Bahçe Bakımı ve Çiçekler orkide bakimi hakkinda

Orkide her zaman aşkın ve güzelliğin sembolü olmuştur. Meraklıları tarafından sadece zerafeti ve cazibesi için yetiştirilen orkide aynı zamanda balolarda veya davetlerde elbisenin yakasında süs olarak veya bileğe takılarak da kullanılmaktadır. Düğünlerden konferanslara kadar birçok etkinlikte orkide serpintileri masaları güzel bir dekorasyonla taçlandırmaktadır. 750’den fazla çeşidiyle ve her sene aralarına yenisi eklenen 30,000’den fazla kırma türüyle orkide meraklılarının aralarından seçim yapabileceği çok fazla orkide çeşidi bulunmaktadır. Gerçek orkide meraklıları zamanlarının çoğunu orkidelerin yetiştirilmesi ve bakımı hakkında bilgilenmeye harcarken (harcamalılar), ilk defa orkide yetiştireceklerin de bir yerden başlaması gerekir. Güçlü ve kolayca büyüyen orkidelerin bakımı hakkında temel prensipleri öğrenerek başlayın. Bu temel prensipleri kavradığınızda orkideler hakkındaki merakınız gittikçe yoğunlaşıyorsa, daha zorlayıcı orkide çeşitlerinin bakımına da kendinize güveniniz arttıkça girişebilirsiniz.

Sulama ve Besleme
1Orkidelerinizi nasıl sulamanız gerektiğini öğrenin.
Orchidaceae (Orkidegiller veya Salepgiller), çiçek açan bitkilerin en geniş familyalarından biridir, bunun gibi daha birçok alt familyası veya çeşidi bulunmaktadır ve bunların her birinin su ihtiyacı farklı ölçülerdedir. Bir tür için kurutucu olan su seviyesi diğer tür için boğucu derecede çok sayılabilir. Orkide çeşidine, sıcaklığa ve mevsime –yazın daha çok, kışın daha az- göre orkidenizi genellikle 5 ila 12 günde 1 sulamanız gerekmektedir. Çiçekçiniz size daha spesifik bir bilgi verecektir ancak orkideniz için en iyi sulama planını yapmak için aşağıdaki bilgileri de dikkate alabilirsiniz:

  • Bu türleri her zaman eşit derecede nemli tutun (ıslak değil):
    • Paphiopedilum
    • Miltonia
    • Cymbidium
    • Dontoglossum
  • Bu türleri aktif büyüme dönemlerinde eşit derecede nemli tutun fakat sulamadığınız süreçte kurumalarına izin verin:
    • Cattleya
    • Oncidium
    • Brassia
    • Dendrobium
  • Bu türleri sulamadığınız dönemde neredeyse kuruyacak seviyeye kadar getirebilirsiniz:
    • Phalaenopsis
    • Vanda
    • Ascocenda
  • Orkidenizi sularken yaprakları ıslatmamaya özen gösterin. Islanırlarsa bir peçete veya pamuklu bir temizleme bezi ile kurulayın.
2Koşulları sabit tutun. İçteki saksıyı dekoratif olan dış saksıdan ayırın ve lavaboya veya küvete koyun. Sulama kabına orkideyi besleyecek takviyeden ekleyin ve en altını tamamen ıslatın. İçteki saksıyı dekoratif saksının içine koymadan önce suyu tamamen akıttığınızdan emin olun. Kesinlikle suyun orada kalmasına izin vermeyin çünkü bu bitkiyi öldürecektir.

  • Not: Epifit (başka bitki üzerinde gelişen) orkideler karasal orkide çeşitleri gibi toprağa gömülmez, Hindistan cevizi kabuğuna, mantara veya ağaç kabuğuna gömülebilir. Veya suntadan yapılmış sepetlerde veya ağaç kütüklerinde yetiştirilebilir. Bu tür orkidelerin kökleri, karasal bitkiler gibi alttan değil üstten uzar.
3Orkideyi besleyin. Genel olarak ayda 1 kullanım çoğu gübre çeşidi için önerilmektedir. Nitrojen (N), Fosfor (P), Potasyum(K) ve ek olarak Demir (Fe) gibi az rastlanan elementler içeren gübrelerden seçmeye özen gösterin. Yeni filizler çıkarken nitrojen oranı yüksek gübre kullanın ve sezonun devamında daha çok fosfor ve potasyum içeren gübre kullanın. Orkideleri aşırı derecede beslemeyin- bu onlara zarar verecektir.

  • Orkideyi ağaç kabuğunda yetiştiriyorsanız özellikle nitrojen oranı yüksek gübre kullanmaya özen gösterin (30(N)-10(P)-10(K) oranında). Çürüyen ağaçkabuğundaki bakteriler çok fazla nitrojen tüketecektir.
  • Orkideyi beslemeden önce iyice sulayın.
Phalaenopsis (Güve Orkidesi) Orkidesi Bakımı Nasıl Yapılır

İnsanlar arasında en çok bilinen orkide türü Phalaenopsis olarak adlandırılmaktadır. Maalesef ki bu orkide türünün çiçekleri kuruyup düştüğü zaman bir özellikleri kalmamakta ve ıskartaya çıkmaktadırlar. Çiçeklerinize düzgün bir biçimde bakıp özen gösterirseniz uzun yıllar boyunca evinizin başköşesinde durabilirler.

Adımlar
1Sahip olduğunuz çiçeğin Phalaenopsis (kısaca Phas olarak da bilinmektedir) olup olmadığını teşhis edin. Unutmayın ki farklı orkide türlerinin farklı bakım rutinlerine ihtiyaçları vardır.

  • Phalaenopsis orkideleri 3-6 adet geniş yapıdaki yapraklara sahiptir. Çiçekler de belirli mevsimde bu yaprakların arasından ortaya çıkarlar.
  • Phalaenopsis orkide türünün çiçekleri kırmızı, sarı, pembe veya çizgili olabilir. Ortaya çıkan çiçekler 5-10 cm uzunluğuna sahipken yapraklar da 30-45 cm uzunluğuna sahiptir. Çiçek açan dalın uzunluğu ise yaklaşık olarak 30 santime kadar erişebilir.
  • Büyük orkide bitkilerinin çiçek sayıları da değişim gösterebilmektedir. Hatta çiçek sayısı 3-20 arasında olmaktadır. Çiçek veren dalların sayısında da verimliliğe göre artış ortaya çıkabilmektedir. Phalaenopsis orkidesine sahip olup olmadığınızı tam olarak bilmiyorsanız internetten birkaç araştırma yaparak çeşitli kontrollerde bulunabilirsiniz.
2Phalaenopsis orkidelerini çok fazla sulamamanız gerekmektedir. Fazla sulama birçok orkide bitkisinin solma sebeplerinden bir tanesidir. Hatta bu konuda bilinçsiz olan orkide sahipleri bitkileri solup gidene kadar fazla sulamanın tehlikeli boyutunu fark edemezler.

  • Phalaenopsis orkideleri üstbitken olarak adlandırılmaktadır. Bir diğer deyiş ile vahşi yaşam içerisinde kayaların veya bir ağacın kenarında tutunur ve kendi besinini etrafında bulunan kumlarda ve toprak parçasında birikmiş olan maddeleri emerek elde eder.
  • Phalaenopsis orkideleri doğal koşullar içerisinde nemli toprağa tutunarak yaşamlarını sürdüremezler. Orkide satılan çiçekçilerde orkideler ya çok kuru bırakılmakta ya da fazla sulanmamaktadır Fazla sulanmış orkidelerin köklerinde hızlı bir biçimde çürüme meydana geleceğini belirtmek gerekmektedir.
  • Az derecede sulanmış olan orkidelerin kökleri hassaslaşmış ve setleşmiş bir halde olurlar. Sağlıklı orkide kökleri ise kalındır ve parlak bir yeşil renge sahip olurlar.
  • Yeni bir orkide satın aldığınız zaman köklerini kontrol etmek çok iyi bir fikirdir. Orkidenizin kökleri çok kuru veya çok ıslak ve çürümeye dönük bir hal aldıysa kökleri tıraş etmeli ve ardından yeni bir saksının içerisine yerleştirmelisiniz.
  • Yeni köklerin oluştuğunu görene kadar köklere özenli yaklaşmalı ve çok nemli tutmamaya özen göstermelisiniz.
  • Bitkinizi sulamaya başladığınız zaman suyun deliklerden akıp gitmesine izin vermelisiniz. Birçok koşulda genel olarak haftada bir kere sulamak yeterli olacaktır. Fakat sulama işlemini gerçekleştirmeden önce parmaklarınız ile toprağı kontrol etmek ve nem dengesini ölçmek sizin için çok daha mantıklı olacaktır.
  • Yaprakların üzerine veya arasında su dökmemelisiniz. Bu işlem nedeni ile orkidenizin çürümesine sebep olabilirsiniz.
  • Orkidelerinizi az sulamak fazla sulamaktan çok daha mantıklıdır.
3Orkidenizi doğru bir biçimde saksıya yerleştirin. Orkidenizi doğru bir biçimde saksıya yerleştirmek onu fazla sulama nedeni ile çürümekten koruyacaktır.

  • Bu işlem sırasında orkidenizi nemli bir ortamda tutmanız çok daha faydalı olacaktır. Örneğin banyo bu işlem için en uygun yerlerden bir tanesidir.
  • Phalaenopsis orkideleri birçok farklı şekilde saksı içerisine yerleştirilebilmektedir. Fakat asıl noktalar köklerin hava almasına özen göstermek ve fazla sulamanın olumsuz etkilerinden Orkideyi korumaktır.
  • Yapılacak en büyük hatalardan bir tanesi klasik ev bitkileri için tasarlanmış olan toprakları orkideler üzerinde kullanmaktır. Bu toprakları kullanmak yerine ağaç kabukları ile toprak karışımından oluşmuş olan karışımları kullanmak çok daha mantıklı olacaktır.
  • Orkidelerinizi yeniden saksılamak için plastik veya toprak kapları kullanmalısınız. Plastik kaplar suyu tutmaya meyillidir. Toprak kaplar ise suyu dışarı vermeye meyillidir. Sulama konusunda bonkör davranacağınızı düşünüyorsanız toprak kapları kullanmak sizin için çok daha mantıklı olacaktır.
  • Orkidenizin boyutuna en uygun saksıyı seçmelisiniz. Saksı seçiminizi yaparken çiçek kısmına göre değil kök kısmına göre boyut seçiminde bulunmalısınız. Küçük saksılar her daim daha işlevsel olacaktır.
  • Saksının tam olarak ortasına çiçeğin köklerini yerleştirmeli ve ardından da toprak ve ağaç kabuğu karışımını saksının içerisine yerleştirmelisiniz. Bu işlemi tamamladıktan sonra hafif bir biçimde saksıyı yere vurmalı ve toprak karışımının yerleşmesine izin vermelisiniz.
  • Karışımın içerisinde bulunan ağaç kabukları suyun iyi bir biçimde iletilmesine yardımcı olacaktır. Saksının dibinde bulunan delikler fazla suyun dışarı aktarılmasını sağlamaktadır.
  • Dekoratif bir saksı kullanmak istiyorsanız öncelikle çiçeğinizi plastik ve delikli bir saksıya yerleştirmelisiniz. Ardından dekoratif saksınızın içerisine bu plastik olanı yerleştirmelisiniz. Sulama yapacağınız zaman dekoratif olanı çıkarıp plastik kap içerisinde işlemi gerçekleştirmelisiniz.
  • Bütün köklerin saksı ile uyum içerisinde olmaması beklenilebilecek sonuçlardan bir tanesidir.
  • Sulama işlemi sırasında köklerin sprey ile sulanması da kullanılabilecek olasılıklar arasında bulunmaktadır.
Alıntıdır.
Kaynak:
http://www.sosyallob.com/orkide-bakimi/
http://www.sosyallob.com/phalaenopsis-guve-orkidesi-orkidesi-bakimi/
 
Orkide her zaman aşkın ve güzelliğin sembolü olmuştur. Meraklıları tarafından sadece zerafeti ve cazibesi için yetiştirilen orkide aynı zamanda balolarda veya davetlerde elbisenin yakasında süs olarak veya bileğe takılarak da kullanılmaktadır. Düğünlerden konferanslara kadar birçok etkinlikte orkide serpintileri masaları güzel bir dekorasyonla taçlandırmaktadır. 750’den fazla çeşidiyle ve her sene aralarına yenisi eklenen 30,000’den fazla kırma türüyle orkide meraklılarının aralarından seçim yapabileceği çok fazla orkide çeşidi bulunmaktadır. Gerçek orkide meraklıları zamanlarının çoğunu orkidelerin yetiştirilmesi ve bakımı hakkında bilgilenmeye harcarken (harcamalılar), ilk defa orkide yetiştireceklerin de bir yerden başlaması gerekir. Güçlü ve kolayca büyüyen orkidelerin bakımı hakkında temel prensipleri öğrenerek başlayın. Bu temel prensipleri kavradığınızda orkideler hakkındaki merakınız gittikçe yoğunlaşıyorsa, daha zorlayıcı orkide çeşitlerinin bakımına da kendinize güveniniz arttıkça girişebilirsiniz.

Sulama ve Besleme
1Orkidelerinizi nasıl sulamanız gerektiğini öğrenin.
Orchidaceae (Orkidegiller veya Salepgiller), çiçek açan bitkilerin en geniş familyalarından biridir, bunun gibi daha birçok alt familyası veya çeşidi bulunmaktadır ve bunların her birinin su ihtiyacı farklı ölçülerdedir. Bir tür için kurutucu olan su seviyesi diğer tür için boğucu derecede çok sayılabilir. Orkide çeşidine, sıcaklığa ve mevsime –yazın daha çok, kışın daha az- göre orkidenizi genellikle 5 ila 12 günde 1 sulamanız gerekmektedir. Çiçekçiniz size daha spesifik bir bilgi verecektir ancak orkideniz için en iyi sulama planını yapmak için aşağıdaki bilgileri de dikkate alabilirsiniz:

  • Bu türleri her zaman eşit derecede nemli tutun (ıslak değil):
    • Paphiopedilum
    • Miltonia
    • Cymbidium
    • Dontoglossum
  • Bu türleri aktif büyüme dönemlerinde eşit derecede nemli tutun fakat sulamadığınız süreçte kurumalarına izin verin:
    • Cattleya
    • Oncidium
    • Brassia
    • Dendrobium
  • Bu türleri sulamadığınız dönemde neredeyse kuruyacak seviyeye kadar getirebilirsiniz:
    • Phalaenopsis
    • Vanda
    • Ascocenda
  • Orkidenizi sularken yaprakları ıslatmamaya özen gösterin. Islanırlarsa bir peçete veya pamuklu bir temizleme bezi ile kurulayın.
2Koşulları sabit tutun. İçteki saksıyı dekoratif olan dış saksıdan ayırın ve lavaboya veya küvete koyun. Sulama kabına orkideyi besleyecek takviyeden ekleyin ve en altını tamamen ıslatın. İçteki saksıyı dekoratif saksının içine koymadan önce suyu tamamen akıttığınızdan emin olun. Kesinlikle suyun orada kalmasına izin vermeyin çünkü bu bitkiyi öldürecektir.

  • Not: Epifit (başka bitki üzerinde gelişen) orkideler karasal orkide çeşitleri gibi toprağa gömülmez, Hindistan cevizi kabuğuna, mantara veya ağaç kabuğuna gömülebilir. Veya suntadan yapılmış sepetlerde veya ağaç kütüklerinde yetiştirilebilir. Bu tür orkidelerin kökleri, karasal bitkiler gibi alttan değil üstten uzar.
3Orkideyi besleyin. Genel olarak ayda 1 kullanım çoğu gübre çeşidi için önerilmektedir. Nitrojen (N), Fosfor (P), Potasyum(K) ve ek olarak Demir (Fe) gibi az rastlanan elementler içeren gübrelerden seçmeye özen gösterin. Yeni filizler çıkarken nitrojen oranı yüksek gübre kullanın ve sezonun devamında daha çok fosfor ve potasyum içeren gübre kullanın. Orkideleri aşırı derecede beslemeyin- bu onlara zarar verecektir.

  • Orkideyi ağaç kabuğunda yetiştiriyorsanız özellikle nitrojen oranı yüksek gübre kullanmaya özen gösterin (30(N)-10(P)-10(K) oranında). Çürüyen ağaçkabuğundaki bakteriler çok fazla nitrojen tüketecektir.
  • Orkideyi beslemeden önce iyice sulayın.
Phalaenopsis (Güve Orkidesi) Orkidesi Bakımı Nasıl Yapılır

İnsanlar arasında en çok bilinen orkide türü Phalaenopsis olarak adlandırılmaktadır. Maalesef ki bu orkide türünün çiçekleri kuruyup düştüğü zaman bir özellikleri kalmamakta ve ıskartaya çıkmaktadırlar. Çiçeklerinize düzgün bir biçimde bakıp özen gösterirseniz uzun yıllar boyunca evinizin başköşesinde durabilirler.

Adımlar
1Sahip olduğunuz çiçeğin Phalaenopsis (kısaca Phas olarak da bilinmektedir) olup olmadığını teşhis edin. Unutmayın ki farklı orkide türlerinin farklı bakım rutinlerine ihtiyaçları vardır.

  • Phalaenopsis orkideleri 3-6 adet geniş yapıdaki yapraklara sahiptir. Çiçekler de belirli mevsimde bu yaprakların arasından ortaya çıkarlar.
  • Phalaenopsis orkide türünün çiçekleri kırmızı, sarı, pembe veya çizgili olabilir. Ortaya çıkan çiçekler 5-10 cm uzunluğuna sahipken yapraklar da 30-45 cm uzunluğuna sahiptir. Çiçek açan dalın uzunluğu ise yaklaşık olarak 30 santime kadar erişebilir.
  • Büyük orkide bitkilerinin çiçek sayıları da değişim gösterebilmektedir. Hatta çiçek sayısı 3-20 arasında olmaktadır. Çiçek veren dalların sayısında da verimliliğe göre artış ortaya çıkabilmektedir. Phalaenopsis orkidesine sahip olup olmadığınızı tam olarak bilmiyorsanız internetten birkaç araştırma yaparak çeşitli kontrollerde bulunabilirsiniz.
2Phalaenopsis orkidelerini çok fazla sulamamanız gerekmektedir. Fazla sulama birçok orkide bitkisinin solma sebeplerinden bir tanesidir. Hatta bu konuda bilinçsiz olan orkide sahipleri bitkileri solup gidene kadar fazla sulamanın tehlikeli boyutunu fark edemezler.

  • Phalaenopsis orkideleri üstbitken olarak adlandırılmaktadır. Bir diğer deyiş ile vahşi yaşam içerisinde kayaların veya bir ağacın kenarında tutunur ve kendi besinini etrafında bulunan kumlarda ve toprak parçasında birikmiş olan maddeleri emerek elde eder.
  • Phalaenopsis orkideleri doğal koşullar içerisinde nemli toprağa tutunarak yaşamlarını sürdüremezler. Orkide satılan çiçekçilerde orkideler ya çok kuru bırakılmakta ya da fazla sulanmamaktadır Fazla sulanmış orkidelerin köklerinde hızlı bir biçimde çürüme meydana geleceğini belirtmek gerekmektedir.
  • Az derecede sulanmış olan orkidelerin kökleri hassaslaşmış ve setleşmiş bir halde olurlar. Sağlıklı orkide kökleri ise kalındır ve parlak bir yeşil renge sahip olurlar.
  • Yeni bir orkide satın aldığınız zaman köklerini kontrol etmek çok iyi bir fikirdir. Orkidenizin kökleri çok kuru veya çok ıslak ve çürümeye dönük bir hal aldıysa kökleri tıraş etmeli ve ardından yeni bir saksının içerisine yerleştirmelisiniz.
  • Yeni köklerin oluştuğunu görene kadar köklere özenli yaklaşmalı ve çok nemli tutmamaya özen göstermelisiniz.
  • Bitkinizi sulamaya başladığınız zaman suyun deliklerden akıp gitmesine izin vermelisiniz. Birçok koşulda genel olarak haftada bir kere sulamak yeterli olacaktır. Fakat sulama işlemini gerçekleştirmeden önce parmaklarınız ile toprağı kontrol etmek ve nem dengesini ölçmek sizin için çok daha mantıklı olacaktır.
  • Yaprakların üzerine veya arasında su dökmemelisiniz. Bu işlem nedeni ile orkidenizin çürümesine sebep olabilirsiniz.
  • Orkidelerinizi az sulamak fazla sulamaktan çok daha mantıklıdır.
3Orkidenizi doğru bir biçimde saksıya yerleştirin. Orkidenizi doğru bir biçimde saksıya yerleştirmek onu fazla sulama nedeni ile çürümekten koruyacaktır.

  • Bu işlem sırasında orkidenizi nemli bir ortamda tutmanız çok daha faydalı olacaktır. Örneğin banyo bu işlem için en uygun yerlerden bir tanesidir.
  • Phalaenopsis orkideleri birçok farklı şekilde saksı içerisine yerleştirilebilmektedir. Fakat asıl noktalar köklerin hava almasına özen göstermek ve fazla sulamanın olumsuz etkilerinden Orkideyi korumaktır.
  • Yapılacak en büyük hatalardan bir tanesi klasik ev bitkileri için tasarlanmış olan toprakları orkideler üzerinde kullanmaktır. Bu toprakları kullanmak yerine ağaç kabukları ile toprak karışımından oluşmuş olan karışımları kullanmak çok daha mantıklı olacaktır.
  • Orkidelerinizi yeniden saksılamak için plastik veya toprak kapları kullanmalısınız. Plastik kaplar suyu tutmaya meyillidir. Toprak kaplar ise suyu dışarı vermeye meyillidir. Sulama konusunda bonkör davranacağınızı düşünüyorsanız toprak kapları kullanmak sizin için çok daha mantıklı olacaktır.
  • Orkidenizin boyutuna en uygun saksıyı seçmelisiniz. Saksı seçiminizi yaparken çiçek kısmına göre değil kök kısmına göre boyut seçiminde bulunmalısınız. Küçük saksılar her daim daha işlevsel olacaktır.
  • Saksının tam olarak ortasına çiçeğin köklerini yerleştirmeli ve ardından da toprak ve ağaç kabuğu karışımını saksının içerisine yerleştirmelisiniz. Bu işlemi tamamladıktan sonra hafif bir biçimde saksıyı yere vurmalı ve toprak karışımının yerleşmesine izin vermelisiniz.
  • Karışımın içerisinde bulunan ağaç kabukları suyun iyi bir biçimde iletilmesine yardımcı olacaktır. Saksının dibinde bulunan delikler fazla suyun dışarı aktarılmasını sağlamaktadır.
  • Dekoratif bir saksı kullanmak istiyorsanız öncelikle çiçeğinizi plastik ve delikli bir saksıya yerleştirmelisiniz. Ardından dekoratif saksınızın içerisine bu plastik olanı yerleştirmelisiniz. Sulama yapacağınız zaman dekoratif olanı çıkarıp plastik kap içerisinde işlemi gerçekleştirmelisiniz.
  • Bütün köklerin saksı ile uyum içerisinde olmaması beklenilebilecek sonuçlardan bir tanesidir.
  • Sulama işlemi sırasında köklerin sprey ile sulanması da kullanılabilecek olasılıklar arasında bulunmaktadır.
Alıntıdır.
Kaynak:
http://www.sosyallob.com/orkide-bakimi/
http://www.sosyallob.com/phalaenopsis-guve-orkidesi-orkidesi-bakimi/
Sizce bu mantar mı
 

Eklentiler

  • IMG_1243.JPG
    IMG_1243.JPG
    39 KB · Görüntüleme: 74

Benzer Konular

Yorumlar
25
Görüntüleme
12K
Bahçe Bakımı ve Çiçekler Orkide Hakkında Herşey
Yorumlar
0
Görüntüleme
3K
X