Sutu kaynatmazsaniz yogurttan farkli bir sey cikar ortaya. Peynir telemesine benzer bir sey oluyor. Cunku mayalanma tamamen bakteri ile calisan bir surec. Kaynatmadiginizda farkli bakteriler hala hayatta olur ve mayalanmanin gidisatini degistirir. Mesela sutu kaynatinca da peynir mayasi tutmaz. O zaman da peynir icin gereken bakteriler ölmüş oluyor cunku.
Sutu kaynatin, kopuklenip kabarmasina gerek yok, tencere kenarinda kopuk olusumu baslayinca kapatin altini. Sicak sicak kavanoza alin. Kavanozlarin icinde beklesin sogumayi. Gidip gelip kontrol edin uygun sicakliga gelmis mi diye. Icinde parmak sallayinca 4 saniye, sallamadan bekletince 8 saniye dayanabilecek isida olsjnlar. Litre basina bir cay kasigi ev yogurdu yeterlidir maya olarak. Yogurdu bir kaba alin, iliyan sutten birer kasik dokup cirpin, ve yogurdu akiskan hale getirin. Kavanozlara esit pay edin, kasikla bir tur karistirin. Kavanozlarin agzi acik olsun, kevgir gibi delikli bir sey koyun. Onun uzerinden bir tane sofra bezi, bir tane mutfak havlusu gibi abartmadan sarin. 2 saat sonra ustunu tamamen acin. Kavanozlari oynatmayin yerinden. Kendi kendilerine tamamen soguyana kadar birakin. Tamamen soguyunca dolaba kaldirin agzi acik sekilde. 1 gun agzi acik beklesin, sonra kapatabilirsiniz. Yogurt mayasini komsunuzdan ya da yogurtcudan alin.
Kavanozlari bir tepsi ustunde ya da kesme tahtasi uzerinde tezgaha, masaya koyun. Camasir suyu vs cok kimyasal kullanmadiginiz bir ortamda olmali. Ortam iyi havalanmali. Bakteriler havayi kullaniyor cunku mayalanirken.