• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yörükler nasıldır ? Mersin yörükleri hakkında bilgi

cennetkusu777

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
26 Mayıs 2024
47
17
3
28
Kızlar eşim ve ailesi yörük ben iç anadoluluyum biz evleneli 6 ay oldu öncesinde 1.5 yıllık sevgililik 1 yıllık nişanlılık var. Ben eşimin ailesinin kültürüne henüz ayak uyduramadım o benimkine alıştı çünkü dümdüz Türk aile yapısı ama onların hayvanları var bağları var kendilerine has yemekleri içmekleri davranışları giyinişleri var ve ben bunlarla ilk kez tanışıyorum anlayamıyorum sudan çıkmış balığa dönüyorum böyle oluncada eşimle tartışıyorum neden böyle davranıyorlar diye çünkü bana göre çok ayıp kaba davranış oluyor nasıl uyum sağlayabilirim ? Ya da eşimle bunu sorun yapmayacak hale nasıl gelebilirim düğün sürecinde bize çok ettikleri için şuan evime bile alaşım gelmiyor ve bu durum bizim aramızda sorun olacak gibi hissediyorum inanın bu konular yordu beni nasıllardır yörükler paraya düşkün mü ahlakları yemekleri davranışları geline damada bakış açıları ?

Kızlar eşim ve ailesi yörük ben iç anadoluluyum biz evleneli 6 ay oldu öncesinde 1.5 yıllık sevgililik 1 yıllık nişanlılık var. Ben eşimin ailesinin kültürüne henüz ayak uyduramadım o benimkine alıştı çünkü dümdüz Türk aile yapısı ama onların hayvanları var bağları var kendilerine has yemekleri içmekleri davranışları giyinişleri var ve ben bunlarla ilk kez tanışıyorum anlayamıyorum sudan çıkmış balığa dönüyorum böyle oluncada eşimle tartışıyorum neden böyle davranıyorlar diye çünkü bana göre çok ayıp kaba davranış oluyor nasıl uyum sağlayabilirim ? Ya da eşimle bunu sorun yapmayacak hale nasıl gelebilirim düğün sürecinde bize çok ettikleri için şuan evime bile alaşım gelmiyor ve bu durum bizim aramızda sorun olacak gibi hissediyorum inanın bu konular yordu beni nasıllardır yörükler paraya düşkün mü ahlakları yemekleri davranışları geline damada bakış açıları ?
Kaba davranıştan kastınız nedir bilemiyorum ama sanki yörüklükten öte düğün zamanı yaşananlardan kaynaklı önyargılısınız ve yaptıkları her şey size batıyor gibi geldi okuyunca.

Kaba davranıştan kastınız nedir bilemiyorum ama sanki yörüklükten öte düğün zamanı yaşananlardan kaynaklı önyargılısınız ve yaptıkları her şey size batıyor gibi geldi okuyunca.
Belki böylede olabilir ama şöyle düşünüyorum eğer evlilik nedeniyle tanışmasaydım normal misafir olarak gelseydim evlerine yine kaba gelirdi davranışları bana

Yerleşik hayata ,düzene tam geçmemiş, gezgin ruha sahip ailelerden vizyon bekleyemezsiniz.

Kendi tercihlerinizi yaşıyorsunuz.. Eşinizin ne suçu var da kavga ediyorsunuz sürekli. Olacak iş mi?

Evliliginize, eşinize, evinize odaklanın. Eşiniz size uyum sağlamışsa, sizde 40 yılda bir göreceğiniz insanlara biraz gözünüzü kulağınızı kapatırsınız olur biter.

ben bunlarla ilk kez tanışıyorum anlayamıyorum sudan çıkmış balığa dönüyorum böyle oluncada eşimle tartışıyorum neden böyle davranıyorlar diye çünkü bana göre çok ayıp kaba davranış oluyor nasıl uyum sağlayabilirim ? Ya da eşimle bunu sorun yapmayacak hale nasıl gelebilirim
yorukleri cok bilmem. Arkadasimin köycegiz yörüğü bir kocasi var - adami cok beğeniyorum, ailesini de dugun zamani gidince görmüştüm cok misafirperver , görmüş gecirmis bonkör insanlardi. o yuzden gözümde pozitif sekilde kalmislar.
ama yörüklerden de bagimsiz olarak eger baska milletin insaniyla evlendiysen "bu da onlarin kültürü" demeyi bilmek lazim.
"iyy ne sacma. ama bu da onlarin kulturu"
anahtar kelime bu bence. ya da bir anlasmazlik yasayinca "muhtemelen sizin oralarda bu normal - hatta kurulmasi gereken bir cumle ama bizim oralarda bu kırıcı ve agir bir sözdür" gibi cumlelerle asilabilir bence.
sonucta siz de yabancisiniz onun kulturune, o da ne kadar uyum saglasa da sizin kültürünüze yabanci. ailesinin olaylarini hic kisisellestirmeden "bu benimle ilgili degil, kendi kulturleri boyle" diye yorumlarsaniz uzulmezsiniz. benim hayatimdaki insan da cok baska ve hicbir aşinaligimin olmadigi bir kültürden. sevgilim ömrü billah sevgilisi-best kankisi olmayan birine bir çay ismarlamis biri degil😅 çünkü kültüründe yok. yedigin yemekten arkadasin da aldiysa paypal hesabini gonderirsin yedigin kadarini odesin diye. düşün elin memleketini. Mesajin basinda yazdigim arkadasimi ziyarete gittigimizde sevgilim ve arkadasin Yörük kocasi birseyler alip paket yaptirmaya gitmisti. Sevgilim aldiklarinin bizim icin olanlari ödemek istemis, cocuk da "senin paran burada gecmez" demis. O da demis ki "benim tl var" Geldi bana diyor ki "sanırım bende sadece euro var zannetti burada euro gecmez dedi. su 300 lirayi arkadasina verir misin" 😂😂
kafa böyle bir kafa yani. her gittigimiz yerde millet yemek yiyip biz çay icsek bile kasaya gidip iki çay diye odeme yapmak ister. Birileri bir sey ismarlayinca (ki genelde biz onlarin sehrine gittiğimiz icin onlar ismarlarlar. misafir konumunda olduğumuz icin, turk kültürü boyledir) cok rahatsiz olur.
"sacma ama onlarin kulturu" demeyi - tepki vermemeyi ogrendi. simdi uzaktan birisi geldigi zaman hic istemese de onlarin da hesabini odemesi gerektigini farkinda. "sacma ama onlarin kültürü" der öder yani.
ben de onun memleketine gittigimde beni sehri gezdirmeye götüren kisi bir kahve ismarladiginda hesabi o bile odese ne kadar tuttugunu odemek icin paypal hesabini isteyecegimi ogrendim.
sacma mi? dunyanin en sacma seyi bana göre. ama bu da onlarin kültürü. ayni sekilde benim geceleri kendi evime dönüşüm, aileme söz aşamasına kadar sevgilimden bahsetmemem, beni eve birakirken kapimin önüne kadar birakmak yerine sokagin basinda birakmasi falan da sevgilim icin über sacma çünkü onlarin kültüründe kiz arkadasinin ailesinin evine gidip odaya cekilebiliyorsun, ailesi selam verip tv izliyor. bizdeki gibi degiller. ama dedigim gibi "ne sacma, ama bu da onlarin kulturleri" deyip geciyor .
gibi gibi gibi
siz de madem kabul ettiniz, girdiniz bu yola.
"sacma ama bu da onlarin kulturleri" diyin,gecin. kac yuz yillik yorukler sizin icin degismezler. bosuna sinirlenip esinizle de gerilmeyin.
hic de kişisel almayin. konusan oyle bildigi icin konusuyordur. onlari abartili hareketleri olan sitkom karakteri gibi dusunmeye calisin:) benim gercekten mal mal hareketleri olan - cok bilmis - her konuda fikri olan, "xyz benim ahbabimdir" diye hic bilmedigim vali isimlerini falan siralayan, cok sacma bir akrabam var. kucukken onu sitkom karakteri gibi hayal ederdim. ne zaman "xyz benim ahbabimdir" gibi bir hikaye anlatsa sanki sitkomdaki mal karakter soyluyor gibi komiğime giderdi :)
kendinize böyle yollar da bulabilirsiniz. ama en sagliklisi "cok sacma ama bu da onlarin kültürü" demek

Yörükler genelde rahat çok karışmayan çocuklarına ve çocuklarının eşlerini severler benimserler ama her insan bir değil her milletin içinde bozuk çıkıyor. Mersinliyim baya yörük çevrem var KV sorun yaşayan gelin görmedim fazlasıyla sahip çıkıyorlar hatta

yorukleri cok bilmem. Arkadasimin köycegiz yörüğü bir kocasi var - adami cok beğeniyorum, ailesini de dugun zamani gidince görmüştüm cok misafirperver , görmüş gecirmis bonkör insanlardi. o yuzden gözümde pozitif sekilde kalmislar.
ama yörüklerden de bagimsiz olarak eger baska milletin insaniyla evlendiysen "bu da onlarin kültürü" demeyi bilmek lazim.
"iyy ne sacma. ama bu da onlarin kulturu"
anahtar kelime bu bence. ya da bir anlasmazlik yasayinca "muhtemelen sizin oralarda bu normal - hatta kurulmasi gereken bir cumle ama bizim oralarda bu kırıcı ve agir bir sözdür" gibi cumlelerle asilabilir bence.
sonucta siz de yabancisiniz onun kulturune, o da ne kadar uyum saglasa da sizin kültürünüze yabanci. ailesinin olaylarini hic kisisellestirmeden "bu benimle ilgili degil, kendi kulturleri boyle" diye yorumlarsaniz uzulmezsiniz. benim hayatimdaki insan da cok baska ve hicbir aşinaligimin olmadigi bir kültürden. sevgilim ömrü billah sevgilisi-best kankisi olmayan birine bir çay ismarlamis biri degil😅 çünkü kültüründe yok. yedigin yemekten arkadasin da aldiysa paypal hesabini gonderirsin yedigin kadarini odesin diye. düşün elin memleketini. Mesajin basinda yazdigim arkadasimi ziyarete gittigimizde sevgilim ve arkadasin Yörük kocasi birseyler alip paket yaptirmaya gitmisti. Sevgilim aldiklarinin bizim icin olanlari ödemek istemis, cocuk da "senin paran burada gecmez" demis. O da demis ki "benim tl var" Geldi bana diyor ki "sanırım bende sadece euro var zannetti burada euro gecmez dedi. su 300 lirayi arkadasina verir misin" 😂😂
kafa böyle bir kafa yani. her gittigimiz yerde millet yemek yiyip biz çay icsek bile kasaya gidip iki çay diye odeme yapmak ister. Birileri bir sey ismarlayinca (ki genelde biz onlarin sehrine gittiğimiz icin onlar ismarlarlar. misafir konumunda olduğumuz icin, turk kültürü boyledir) cok rahatsiz olur.
"sacma ama onlarin kulturu" demeyi - tepki vermemeyi ogrendi. simdi uzaktan birisi geldigi zaman hic istemese de onlarin da hesabini odemesi gerektigini farkinda. "sacma ama onlarin kültürü" der öder yani.
ben de onun memleketine gittigimde beni sehri gezdirmeye götüren kisi bir kahve ismarladiginda hesabi o bile odese ne kadar tuttugunu odemek icin paypal hesabini isteyecegimi ogrendim.
sacma mi? dunyanin en sacma seyi bana göre. ama bu da onlarin kültürü. ayni sekilde benim geceleri kendi evime dönüşüm, aileme söz aşamasına kadar sevgilimden bahsetmemem, beni eve birakirken kapimin önüne kadar birakmak yerine sokagin basinda birakmasi falan da sevgilim icin über sacma çünkü onlarin kültüründe kiz arkadasinin ailesinin evine gidip odaya cekilebiliyorsun, ailesi selam verip tv izliyor. bizdeki gibi degiller. ama dedigim gibi "ne sacma, ama bu da onlarin kulturleri" deyip geciyor .
gibi gibi gibi
siz de madem kabul ettiniz, girdiniz bu yola.
"sacma ama bu da onlarin kulturleri" diyin,gecin. kac yuz yillik yorukler sizin icin degismezler. bosuna sinirlenip esinizle de gerilmeyin.
hic de kişisel almayin. konusan oyle bildigi icin konusuyordur. onlari abartili hareketleri olan sitkom karakteri gibi dusunmeye calisin:) benim gercekten mal mal hareketleri olan - cok bilmis - her konuda fikri olan, "xyz benim ahbabimdir" diye hic bilmedigim vali isimlerini falan siralayan, cok sacma bir akrabam var. kucukken onu sitkom karakteri gibi hayal ederdim. ne zaman "xyz benim ahbabimdir" gibi bir hikaye anlatsa sanki sitkomdaki mal karakter soyluyor gibi komiğime giderdi :)
kendinize böyle yollar da bulabilirsiniz. ama en sagliklisi "cok sacma ama bu da onlarin kültürü" demek
Ya yorumunuza bayıldım tek tek örneklendirerek verdiğiniz cevaplar ben de aşırı bi yüksek enerji oluşturdu teşekkür ederim deneyeceğim

Sen sıralamayı yanlış yapmışsın baştan arastiracaktin nasıl insanlar nasıl yaşarlar diye. Artık olan olmuş evlenmişsin içlerine girmişsin yaşayarak öğreniyorsun işte nasıl insanlar olduklarını.
Bak bu doğru araştırsaydım eğer hazırlıklı olurdum beklentilerim bu yönde olurdu

Yörükler genelde rahat çok karışmayan çocuklarına ve çocuklarının eşlerini severler benimserler ama her insan bir değil her milletin içinde bozuk çıkıyor. Mersinliyim baya yörük çevrem var KV sorun yaşayan gelin görmedim fazlasıyla sahip çıkıyorlar hatta
Şöyle benim kv heralde yaşadıklarından ötürü bilemiyorum her şeye çok karışır ben dur demesini bilirim lakin ben tam tersi olmayı isterdim daha samimi içten anne gibi

Bence de sıralama biraz yanlış yani bu soruları evlenmeden önce sorman gerekiyordu. Ama somut örneklerden gitmek daha doğru olur şimdi yukardaki arkadaşlar da yazmışlar iyi örnekler var çevrelerinden yörük ve çok beğendikleri insanlar var ancak mesela benim de aklımda Müge Anlı’ya çıkan yörükler geldi. Allah karşılaştırmasın diye bir fikir kalmış benim de aklımda. O yüzden kimseyi bence şu memleket lise şu ırktansa mükemmeldir veya çok kötüdür diye sınıflandırmamak lazım

Ne yapıyorlar da kaba geliyor mesela, örneklendirebilir misiniz?
Örneğin evlerine gittiğinizde hoşgeldin demiyorlar ya da giderken güle güle demiyorlar biri bi şey anlatırken bi anda onun sözü kesilip başka şeyler söylüyorlar ya hadi neyse haydi sus diyip bi anda konuyu kendilerine çeviriyorlar ve bunu gencinden yaşlısına yapıyor belkide ben başka yörük tanımadım sadece eşimin köyü bilemiyorum

Ben de Mersinliyim yemek kültürü filan sadece yörükle alakalı degil ki Mersin mutfağı iç Anadolu farklı olur elbette anne tarafimda zamanında hayvancılık yapmış zamanında şimdi bıraktılar bag-bahce işleri devam ediyor tabi.

Örneğin evlerine gittiğinizde hoşgeldin demiyorlar ya da giderken güle güle demiyorlar biri bi şey anlatırken bi anda onun sözü kesilip başka şeyler söylüyorlar ya hadi neyse haydi sus diyip bi anda konuyu kendilerine çeviriyorlar ve bunu gencinden yaşlısına yapıyor belkide ben başka yörük tanımadım sadece eşimin köyü bilemiyorum
Bu olay bence eşinizin ailesi ile alakalı bende koyluyum yerlisi hatta hem annemin hem babamın köyüne gittiğimde insanlar pervane olur dışarıdan yabancı biri gelse onlarada aynı şekilde pervane olurlar rahat ettirmek için evlerine dönerken boş gondermezler gelen kişi yabancı bile olsa.

Benin ailem de o taraftan gocme, ben izmirde buyudum. Bazi akraba aileler degismemis, cok kaba geliyor bana da, pek yol yordam bilmiyorlar. Akillarindan geceni soyleyiveriyorlar, yillar sonra ilk defa gordukleri birine "oha ayi gibi sismissin, az ye" demek gibi 😂 ya da "annene benziyosun ama annen guzeldi" demek gibi 😂😂 Size karsi bir davranislari yok, onlarin normali oyle, yasadiklari cevreyle alakali. Benin akrabalarim da birbirlerine demediklerini birakmazlar ama kusmezler de.

Bu aslında “yörük” olmakla alakalı birşey değil bana göre. Mesela hayatı köyde geçmiş tarımla hayvancılıkla uğraşmış bir insanla, şehir hayatına alışmış ona göre sosyal çevresi olan bir insan da evlense yine bazı durumları yadırgayacaklar.
Sorunuz değişik geldi.”yörükler paraya düşkün mü ahlakları nasıl?” derken? Siz iç anadolulu olduğunuzu söylüyorsunuz,ben de mesela iç Anadolunun bazı kesimlerindeki insanlarla alakalı bağnaz yobaz oldukları yönünde pek çok yorum duymuşumdur. Bölgeye göre ayırmak bana adil gelmiyor.her yerin iyisi de vardır kötüsü de.
Sizin bakış açınıza bağlı.. hayatları size tuhaf geldiği kadar ilginç ve yeni bir keşif gibi de gelebilir. Onları değiştiremezsiniz ya görüştüğünüzde ayak uydurursunuz ya da görüşmezsiniz.eşinizle tartışacağınız durum sadece hayatınıza birebir müdahale edip hadsizlik ederlerse olmalı bence.
Sudan çıkmış balığa döneceğiniz ne var anlayamadım doğrusu.yemekleri,giyimleri ,davranışları size göre değişik olabilir de neticede siz de İngiliz kraliyet ailesinden gelmemişsinizdir diye tahmin ediyorum 😁mecbur size bir müdahaleleri olmadıkça saygı duymalısınız.

Bizde üst kuşaklarda yörük var.
Ailenin yörük damarı olan tarafı olmayan tarafından daha kibar ama çerkez de var rumeli göçmeni de var, karışık. Ama nasıl insanlardı, adetleri nasıl bilmiyorum.

Yakın arkadaşım rus. Evlendikten sonra memleketine gittiğinde teyzesinin evinde kalirken eline bez almış koridoru siliyor. Teyzesi bozulmuş. 'Pis mi gördün?' deyince durumu kavrayıp, 'Kültürler karıştı' demiş 😂 Aa ayıp çünkü, pis yer gördün mü eline bir bez alırsın.
İnsanları, olayları olduğu gibi kabul etmenin en güzel örneklerini onda gördüm. Akıllı ve olgun biridir.
Bazı şeylere; 'Bu bir kulturdür. Onu değiştiremessin.' der.
Kültürümüze tamamen uyumlanmış değil, ama yerine göre idare etmiş.
Çok sık da görüşmemiş.
Bence siz de öyle yapmalısınız.

Büyük çapta bariz farklı olan her şeye hoşgörü ile yaklaşabilmenin de kolay olduğunu düşünmüyorum. O yuzden bunu başarmak bence takdir edilesi.Suyun akış yönü ile yıllarca boğuşmakta inat etmedikçe aksi de yargılanmamalı.
Farklılıklarla mücadele etmenin bize faydası yok. Devam etmeyi düşünüyor ve mutlu olmak istiyorsanız; bir şekilde yadırgamamayı öğrenip, kabul edip hayatınıza devam etmelisiniz. Çünkü insanların kendi yaşam standartlarında ve çevrelerinde var olan normalleri aynı zamanda kendi doğrularıdır. Bunları kendi doğrularımızla değiştiremeyiz.

Back