Zeytinciliği bitirecek yasa yine gündemde

kito_

Gülümse ! ne düşündüğünü bilmesinler..
Kayıtlı Üye
24 Haziran 2013
3.034
4.655
15 yılda 5 kez değiştirilmeye çalışılan 3573 sayılı zeytinciliği koruma kanunu yine gündeme geldi. Yeni tasarıyla 25 dekar altı alanların sanayiye açılması planlanıyor.




Zeytinciliğin koruma kalkanı olarak bilinen 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun, 6. kez değiştirilmeye çalışılıyor.


15 yıldır değiştirilmeye çalışılan ve bu kez 16 Nisan 2016’da, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan başkanlığında gerçekleştirilen 22. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplantısında gündeme gelen değişiklik ile 25 dekar altı zeytin alanlarının sanayiye açılması planlanıyor. Yasanın değişmesi halinde 500 bin ailenin geçim kaynağı olan zeytin alanlarının yüzde 70’inin yok olma tehlikesi bulunuyor.


Ansızın yasalaşabilir


Ayvalık, Edremit, Burhaniye, Gömeç ve Havran Zeytin Üreticileri dernekleri de zeytincilik kanununda öngörülen değişikliğin, hem çevreye hem de ülke zeytinciliğine büyük ve geriye dönüşü olmayacak zararlara yol açacağını belirterek tepki gösterdi. Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Aydın Şensal, yasa tasarısının henüz Meclis’e gelmediğini söyledi.


5 dernek savaşıyor


Görüş ve öneri için tasarının Tarım Bakanlığı’na gönderildiğini dile getiren Şensal, “Tarım Bakanlığı’nın geri dönüşü 2-3 ayı bulur. Ama bunun peşini bırakmamak gerekiyor. Çünkü yasalar kaşla göz arasında sabaha karşı çıkıveriyor. Her kanaldan bununla savaşacağız” dedi.


Tasarının kanunlaşmasının zeytin alanlarının talanı anlamına geleceğini vurgulayan Şensal, şöyle devam etti: “Kararla 25 dekarın altındaki zeytin alanları zeytin vasfından çıkmış oluyor. Türkiye’de zeytin alanlarının yüzde 60- 70’i 25 derkarın altında. Sanki tamamı sanayi yatırımlarına, her türlü imara, maden aramalarına açılmak isteniyor. 5 dernek bununla savaşıyor. Diğer bölgelerde de aynı mücadele var. Bu bir kültür. Buna sahip çıkmak gerekiyor. Tarım Bakanı ile de konuştuk. Dosyayı verdik. Ama sonucunda ne olacak bilmiyoruz. Karamsar çıktık yanından.”


Türkiye’de zeytin alanları, işlenen tarım alanlarının yüzde 3.5’ini oluşturuyor.





Türkiye’de 10 milyon kişi geçimini sağlıyor


Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Şensal’ın verdiği bilgilere göre 2000’de toplamda 90 milyon zeytin ağacı varken, 2013’te ağaç sayısı 170 milyon adete ulaştı. Buna rağmen üretim aynı oranda artmadı, zeytin ağaçları, yol yapımı, santral yapımı gibi sebeplerle kesildi. Örneğin 2014’te Manisa’nın Soma ilçesi, Yırca köyünde, Kolin Grubu tarafından termik santralı yapılması gerekçesi ile 6 bin ağaç talan edildi.


Oysa hükümet, 2020’li yıllarda zeytincilikte dünya ikinciliği hedefini benimsediğini belirtmişti. En başta değiştirilmek istenen zeytincilik kanunu ve beraberinde getirdiği talan, zeytinciliği bu hedefinden alıkoymakta. 2014-2015 hasat ve üretim yılında, 165 bin ton zeytinyağı üretiminin değeri yaklaşık 600 milyon dolar.


2023’te 3 milyar dolar değerinde 700 bin ton zeytinyağı üretimi hedefleniyor. 400 bin tonluk sofralık zeytin üretiminin değeri de yaklaşık 900 milyon dolar. 2023 hedefi de 3.5 milyar dolar. Şensal, bu hedeflerin gerçekleşmesi için zeytin ve zeytinyağının ülke ekonomisine katkısını en iyi şekilde sağlayabilmesi için sektörün önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.


Zeytincilik doğrudan ve dolaylı 10 milyonun üzerinde kişinin geçimini sağlıyor.


http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/550186/Zeytinciligi_bitirecek_yasa_yine_gundemde.html#
 
zeytin arazileri sahillere çok yakın.Ege'de rantın yüksek olduğu yerlerde zeytinlik var.Ayrıca altın arayacaklar fakat zeytinlikler sıkıntı yaratıyor.Bu durumda ne yapmak gerekiyor belli.Kanunlaştırıp rantın önünü açmak gerekiyor.
Zeytinde bile dışa bağımlı olalım.Yurtdışında zeyinyağı denince yunanistan ve italya gelsin birinci sırada.Hatta şimdilerde yeni moda yunanistana giden zeytinyağ getiriyor çünkü ucuz.
 
Zeytinyağını yurt dışından 100 ml'lik şişelerle alır şişeyi koklarken tarım ve hayvancılığı nasıl teşvik ettiğimizi konuşur, biz teşvik ediyoruz da çiftçi illa ben evde oturayım diyor deyip mutlu oluruz


 


mirasta kızlara verilen verimsiz zeytinlikler yazlık sitelere dönüşünce erkek mirasçı zeytinciler ,zeytin ağacına küstü.
şimdi izin çıkarsa onlarda yazlık site ve otel yapıp para kazanacak.Bazı iktidar yakınlarıda zeytinlik alanlarda yapılmak istenen altın madeni işletmeciliği içinde böylece izin alacaklar.

Yani kimsenin umurunda değil ne zeytin ,ne ağacı, ne de yağı...Para peşinde herkes.
 

Burda anlattım sanırım daha önce. Birkaç ay önce tarım bakanlığına hibe arazi için başvurdum. Zeytin yetiştirecektim ya da organik tarım yapacaktım. Buna uygun yaşadığım bölgede arazi ya da kredi talep ettim. Bana konyadan dört dönüm tarla önerdiler. Çok teşvik ediyorlar gerçekten. Eskiden memurlar atanıp eşleriyle ayrı yaşar yıllar sonra tayin çıkarsa birleşme hayali kurarlardı, şimdi çiftçiler aynı şeyi yaşayacak. Konyayı alsam üç sene sonra tayinim izmirde bir zeytinliğe çıkar mı acaba eş durumundan?
 



Zeytinciliği hala ciddiyetle yapanlarda, epey vakittir bir sürü engelle karşı karşıya kaldılar, kendi mahsüllerini işleyip pazarda satmaları sorun oldu, sürekli ceza kesiliyor, insanlar artık kendine ait yağı zeytini satmakta zorlanıyor ve bu yaptırımlar sebebiyle tüketici markalı market ürünlerine, büyük zeytin işletmecilerine yönlendiriliyor.

Burada hedef büyükler değil, kendi halinde küçük arazileri olan köylüler, 25 dekar altı diyor, köylünün toplamda 25 dekar zeytinliği yok zaten, benim ailemde zeytinci, toplasan 3-5 dönüm arazi var elimizde, tüm akrabalarımın arazilerini toplasan 25 dekarı zor bulur, imara açılınca köylü kendi yapamaz yazlığı, oteli, maksatta köylünün kendi arazisine site yapması değildir emin ol, imara açılınca teker teker ellerinden alırlar zeytinlikleri veya biraz direnme görürlerse anında kamulaştırmasız el atma yapılır.


Zira imar yasası diyor ki bir araziye imar uygulaması yaparak bedel ödemeksizin %40'a kadar el konabilir, zeytinlik arazileri hep yanyanadır bilirsin, 3 dönüm Ahmet'inse 2 dönüm Mehmet'in diye gider, Yanyana olan bu arazilerin %40'ına el atma yapılırsa tarım arazileri belli bir dönümün altındaysa bölünüp satılamadığından mülk sahibi kalan kısmı 3. şahıslara satamaz, devredemez, kalan kısmı devlete ücret mukabili devretmek zorunda kalır.

Şu an bence bu yasa onaylanırsa küçük dönümlü zeytinliklerin yaşayacağı risk bu.
 
Senin iş zor, sen tarımı unut bence balkonunda 2 dal domates, 3 sap biber yetiştir
 
Senin iş zor, sen tarımı unut bence balkonunda 2 dal domates, 3 sap biber yetiştir

Ondan sonra öiftçilik öldü, tarım can çekişiyor.

Balkonu sebze bahçesine çeviririm her sene zaten. Bu sene tadilat var binada yapamadım bişey. Bahçe istiyorum ben. Size geleyim mi?
 
Ayy napcan zeytinliği
Zeytinliklerin yerine yandaşlar oteller yapsın
Gidelim gezelim ekonomiye can verelim
 
Ondan sonra öiftçilik öldü, tarım can çekişiyor.

Balkonu sebze bahçesine çeviririm her sene zaten. Bu sene tadilat var binada yapamadım bişey. Bahçe istiyorum ben. Size geleyim mi?
Gel tabii, bizim zeytinliği sana verelim, biz gidip ilgilenemiyoruz, ortağa veriliyor her sene, sen ol ortak, bana 1 teneke yağ göndersen yeter gerisini ister dağıt ister sat
 
Gel tabii, bizim zeytinliği sana verelim, biz gidip ilgilenemiyoruz, ortağa veriliyor her sene, sen ol ortak, bana 1 teneke yağ göndersen yeter gerisini ister dağıt ister sat

Yaşayacak ev var mı içinde? Yoksa ben çadır madır toplayıp geleyim. Hazır zeytinlik, ohhh miss. İstediğin yağ olsun.
Yav zeytini sıkacak, şişeleyecek yeri bile bulmuştum ben. Hayal kırıklığı oldu resmen.
 
Evi yok ama heryer sülale, kimin kapısını çalıp bizim ismimizi söylesen misafir ederler, olmadı oraya bir çadır atarsın
 
Gel tabii, bizim zeytinliği sana verelim, biz gidip ilgilenemiyoruz, ortağa veriliyor her sene, sen ol ortak, bana 1 teneke yağ göndersen yeter gerisini ister dağıt ister sat
Benim de fındıklık var ,kiracı duruyor dairede de.Fındığı topluyor ,kurutuyor,satışa hazır hale getiriyor,ikiye bölüyoruz ,fındığın yarısı Ona ,yarısı bize.Bu sene fındık ha pahalandı ha pahalanacak diye kiracı sattırmadı ,elimizde kaldı.Belki zeytin üreticileri de istediği gibi kar edemiyoruz diye uğraşmak istemezler.
 


hatırlıyorum daha öncede yazmıştın.Çiftçi kendi imkanı ile yaptığı fabrikasyon olmayan zeytinyağı satamayacaktı.Belki denetlenmesi doğru bir karardır ama tekele dönüştürülmesi ve altında yatan rantları bilmesek zaten hak vereceğiz.
Bu kadar kurcaladıklarına göre kesin birilerin önündeki engel kaldırılmaya çalışılıyor.Geçen gün yine altın arama için zeytinliğe dalınıyordu dava ile önüne geçildi.Bunlar minareyi çalmış kılıfı hazırlıyorlar şimdi
 

Zeytincilikte zahmetli bir iş ama koşturdun mu iyi kazanç sağlıyorsun, tüm sülalem zeytincilikten geçiniyor variyetlidir hepsi, birde az ama öz kazanan kesim var zeytinciler arasında yine de zeytinciliği bırakmazlar çünkü bu insanlar zeytin ağaçlarının içine doğdular, başka iş bilmiyorlar. Toprakla haşır neşir olan birini topraktan koparırsan sudan çıkmış balığa döner.

Onlara sor zeytin ne zaman gübrelenmeli, toprağı ne zaman havalandırılmalı, zeytinyağının asidi kaç derece olmalı, kıvırcık zeytin nedir yağlı sele nedir bilirler, başka iş bilmezler ki.


Benim dedem ölene kadar zeytinliğimde zeytinliğim dedi, adam 90 yaşına kadar zeytinliğe gitti.

Devlet buraları imara açmak yerine tarıma teşvikte bulunmalı, köylünün belini bükmeyecek el verecek, bizim zeytinimiz zeytinyağımızı buradan alıp İtalya'larda bilmem ne markası deyip satıyorlar kendi mahsülleri gibi, şimdi bu yok edilir mi, edilmeli mi?

 
Tabii ki haklısınız.Devlet desteği olmalı.Sadece zeytin ,zeytinyağımı ,neleri Türkiye 'den alıp kendi üretimi diye satmıyorlar ki.Tekstilde bile durum böyle.Burada üretilen ürün alınıyor,dışarıda yabancı marka etiketi konulup ,Türkiye'ye gönderiliyor.Aynı ürünü Türkiye 'de halk almıyor,dışarıdan gelince marka olduğu için daha cazip geliyor çoğu kimseye.
 

Evet yazmıştım doğru, satamıyor artık, birçok zeytin üreticisi köylü küstü bu yüzden, felaket cezalar ödediler marka yok diye, tamam denetim olsun ama zeytinyağında ne kadar sahtecilik yapılıyor onlara denetim olsun, adam zeytinyağı diye kanola, pamuk yağını basıyor şişeye az birazda zeytinyağ kokusu esansı koyuyor, tüketicide zeytinyağı zannedip alıyor, gerçek yağ donar, bunlar donmuyor.

Gerçek yağ satan üretici köylüyü koru, üretime devam etmesi için teşvik et, sahtecileri ayıkla, köylünün yağ için verdiği zeytine hile hurda karıştıran yağ fabrikalarını denetle, köylü yağ için fabrikaya verir mahsülü, bu mahsülün belli oranını fabrika kendine alır, kalanı köylüye yağ olarak verir, düzen böyledir ama bazıları ne yapıyor mahsülün kendine düşen kısmını aldığı gibi köylünün alacağı kısma da bir miktar kanola katıp saf zeytinyağından alacağı payı çaktırmadan arttırıyor, bunu fark eden bazıları sıkım sırasında makinenin başında bekliyor mecburen, kimi yerlerde kooperatifleşmede yok, yani köylüyü dinlesen sorun çokta çözüm sunan yok, kendi hallerine terk edildikleri yetmiyormuş gibi satışta yapamıyorlar.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…