Bebek Beslenmesi yoğurt mayalarken

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

beril78

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2007
294
1
96
İzmir
kızlar merhabalar,

bebişim 5 aylık oldu yoğurda başlıcaz.yoğurt mayalarken açık sütü kaynatıpmı yapıyorsunuz yoksa pastörize sütlemi?
 
ikisiylede yapıyorum ama açık sütle yaptığımı pek sevmiyor yanında hergün bir tanede yedek pastörize ile mayalıyorum.hangisini severse onu yiyor.
 
pastorize sütle mayalanmalı ve kaynatmadan sadece sütü ılıtarak mayalanmalıki vitaminler ölmesin diye biliyorum
 
günlük sütle mayalıyordum ama şimdi yemeği için mayalamıyorum biraz tadını unutsun diye düşündüm
 
Ben günlük pastörize süt ve babymix sade ile mayalıyordum ama yemediği için bıraktım. Zaten açık süt kullanmadım hiç brucella yüzünden. Sizinde kullanmanızı önermem
 
1 yaşından önce bebeklere inek sütü önerilmiyor kesinlikle,hele ki açık süt.onu kaynattıktan sonra su gibi bişey oluyor zaten.pastorize günlük sütü tercih ermenizi önerirm.1 yaşından küçük olanlar için de devam maması en iyisi
 
yoğurt, midede kendi kendini sindirebilen tek gıda olarak bilinmekte ve verem ile şarbon dışında tifo, para tifo, difteri, dizanteri, kolera gibi 22 hastalığa ait mikrobu imha edebilmektedir.
Peynir ise, kemiklerin ana maddesi olan kalsiyumun, kalsiyum parakazeinat şeklinde çöktürülmüş halidir. Ve sindirilmesi son derece kolaydır. Bu yüzden ilâhi kudret, yeni doğan yavruların midelerinde (sadece süt emilen devrede olmak üzere) peynir mayası üretimini programlamıştır. Yani emilen süt, midede peynir haline gelmektedir.
 
Son düzenleme:
PASTÖRıZE VE UZUN ÖMÜRLÜ SÜT


ışlenmiş içme sütleri, fabrikalarda süzülme, yabancı maddelerden temizlenme, istenmeyen kokuların alınması (deoderizasyon), standardizasyon ve homojenizasyon işlemlerinden geçmektedir.
Pastörize sütler, kaynama derecesinin altında belli bir sıcaklıkta, sütün doğal niteliklerinde değişiklikler oluşturmadan, hastalık yapan etmenlerinden tamamen, diğer etmenlerden de çoğunlukla arınmış bir içme sütü çeşididir. Soğukta muhafaza edilmek şartıyla dayanma süreleri iki gündür.

Uzun ömürlü sütler, tüketici tarafından sterilize, kutu ve UHT olarak da tanımlanırlar. Özel bir teknolojik işlemle 135-150 derecede 2-4 saniye tutularak içlerinde sütün bozulmasına neden olan ve hastalık yapan etkenlerin tümü imha olmuş bir içme sütü çeşididir.
Aseptik şartlarda doldurulan karton kutularda piyasaya arz edilir. Teknolojisi gereği soğuk zincire gerek kalmadan dört aya kadar dayanan bu sütler kesinlikle katkı maddesi içermez.

ışlenmiş içme sütlerini tüketirken şunlara dikkat edilmelidir:

• ışlenmiş içme sütleri evlerde kaynatılmamalıdır.
• Pastörize sütler, tüketilene kadar mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir.
• Uzun ömürlü sütler ise açıldıktan sonra tüketilene kadar mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir.
• ışlenmiş içme sütleri, dayanıklılığını azaltmamak için, kaplara boşaltılıp muhafaza edilmemelidir.
• ışlenmiş sütleri satın alırken, üretim ve son kullanma tarihlerine kesinlikle dikkat edilmelidir.
 
SOKAK SÜTÜ



Sokak sütü, gelişmiş ülkelerde çoktan unutulan ancak ülkemizde hala yaygın olan bir tüketim şeklidir.
Süt, mikroorganizmalar için uygun ortam olduğundan çok kısa bir süre içinde bozulabilmekte ve sağlığımız için tehlikeli olabilmektedir. Bu nedenle ambalajsız olarak tüketime sunulan sokak sütlerinin dayanma sürelerinin artırılması amacıyla süte karbonat, soda gibi maddeler katılabilmekte, hatta yağı alınıp yerine su konularak besin ögelerinde de hile yapılabilmektedir.
Çiğ olarak tüketime sunulan sokak sütlerinde soğuk zincir sağlanamadığından tüketiciye ulaşana kadar geçen taşıma sürecinde toplam bakteri yükü artmakta, bu da ısı ile yok edilemeyen toksinlerin oluşumuna yol açmaktadır.
Tüketici, aldığı sokak sütlerinde kontrollü bir ısıtma sağlayamadığından kaynatma ile sütün besin değerinde önemli bir azalmaya ve sütün doğal tadının değişmesine neden olmaktadır.
 
SÜT HAKKINDA BıLDıKLERıMıZ BıLMEDıKLERıMıZ

Soru: Uzun ömürlü sütlerin dayanıklılığı, içlerine koyulan katkı maddelerinden mi kaynaklanmaktadır?
Cevap: HAYIR… Sütün dayanıklılığını artırmak amacıyla kesinlikle katkı maddesi ilave edilmez. Uygulanan özel teknolojik işlem, aseptik dolum ve ambalajlama ile süt uzun ömürlü hale gelir.

Soru: ışlenmiş sütlerin besin değeri daha mı azdır?
Cevap: HAYIR… Kontrollü bir ısı uygulandığında besin değeri kaybı yok denecek kadar azdır.

Soru: ışlenmiş içme sütlerini kaynatmak gerekir mi?
Cevap: HAYIR… Isı işlemi görerek tüketiciye ulaştığından ve kaynatma besin değerinde kayıplara neden olacağından yeniden kaynatmaya gerek yoktur.

Soru: Süt sadece bebekler, hastalar ve çocuklar için mi gereklidir?
Cevap: HAYIR…Süt, içerdiği besin maddelerinden dolayı her yaş grubunun tüketmesi zorunlu olan bir gıda maddesidir.

Soru: Günde sadece bir bardak süt tüketmek yeterli midir?
Cevap: HAYIR… Yeterli olması ve dengeli bir beslenme için günde en az;
• Bebekler 750 ml
• Çocuklar 300-350 ml
• Gençler 350 ml
• Yetişkinler-yaşlılar 250-400 ml
• Hamile-emzikli kadınlar 500 ml
içme sütü tüketilmelidir.

Soru: Süt yerine aynı miktarda süt ürünü tüketilebilir mi?
Cevap: EVET…Süt yerine aynı miktarda yoğurt tüketilebildiği gibi, süte eşdeğer miktarlarda peynir çeşitleri, ayran, vb tüketilebilir. Örneğin iki kibrit kutusu kadar peynir bir bardak süte eşdeğerdir.

Soru: Besin değeri tam, en taze ve en ucuz süt sokak sütü müdür?
Cevap: HAYIR… Sokaktan alınan sütler evde kaynatıldığı için besin değerinde önemli kayıplar olmaktadır. Bu sütlerin yağı alınarak veya su katılarak besin değerlerinde azalma olmakta, kısa sürede bozulmaları önlenmek için içine karbonat gibi katkı maddeleri konulabilmektedir. ışlenmiş içme sütlerine oranla ucuz gibi görünen ancak kaynatma için harcanan enerjinin maliyeti de eklendiğinde aslında sokak sütü ucuz olmamaktadır.
 

ben hazır yoğurt yada pastörizeyle yapılan yoğurdu yiyemediğimden kendimize açık sütle mayalıyorum. açık sütü ziraat mühendisi arkadaımından alıyorum.(beslenme konusunda çok titiz ve bir tane inekleri var oda kendilerine yetiyor) hiç bir suni yem vermiyorlar ve kontrolleri yapılıyor.bursella bakımından rahatım. bebeğimede yeni yeni ondan vermeye başladım zaten çok sevmiyor.buralarda günlük pastörize süt verme şansımız yok hiç gelmiyor.yoksa onu seve seve kullanırdım.
 
mayalıcım sen bilirsin tabi ama sonuçta kaynatıyorsundur sütü,hiç bir özelliği kalmıyor o zaman.yani anlattıklarına göre seninki baya organik süt oluyor ama kaynatınca bütün değeri ölüyor.günlük süt bulamıyorsan bebeğinin yaşına uygun olan devam sütlerinden alıp mayala.benimki bir tavsiye,herkes kendi bebeği için en iyisini bilir ve uygular.yarasın sütler yoğurtlar bebişlerimize
 

keşke yese tatlım onuda çok denedim herçeşit mamayla.bırak yoğurdunu kahvaltı karşımına koyduğum devam sütünü bile reddediyor.mamada çok sorun yaşadım halada yaşıyorum.uht sütlerde bile çok seçici.Bu konuyu en az 3 dra sordum bende çok tedirgindim başlarda hepsi ver deyince veriyordum(tabi yerse) Genede vermiyeyim bencede.çok teşekkürler.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…