Yogurt

marketten aldığın sütten daha sağlıklı pastorize yapılmış sütü nasıl o hale getirdiklerini ne türlü ilaçlarla mayalayıp soguttuklarını iyi biliyormusın göz görmeyince gönül katlanır ama
Sütçüler çıplak elleriyle sağdıkları sütü, daha önce birçok kez kullanılan pet şişelere koyuyorlar. Satmak için kamyonet tarzı taşıtlarda akşama kadar güneşin altında gezdiyorlar. Vitamin değerimi bilemiyorum ama temizlik açısından sınıfta kalır.

Ha güvendiğiniz hayvancılıkla uğraşan hijyene dikkat eden biri varsa çok iyi. Ne yazık ki bizim öyle bağlantılarımız yok.

Ben bu yüzden sağlıklı bulmuyorum

Yoğurt yapan kadınlarımıza bir sorum olacak.

Gerçekten sağlıklı buluyor musunuz? Annem de takmış durumda ev yoğurduna cidden sağlıklı mı yani bu meret?
tabi ki emin olun hazir yogurttan bin kat güzel ve evde kendin yapiyorsun bak mesela benim bebeler alisti ev yogurduna 5 lt inek 1 lt de manda sutu karistirip yapıyorum efsane bir tadi var vallahi kaşık kasik yiyor ikiside agizlarina hazir yogurt surmezler alistiklari icin bilmiyorum bana hem saglik hemde lezzet olarak cok iyi geliyor hazir yogurttan tat alamıyorum

Sütçüler çıplak elleriyle sağdıkları sütü, daha önce birçok kez kullanılan pet şişelere koyuyorlar. Satmak için kamyonet tarzı taşıtlarda akşama kadar güneşin altında gezdiyorlar. Vitamin değerimi bilemiyorum ama temizlik açısından sınıfta kalır.

Ha güvendiğiniz hayvancılıkla uğraşan hijyene dikkat eden biri varsa çok iyi. Ne yazık ki bizim öyle bağlantılarımız yok.

Ben bu yüzden sağlıklı bulmuyorum
yooo o konuda cok haklısınız ben istanbulda oturuyorum bizim burda da var oyle dediginiz gibi sutu posete koyuyorlar ya midem kalkıyor ama biz siparisle getirtiyoruz o nedenle icim rahat yoksa.bende asla.o sekilde satan birinden almam

Süt sıcakken mayalamaniz lazim ben firin derece falan bilmem elle ayarlayim
Sütü kaynattip soğumaya biraktiktan sonra atiyorum 2 saat sonra serçe parmaginizla isisina bakin elinizi hafif yakmasi lazim yani ay yandi diip cekmeyecek derecede cok hafif isirma gibi sicaklik diil minnacik yakacak ortasinda1 yemek kasigi mayayi koyup alttan karistirip 2. Kasigi koyup yine alttan tencerenin dibine yayacaksiniz sonra tencerenin altina bi bez uzerine bi bez atiyorum sofra bezi sarip sarmalayip bekleyeceksiniz hani oglen mayaladiysaniz aksam dolaba minimum hareketle cok oynatmadan koyacaksınız o zaman hafif eksi kati bi yogurdunuz olur kolay gelsin :)

Kaç litre süte ne kadar maya koyuyorsunuz?
İnek sütü kullanıyosanız oda tatlı olur keçi veya koyuna göre

yooo o konuda cok haklısınız ben istanbulda oturuyorum bizim burda da var oyle dediginiz gibi sutu posete koyuyorlar ya midem kalkıyor ama biz siparisle getirtiyoruz o nedenle icim rahat yoksa.bende asla.o sekilde satan birinden almam
İşte bizim öyle bağlantılarımız yok. Sabahtan akşama kadar o sütler güneşin altında. Bakteri de ürer, ekşir de. Bizimkiler almakta ısrarcı ama ben yiyemiyorum.

Bir de pet şişede süt olmaz ya olmamalı.

Yaşasın AOÇ

Yogurdu hafif soguk mayalarsaniz tatli olur az onceki mesajimda tarif ettigim serce parmagi hafif yakma mevzusunda yakmayip normal sicaklikta oldugu zaman tatli olur
Sıcak olduğunda çok sulanmıyor mu :) benim yoğurtlarımda hiç ekşi olmuyor tam olarak ne yapacağız şimdi( gördüm yorumunuzu kusura bakmayın teşekkürler )

Biz hep yaparız ama fırına koymayız biz süte parmagını soktugunda ılıkmı soğukmu tam karar veremeyeceksin o şekildeyken mayayı çalıp kapağı kapa ve sofra bezine sar kalınca olsun gece yaptıysan sabaha kadar sarılı beklesin sonra dolaba koy 1gün daha elleme mayadan 2 gün sonra ye süper oluyo. Mayasını tatlı mayadan yapma komşudan falan iste evde mayalayan varsa o mayadan olsa daha iyi. 1 2 gün sonra yavastan ekşimeye başlıuo genelde yoğurtlar.

Birde hangi sütle mayalıyosunuz? Paket süt mü açık sütmü? Kutu sütse ondandır zaten kutu sütle yapılan yoğurdunda bi anlamı yok.

Mayalanma süresi uzayınca ekşi olur. Kefir de yapıyorum, me kadar uzun kalırsa o kadar ekşi oluyor. Hatta ben yoğurdu geçen sabah açmayı unutmuşum, akşam eve gelince açtım. Çok korktum çok ekşi olacak diye ama güzel bir tadı vardı.
Komşunuzdan hafif ekşimsi maya isteyin :)

Ben yogurt mayaladigim her seferinde yogurdum tatli oluyor en son dun saat 11:00 da mayaladim firina koydum. Firini vir sure 75 derecede calistirdim sonra kapattim. Bugun saat 1 de aldim dolaba koydum. Az once tadina bakayim dedim yine bal gibi tatli. Hic eksilik yok. Esim de eksi yogurt seviyor. Ben bu yogurdu neden eksitemiyorum. 47 derecede mayaladim
Sutun sıcak olmasiyla alakali diye biliyorum ekşi olmasini.
Mayalaninca ,sicak oldugu icin yesil su salar.dolaba konma suresi uzarsa yani oda sıcakliginda uzun kalirsa ekşir.

Ben yogurt mayaladigim her seferinde yogurdum tatli oluyor en son dun saat 11:00 da mayaladim firina koydum. Firini vir sure 75 derecede calistirdim sonra kapattim. Bugun saat 1 de aldim dolaba koydum. Az once tadina bakayim dedim yine bal gibi tatli. Hic eksilik yok. Esim de eksi yogurt seviyor. Ben bu yogurdu neden eksitemiyorum. 47 derecede mayaladim
Haa bir de bundan sonra nazar deger hep ekşi olur,o da ayri. :)))

1 lıtre 45 derecelık sute 2 yemek kasıgı aktıvya probıyotık yogurt katıp şöyle ustun koru karıstırıp (cam konserve kavanozda)
kapagını kapatıp kucuk battanıye veya ortuye sarıp bır gece bekletıyorum
gece 12 gıbı yatmadan yapıp sabah 7 de kapagını acmadan dolaba koyup 2-3 saatde buzdolabında bekletıyorum

tadı hafıf ekşimtrak oluyor tam ayranlık :)

bu arada sutumde köyden taze acık inek sutu veya keçi sutu oluyor

Yoğurt yapan kadınlarımıza bir sorum olacak.

Gerçekten sağlıklı buluyor musunuz? Annem de takmış durumda ev yoğurduna cidden sağlıklı mı yani bu meret?
Tabi ki sıfır katkı maddesi var en azından ;) dışardan alınam sütü cok iyi kaynatırsan hic bir sorun olmaz ben mesela market yoğurdu kesinlikle yiyemiyorum çok şekerli geliyor bana :110:

İşte bizim öyle bağlantılarımız yok. Sabahtan akşama kadar o sütler güneşin altında. Bakteri de ürer, ekşir de. Bizimkiler almakta ısrarcı ama ben yiyemiyorum.

Bir de pet şişede süt olmaz ya olmamalı.

Yaşasın AOÇ
Süt ekşimisse kaynatırken kesilir o bile atılmaz lor yapılır :KK51: güzelce kaynattığın sürece hiç bir sıkıntı olmaz neler yiyoruz kim bilir süye bu kadar takmamak lazım ne kadar kaynıyor sonuçta

Süt ekşimisse kaynatırken kesilir o bile atılmaz lor yapılır :KK51: güzelce kaynattığın sürece hiç bir sıkıntı olmaz neler yiyoruz kim bilir süye bu kadar takmamak lazım ne kadar kaynıyor sonuçta
Hehe Bibi vallahi hiç anlamam.

Ben biraz hijyen takıntılısı olduğum için şişeye, getiriliş şekline falan baktım.

Meğer lor peyniri ekşimiş sütle oluyormuş :KK70:

Siz bayağı anlıyorsunuz galiba bu işlerden. Ellerinize sağlık :):):):)

Öncelikle sütünüz hazır süt olmasın.Ben sütü sütçüden alıp kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika kaynatıp( tabi bu süre sütün azlığına ve çokluğuna göre değişiyor) sonra sütü mayalayacağım kaba koyup hangi odada mayalayacaksam altına battaniye serip üstüne koyuyorum.Oda sıcaklığında sıcaklığı serçe parmağın dayanacağı sıcaklığa gelinceye kadar ara sıra kontrol edip bekliyorum. Parmağınızı süte hafifçe batırın ve 5 e kadar sayın parmağınız yanmazsa mayalamaya hazır demektir :) Mayalayacağınız yoğurdu alıp(ben 5 kilo süte yaklaşık bir çorba kasesinden biraz az koyuyorum ve yoğurdun sulu olmayan kısmını kullanıyorum.) Sonra ılıyan sütten mayaya az katıp biraz yoğurtla karıştırıyorum ve süte katıp 5-6 kez sütü karıştırıyorum (çok fazla karıştırmak iyi değil der annem :)) sonra kapağı kapatıp battaniyeyle bi güzel sarıyorum sarma kısmk önemli çünkü.En son 2 saat tutuyorum ve sonra battatineyi açıp bi 2 saat hiç oynatmadan mayalanan sütü ağzı açık bekletiyorum ve buzdolabına koyuyorum ağzı açık bi şekilde 1 gece bekletiyorm ve sonrasında taş gibi yğurt oluyor. Bu arada yoğurdun ekşi ya da tatlı olması sütün sıcaklığına bağlı .Sıcaklığı güzel ayarlarsanız yoğurdunuz ne çok tatlı ne de çok ekşi olur.
Çok uzun oldu farkındayım :)

Back
X