1-YULAF :
Enerji vermesi ile bilinen yulaf, aynı zamanda kan şekeri seviyesini normal sınırlar altında tutan bir besindir. Dikkati toplamaya, konsantrasyonu arttırmaya yarayan tahıl çeşididir. Özellikle sabah kahvaltıda tüketilen yulaf, enerji verici etkisini gün boyu size hissettirir. Yulafı, yulaf ezmesi veya lapası şeklinde tüketebilirsiniz. Diyet süresince kilo vermek isteyenlerin düşük kalorisi nedeni ile tüketmeleri de güzel bir seçimdir.
2- KETEN TOHUMU :
Keten tohumu, omega 3 ve 6 yağ asitlerini barındırır. Esansiyel yağ asitleri olan omega 3 ve omega 6 metabolizmanın enerji üretimine ve oksijen transferine yardımcı olur. Keten tohumu ayrıca tok tutar ve zayıflama sürecinde oldukça faydalı bir gıdadır. Yoğurtla birlikte tüketilebilir.
3- ŞEFTALİ:
Su içeriğinin zengin olması ve bağırsak çalışmasını arttırması ile oldukça faydalı bir meyve olan şeftali, aynı zamanda kan ph seviyesini alkali yönünde değiştirir. Kan yapımını arttırır. Enerji içeriği yüksektir ve sizi uzun süre zinde tutar. Vücutta şeftalinin sindirimi çok rahat gerçekleşir ve vücut tarafından yüksek oranda emilen bir meyvedir. Bunun sonucunda içerdiği vitamin ve minerallerden bedenimizin en üst seviyede faydalanmış olur. Antioksidan etkisi gösteren şeftalinin faydaları arasında sayılacak diğer bir nokta ise vücuttan toksinleri atmasıdır. Bu etkisi ile zayıflama süresinin daha sağlıklı ve verimli ilerlemesini sağlar.
4-AYÇİÇEĞİ :
Ayçiçeği bitkisinin içerisinde bol miktarda magnezyum, demir, bakır, protein, B kompleks vitaminleri, esansiyel almamız gereken yağ asitleri, ve çinko bulunur. Bu mineraller enerji seviyemizi arttırmakta ve sağlığımız için yüksek derecede önem arz etmektedir. Gün içerisinde enerjinizin düştüğünü hissettiğiniz anda bir avuç ay çekirdeği tüketerek ayçiçeği yağı ihtiyacınızı karşılamış olup aynı zamanda enerjinizi de yükseltebilirsiniz.
5- PATATES VE BAL KABAĞI:
Patates bitkisi C vitamini ve potasyum içeriği açısından zengin olup aynı zamanda enerjinizi arttırır. Bedenimizi toksinlerden arındırır. Balkabağı ise ciddi anlamda sindirim fonksiyonlarını arttır ve kan dolaşımını düzenleyerek, vücudumuzun enerji seviyesini normal düzeyler içinde tutar.
6- MAYDONOZ :
Yeşil yapraklı sebzelerin içerisinde faydası ile öne çıkan bir bitkidir. Maydanoz yüksek miktarda B12 vitaminine sahiptir. Aynı zamanda narenciyelere göre çok daha fazla C vitaminine sahip olarak bir çok da mineral içerir. C vitamini içeriğinin zengin olması nedeniyle yorgunluğa karşı oldukça faydalı gıdaların başında gelir. Her gün bit tutam tüketmek gerekir.
7-TAHILLAR:
Özellikle kompleks karbonhidrat içeren tahıl çeşitleri hızlı değil normal bir biçimde kan şekeri seviyesini yükseltip, ani kan şekeri düşüşüne neden olmadığı için uzun süre kan glikoz seviyesini normal sınırlar içerisinde tutar. Bu durum da uzun süreler enerji seviyesinin belli bir seviyede kalmasına neden olur. Aynı zamanda tahıl çeşitleri B vitamini açısından oldukça zengindir. Vücudumuzun enerji deposu olan dalağın temel ihtiyacı olan vitamin ise B vitaminidir. Vücudunuzda B vitamini seviyeniz düşük ise, ihtiyacınız olan kadar günlük alımı sağlamadıysanız, istediğiniz enerji seviyesine çıkamazsınız. Bundan dolayı günlük tahıl tüketimini göz ardı etmemelisiniz.
8-ÜZÜM:
Kuru veya taze üzümün vücutta iyileştirici etkisi olduğu bilinmektedir. Bunun nedeni magnezyum açısından zengin olmasıdır. Magnezyumun önemli bir görevi de enerjinin glikoza dönüştürülme aşamasında işe yaramasıdır. Böylelikle enerji metabolizmamız sorunsuzca çalışır ve yorgunluğa karşı bedenimiz korunur.
9-SEBZELER:
Sebzeler, B vitamini türleri çoğunlukta olmak üzere, magnezyum ve demir gibi vücudumuzun enerji metabolizmasında önemli görevleri olan mineraller açısında zengindirler. Özellikle ıspanak, brokoli ve kuşkonmaz bu konuda oldukça önemlidir. Sebzelerin çiğ olarak tüketilmesi, daha yüksek enerji verdiği ve yorgunluğa karşı daha iyi birer kalkan olduğu belirlenmiştir. Brokoli, hücre düzeyinde ki enerji üretimi açısından önemli bir mineral olan Co- enzyme Q10 açısından oldukça zengin bir sebzedir. Toplumuz da yaygın olmasa da, brokoliyi soframızdan eksik etmememiz gerekir.
Kaynak: doktor sitesi