısıyla Ramazan başladı, ben eşimle bu gece 2.30 da kalktım ve kepekli tost ekmeğin içine 1 dilim light kaşar peyniri ve 1 adet dana jambon koydum ve tost yaptım. Yanında da 1 su bardağı süt. 2-3 bardak normal su. Bu kadar bakalım nasıl geçecek bugün. Bende bu ramazan da biraz kilo vermek istiyorum inşallah veririz hep beraber.
 
Hayırlısıyla Ramazan başladı, ben eşimle bu gece 2.30 da kalktım ve kepekli tost ekmeğin içine 1 dilim light kaşar peyniri ve 1 adet dana jambon koydum ve tost yaptım. Yanında da 1 su bardağı süt. 2-3 bardak normal su. Bu kadar bakalım nasıl geçecek bugün. Bende bu ramazan da biraz kilo vermek istiyorum inşallah veririz hep beraber.

çok özendim bu menüye şimdi =) benim de planım yumurta süt ve bi dilim ekmekle peynir yemekti. ama kalkamadım sahura=) Allah herkese kolaylık versin.. ve tabi zayıflayalım hep beraber=)
 
Çok uykum var tek şikayetim o. açlık susuzluk o kadar kötü değil ama uykusuzluk çok kötü. Bu sebeple ben bu gece sahura kalkmayı düşünmüyorum, gece 12 de yicem ve sonrasında yatıcam, uyku bölününce çok kötü oluyor, çalışan arkadaşlar daha iyi bilirler. Herkese Allah sabır versin.
 
allah hepimizin oruçlarını kabul etsin inşallah .çalışanlara dışarıda olanlara daha çok dayanma gücü versin hava çok sıcak dayanılacak gibi değil güneşin altında ben evdeyim açtım klimayı da ense kökümden başıma bir ağrı var sadece allah yardımcımız olsun inşah.biz eşimle sahurda klasik kahvaltı yapıyoruz.iftarda ise mercimek çorbası yapıcam dünden de dolma vardı yeter.aslında pilav makarna yapmıcam dedim eşime bu ramazan ilk iftar dolma oldu iyi mi
 
dün gece sahurda hurma ve bol su vardı
bu akşam iftarda salata bir tabak yemek 2 dilim tam buğday ekmeği ve kavun var
allah herkese dayanma gücü versin oruçlarını kabul etsin
 
İftarı 4 gözle bekliyorum. masa başı bir işim var ve inanın bu daha zor oluyor. Baklava siparişi verdim :)))) Bu hep böyle oluyor, ramazan başlamadan önce bu sene kesinlikle diet yapıcam, kilo vericem diyorsun ama sonra iftar saati yaklaştığında ya da oruçlukyken alışverişe çıktığında durum değişebiliyor, en iyisi abartmamak bence, herkese hayırlı iftarlar..
 
sahurda haşlanmış yumurta domates slatalık
bikaç dilim kavun kahvaltılık 2 dilim ekmek bir dilim kek yedim

iftara taze fasulye yoğurt yine biraz kavun salata olur tabi 2 dilim ekmek
 
kızlarr her ramazan kilo alırdım ama bu ramazan hırslandım vee kilo vermeye karar verdim :KK70: sahuru aşırıya kaçmadan doyduğumu hissedene kadar yapıyorum( doyduğumu dediysem tıka basa değil :KK70: ) iftara kadar ev işlerini falan yapıyorum :) sonra iftarda sadece çorba ve salata yiyiorum veee sonra saat 22-23 arası parka gidiyorum parkın etrafını en az 5 tur tempolu yürüyorum (futbol sahasından daha büyük bi park :KK70: ) sonra spor aletlerinde çalışıyorum en az her hareketi 200 kez yapıyorum (saymak motive ediyor :KK70: ) veeee bu hafta başladığım bu tempoyla 4 kilo verdimmmm :KK70:
 
kızlarr her ramazan kilo alırdım ama bu ramazan hırslandım vee kilo vermeye karar verdim :KK70: sahuru aşırıya kaçmadan doyduğumu hissedene kadar yapıyorum( doyduğumu dediysem tıka basa değil :KK70: ) iftara kadar ev işlerini falan yapıyorum :) sonra iftarda sadece çorba ve salata yiyiorum veee sonra saat 22-23 arası parka gidiyorum parkın etrafını en az 5 tur tempolu yürüyorum (futbol sahasından daha büyük bi park :KK70: ) sonra spor aletlerinde çalışıyorum en az her hareketi 200 kez yapıyorum (saymak motive ediyor :KK70: ) veeee bu hafta başladığım bu tempoyla 4 kilo verdimmmm :KK70:

canım ne kadar güzel bir haftada mı verdin dört kilo ay ben de cok vermek istiyorum ve azmetmek istiyorm yazını okuyunca mutlu oldum ya ne kadar güzel olur bayrama kadar verebilsek..:)
 
Ben de ramazan ıle bırlıkte dıyete baslayanlardanım. Tartıya cıktıgımda 69-70 gorur olmustum. ve bu sefer kafaya koydum. bu kılolar gıdecekkkkk.
Suan 65.5 kıloyum. bu Sabah tartıldım:)

ıftarda yarım kase corba, 2-3 kasık yemek, karpuz, salata... ekmek yok.

eger acıkırsam kı acıkmıyorum 1-2 meyve yıyorum.

sonra sahura kadar hıcbır sey yemıyorum. tıroıt hastasıyım ılacımı ıcmem ıcın ac olmam lazım.

sahuru hazırlamaya baslarken 1 bardak tamamen yagız sut.

sahurda.. 1 dılım kızarmıs kepeklı ekmek.2 yumurta. peynır. salatalık ve bol su.

tek sıkıntım spor yapmıyorum. ama haftaya baslamayı dusunuyorum. 10 kg versem rahatlarım:)))) kolay gelsın hepimize. eskı kıyafetlerımı gıymek ıstıyorum tekrarrrrrrrrrr
 
merhaba arkadaşlar bende bu ramazan zayıflamak isteyenlerdenim her nekadar şuan regl döneminde olduğum için oruç tutmasamda.... mayıs ayında 55 kadar düşmüştüm şuan 59 kiloyum ve ramazan bitene kadar en az 3 kilo vermek istiyorum yarın menülerimi paylaşmaya başlıycam. destek ve yardımlarınızı bekliyorum
 
Ben de ramazan ıle bırlıkte dıyete baslayanlardanım. Tartıya cıktıgımda 69-70 gorur olmustum. ve bu sefer kafaya koydum. bu kılolar gıdecekkkkk.
Suan 65.5 kıloyum. bu Sabah tartıldım:)

ıftarda yarım kase corba, 2-3 kasık yemek, karpuz, salata... ekmek yok.

eger acıkırsam kı acıkmıyorum 1-2 meyve yıyorum.

sonra sahura kadar hıcbır sey yemıyorum. tıroıt hastasıyım ılacımı ıcmem ıcın ac olmam lazım.

sahuru hazırlamaya baslarken 1 bardak tamamen yagız sut.

sahurda.. 1 dılım kızarmıs kepeklı ekmek.2 yumurta. peynır. salatalık ve bol su.

tek sıkıntım spor yapmıyorum. ama haftaya baslamayı dusunuyorum. 10 kg versem rahatlarım:)))) kolay gelsın hepimize. eskı kıyafetlerımı gıymek ıstıyorum tekrarrrrrrrrrr
hem çook güzel hemde çok çabuk kilo vermişsin oruca başlar başlamaz uygulıycam senin menüyü umarım bende faydasını görürüm bide sabah mı tartılmak daha iyi yoksa iftardan öncemi???? çünkü ikisinde kilo baya fark ediyo
 
hem çook güzel hemde çok çabuk kilo vermişsin oruca başlar başlamaz uygulıycam senin menüyü umarım bende faydasını görürüm bide sabah mı tartılmak daha iyi yoksa iftardan öncemi???? çünkü ikisinde kilo baya fark ediyo


kalktıktan sonra tartılıyorum. ama ben bıraz gec kalkıyorum. gunun ortası oluyor:)))) ama ıftara yakın daha mantıklı... bıraz da erken kalksam daha hızlı verırım dıye dusunuyorum aslında....

bugun tartıldım 65 kg... 65.5 kg ıdım... 500 g daha gıtmıs.... artık karbonat suyuna da baslamak ıstıyorum.

basaracaksın sadece gercekten karar ver:))))))))))))))))
 
X