Yumurtanın faydaları nelerdir?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.104
603.052
43
Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, ani hava değişimlerinden etkilenmeden sağlıklı ve mutlu bir mevsim geçişi yapmak isteyenlere “Günde mutlaka 1 yumurta tüketin” tavsiyesinde bulundu

Yumurtanın-Faydaları-Nelerdir-660x441.jpg


Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, örnek protein olarak nitelendirdiği yumurtanın insan sağlığı için önemine dikkat çekerek, “Günde 1 yumurta tüketin” tavsiyesinde bulundu.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, ani hava değişimlerinden etkilenmeden sağlıklı ve mutlu bir mevsim geçişi yapmak isteyenlere “Günde mutlaka 1 yumurta tüketin” tavsiyesinde bulundu.

Bulması ve pişirmesi kolay, besin değeri çok yüksek ve sağlıklı bir yiyecek olan yumurtanın insanın günlük protein gereksinimini karşılamanın yanı sıra halsizlikten kurtulmak, daha enerjik bir gün geçirmek için vazgeçilmez olduğuna dikkat çeken Şahin, “Ani sıcaklık değişiklikleri nedeniyle bünyelerimiz hastalıklara daha korunmasız hale geliyor ve bu değişimler insanları mutsuzlaştırıp enerjilerini düşürebiliyor. Günde 1 yumurta tüketerek tüm bu olumsuzlukların üstesinden gelmek mümkün. Yumurta içeriğindeki selenyum, demir gibi elementler sayesinde mutluluk kaynağı” dedi.

fft20_mf2977604.Jpeg


VÜCUTTAKİ İYİ KOLESTEROLÜ ARTIRIYOR!

Yumurtayı ‘örnek protein’ olarak nitelendiren Nil Şahin Gürhan, çocukluk çağından yaşlılık dönemine kadar her zaman tüketilebileceğini de hatırlattı. Geçmiş yıllarda yüksek kolesterol korkusu nedeniyle kalp-damar hastalarının yumurtadan uzak durmak zorunda kaldığını ancak günde bir tane yumurtadan fazla tüketilmediği taktirde; yumurtanın vücuttaki iyi ve gerekli olan kolestrolü artırıcı etkisinin olduğunun ispatladığını da vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin, şöyle devam etti: “Yumurtanın içeriğindeki A ve D vitaminleri, demir, selenyum, çinko, kolin gibi elementler bağışıklık sistemini güçlendirmeden kemik gelişimine, kandaki oksijenin taşınmasından beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesine kadar birçok fayda sağlıyor. Günde 1 yumurta tüketerek sağlık puanınızı yükseltebilirsiniz.”

10 DAKİKA HAŞLAYIN, SEBZELERLE RENKLENDİRİN!

Nil Şahin, yaz yaklaşırken kilosuna ve beslenmesine dikkat edenlere yumurtayı sağlıklı tüketmenin ipuçlarını da verdi. İşte uzmanından ipuçları;

Yumurtayı 10 dakikadan fazla kaynatmayın. Kaynadıktan sonra da sadece 4 dakika pişirin. Yumurtayı sadece haşlayarak yemeyin. Menemen, sebzeli, domatesli, dereotlu gibi alternatiflerle ya da omlet şeklinde de tüketin.

YUMURTA ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

67aa18b467d4768edebb08ad1e296868_k.jpg


Kahverengi yumurta: Rengi, size bu yumurtanın daha sağlıklı olduğunu düşündürtebilir. Ancak gerçek şu ki, beyaz ve kahverengi yumurta arasında hiçbir fark yoktur.



Kahverengi yumurtanın farklı bir cins tavuktan elde edildiği ya da besin değerinin daha fazla olduğu düşüncesi de yanlıştır. Lezzet olarak da beyaz yumurta ile aynıdır.

Kafessiz yumurta(cage-free: Yumurtanın bu şekilde sınıflandırılması, elde edildiği tavukların kafeste tutulmadığını gösterir.

Fakat dışarıda dolaştığının garantisini istiyorsanız, aynı zamanda sertifikalı organik olmasına dikkat etmelisiniz.

L (Büyük Boy): L harfi, aldığın paketteki yumurtanın iri olduğunu gösterir. S harfini gördüğün paketteki yumurtalar ise küçüktür.

Women's Health dergisinde yer alan bilgiye göre,iri yumurtalar genellikle daha olgun tavuklardan elde edilirken küçükler çoğu kez genç tavuklarda elde edilir.

Köy yumurtası (serbest gezen tavuk yumurtası): Bunlar daha çok yerel pazarlarda satılmktadır. Bu yumurtaları bulduğunuz zaman kaçırmayın.

Tezgahtakilerin gerçek köy yumurtası olduğuna eminseniz, yiyebileceğiniz en lezzetli yumurtanın bu olduğunu söylemekte bir sakınca yok.



Omega 3 takviyeli: Tavukların yemine Omega 3 eklendiği anlamına gelir. Elde edilen yumurtalar da bu yağ asitleri bakımından 3-5 kat daha zengindir.

Özellikle fazla balık yemiyorsanız, Omega 3 takviyeli yumurta sizin için iyi bir seçenek olabilir.


Organik: Organik sertifikalı yumurtaların elde edildiği tavuklar, dışarıda belirli bir alanda dolaşır ve antibiyotik içermeyen yüzde 100 doğal bir yemle beslenir.

Kaynak:Haber Türk
 
X