yörüğüm
Mersinli değilim, Mersin yörüğü yengem var, her ne kadar arada Toroslar olsa da aslında kuş uçuşu olarak yakınız. (eskiden, konup göçerken, göç güzergahında kullandığımız bir yermiş)
kuzenim (eşi) bu kızın ailesini hiç sevmez, sevmezmiş yani. temel sebep olarak da çünkü herşeye karışmaya kalkışan bir annesi vardı
varmış daha doğrusu, (öyleymiş yani bilmiyoruz tabi erkekler eş ailesini anlatmadıkları için , ben anca kadın öldükten sonra bunları kuzenimin ablası olan diğer kuzenimden öğrendim)
birde mesela evde otururken "aman enişte sen ne bilcen sen bi sus" filan diyorlarmış. kuzenim da oldukça hoşsohbet, kültürlü eğitimli bir çocuk halbuki. hani varlıklı da
fakir diye kaale almıyorlar desem öyle de değil
mesela denizin dibinde kışlıyorlar yazın yaylaya çıkıyorlar o kadın hayatında 1 kere denize girmeden göçmüş gitmiş dünyadan, bu çok enteresan gelmiştir bana --benim ailem böyle değildir, denerler yani bari en azından sevmezlerse bile deneyimlemişlerdir. ben annemle kaç ülke kaç şehir gezdim.--
ama kadın öldü gitti bu yengem olan kız gidip 3 ay aile evinde kalmaya başladı yazları

çünkü annesi ölünce artık herşeye karışan biri kalmadığı için rahat ediyormuş. eskiden rahat edip kalamıyormuş kendi kök ailesinin evinde o kadar uzun uzun...
bu demek değildir ki her Mersin yörüğü böyledir, benim anne-babam kuzen. aynı köyde dip dibe evlerde büyümüşler, ama annemin aile kültürü ile babamın aile kültürü aynı köyün aynı iklimin insanı olmaları hariç hiç benzemez desem abartmış olmam.
benim köyümün etrafı da farklı yörük boylarının köyleridir, birbirimizle akrabalığımız yok.
mesela o köyler hep milliyetçi partilere oy verir-di şimdi dinci parti seçmeni oldular (Mersin, Balıkesir, Antalya vs. gibi yerlerde genelde yörükler milliyetçi partilere oy verir, aynı zamanda bol bol da içer , düğünde havaya ateş açar vs. vs. mesela) Ama benim köyümde yörük nüfus milliyetçi değil mesela, ağırlıkla Atatürkçü, hem de türkiyenin en yobaz bilinen şehirlerinden birinde. Etraf köylerde kızlar daha yeni yeni okurken bizde benden öncekiler de hep okumuş. Benim köyümde ortalama yörük profili, ne genel olarak o sahil kesimi yörükleriyle ne de köyün etrafındaki yörük profille benzemiyor yani.
bizde normalde "kadim gelenek" kadın üzerinden yürür, kadını aciz görmezler. obayı kadınlar çevirir. Ama etrafımız o kadar ataerkilki bizimkiler de sonradan ataerkil olmuş resmen! eskiden daha serbest olan kadınlar 1- balkan, dünya ve kurtuluş, savaşlarıyla obada erkek kalmayınca erkek kıymete bindiği için 2- etraf ataerkil olduğu için aslından kopmuş. bu kopmaya rağmen biz bir de etrafa göre en çağdaş yeriz yani!
Kısacası say say bitmez bu kadar da genellenemez bir durum.