Ben hem hukukcuyum, hem de yurtdisinda burslu okudum. Herseyden once sunu soyleyeyim: yurtdisinda alacagin hukuk diplomasi ile turkiyede avukatlik yapamazsin. Hukuka ozel bir durum bu. Her ulkenin hukuksistemi ve kanunlari farkli oldugu icin gelince turkiyede denklik vermek icin sana bir liste ders cikarirlar, bunlari bir turk universitesinde oku ve gec derler. Onlari vermek de en az iki yilini alir (su an ogretim gorevlisiyim ve denklik almaya calisan almanyadan hollandadan gelmis bir suru ogrencim var) kaldi ki bunun icin hukuk fakultesink bitirebilmen gerekir tabii. Yebi ogrendigin bir dilde pek cok bolumu okuyabilirsin ama hukuk bunlardan biri degil cunku turkce okusan bile hukukun kendine aitbir terminolojisi var, sokak diliyle konusulmuyor, kaldi ki yabanci dilde hukuk dilini kullanabilmek, uzun okumalar yapip metinler yazabilmek gercekten iyi duzeyde dil becerisi gerektirir. Bunjn yani sira gittigin ulkenin yonetim sekli ve yapisi da farkli olacagi icin ogrenecgin pek cok kurum ve yasanin turkiyede karsiligi olmayacaktir. Mesela ben isvicrede okudum orasi konfederasyon, hem butun bir ulkeye uygulanan yasalar var hem kantonlara uygula an yasalar var hem federal mahkeme var hem bolge mahkemeleri var vs.
bu arada yurtdisinda cogu ulkede okullar ozel degil, o bilgin yanlis. Almanyada, avusturyada, fransada, isvicrede okullar kamu okulu, cok cuzi harclari var donemlik, ama yasam giderlerini saglayacak bir bursu lisans duzeyinde bulman cok zor. Okul sebebiyle verilen oturma izni de ya hic calisma izni icermez ya da haftada 20 saat calisma izni verirler ki o da her ulkede yasamini surdurebilecegin bir gelir saglamayabilir sana.Almanya ici konusayim, en minimum ogrenci yasami icin bence ayda 500 euroya ihtiyacin var ki yurtta kaldigini ve her yere yuruyerek ya da bisikletle gittigini varsayiyorum, almanyada ogrenci vizesi sadece haftada 20 saat calisma izni veriyor, kiti kitina belki gecinirsin. Benim sana tavsiyem turkiyede guzel bir bolum okuyup yurtdisina yuksek lisansa gitmen. Hem boylelikle sonrasinda orada meslek edinme sansini da degerlendirebilirsin, belki oraya yerlesirsin.