Zeka Gelişimi

AppLesma

Nirvana
Kayıtlı Üye
2 Ekim 2007
5.042
7.943
43
merhabalar (konusulmus olabılır ama merak ettıgımden dolayı bu konuyu actım)

zeka gelıstırıcı oyuncakların dısında bebeğime evde nasıl davranarak zekasını gelıstırebılırım bununla ılgılı kaynak veya yaptıgınız oyunları yazabılırmısınız
 
Icırcığım denizanası bahsetmişti içeriği aşağıdaki şekilde olan bir kitap varmış ben de henüz almadım ama faydalıymış andina almıştı yanlış hatırlamıyorsam

" HARıKA ÇOCUK NASIL YETıŞTıRıLıR?

Yazar : TIM SELDIN Baskı Yılı : 2008 Yayın Evi : KAKNÜS YAYINLARI Sayfa : 192


Dahilere ilham kaynağı olan Montessori yöntemiyle öz güven ve kişilik geliştiren oyunlar, etkinlikler, fikirler

“Eğitimin amacı sadece çocuğa bilgi aktarmak değil, her çocuğun tabiatında zaten var olan keşfetme ve öğrenme isteğini uyandırmaktır”
Şeklinde özetlenebilecek modern eğitim felsefesine artık hepimiz aşinayız. Peki, bu felsefeyi yaklaşık 100 yıl önce yaygın eğitim sistemine uygulayan kişinin Maria Montessori olduğunu biliyor musunuz? Dünya çapında başarısı kanıtlanmış Montessori okullarının dayandığı bu felsefe, her çocuğu doğuştan yetenekli kabul eder ve eğitimde son derece olumlu sonuçlar vermiştir. Google kurucuları Sergey Brin ve Larry Page de başarılarını Montessori’den aldıkları ilhama borçlu olduklarını ifade ederler.
Çocuğunuzun Montessori eğitim sisteminden sadece Montessori okullarında faydalanabileceğine inanıyorsanız yanılıyorsunuz. Uluslar arası Montessori Konseyi ve Vakfı Başkanı Tim Seldin’in kaleme aldığı Harika Çocuk Nasıl Yetiştirilir isimli kitap, çocukların eğitiminde en kritik zaman dilimi olan 0-6 yaş döneminde Montessori felsefesini evinizde ve günlük yaşamınızda nasıl hayata geçireceğinizi açık ve net bir dille anlatıyor. Seldin’in metnine eşlik eden 300’den fazla renkli fotoğraf ve kolayca algılamayı sağlayacak şekilde tasarlanmış sayfa düzeni, anlatılanları hemen hayata geçirme arzusu uyandırıyor. Kitabın ele aldığı başlıca konular şunlar:

• Bebek ve çocuk dostu bir ev dekorasyonu nasıl oluşturulur?
• Görme, işitme, koklama, tatma ve dokunma duyularını geliştirecek faaliyetler nelerdir?
• 2-3 yaşından itibaren çocuklarınızı; tuvalet alışkanlığı, kıyafet giyip çıkarma ve yemek yeme gibi öz bakımlarını kendi başlarına yapmaya nasıl teşvik edersiniz?
• 3-4 yaştan itibaren çocuklarınızı sofra kurup kaldırma, toz alma, yatak yapma, yerleri süpürme gibi ev işlerini yapmaya nasıl alıştırırsınız?
• Çocuğa küçük yaştan itibaren büyüklere saygılı, küçüklere şefkatli ve yardımsever bir biçimde davranmayı nasıl öğretirsiniz?
• 0-6 yaş çocuklara doğa hakkında nasıl daha fazla şey öğretebilirsiniz?
• 3-4 yaşından itibaren okuma yazma ve matematiği hangi yöntemle öğretebilirsiniz?
• Montessori usulu eğitici doğum günü partisi, besin zinciri oyunu ve benzeri faaliyetler nelerdir?

Çocuğunuza küçük yaşta kendi işini kendi görme becerisini kazandırmak, ona öz güven ve bağımsızlık aşılamanın en etkin yolu olarak ortaya çıkıyor. Kitapta, Maria Montessori’nin 1900’lü yıllarda felsefesini ıtalya’daki yetimhane ve islah evlerinde uygulayarak karakter ve zekâ gelişiminde mucizeler yarattığını anlatan bir bölüm de yer alıyor. Son olarak, kitabın anne babada uyandırdığı hissi, bir okuyucusunun ağzından dinleyelim:
Bu kitabı okuduğumda, oğluma bakışım değişti. Onun, doğuştan getirdiği yetenekleriyle büyük bir gelişim potansiyeline sahip olduğu bilinci yerleşti bende. ıçimde Montessori yöntemlerini hemen hayata geçirme isteği uyandı. Oğlum, günlük hayat becerilerini edindikçe, kendine daha fazla güvenmeye başladı ve çok daha bağımsız hareket etmeye alıştı. "
 
valla bu montessori yöntemini bende okudum ama her çocuk birbirinden farklı kişilikyapıları farklı ve malesef terzi kendi söküğünü dikemiyor mesela eğitimde anlattığım pek çok yöntemi ben çocuğumda uygulayamıyorum

ben çocuğumun zeka gelişimi için onunla bol bol konuşuyorum yaptığım herşeyi ona anlatıyorum masal anlatıyorum her nesneyi kullanırken yada gösterirken adını söylüyorum organlarımız için de aynı şey vs... o da zaten en çok taklit yöntemini kullandığı için yavaş yavaş öğreniyor hayvan seslerini taklit ediyoruz resimlerini gösteriyoruz renkleri gösteriyorum mesela ben bugün kırmızı kazak giydim sölüyorum ve kazağımı gösteriyorum sayı sayıyrum yanında parmaklarımla gösteriyorum falan tabi bunları hemen öğrenmesi mümkün değil ama eminin hafızasında yer ediyordur
 
ben de ekstra bir yöntem uygulamıyorum açıkcası
oyuncak olarak şimdiye kadar fazla bir şey almadık fisher price renkli küpler ve renkli varillerini, bir tane ismi plagroo'nun zebra aktivasyon oyuncağı(zebra diye geçiyor ama gelen hayvan muse cinsi geyiklerden) onu almıştık. plastik topları, kürekleri, kovası var. çıngırakları ve en sevdiği uyku arkadaşı bizim deyimimizle çiko onun deyişi ile kiko var.
bebeklerle konuşmayı çok becerebilen bir insan da değilimdir mesela bebeğe yemek yedirirken altını üstünü değiştirirken bıcır bıcır konuşabilen bir anne değilim bu konularda ciddileşip bir görev gibi görüyorum bu sebeplerden bazen kendimi yetersiz hissediyorum eşime anlatıyorum acaba eksik ve yanlış yaptığım birşeyler var mı ya da değişik aktivasyon oyuncakları alalım diye eşim de bizler böyle mi büyüdük ne gerek var filan diyor
 
tesekkurler kızlar
evde bende gelımden geldıgı kadar konusmaya calısıyorum
ama genelde yapma dur dedıgım seylerı artık ogrenmıs mesela tvnın yanına gelıyor bana bakıyor bırsey soylemesemde tvyı kapatıyor dantellerı cekıyor aslında onun yanlıs oldugunu oda bılıyor ve benden tepkı beklıyor

al ver gıbı seylerde ısmını soyleyerek al ver dıyoruz

bırde bızde altık sekıllı kova delıklerden sekıllerın gırıcegını bılıyor baktıkı yapamıyor kovanın ıcıne dırek atıyor :))))

dunde elınde telım vardı oynarken kafama degdı bende numaradan agladım oda benle bırlıkte aglamaya basladı uzuldu herhalde :)
 
yağızla konuşma konusunda ben anneme güveniyorum annem çok renkli bir kişiliktir
geçenlerde yağıza fış fış kayıkçıyı söylüyorum dedi yağız da ka ka ka demeye başladı
ben de daha sonra yağızla başbaşayken söyleyeyim dedim baktım çocukta tepki yok
aradan gene bir süre geçti annem yağıza fış fış kayıkçıyı söylüyor kulak verdim şarkıyı olduğu şekilde değil de rock versiyonunda söyleyip sonunda da çığlıklar atıyormuşzemuszemus
 
Son düzenleme:
Ben de ismi yöntemi ne olursa olsun alsın geleneksel ve klasikleşen hareketlerin aslında çocuk yetiştirmek konusunda birebir ölçü olduğuna inanıyorum. Belki isim farklı ama yöntem aynı. Bir de tabii ki ben de oyuncak alıyorum ama eşim geçen gün bir şey dedi bana çok mantıklı geldi. Oyuncak alacak kadar paramız yoktu. Babamın aletleri ve zımba gibi şeylerle oynardım. Aklımda her birinin farklı bir araba olduğunu canlandırırdım. Bence onun yaratıcılığının gelişmesinde bunların çok büyük payı var eminim. Benim de öyledir sadece bir tane tavşanım vardı mesela ama evdeki her şey oyuncaktı. Üstelik çok keyif alıyordum. Ama tabii bu oyuncak tüketimine kayıtsız kalamıyoruz hiçbirimiz. Ben de deli gibi oyuncak alıyorum ama bir bakıyorum marketlerden sucudan aldığım magnetler kızımın en büyük oyuncakları olmuş. Hepsini yapıştırıyor birbirine sonra tek tek açıyor alıyor buzdolabına yapıştırıyor, falan. En önemli yapılacak iş bence zaman ayırmak. Oturup saatlerce bıkmadan onunla konuşmak ve bıkmadan onunla al-ver yapmak bile onun sosyal zekasının gelişiminde etkili olur buna eminim.
Yine de bu konuda uzman arkadaşlarımın görüşlerini bekliyorum merakla :)
 
Br de oyunları, hareketleri, şarkıları kişilerle özdeşleştiriyorlar. Mesela ben buraya bir kuş konmuş dediğimde benim elime değil dedesinin eline gidiyor çünkü bu oyunu ilk o yaptı, ille onun elinde oynanacakmış. Ali babayı anneannesi ile söylüyor, anneannesi ile kuşlaaar gelin diyorlar, çünkü bunu da o öğretti. Babasıyla ceee yapıyorlar, ben öldüm deyip sonrra böööö yapıyorlar. O da taklit ediyor. Benimle evde kovalamaca oynuyor. ıkimiz emekliyoruz ama benim kaçmamdan çok sıkılıyor ben onu kovalayacakmışım bunu daha çok seviyor. Ama en çok eğlendiği tabii bebekli reklamlar. Reklamlardaki bebeklerin hareketlerini ezberlemiş, o sahne gelmeden hareketi yapıyor.
 
julllınanne eylulde sevdıgıı sarkılarda gıdıp hemen tvının oraya elını poposunu sallıyor
 
Tim Seldin'in kitabı uygun arkadaşlar resimli anlatım bende aldım.Ama bebeklere pek sayfa ayrılmamış benşimdilik sepet uygulamasını yaptım tüm oyuncaklarını,oyuncak olarak görebileceği inceleyebileceği bir takım şeyleri sepetin içine doldurdum.Kitaba göre hepsine tek tek bakıp en son sepeti incelemesi gerekiyordu ama benimki bir iki materyalden sonra kople sepeti boşaltıp içine girdi :) Ama bilgiler güzel şöle çocuğumuz iki üç yaşına girdiğinde daha yararlı olacağını düşünüyorum.Ayrıca montosseri eğitiminin sürekli alınması gerek şimdi verdiğimiz eğitim ilkokulda ezbere dayalı eğitime geçince pek işe yaramayacak gibi geliyor bana.Eğitim veren anaokulları var ama henüz ilerisi yok maalesef
 
julii sanırım ben eşine katılanlar sınıfında yer alıyorum.
açıkcası ben Duru ya çok fazla oyuncak almadım ve pek alma taraftarı da değilim ..
elinde var olan materyellerle hayal gücüne uygun sınıflara sokması bence onun yaratıcılığı yönünde daha iyi olacak gibi geliyor ..
özellikle de hani şu pilli kendiliğinden hareket eden oyuncaklara karşıyım çocuklar karşısına geçip sadece izliyor onunla oynayacak paylaşacak hiçbirşey yokmuş gibi geliyor bana .
aklıma hep benim oyuncak konusunda erkek kardeşim geliyor
türlü türlü arabaları vardı tırdan tutunda motorlara kalınıza ne geliyorsa koca bir sepet dolusu boy boy
ama onu en mutlu eden annemin mandallarıydı :)) onları tekli birbirine geçirip ikili üçlü çeşitli şekillere sokarak halının etrafında yarıştırırdı ...araba tutkusunu o zamandan benimsedi ve kendince ilerletti ..şimdi koca kazık oldu bu yolda çalışmasına devam ediyor :))
 
zeka gelişimi için bizde ekstra çok oyuncak almadık, ahşap halkalarımız ve şekilli küpümüz var yıldız dahil tüm şekilleri geçiriyor, ne yapıyorsak konuşuyoruz, anlatıyorum herşeyi, bu konuda babannemizde çok iyi ve ilgili, şarkılar, parmak oyunları vs. şimdilik tabi, oyuncak sepetimizi görmeniz lazım, bir ara fotosunu koyayım size neler yokki içinde mandaldan tutun damacana kapağına, pet şişeden kıyafet etiketine herşey var, zman zaman hepsiyle oynuyor,
birde kitaplarımız var, bebek kitapları aldım hayvanlar ve eşyalar, onlara bakıyoruz, kendisi çeviriyor sayfaları sonra benim elimi alıp parmağımı resimlere dokunduruyor, bende neye dokundurursa resmin ismini söylüyorum

birde julinin dediği gibi herkesin farklı şarkısı, oyunu hareketi var, benim söylediğim bir şarkıyı babannesi söylerse acayip acayip bakıyor, bu senin şarkın değil der gibi,

link veremiyorum ama siteme eklemiştim eğitici oyuncaklarla ilgili birkaç yazı onlara kategorilerden ulaşabilirsiniz, birisinde tayga toys oyuncakları var mesela kesinlikle çok güzel oyuncaklar, hepsi ahşap ve mutlaka birkaç gelişim alanını destekliyor, tepe natilüste mağazsı var
 
birde çocukların yaratıcılıkları ile ilgili br yazı ekledim bugün bilenleriniz vardır, internette dolaşan bir yazı ama bilsenizde bir kez daha ve arada bir okumanızı öneririm yazının adı bir küçücük oğlancık varmış:)
 
denizimn anası bu işler gerçekten zekayı etkiliyor mu? yani bunu kanıtlayan araştırmalar var mı? eğer etkiliyorsa annemlere kızmayı düşünüyorum bana hiç böyle şeyler yapmadıkları için yapsalarda belki de bir dahi olacaktım şimdi bile bu kadar zekiysemm:roflol:

şaka yapıyorum da gerçekten merak ediyorum , zeka gelişimine katkısı var mı? ben zekanın doğuştan geldiğine inanıyorum çünkü , bu tarz oyuncaklarla şarkı söylemekle zeka gelişir mi? Bir bilen açıklasın bana bu konuyu bi zahmet...

bu arada bebekle fazlaca konuşmanın , ilginin onun kişiliğini geliştireceğine tamamen inanıyorum , kendine güveni , yaratıcılığı , dışadönüklüğü vb. özellikleri için bu yaştan başlayarak ilgilenmek ve eğitmek gerekiyor ama zeka bu şekilde geliştirilebilir mi tam emin değilim..
 
andinacım belki zekasını etkilemez ama onların beyinlerini güzel ve eğlenceli bilgilerle devamlı konuşasrak onuda evde bir birey olduğunu hissettirerek bazı bilgileri öğretmek lazım die düşünüyorum ben uzman değilim tabi yanlış anlama sadece kendi yapımı anlatıyorum kimseyide kırmak istemem...bende çok oyuncak almıyorum ama aldımmı iyi ona yararlı şeyleri almaya çalışıyorum az ama öz hayal gücününde kendine güveninde aileden geçtiğine inananlardanım..size bişey anlatayım buna çok güldüm ve sevindim çünkü benim için buda bir zeka göstergesi...

dün akşam arkadaşlarım var metro reklamı var metromu yiyorum mert diyorda vuruyor kız oğlan uçuyor oğlum bir ağmaya başladı görseniz yırtıyo resmen anlamdık biz ilk önce sonra aradan 2 saat sonra yine çıktı reklam mert gene dudağını büzerek ağlıyor içli içli içindeki mert kelimesini anlıyor ve ona bağırılıyor sanıyor yada ne biliyim birinin dayak yemesine mi üzüldü acaba bağırılmaya yüksek sese alışkın bi cocuk değil arkadaşlar şakayla azarlıyorlar ona bile hemen dudak büzülüyor sonra reklamı geri sardık kanaldan oynattık yine bu sefer tepkisi kızmak oldu hem söleniyor hem ellerini yumruk falan yaptı dudak büzülü görmeniz lazımdı oğlumun bi reklam için bu kadar ağlamasına üzüldüm ama reklamdan bile kendine pay çıkarmasınada sevindim açıkçası

deniz anası canım sen bilinçli alarak bi anlatı versene onun sadece reklam olduğunu ve mert e bağırılmadığını oğluma nasıl anlatabilirim..
 
Son düzenleme:
Andinacım bilimadamları yıllarca bu konu üzerinde durdurlar zeka doğuştanmı gelir yani genetik kalıtsal mıdır yoksa çevrenin etkisiyle ilerleyebilir mi
sonunda vardıkları nokta şu zekanın üzerinde her ikisinin de etkisi var yani hem genetik etkilerle doğuştan geliyor zeka ama çevrenin etkisiyle de gelişiyor mesela tüm bu aktivitelerden yoksun bir yerde yaşayan bilinçsiz anne-babaların yanında doğan bir bebek ve tam tersi bir ortamda bebeği düşünelim doğdukları anda ikisi de aynı zeka düzeyine sahip fakat atıyorum 20 yaşında tekrar IQ larını ölçecek olursak farklı sonuçlar elde edilebiliyor. Yanlış hatırlamıyorsam böyle birşey avrupada ya da amerikada denendi yani olayın özeti şu evet zeka büyük oranda doğuştan geliyor fakat çocuğa gerekli ortamı sunmazsan onunla ilgilenmezsen yani onun zekasını kullanmasına fırsat vermezsen zeka gerileyebiliyor yada olduğu yerde sayıyor ilerleme göstermiyor işleyen demir ışıldar hesabı
herşeyini anne-babası yapan çok korumacı ailelerde aynı şekilde çocuk herşeyin hazır gelmesine alışmış o yüzden hiç bişey yapmak için çaba harcamıyor tabi onu yapabilmek için de nasıl yapabileceğini düşünmesi gerek doğal olarak bu konularda düşünmesini de engellemiş oluyoruz, yeteneklerinin gelişmesi de aynı şekilde oluyor mesela... işte bunun gibi şeyler yazsan kitap olur yani kaydirigubbakcemile3
 
beyazmelekcim sağol çok güzel açıklamışsın, kesinlikle doğru ve bu konuda oldukça çok araştırma var

ayrıca andinacım sorduğun diğer soru ise evet oyuncaklar kadar onunla konuşmak, şarkı söylemek, oyun oynamakta zekayı olumlu etkiler, şarkı söylerken öğrendiği kelimeler belleğini geliştirecektir, parmak oyununda hareket ve kelime arasındaki bağlantıyla neden sonuç ilişkisi kuracaktır aklıma gelen ilk örneklerdi, aklıma geldikçe yine yazarım:)

krikitoscum, mert oradaki merte şiddet uygulanmasından hoşlanmamış anlaşılan, eğer onu rahatsız eden başka bişii değilde gerçekten kendisni onun yerine koyuyorsa konuşabilirsin bak mert , büyük mert çıktı bak kız arkadaşıyla konuşuyor falan, kendisinin olmadığını ayırt etmesini sağlayabilirsin:)
 
beyazmelekçim sağol cnm çok güzel açıklamışsın
denizannem sende sağol cnm bilgiler için...
 
saolun arkadaslar

beyamelekcım yazın guzeldıı hayal gucu ıcın farklı materyallerle oynaması dogru mandal damacana kapagı zaten anaokullarında dramatızasyon dersı verılır mesela sandalye gosterılır cocuklar onu hep bırseye benzetmeye calısırlar
elımızden geldıgı kadar konusmak sıcak davranmak sevgı sozcuklerı soylemek cok mantıklı gıbı gelıyor .
 
X