Mutfak Püf Noktaları Zeytin çekiçte,çizme nasıl yapılıyor?

nilser

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Nisan 2007
58
1
43
yeşil zeytin yapmak istiyorum çekiçte yani kırma ve çizik nasıl böyle diri yapabilirim yumuşasın istemiyorum dayansın istiyorum bilen varsa yardımcı olurmusunuz

Çekiçte derken?

Ablam yeşil zeytini alıyor hamken, sonra onu tuzlu suda bekletiyor yaklaşık 20 gün, ama 20 günün hergünü suyunu değiştiriyor tazeliyor. Epeyde dayanıyor.

yeşil zeytin yapmak istiyorum çekiçte yani kırma ve çizik nasıl böyle diri yapabilirim yumuşasın istemiyorum dayansın istiyorum bilen varsa yardımcı olurmusunuz

benım annemde yapıyor hem cızme hem kırma hemde oylece koyuyor... oncelıkle alacagın yere sormalısın.. nasıl bır zeytın yapacagını senı yonlendırırler canım... yanı cesıt cesıt zyetın var. kırma olabılecek bır zytın uzun sure dayanmaz... ve ayrıca yapıldıktan sonra hergun suyu degıstırılır acısı gıdene kadar... sonra tuz ve lımon tuzu atıp tadına karar verılırp oyle son suyun ıcınde kalır... bıldıklerım bu kadar canım.

ben çizip pet şişelere koymanı öneririm ilk günler biraz hava yapıyor sonra sıkıca kapatıp kış boyunca yiyeceğin kadar suyunu değiştirip acısı gidince limon tuzu ve sevdiğin kadar tuzla tatlandır ..burada limon tuzu çok önemli aşırıya kaçmadan bolca koyarsan erimeden duruyor.suyu tadıpta koy aman yiyemiyecek kadarda ekşi olmasın az kişiy seniz 1buçukluk şişelere koy yada 1 litreliklere yap böylece erimeden tüketebilirsiniz..her şişe boşaldıkça yeni limon tuzlu ve tuzla hazırlayacağın suyu yenilersen çok iyi olur.:dance:çok uzun oldu sanki dimi:icecream:

ben çizip pet şişelere koymanı öneririm ilk günler biraz hava yapıyor sonra sıkıca kapatıp kış boyunca yiyeceğin kadar suyunu değiştirip acısı gidince limon tuzu ve sevdiğin kadar tuzla tatlandır ..burada limon tuzu çok önemli aşırıya kaçmadan bolca koyarsan erimeden duruyor.suyu tadıpta koy aman yiyemiyecek kadarda ekşi olmasın az kişiy seniz 1buçukluk şişelere koy yada 1 litreliklere yap böylece erimeden tüketebilirsiniz..her şişe boşaldıkça yeni limon tuzlu ve tuzla hazırlayacağın suyu yenilersen çok iyi olur.:dance:çok uzun oldu sanki dimi:icecream:

ıste bır egelı konusması,,, bende ızmırlıyım hemso sayılırız agzımdan almıssın resmen cumlelerı canım.. bızde boyle yapıyoruz.. onemlı olan burda lımontuzu.. dırı kalmasını o saglıyor zeytının...sevgıyle kal..

yeşil zeytin bizim buralarda çok yapılır.zeytinini kıdıktan sonra,gün aşırı suyunu degiştirerek tatlandır.sonra zeyteni büyük bi legende güzelce tuzla.kola şişelerine doldur,üstünede gene tuzlu suyunu dök.fazla tuzlu olmasına gerek yok,agzını kapat.hava almıcagı için hem bozulmaz ve sapsarı kalır.biz limon koymayız,kullandıgımız zaman yag ve limon sıkarız yıl bile geçse bozulmaz.bide hiç kırmadan şişelere koyup tuzlu su dökersen,kendi kendine tatlanır ve tüm yagı içinde kalıcak çok lezzetli olur,ama geç tatlanıyor.

hanımlar eger zeytininiz coksa sadece yiyeceginiz kadarının acısını cıkarın ve islem yapın diger kısmını acısınını cıkarmadan tuzlu su icinde bekletin agzı sıkıca kapalı olsun bu sekilde uzun süre zeytinleriniz bozulmaz

bende çizip şişeliyorum kızlar gün aşırı suyunu degiş canım 15 gün sonra tuzlu limonlu su yap

yapılan işlem acısı gidene kadar suyunu değiştirip,tuzla basmak.ben kırılmış zeytinin çizilmişten daha lezzetli olduğunu düşünüyorum.

kızlar bende zeytın yapıcam ama hepsını yapmak ıstemıyorum bı kısmını dıger zeytınlerı kırmadan suyun ıcerısınde bırakırsam bısey olurmu?kendı kendıne tatlanırmı oyle yoksa onları daha sonra kırmammı lazım yardım edermısınız?

Herkese merhaba. Ben Bodrum'luyum. Biz yeşil zeytini 2 şekilde yapıyoruz.
* Çekiçke : Zeytinleri topladıktan sonra bir çekiç ile çok ezmeden kırıyoruz.
* Çizme : Zeytinleri topladıktan sonra her birini bıçakla tepeden aşağıya doğru 3 kere çiziyoruz.Yani kesiyoruz
Daha sonra zeytinleri bir kaba alarak kabı su ile dolduruyoruz ve 10 gün bu ilk suyunu hiç değiştirmiyoruz.Daha sonra ise zeytinlerin acısı çıkana kadar gün aşırı suyu değiştiriyoruz.
Tuz Oranı Nasıl Ayarlanır : İyi kalitede bir suyu 2-3 gün önceden kaynatıp dinlendiriyoruz. Daha sonra bu suya yavaş yavaş sofra tuzunu ve bir miktar limon tuzunu(havanda dövüyoruz önce) eklemeye başlıyoruz.Bu sırada suyun içine bir adet çiğ yumurtayı(elbette kabuğu ile) atıyoruz ve yumurta su seviyesine gelene kadar tuzu eklemeye devam ediyoruz. Burada tek dikkat etmeniz gereken yumurtanın suyun üstüne çıkmaması. Tam su ile aynı seviyede olmalı. Bu zeytinler için gereken %10'luk tuz oranı demektir. Ama tabii siz çok tuzlu seviyorsanız o zaman kendi damak tadınıza göre tuzu ekleyin..
Bu işlemide yaptıktan sonra ağızlarını kapatıp bir on gün kadar daha bekliyoruz.Afiyet olsun...
Not : Bizler genelde zeytinleri kaplara alırken , zeytinlerin arasına bir kaç zeytin yaprağı,sarmısak ve limon dilimleride ekliyoruz..

tsk ederım nurcandan benım sormak ıstedıgım suydu zeytın yumusamasın dıye hepsını tatlandırmak ıstemıyorum tıtanıc tuzlu suda bekletın dıyor aranızda oyle yapan varmı kırmadan koysam bısey olurmu?yoksa kırıp suyunu kullanana kadar degıstırmeyeyımmı?

Güneşimm eğer benim söylediğim yöntemi tam olarak uygularsanız zeytinleriniz kesinlikle yumuşamaz..Kırmadan koyarsanız da yine zeytinleriniz olur. Ama epeyce bir zaman alır olması.

arkadaşım bizim zeytinliklerimiz var ve her sene bende bu işlemlerle uğraşıyorum.ben zeytinleri yıkıyorum.sonra hepsine ikşer çizik atıyorum .kapaklı kovalara suyun içine bırakıyorum.ağızlarını kapatıyorum.sadece ne kadar tüketeceksek o kadarını içinden alıyorum ayrı bir kaba.hergün suyunu değiştirerek tatlanmasını sağlıyorum .acılığı gidince(10-15 güne kalmıyor bile)tuzlu su yapıyorum.isteğe bağlı limon tuzu veya dilim limon koyabilirsin aralara.birinden birini mutlaka koymalısın,yumuşamaması için.limon dilimi yaparsan kavanozun en üstüne bir miktar zeytin yağı koy hava almasın limon üst tabakada beyazlanmaya sebep olabiliyor.yiyeceğiniz zaman servis tabağına koyunca üstüne zeytinyağı ve çok az limon sıkıyorum.bittikçe yine aynı işlemleri yapıyorum.yani kovada acı suyun içinde beklettiğim zeytinlerden yine ayrı yere alıp tatlandırma işlemini yapıyorum.acı suda bekleyen zeytinlere hiç bir şey olmuyor 1 sene aynı sertliğinde kalıyor.ilk koyduğun suyu hiç değiştirmemek şartıyla

pet şişede kırma zeytin harika oluyor teyzem yapar sorar detayları yazarım :KK70:

X