Zeytinyağını yurt dışından 100 ml'lik şişelerle alır şişeyi koklarken tarım ve hayvancılığı nasıl teşvik ettiğimizi konuşur, biz teşvik ediyoruz da çiftçi illa ben evde oturayım diyor deyip mutlu oluruz
Zeytinyağını yurt dışından 100 ml'lik şişelerle alır şişeyi koklarken tarım ve hayvancılığı nasıl teşvik ettiğimizi konuşur, biz teşvik ediyoruz da çiftçi illa ben evde oturayım diyor deyip mutlu oluruz
mirasta kızlara verilen verimsiz zeytinlikler yazlık sitelere dönüşünce erkek mirasçı zeytinciler ,zeytin ağacına küstü.
şimdi izin çıkarsa onlarda yazlık site ve otel yapıp para kazanacak.Bazı iktidar yakınlarıda zeytinlik alanlarda yapılmak istenen altın madeni işletmeciliği içinde böylece izin alacaklar.
Yani kimsenin umurunda değil ne zeytin ,ne ağacı, ne de yağı...Para peşinde herkes.
Senin iş zor, sen tarımı unut benceBurda anlattım sanırım daha önce. Birkaç ay önce tarım bakanlığına hibe arazi için başvurdum. Zeytin yetiştirecektim ya da organik tarım yapacaktım. Buna uygun yaşadığım bölgede arazi ya da kredi talep ettim. Bana konyadan dört dönüm tarla önerdiler. Çok teşvik ediyorlar gerçekten. Eskiden memurlar atanıp eşleriyle ayrı yaşar yıllar sonra tayin çıkarsa birleşme hayali kurarlardı, şimdi çiftçiler aynı şeyi yaşayacak. Konyayı alsam üç sene sonra tayinim izmirde bir zeytinliğe çıkar mı acaba eş durumundan?
Senin iş zor, sen tarımı unut bencebalkonunda 2 dal domates, 3 sap biber yetiştir
Ayy napcan zeytinliğiBurda anlattım sanırım daha önce. Birkaç ay önce tarım bakanlığına hibe arazi için başvurdum. Zeytin yetiştirecektim ya da organik tarım yapacaktım. Buna uygun yaşadığım bölgede arazi ya da kredi talep ettim. Bana konyadan dört dönüm tarla önerdiler. Çok teşvik ediyorlar gerçekten. Eskiden memurlar atanıp eşleriyle ayrı yaşar yıllar sonra tayin çıkarsa birleşme hayali kurarlardı, şimdi çiftçiler aynı şeyi yaşayacak. Konyayı alsam üç sene sonra tayinim izmirde bir zeytinliğe çıkar mı acaba eş durumundan?
Gel tabii, bizim zeytinliği sana verelim, biz gidip ilgilenemiyoruz, ortağa veriliyor her sene, sen ol ortak, bana 1 teneke yağ göndersen yeter gerisini ister dağıt ister satOndan sonra öiftçilik öldü, tarım can çekişiyor.
Balkonu sebze bahçesine çeviririm her sene zaten. Bu sene tadilat var binada yapamadım bişey. Bahçe istiyorum ben. Size geleyim mi?
Gel tabii, bizim zeytinliği sana verelim, biz gidip ilgilenemiyoruz, ortağa veriliyor her sene, sen ol ortak, bana 1 teneke yağ göndersen yeter gerisini ister dağıt ister sat
Evi yok ama heryer sülale, kimin kapısını çalıp bizim ismimizi söylesen misafir ederler, olmadı oraya bir çadır atarsınYaşayacak ev var mı içinde? Yoksa ben çadır madır toplayıp geleyim. Hazır zeytinlik, ohhh miss. İstediğin yağ olsun.
Yav zeytini sıkacak, şişeleyecek yeri bile bulmuştum ben. Hayal kırıklığı oldu resmen.
Evi yok ama heryer sülale, kimin kapısını çalıp bizim ismimizi söylesen misafir ederler, olmadı oraya bir çadır atarsın
Benim de fındıklık var ,kiracı duruyor dairede de.Fındığı topluyor ,kurutuyor,satışa hazır hale getiriyor,ikiye bölüyoruz ,fındığın yarısı Ona ,yarısı bize.Bu sene fındık ha pahalandı ha pahalanacak diye kiracı sattırmadı ,elimizde kaldı.Belki zeytin üreticileri de istediği gibi kar edemiyoruz diye uğraşmak istemezler.Gel tabii, bizim zeytinliği sana verelim, biz gidip ilgilenemiyoruz, ortağa veriliyor her sene, sen ol ortak, bana 1 teneke yağ göndersen yeter gerisini ister dağıt ister sat
Zeytinciliği hala ciddiyetle yapanlarda, epey vakittir bir sürü engelle karşı karşıya kaldılar, kendi mahsüllerini işleyip pazarda satmaları sorun oldu, sürekli ceza kesiliyor, insanlar artık kendine ait yağı zeytini satmakta zorlanıyor ve bu yaptırımlar sebebiyle tüketici markalı market ürünlerine, büyük zeytin işletmecilerine yönlendiriliyor.
Burada hedef büyükler değil, kendi halinde küçük arazileri olan köylüler, 25 dekar altı diyor, köylünün toplamda 25 dekar zeytinliği yok zaten, benim ailemde zeytinci, toplasan 3-5 dönüm arazi var elimizde, tüm akrabalarımın arazilerini toplasan 25 dekarı zor bulur, imara açılınca köylü kendi yapamaz yazlığı, oteli, maksatta köylünün kendi arazisine site yapması değildir emin ol, imara açılınca teker teker ellerinden alırlar zeytinlikleri veya biraz direnme görürlerse anında kamulaştırmasız el atma yapılır.
Zira imar yasası diyor ki bir araziye imar uygulaması yaparak bedel ödemeksizin %40'a kadar el konabilir, zeytinlik arazileri hep yanyanadır bilirsin, 3 dönüm Ahmet'inse 2 dönüm Mehmet'in diye gider, Yanyana olan bu arazilerin %40'ına el atma yapılırsa tarım arazileri belli bir dönümün altındaysa bölünüp satılamadığından mülk sahibi kalan kısmı 3. şahıslara satamaz, devredemez, kalan kısmı devlete ücret mukabili devretmek zorunda kalır.
Şu an bence bu yasa onaylanırsa küçük dönümlü zeytinliklerin yaşayacağı risk bu.
Benim de fındıklık var ,kiracı duruyor dairede de.Fındığı topluyor ,kurutuyor,satışa hazır hale getiriyor,ikiye bölüyoruz ,fındığın yarısı Ona ,yarısı bize.Bu sene fındık ha pahalandı ha pahalanacak diye kiracı sattırmadı ,elimizde kaldı.Belki zeytin üreticileri de istediği gibi kar edemiyoruz diye uğraşmak istemezler.
Tabii ki haklısınız.Devlet desteği olmalı.Sadece zeytin ,zeytinyağımı ,neleri Türkiye 'den alıp kendi üretimi diye satmıyorlar ki.Tekstilde bile durum böyle.Burada üretilen ürün alınıyor,dışarıda yabancı marka etiketi konulup ,Türkiye'ye gönderiliyor.Aynı ürünü Türkiye 'de halk almıyor,dışarıdan gelince marka olduğu için daha cazip geliyor çoğu kimseye.Zeytincilikte zahmetli bir iş ama koşturdun mu iyi kazanç sağlıyorsun, tüm sülalem zeytincilikten geçiniyor variyetlidir hepsi, birde az ama öz kazanan kesim var zeytinciler arasında yine de zeytinciliği bırakmazlar çünkü bu insanlar zeytin ağaçlarının içine doğdular, başka iş bilmiyorlar. Toprakla haşır neşir olan birini topraktan koparırsan sudan çıkmış balığa döner.
Onlara sor zeytin ne zaman gübrelenmeli, toprağı ne zaman havalandırılmalı, zeytinyağının asidi kaç derece olmalı, kıvırcık zeytin nedir yağlı sele nedir bilirler, başka iş bilmezler ki.
Benim dedem ölene kadar zeytinliğimde zeytinliğim dedi, adam 90 yaşına kadar zeytinliğe gitti.
Devlet buraları imara açmak yerine tarıma teşvikte bulunmalı, köylünün belini bükmeyecek el verecek, bizim zeytinimiz zeytinyağımızı buradan alıp İtalya'larda bilmem ne markası deyip satıyorlar kendi mahsülleri gibi, şimdi bu yok edilir mi, edilmeli mi?
hatırlıyorum daha öncede yazmıştın.Çiftçi kendi imkanı ile yaptığı fabrikasyon olmayan zeytinyağı satamayacaktı.Belki denetlenmesi doğru bir karardır ama tekele dönüştürülmesi ve altında yatan rantları bilmesek zaten hak vereceğiz.
Bu kadar kurcaladıklarına göre kesin birilerin önündeki engel kaldırılmaya çalışılıyor.Geçen gün yine altın arama için zeytinliğe dalınıyordu dava ile önüne geçildi.Bunlar minareyi çalmış kılıfı hazırlıyorlar şimdi