• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

zayıflamak için; a'dan z'ye kısa ve öz bilgiler...

prst

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
7 Ağustos 2010
6
0
36
İstanbul
arkadaşlar öncelikle şurdan başlamak istiyorum. ben bu bilgiler sayesinde hiçbir ilaç,diyet listesi ve spor yapmadan zayıfladım. toplam 7 kilo verdim. 1 yıl boyunca bir diyet sitesinin bütün haberlerini her gün günlük olarak okudum ve a'dan z'ye herşeyi öğrendim. şişman bir insan diildim ama göbeğim ve basenlerim vardı, kiloluydum. şimdi ise zayıf bir insanım.
öncelikle şurdan konuya girmek istiyorum. herkes hayatının belirli zamanlarında 2-3 kilo vermiştir veya almıştır. bu verilen bikaç kilo tartıda görülür ve sevinilir oysa ki beden ölçüleri kaydediliyor olsa beden ölçülerinde gözle görülür bir değişiklik olmadığı görülür. basenler yine duruyordur. göbek yine aynı göbektir. sonuç olarak demek istediğim insanlarda kilo 2 farklı şekilde verilmektedir. ya kilo veriminin doğru olmasıyla basenler,göbek ve diğer yağlar(kollardaki yağlar, bacaklardaki yağlar) erir. yada yanlış kilo verimiyle vücuttaki yağlardan daha çok erimeye meyilli olan kaslar erir, ki bu durumda yağlarda bi değişiklik olmaz, yüzde hafif incelme olur, bilekler incelir vb.
peki siz ne yapıcaksınız? vücuttaki zayıflamanın yağlardan olmasını nasıl sağlıcaksınız?:kahve: işte bu hususta bilmeniz gerekenleri söylüyorum. protein almadan yaptığınız zayıflama çabalarında birincisi hızlı sonuç alamazsınız ikincisi de sonuç alsanız dahi zayıflayan yerleriniz yağlı bölgeleriniz diil kaslarınız olur. öncelikle sabah kalktığınızda lavaboya gittikten sonra ve yemek yemeden önce elinize kağıt kalem ve mezura türü bişey alın ve belinizin, göbek bölgenizin, dizüstü bölgenizin, dizaltı bölgenizin , kolunuzun ölçüsünü alın. ve bir kağıda bu ölçüleri kaydedin. kağıdın altına kaç kilo olduğunuzu yazın. beden kitle indeksinizi ölçüp onu da yazın(beden kitle indeksi ölçüm bilgisi bu sitede mevcut. ayriyeten zayıfmı,normalmi,kilolumu olduğunuzu da söyler bu ölçüm sonucu) ardından zayıflama çabalarınıza başlayabilirsiniz.
protein alarak zayıflamanız gerektiğini nedeniyle birlikte söylemiştim. ne diyet yaparsanız yapın yada isterseniz diyet listesi yapmadan sadece daha az yemeye özen göstererek zayıflayın ; sonuç olarak naparsanız yapın ama şunu mutlaka yapın: günde 20 gr protein mutlaka alın. 20 gr'ı nerden bileceksiniz onu da söyliyim: örneğin yoğurdun 100 gramında 5 gr protein bulunur. bir normal kase yoğurt 200 gramdır ve içinde 10 gr protein bulundurur. bir bardak sütte ise 7 gr protein bulunur. bir yumurtada 8 gram protein bulunur. vs vs... satın aldığınız şeylerin paketlerinin üzerinde kalori tabloları vardır. bu tablolarda kalori nin yanısıra protein miktarı da yazar. bunları hesaplayarak günlük aldığınız proteini 20 gr'dan aşağı tutmazsanız; ve o gün içinde eskisinden daha az yer, daha az kalori alırsanız; ayriyeten de yatarken tok olmazsanız ertesi güne daha az kilolu olarak uyanırsınız. tabi bu kilo verme işi 1 günde olucak iş diildir. insan bir günde bir kilo veremez. 2-3 günde 1 kilo verilebilir.
gelelim kalori konusuna. insanlar yedikleri içtikleri şeylerden kalori alırlar. hareket ederek, konuşarak, iş yaparak, hatta televizyon izleyerek aldıkları kalorileri harcarlar. aldığınız kaloriyle günlük harcadığınız kalori birbirine uyum sağlamıştır. hergün tartıda aynı kiloda çıkıyorsanız aldığınız kalori harcadığınız kaloriye eşit demektir. harcadığınız kalori aldığınız kaloriden fazla olursa kilo verirsiniz. aldğınız kalori harcadığınız kaloriden fazla olursa da kilo alırsınız.
uzmanlar uyumadan 3-4 saat önce yemeyi içmeyi bırakın diyorlar ya, işte bunun sebebi şudur: uyumadan önce yemek yiyip kalori alıyorsunuz, 2-3 saatte bu kalorilerin hepsini harcayamıyorsunuz ve aldığınız kaloriler harcanmadan yatıyorsunuz, ertesi güne de 1 kilo almış olarak kalkıyorsunuz. kilo vermek için her zamankinden daha az kalori almanız şarttır. yada aldığınız kalorinin değişmeyip diğer günlerden daha çok kalori harcamanız şarttır.
bunu şöyle açıklayabilirim: hergün midenizin boyutuna göre, yapınıza göre yemek yiyorsunuz,besleniyorsunuz. bir gün yine aynı şeyleri yapın,aynı şekilde beslenin ve aynı şekilde iş güç yapın,hareket edin. başka bir gün ise yine aynı şeyleri yapın, aynı şekilde beslenin ve her günkünden çok daha fazla iş güç yapın,hareket edin. 1.durumdakinde kilonuz yine aynı kalıyorsa 2. durumdakinde kilo vereceksiniz demektir.
bunu bir de başka türlü açıklayayım: hergün yine midenize göre, yapınıza göre yiyor,besleniyorsunuz. bir gün yine aynı şekilde olsun. başka bir gün ise diğer günlerden çok daha farklı beslenin. aldığınız kalori miktarını azaltın.(daha az yiyin veya daha farklı şeyler yiyin,daha az yağlı yiyin,düzgün yiyecekler yiyin) şimdi 1.durumdakinde kilonuz yine aynı olucaktır. 2. durumdakinde ise kilo vereceksinizdir.
onlarca diyet planı vardır. onlarca spor planı vardır. neler olursa olsun. diyet planları alınan kaloriyi azaltmaya dayalıdır. spor planları harcanan kaloriyi artırmaya dayalıdır. yani herşey alınan kalorinin harcanan kaloriden daha az olmasına dayalıdır ; ve bu böyle olduğu ve böyle olmaya devam ettiği takdirde kilo verilinecektir.sengözlerimebaksanab
söylemek istediğim bir şey daha var. yiyecekler ve içecekler arasında su, kalorisi olmayan tek şeydir. her zaman diyet listelerinde yazan şeylerin yanında bir de 2-2,5 litre su içilmesi gerektiği yazılır. su, kilo verdirir. evet su gerçekten kilo verdirir. tabi çok içildiğinde. elinize bir şişe alın ve sürekli su için bitsin yeniden doldurun yeniden için. sürekli tuvaletiniz gelecektir dolayısıyla siz de içilen suyun direkt zaten vücuttan atıldığını düşüneceksiniz ve işe yaramadığını düşüneceksiniz. ama su bol bol içildiğinde yenilen besinlerin mideden kana iletilmesini hızlandırır ve özellikle günün son yemeğinden sonra içilen sular alınan kalorileri(yenilen şeyleri) harcamayı hızlandırır.
unutmayın ne kadar kalori alırsanız o kadar kötüdür , ne kadar kalori harcarsanız da o kadar iyidir. her zamankinden daha az yemeye başlayın. yatmadan 3-4 saat önce yemeyi içmeyi bırakın. hareketli bir insan olun. protein ağırlıklı yiyin(yoğurt,süt,yumurta,peynir,et, baklagiller)(toplam 20 gr protein almış olun) üç beyaz da yiyin tamam ama çok yemeyin.(tuz,şeker,un) tuz vücutta su tutar ödem yapar kilo verimini zorlaştırır. şekerde ve unlu yiyeceklerde(hamur işleri,börek çörek, tatlı, çikolata,bisküvi,bal,reçel,pilav) çok fazla kalori vardır. bir dilim börekte yaklaşık 400 kalori vardır oysaki bir tabak makarnada 200 kalori vardır. bir porsiyon tatlıda 500 kalori vardır. oysa ki bir omletteki bir yumurtada 150 kalori vardır hadi ekmekle beraber yensin olsun toplam 300 kalori. bir kaşık balda 100 kalori vardır. bir paket bisküvide 500 kalori vardır. bu kalori değerlerini yaklaşık olarak söylüyorum tabiki. ama şunu bilin yiyecekler arasındaki farklar dağlar kadar çok. bisküvi,çikolata yiyeceğinize çorba için,makarna yiyin veya fasülye yiyin çok daha iyidir. tatlılardan,unlulardansa kızartmalar daha iyidir, kızartmalardansa haşlamalar ve normal yemekler daha iyidir. ayrıca alınan bu kalori(yiyecek) değerlerinin yanı sıra harcanacak kalorileri de yazıyim(hareket,spor) 10 dk bisiklet sürmek, ip atlamak,koşmak 100 kaloridir. 1 saat boyunca normal televizyon izlemek 60 kaloridir. 15 dakika aktif hareket etmek 100 kaloridir. televizyondan kanal değiştirmek bile 3-5 kaloridir. bu kalori değerlerini bir anda öğrenemezsiniz araştırdıkça ezberlersiniz. ama yaklaşık olarak bilin. internetten besinlerin kalorileri(alınan) ve hareketlerin kalorileri(harcanan) vb diye araştırma yapın hepsini tek tek öğrenin. en azından neyin ne olduğunu bilin ve ona göre yiyin, ona göre yaşayın. düzgün beslenmenin,dengeli yaşamanın ve zayıf olmanın tadına varın. her zaman sabah uyandığınızda, lavaboya gittikten sonra ve kahvaltıdan önce tartılın.
son olarak şunu eklemek istiyorum: kahvaltı'yı uyandıktan 1 saat sonraya kadar yapın. kahvaltınızı ne kadar geciktirirseniz metabolizmanız o kadar yavaşlar ve o gün içinde vücudunuz harcanan kaloriyi azaltır, az çalışır.
en genel olarak anlatabilceklerim bunlardı. sorularınızı cevaplayabilirim, ayrıntılı bilgiler de paylaşabilirim. ama emin olun bunları genel olarak bilip düzgün beslendiğinizde dahi diyet planlarına,spor planlarına gerek kalmadan kilo verebilirsiniz. herkese başarılar...:smiley-cool::smiley-cool::smiley-cool::hooray:

Son düzenleme:
emeğin için teşekkürler. bunların çoğunu biliyorum aslında.istediğim zaman uyguluyorum ama çabuk pes ediyorum.8 kg fazlam var.çok değil ama motivasyonum az galiba. birde eşim ne zaman diyetteyim desem abur cubur alıp bana da yedirmeye çalışır.boşver diyeti der. gün gelir tombişim diye sever. off nasıl gidecek bu kilolar.yazın spor da çekilmiyorki....

bana da aynısını yaparlar. ailemle yaşıyorum. akşam yemeği 8 gibi yeniliyo. gün içinde onlar ne yiyosa öyle yiyorum ama akşam hiç bir güç beni masaya oturtamıyo. gün içinde onlar gibi olduğum için de sorun çıkartmıyolar. önemli olan kısım kilo verme kısmıydı zaten. şimdi akşamları yemiyorum o kadar. kilomu da öyle koruyorum...

Son düzenleme:
çok güzel yazmışsınız açıklayıcı olmuş,basit şeyler aslında dikkat etsek çok iyi olucak bende 55kiloyum,50 olmak istiyorum,5 kilo fazlam var,kışın bi ara 58 i görmüştüm,dikkat etmeye çalışıyorum yavaş yavaş gidiyo galiba yağlarzemuszemus

canım ya çok teşekkürler öncelikle bilgiler için. bence gerçekten çok önemli bilgiler vermişsin, bilmediğim bir çok şeyi sayende öğrendim, hatta bazı yerlerde şoktan ağğzım aaaa diye açık kaldı. bende kilolu bi bayanım, çok aşırı değil ama kiloluya girerim. 5-6ay sonrada düğünüm var, vöyle tobul gelin olmak istemiyoruum:((
zayıf yada en azından 10-15kilo aşağı kilo ile gelinliğimi giymek istiyorum.
galiba yakında diyete başlicam...
birde sen sorularınızada cevap verebilirim demişsin, bende sana bi soru sorabilirmiyim? cevaplarsan çok mutlu edersin beni canım...
sorum şu:
ben aslında en çok ilaç kullandığım için kilo alıyorum. yani ilaçlar acayip iştah açıyor. bu ilaçları 2senedir kullanıyorum, daha 2sene dahada kullanırım galiba, doktor kontrolü altında alıyorum tabiki. yiyeceklerimede dikkat etmemi gerektiricek bir rahatsızlık değil rahatsızlığım.
anlattıklarına ek olarak tok tutmayı sağlayacaklar yollarinda benim için çok iyi olabileceğini düşünüyorum, o yüzden tok tutmayı sağlayacak bazı püf noktalardanda biraz bahsedermisin canım?
eline, yüreğine sağlık...
bu çiçekler senin için a.s.

Back