- 2 Temmuz 2013
- 3.914
- 8.373
- 358
- Konu Sahibi cennetkusu777
-
Siz de vur deyince öldürmüşsünüz.Mersinli yörüğüm. Problem nedir? Neyimiz kabaymış? Geldiğin yeri unutmadan başka memleketlere yorum yap, en azından bizim soyumuz sopumuz gerçek Türk. Müge Anlı'ya çıkan kendi hemşerilerini yadırga önce.
Siz de vur deyince öldürmüşsünüz.
Doğru. Biz de geçende doğulu bir ailenin kızıyla evlenen yakınımızın düğününe gittik. 10 saat yol çektik, kızın ailesinin evine yarım saat gidince biz de sizi beklemiyorduk gibi bir tavırla karşılaştık biraz. Bize de garip gelmişti bu, doğulu aile misafire böyle mi davranıyor diye. Her kültürde farklı misafirperver olmayan insan vardır.Kendisi Koç ailesine doğmuş gibi ya da İngiliz asilzadesi gibi bizi aşağılarcasına konuşursa elbette çıkışırım. Nedir bu uzaylı görmüş gibi tavırları anlamadım, eşinin ailesi hoş geldiniz demiyor diye bütün yörükler böyle olabilir mi Allah aşkına? Kendi memleketini söylese biz sayıp döksek hoş mu?
Herkes öyle olmak istiyor ama malesef cok nadir öyle KV lerŞöyle benim kv heralde yaşadıklarından ötürü bilemiyorum her şeye çok karışır ben dur demesini bilirim lakin ben tam tersi olmayı isterdim daha samimi içten anne gibi
Çok hoş anlatmışsınız. Eşimin baba tarafı alt köylü halaları vs öyle değil gayet çocuklarını okutmuşlar gittiğinde hoş geldiniz sohbet ederken normal bir sohbet akışı sürekli kavga modu değil yani kendileride aynı şekilde amcası doktor vs ama anne tarafı tam bir fiyasko kaos yani sürekli bacılar birbirlerinin arkasından dedikodu yapıp küsüp barışıp bağırıp çağırıp çocuklarına asla yakınlık göstermeyen aksine her hareketini eleştiren bi yapıda bakın en basit örnek vereyim ramazanda ben eşimin yüzü gülsün diye annesini aradım yemek yaptım getireyim birlikte açalım iftarı dedim tamam dedi iç pilavlar çorbalar mezeler yaptım götürdüm şifa olsun neyse orda salata yapacaktım çengelköy salatalık varya küçük küçük ondan iki tane almıştım elimden aldı onu ben sahurda yiyorum doğramayıver diye bi şey diyemedim hurma mesela ya Allah’ın verdiği hurma biz ramazan başlamadan ailelerimize tahin helva hurma götürürüz bereketli olsun diye Kudüs hurmasından almıştık diyor ki onu ben yiyorum onu değil şu öteki endeğendekini çıkar çürümeye yakın olanı ya kıyaslama yapmak istemiyorum lakin benim annem ya da başka anneler tam aksini yapmaz mı ? Çocuklarım en iyisini yesin ben yemesemde olur diye. Yörüklerin tümü böyle demiyorum ben böylesine denk geldim diyorum.yörüğüm
Mersinli değilim, Mersin yörüğü yengem var, her ne kadar arada Toroslar olsa da aslında kuş uçuşu olarak yakınız. (eskiden, konup göçerken, göç güzergahında kullandığımız bir yermiş)
kuzenim (eşi) bu kızın ailesini hiç sevmez, sevmezmiş yani. temel sebep olarak da çünkü herşeye karışmaya kalkışan bir annesi vardı
varmış daha doğrusu, (öyleymiş yani bilmiyoruz tabi erkekler eş ailesini anlatmadıkları için , ben anca kadın öldükten sonra bunları kuzenimin ablası olan diğer kuzenimden öğrendim)
birde mesela evde otururken "aman enişte sen ne bilcen sen bi sus" filan diyorlarmış. kuzenim da oldukça hoşsohbet, kültürlü eğitimli bir çocuk halbuki. hani varlıklı da
fakir diye kaale almıyorlar desem öyle de değil
mesela denizin dibinde kışlıyorlar yazın yaylaya çıkıyorlar o kadın hayatında 1 kere denize girmeden göçmüş gitmiş dünyadan, bu çok enteresan gelmiştir bana --benim ailem böyle değildir, denerler yani bari en azından sevmezlerse bile deneyimlemişlerdir. ben annemle kaç ülke kaç şehir gezdim.--
ama kadın öldü gitti bu yengem olan kız gidip 3 ay aile evinde kalmaya başladı yazlarıçünkü annesi ölünce artık herşeye karışan biri kalmadığı için rahat ediyormuş. eskiden rahat edip kalamıyormuş kendi kök ailesinin evinde o kadar uzun uzun...
bu demek değildir ki her Mersin yörüğü böyledir, benim anne-babam kuzen. aynı köyde dip dibe evlerde büyümüşler, ama annemin aile kültürü ile babamın aile kültürü aynı köyün aynı iklimin insanı olmaları hariç hiç benzemez desem abartmış olmam.
benim köyümün etrafı da farklı yörük boylarının köyleridir, birbirimizle akrabalığımız yok.
mesela o köyler hep milliyetçi partilere oy verir-di şimdi dinci parti seçmeni oldular (Mersin, Balıkesir, Antalya vs. gibi yerlerde genelde yörükler milliyetçi partilere oy verir, aynı zamanda bol bol da içer , düğünde havaya ateş açar vs. vs. mesela) Ama benim köyümde yörük nüfus milliyetçi değil mesela, ağırlıkla Atatürkçü, hem de türkiyenin en yobaz bilinen şehirlerinden birinde. Etraf köylerde kızlar daha yeni yeni okurken bizde benden öncekiler de hep okumuş. Benim köyümde ortalama yörük profili, ne genel olarak o sahil kesimi yörükleriyle ne de köyün etrafındaki yörük profille benzemiyor yani.
bizde normalde "kadim gelenek" kadın üzerinden yürür, kadını aciz görmezler. obayı kadınlar çevirir. Ama etrafımız o kadar ataerkilki bizimkiler de sonradan ataerkil olmuş resmen! eskiden daha serbest olan kadınlar 1- balkan, dünya ve kurtuluş, savaşlarıyla obada erkek kalmayınca erkek kıymete bindiği için 2- etraf ataerkil olduğu için aslından kopmuş. bu kopmaya rağmen biz bir de etrafa göre en çağdaş yeriz yani!
Kısacası say say bitmez bu kadar da genellenemez bir durum.
Ben Alevilerin içinde büyüdüm çokta severim hiç yabancılık çekmem çünkü o kadar naif ve düşünceli insanlar ki bizim orda asla öyle etiketler yapılmazdı bilmezdim buraya geldim o yüzden sudan çıkmış balığa döndüm.Belli başlı memleket, ırk vs genellemelerini anlayabiliyorum ama çok fazla ucu açık bir şey sormuyor musunuz şu an? Biz mesela aleviyiz. Ailemin memleketini baz alarak kapı komşu üç aileyi örnek verecek olursam dersiniz ki bunlar nasıl ortak kültür. Biz mesela ailece ateistiz, dini hiçbir şeyden hoşlanmayız. Akrabalar var cem evine de giderler, kendi oruçlarını da tutarlar, kendilerini direkt olarak alevilikleri üstünden tanımlarlar. Onların evlilik yoluyla akrabaları var mesela bağnaz denecek kadar dindar, kendileri dışında kimseyi beğenmez, dışarıya kız vermez falan. Bunlar kaç yüz sene aynı yerlerde yaşamış, aynı kökten gelen insanlar bakın. Ortak ne var dense ne bileyim kadınların okuması önemli, halkın genelinden daha rahat bir hayat tarzı, belki müzikler falan dışında bir şey sayabilir miyim emin değilim. Burda 20 kişi gelip Yörük yorumu yazsa onlar da birbirini tutmayacaktır.
Neyse bu saatten sonra ne yapabilirim diyorsanız onlara gidince onlara uyun, size gelince size uyumasını istediğinizi eşinize söyleyin onlara uygun şekilde söylesin.
İç Anadolu’dan bahsediyorsunuz galiba elbette her aile yapısı farklıdır yüzeysel bakınca zaten her şey ortada oluyor benim aşağılama niyetim yok aksine öğrenme davranış sebeplerini bilme isteğim varMersinli yörüğüm. Problem nedir? Neyimiz kabaymış? Geldiğin yeri unutmadan başka memleketlere yorum yap, en azından bizim soyumuz sopumuz gerçek Türk. Müge Anlı'ya çıkan kendi hemşerilerini yadırga önce.
Ay başka bir örnek daha vereyim dün gittiğimizde çeyizimden iğne oyası çok güzel ağır bir model baş örtüsü götürdüm bu da ramazan hediyen diye hani bunları gerçekten kendi aile görgümden dolayı yapıyorum ne yaptı biliyor musunuz? :) iyi iyi hadi neyse koy şuraya yazmasıda iyi değilimiş dedi ben hiçbir şey demedim elbette yukarıda bir arkadaş sitcom karakteri olarak düşün demişti cidden öyle düşündüm güldüm eşim bu duruma bozuldu aman boşver dedim. Sizce hoş bir davranış mı ? Herkes öyledir demiyorum ben zaten herkes böyle midir diye soruyorum.Çok hoş anlatmışsınız. Eşimin baba tarafı alt köylü halaları vs öyle değil gayet çocuklarını okutmuşlar gittiğinde hoş geldiniz sohbet ederken normal bir sohbet akışı sürekli kavga modu değil yani kendileride aynı şekilde amcası doktor vs ama anne tarafı tam bir fiyasko kaos yani sürekli bacılar birbirlerinin arkasından dedikodu yapıp küsüp barışıp bağırıp çağırıp çocuklarına asla yakınlık göstermeyen aksine her hareketini eleştiren bi yapıda bakın en basit örnek vereyim ramazanda ben eşimin yüzü gülsün diye annesini aradım yemek yaptım getireyim birlikte açalım iftarı dedim tamam dedi iç pilavlar çorbalar mezeler yaptım götürdüm şifa olsun neyse orda salata yapacaktım çengelköy salatalık varya küçük küçük ondan iki tane almıştım elimden aldı onu ben sahurda yiyorum doğramayıver diye bi şey diyemedim hurma mesela ya Allah’ın verdiği hurma biz ramazan başlamadan ailelerimize tahin helva hurma götürürüz bereketli olsun diye Kudüs hurmasından almıştık diyor ki onu ben yiyorum onu değil şu öteki endeğendekini çıkar çürümeye yakın olanı ya kıyaslama yapmak istemiyorum lakin benim annem ya da başka anneler tam aksini yapmaz mı ? Çocuklarım en iyisini yesin ben yemesemde olur diye. Yörüklerin tümü böyle demiyorum ben böylesine denk geldim diyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?